|
Архитектура (слободна тема за дискусија) |
Внеси реплика | страница <1 34567 15> |
Автор | |
fichot
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 26.Ноември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 783 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
А кон другите членови што само постираат слики, темава е за дискусија наменета, а не само за редење слики. Башка те едно те исто. :)
|
|
fichot
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 26.Ноември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 783 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Забеган, фала на објаснувањето. :)
Секако дека има разлики, ама генерално сличностите се позабележливи. А и од што сум шетал (не многу) не ми запнале во око некои други места со слични, на охридскиве, куќи. Поздрав. |
|
С.Коцев
Нов член Регистриран: 04.Септември.2010 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 11 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
All about electronics!
|
|
zabegan
Модератор Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
fichot тоа што го коментираш го имам објаснето неколку поста подоле
такво нешто имаш насекаде на балканот, стилот на градење е истиот, само што куќите се разликуваат во многу детали кои се намерно присутни во зависност од условите и начинот на живот во таа област, вакви куќи има и во Србија, Бугарија, Грција , Албанија и Турција тоа е стил во архитектурата, исто како што има други стилови во светот кои ги делет повеќе земји и само од сликиве, ќе приметиш голема разлика од Анталија до Охрид во надворешниот изглед, исто така и во техничките одлики на куќата, за кои не сум доволно образован во моментов да зборам |
|
размисли пред да напишеш глупост
|
|
fichot
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Убави се да. Ама мене ме изненади една работа пред 15тина години. Истиот стил на куќи го има и во стариот дел на Анталија. И ај сега?
|
|
Powerful
Нов член Регистриран: 21.Август.2010 Статус: Офлајн Поени: 32 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Би сакала да коментираме за македонската култура од традиционален карактер. Пример за тоа се Охридските куќи, познати по специфичниот начин на градење. |
|
Schatzii
Сениор Регистриран: 04.Мај.2010 Локација: Germany Статус: Офлајн Поени: 10600 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ronchamp - Francija
|
|
Dream what you want to dream;
Go where you want to go; Be what you want to be, because you have only one life and one chance to do all the things you want to do. |
|
Schatzii
Сениор Регистриран: 04.Мај.2010 Локација: Germany Статус: Офлајн Поени: 10600 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Katedralata Notre Dame - Paris
|
|
Dream what you want to dream;
Go where you want to go; Be what you want to be, because you have only one life and one chance to do all the things you want to do. |
|
zabegan
Модератор Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Зошто само Штип? добро знаеме дека ваквите куќи се својствени за секоја постара населба во Македонија и пошироко на целиот јужен Балкан, разликата се состои во одредени детали во структурата, поставеноста и распоредот на собите во куќата
|
|
|
|
bijonse1
Сениор bella Madonna Регистриран: 14.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16521 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Македонската архитектура од традиционален карактер ....
се гледа преку градбите во Штип. Историско - легендарното Ново Село ги чува трошните, но вредни куќи што денес имаат музејска вредност. На пат кон бањата Кежовица, на излезот од Штип, ваквата архитектура е најзабележителна...... Изменето од bijonse1 - 09.Јуни.2010 во 16:49 |
|
LiDivio
Модератор Регистриран: 19.Мај.2010 Статус: Офлајн Поени: 7265 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Античкиот театар во Епидаур (Грција)
|
|
fichot
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не беше мое прашањето, а и не мислев на имањето квалитетен кадар. 300% сум сигурен дека имаме и млади и стари архитекти кои се во тек со светските трендови и технологии, но дека се ретки можностите еден архитект креативно и современо да се изрази се сложувам исто така. Околу плукањето и критикувањето, изгледа меѓу редови нешто грешно прочитав, т.е. ми се виде како подршка кон „циркусот“ кој се гради... ;) |
|
zabegan
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
инаку квалитетните архитекти се засенети од се, инвеститорите бараат ефтини проекти, а властите барок кичеви и не знам таму што, па ги губиме добрите архитекти, а со тоа и квалитетната архитектура |
|
|
|
ПодВодно
Сениор Регистриран: 09.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 7391 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Фичот, де не лути се веднаш ,
Твоето прашање беше „Дали нашиве архитекти виделе нешто вакво? “ Како сакаш сфати ме, јас не сакам да верувам дека ние немаме квалитетен корпус на архитекти. Но, тие не можат да ја материјализираат својата идеја без благослов од некој локален или државен папа и без инвеститор. А тие папите знаеш, се разбираат од се` , и од архитектура и од естетика и тн. |
|
Внеси реплика | страница <1 34567 15> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |