|
Нормална телесна тежина-маса |
Внеси реплика | страница <1 345 |
Автор | |
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
160см со 105кг
|
|
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|
Tattoo Beauty
Сениор Tetovirana Sexy Ubavica Регистриран: 10.Август.2006 Статус: Офлајн Поени: 4549 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
180 - 57 кг
|
|
male4ka
Сениор Шмеќерка ;) Регистриран: 11.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 1939 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ја сум висока 170 а тежам 60кг.ама мислам да намалувам до кај 55 затоа што сепак не ми е идеална тежина 60кг
|
|
Love Is Not Measured By How You Feel,But How The Other Person Feels...
|
|
Pimp Daddy Manev
Сениор Регистриран: 15.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 2057 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ehee 49..dosta tie ne idi podole
|
|
Better watch how you talk, when you talk about me...Cause I'll come and take your life away!
|
|
Bibi sk
Сениор Регистриран: 10.Август.2007 Статус: Офлајн Поени: 96 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
jas sum visoka 163, a imam 54 kg. Sum namaluvala i do 49kg, ama slabeam samo u faca i u race i ustomak, a gazot mi ostanuva :). Zatoa, smetam deka ovaa tezina mi e tamam :)
|
|
superbaby
Сениор Регистриран: 05.Август.2007 Статус: Офлајн Поени: 184 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
kako sto imam jas cueno za maski e.. naprimer ako se visoki 190 tezinata da im bide 90 kg a za zenski da imat 10 kg pomalce naprimer ako e visoka 170 da tezi 60 kg.
|
|
Antoaneta
Сениор Регистриран: 06.Јуни.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 292 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
Antoaneta
Сениор Регистриран: 06.Јуни.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 292 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Nesto so formulive kako da ne e vo red daj oznaci prioritetnost so zagradi pri presmetka!
Pr. visina 170 ....spored Lorens za zeni: (170 -150 ) 20 TM=170 -100--------------=170 -100---------=170-100 x 5=170-500=.... 4 4 ili jas tuka nesto ne mozam da vidam! |
|
bojan81
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 16.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 531 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Денеска во светот и кај нас не постојат единствени мерки за определување на нормалната телесна маса. Тоа доаѓа одтаму што таа е договорена а не билоошки условна големина. Ваквата состојба е логична поаѓајќи од тоа што телесната маса е предодредена од географско -климатските и социо економските услови како и националната расната и традицијата кај различни луѓе.
Имаќи го предвид погоре напоменетото се поставува прашањето , која телесна тежина може да се смета за нормална, оптимална, стандардна, најдобра , идеална, во зависност од тоа , дали адолесценцијата, зрелата доба или староста. Во врска со ова во проблематикас во пракса се користат стандардни формули и индекси, кои се изведуваат врс основа на показателите добиени од антрометрсиките мерења (телесна висина , телесна тежина -маса на телото кожни набори, обеми дијаметар константи и др.) и тие со некои мали исклучоци , главно се герализираат за сите возрасти. Така на пример формулите -индексите кои ги земаат бо предвид висината и тежината на телото во суштина ставаат во мешусебен однос две варијабли кои квалитативно се разликуваат меѓу себе. Во понатамошниот текст ќе наведеме некои формули за определување на нормалната телесна маса, и покрај што имаат свои недостатоци. (НТТ)- нормалнат телесна тежина (ТВ) - телесна висина Според форумлата на Broca (1897) НТТ=ТВ-100 Што значи нормалната телесна тежина е резултатод од телесната висина минус сто. Brusch овата форумула е релативно попрецизна бидеќи луѓето во однос на висината ја зема во предвид и старосната возраст. Па така ТМ=ТВ-110 ( за висина над 175см) ТМ=ТВ- 105 (за висина од 165 до 175) ТМ=ТВ-100 (за висина под 165) Според Lorens (1963) (ТВ-150) За машки ТМ= ТВ- 100 ----------- 4 (ТВ-150) За женски ТМ= ТВ- 100 ------------ 4 Формулата на Lorenz ја дополнува De Moll (1958) бидечи ги зема предвид и годините. (ТВ-150) Г- 20 За машки ТМ= ТВ- 100 ----------- + --------- 4 4 (ТВ-150) Г- 20 За женски ТМ= ТВ- 100 ----------- + --------- 2,5 4 Оваа формула, долго време беше препорачувана како доста прецизна бидеќи содржи коректор за годиниа ( Г). Меѓутоа истата е лимитирана за возраст од 20 до 50 години. |
|
Внеси реплика | страница <1 345 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |