|
ЗОШТО БОГ ГО СОЗДАДЕ СВЕТОВ? |
Внеси реплика | страница <1 34567 9> |
Автор | ||
AlDra
Сениор Регистриран: 06.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 823 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Дали е возможно Бог да не создал нас и ни дарил вакви услови за да живееме, само со една цел: да не испита за да врз основа на нашиот живот да одлучи каде ќе не смести? Дали ќе бидеме со Него во вечноста или пак ќе не снема? Патем, статистички гледано, ние и не постоиме. И светот не постои, се разбира гледано со очите на статичарот, но ние знаеме дека постоиме. Со самото тоа што мислиме, ние постоиме. А зошто пак Бог би имал таква идеја, имено да не создаде нас? Мислам дека сево ова е еден вид тест, на кој Бог сака да ни остави можност ние самите да си одлучиме каде ќе завршиме. Затоа ни дал и слободна волја и право на избор. Крстот е наш и наше е правото да ја одбереме дестинацијата на која ќе го одведеме. Дали кај Него или... она другото. Па ме интересира вашето мислењње за ова.
|
||
AlDra
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Баш тоа и го мислев Месинџер! Ако ја прифаќаме идејата дека Бог е омнипрезентен тогаш мораме да прифаќаме дека и ние самите и се околу нас е Бог. И да, немало кофичка со која Бог го создал светот, зашто кофичката како таква е надвор од Креаторот. Мило ми е што се согласуваме. |
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Kali i majmunce, mislam deka intuitivno doagjate do soznanija koi verojatno ke ne priblizhat povekje do eventualnoto razreshuvanje na ovaa misterija... |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
majmunce
Сениор Регистриран: 13.Септември.2008 Локација: Somalia Статус: Офлајн Поени: 154 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
за да има смисла и неговото постоење
|
||
не се плашам, стори се чучулига
|
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Spored ova znachi deka Toj sozdal vo sebe, neli? Deka Svetot e Toj i Toj e Svetot, kako edno edinstveno sebstvo, edna neddeliva celina? Ako go misleshe ova, togash potpolno te razbiram i go delam tvoeto mislenje. Bog nemozhe da napravi nishto nadvor od sebe, koga ne postoi nishto takvo "nadvor od Nego". Seto onoa sto sekogash postoelo bilo Toj i seto onoa sto e sozdadeno - e sozdadeno od Nego. Toj nemal neshto nadvor od sebe, kako nekoe kofiche so pesok, pa da go gradi Svetot so materijalot sto mu e pri raka, a sepak nastrana od Nego, nekade vo nepostoechkoto. Tuka potpolno se slozhuvam so tebe. Изменето од Messenger - 13.Септември.2008 во 22:09 |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Spored dosegashnava diskudija sledi deka vo Stariot i Noviot Zavet, vo delovite kade sto se govori za toa kako Bog go sozdal Svetov, nikade ne se govori deka toa go napravil od Ljubov, nitu pak objasnuvaat zoshto go napravil istiot.
Spored toa i dvete neshta ostanuvaat vo domenot na teoloshkite interpretacii i veruvanja koi se prenesuvaat niz vekovi, od koleno na koleno, pa se prifakjaat nebare se samoevidentni. Se razbira, toa se ushte ne gi otfrla kako nevalidni veruvanjata deka Bog po sozdavanjeto na Svetot chuvstvuva Ljubov prema svojata Kracija. Duri i idejata deka Bog imal Ljubov vo sebe i pred sozdavanjeto na Svetot nemora da bide isfrlena kako nemozhna, no taa ne doveduva povtorno do neblagodarnata situacija koja bara odgovor na prashanjata od kogo bila predizvikana taa Ljubov i kon kogo bila upatena taa Ljubov koga postoel samo Toj? Gledate kakva situacija se sozdava so vtorovo veruvanje? Ne velam deka ne e mozhno, ne velam deka nema odgovor, no dali onie koi beskompromisno go podrzhuvaat toa veruvanje se spremni da go podrzhat i odgovorot? |
||
|
||
Kali
Сениор Storyteller Регистриран: 30.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4947 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
За да постои!:) Малце бреинсторминг си правам. Тоа е првата мисла што ми паѓа на памет. И некако ми се чини...убава. Што е поубав подарок од постоењето? Што е поубава причина да создадеш нешто, отколку истото да постои? Јас истово прашање би го поставила на секоја жена која сака да стане мајка. Или татко, секако. Зошто сакате да имате дете? Зошто сакате да создадете потомство? Зошто сакате да создадете нов живот? Бидејќи дарувањето живот е нешто прекрасно, бидејќи е постоење? Или пак, за да го продолжите вашето постоење преку вашите деца? Без намера да го поистоветам човекот со Бога..но се ми се чини дека ние никако не сме надвор од Бога. Изменето од Kali - 13.Септември.2008 во 21:58 |
||
butel2
Сениор Регистриран: 26.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 4138 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
e kako ne sozdal, neli ja sozdal zemjata, i se zivo i nezivo nazemjata?
|
||
AlDra
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ako e sovrshen takov kakov sto e, togash zoshto trebalo da sozdava neshto drugo nadvor od Nego?
Кој рекол дека Тој создал нешто надвор од Него? Нашите ограничени умови никогаш не ќе го сфатат Него! Кога ќе успееме да го ставиме морето во чаша, тогаш ќе успееме и Него да го ставиме во нашите умови. |
||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ako se gagjame so dogmi samo zatoa sto sme reshile da pripagjame vo nekoga grupa ili da sledime nekoj pat, togash badijala diskutirame tuka site ramnopravno i zaedno... Podobro e da kazhete sto vie mislite i sto vie chuvstvuvate, ostavajki prostor toa da bide eventualno prifateno, modificirano ili odbieno, otkolku slepo da se fatite za nekoja dogma i da im ja nametnete na site. Изменето од Messenger - 13.Септември.2008 во 21:32 |
||
|
||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ALDra, mislam deka nikoj do sega ne rekol sprotivno na ova sto go velish ti. Prashanjeto okolu koe diskutirame tuka site zaedno so cel da dojdeme do nekakvo soznanie e ZOSHTO Bog go sozdade svetov? Ako e sovrshen takov kakov sto e, togash zoshto trebalo da sozdava neshto drugo nadvor od Nego?
Sigurno deka ne se soglasuvam so tebe. Ljubovta e emocija i dali ti ke se slozhish so toa iii ne, samo zatoa sto tuka argumentirame za Boga, ne menuva nishto, ushte povekeje sto samiot velish deka i nie sme napraveni spored Negoviot lik. Изменето од Messenger - 13.Септември.2008 во 21:31 |
||
|
||
butel2
Сениор Регистриран: 26.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 4138 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Патем Месинџер и не мораш со мене да се согласиш, но бескомпромисно мораш да се согласиш со Божјата Реч, а таа суверено вели: Бог е љубов!
--------------------------------------------- ete toa e i odgovorot zosot popot mu rekol na Neo, ne go huli boga. nema trte mrte, vaka e i gotovo. |
||
AlDra
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Колку и да расправаме на темава, не ќе дојдеме до друг заклучок освен до следниов. Зошто Бог го создаде светот? Само еден точен одговор е возможен, логичен и оправдан: тоа беше Негова одлука. Тој суверено владее во универзумот. Кој може Нему да му противречи?
Месинџер, не се согласувам со тебе дека љубовта е емоција. Емоциите се карактеристични за човекот. Љубовта е карактеристична за Бога, а атоа што сме ние создадени според Неговиот лик ја имаме и ние оваа карактеристика- да љубиме. Честопати нашите емоции зависат од многу фактори: како сме спиеле, што и колку сме јаделе, колку течности сме внеле, какво е времето... и ред број други ,,ситници’’. Од овие нешта зависи дали сме добро или лошо расположени, дали сме лути, гневни, дали се смееме, дали сме радосни или пак сме депресивни. Но, љубовта не смее да зависи од моменталното расположение. Доколку зависи од моменталната состојба- тогаш тоа не е љубов. Патем Месинџер и не мораш со мене да се согласиш, но бескомпромисно мораш да се согласиш со Божјата Реч, а таа суверено вели: Бог е љубов! |
||
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ono nie si pravime ZOOLOSKA GRADINA i
AKVARIUM , terrarium, ---ako toj malku razmisluval ko nas dane sme mu nekoja terarium ili nekoja TEATARSKA PRETSTAVA a mislime deka ljubov go potikna???? so ako se lazeme |
||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
||
Внеси реплика | страница <1 34567 9> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |