IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Коментари, мислења, анализи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Коментари, мислења, анализи

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3456>
Автор
Порака Обратен редослед
МАРШАЛ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ГРОБАР ДО ГРОБА

Регистриран: 06.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 44396
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај МАРШАЛ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Мај.2008 во 14:24
edna rabota ne mi e jasna ... i veruvam deka ce ostane kako takva od pricina sto nikoj od cenetite forumdzii koi na sekoj mozen nacin se obiduvaat da nanesat navreda vrz se ona sto ne e islamsko , barem ce se obide da e razjasni .... nivnoto neverstvo vo vrska so iscelitelnite moci kaj svetecot opisan od strana na trebor ..... dokolku ne veruvate vo takvi cuda , zosto togas , sekogas koga imate problem za koj ne postoi resenie od sovremenata medicina , odite na poklonenie i molitva vo manastirot " sveta precista " pomedju kicevo i MKD brod ? ... ili , zosto ponekogas se slucuva da imamot vi preporaca da na svoeto dete mu dadete pravoslavno ime a za kum zemete covek od drugata vera ? .... ve molam , vnimatelno so odgovorot osobeno na vtoroto prasanje .... i preubavo sum zapoznaen so taa problematika ... koga , na primer , vo edno semejstvo so islamska veroispoved se slucuva da nekolku novodojdencinja umrat i ne se zadrzat na ovoj svet ... zosto togas se slucuva ona sto go postaviv kako vtoro prasanje ? ... ocekuvam seriozen odgovor a ne navredi ... blagodaram ....
Кон врв
Halid ibn Velid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 1145
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Мај.2008 во 13:54
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Не се верува во светци! Се верува само во Бог! Таму ти е појдовната грешка во констатацијата. Молитвите иако навидум упатени кон светци, всушност се упатени кон Бога, само што се насочуваат преку делата и духот на одреден Светец.

A,zosto mora da se upatuvaat molbite do Boga,preku delata i duhot na nekoj svetec!??
Dali toa Isus go pravel,Dali toa Isus taka vi naredil??
Ова е посебна дискусија и може многу да дискутираме за или против, но е дел од нашето верување и начин на практикување на верата.

Vikas e del od vaseto veruvanje i nacin na praktikuvanje na verata a ??

Kako sto jas razbiram..ako ne ja upatis molbata preku svetec nema da ti bide primena molbata..ili??

Zosto vi e potreben posrednik za vasite molbi...

Но е многу погрешно да се мисли дека треба да веруваш во светецот.

Ne,vie ne veruvate vo svetecot..No veruvate deka tokmu poradi Svetecot ke vi bide primena vasata molba..Sepak doagat,deka na eden nacvin veruvate pak vo svetec..Isto taka imase spomnato pogore,Deka tie seDel od vaseto veruvanje,i nacina na praktikuvanje na verata!!

Празниците постојат за да се одбележи делото и животот или чудотворните дејанија на некој од светците.

Aha,Vo konkretniov slucaj,so svetecot koj go navede Trebo.r.a....Sto voopsto Odbelezuvate...Dali ova sto toj go pravel treba da vi bide vam pouka i Pottik i vie toa da go pravete...Ili???

Pozdrav!!

Хасан ел-Басри рекол:О Човече,ти си само збир на Денови,кога денот ќе замине и дел од твоето тело заминуват!!
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Мај.2008 во 02:06
Originally posted by trebo.r.a trebo.r.a напиша:

Аман па ти со твоите официјални опомени,како да не знаеш ништо друго.Ова нема врска со верата,овие ти се другар НОВОТАРИИ ВО ВЕРАТА,за кои треба вие Православните сериозно да се подразмислете.

Тоа што те опоменав, беше во својство на модератор, затоа што навредуваш туѓа вера и начин на верување!
А како член на форумот, можам да ти одговорам и да коментирам што и како мислам на темата. Има разлика меѓу двете функции, и сеуште правам разлика меѓу нив.

Цитирај
Еве конкретно,што ако не веруваш во овој "Светец"?
Што ќе биде со твојата вера,има или нема влијание на твојата вера еве конкретно овој ВАРВАР?

Имаш сосема погрешно разбирање на концептот на Православието. Веројатно не си ти крив, крива е самата Православна Црква што не се занимавала многу долго време со едукација на сопственото свештенство, овие пак не се занимавале со едукација на сопствените верници, а овие пак со правилно практикување и разбирање на верата и правилата.
Не се верува во светци! Се верува само во Бог! Таму ти е појдовната грешка во констатацијата. Молитвите иако навидум упатени кон светци, всушност се упатени кон Бога, само што се насочуваат преку делата и духот на одреден Светец. Ова е посебна дискусија и може многу да дискутираме за или против, но е дел од нашето верување и начин на практикување на верата. Но е многу погрешно да се мисли дека треба да веруваш во светецот.
Празниците постојат за да се одбележи делото и животот или чудотворните дејанија на некој од светците.
Do what is right, come what may...
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Мај.2008 во 01:08

Сега прочитав во Православен календар-денес се слави,за некој си СВЕТЕЦ ВАРВАР,и тоа што таму го прочитав толку ме изненади,да не речам ме изнасмеа што едноставно си помислив: Господе,како е можно сеуште некој да верува во вакви прикаски.Еве за што станува збор,ќе пренесам само дел од тоа:

А за ова имаш официјална опомена, заради навреда на туѓата вера и начин на верување!

Аман па ти со твоите официјални опомени,како да не знаеш ништо друго.Ова нема врска со верата,овие ти се другар НОВОТАРИИ ВО ВЕРАТА,за кои треба вие Православните сериозно да се подразмислете.

Што ќе биде со твојата вера,има или нема влијание на твојата вера еве конкретно овој ВАРВАР?

П.С. Наместо да делиш опомени,дај позанимавај се со објаснување на овие мистерии.

Trebo ako toa se novotarii a me vleces za jazik objasni mi ja tvojata religija koja se pojavuva posle SEDUMSTOSTINI GODINI od pojavat na nasata i ti si nasol za nesto sto e od nashata religija da go nareces novotarija - pa daj te molam prestani so provokacii, i ti i site - da i jas treba da prestanam so provokacii - ajde da diskutirame da ne go unistuvame forumov......
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
trebo.r.a Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Јануари.2008
Поени: 356
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај trebo.r.a Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Мај.2008 во 00:57

Сега прочитав во Православен календар-денес се слави,за некој си СВЕТЕЦ ВАРВАР,и тоа што таму го прочитав толку ме изненади,да не речам ме изнасмеа што едноставно си помислив: Господе,како е можно сеуште некој да верува во вакви прикаски.Еве за што станува збор,ќе пренесам само дел од тоа:

А за ова имаш официјална опомена, заради навреда на туѓата вера и начин на верување!

П.С. Наместо да делиш опомени,дај позанимавај се со објаснување на овие мистерии.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Мај.2008 во 00:44

Кон врв
trebo.r.a Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Јануари.2008
Поени: 356
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај trebo.r.a Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Мај.2008 во 23:51

СВЕТИОТ ВАРВАР РАЗБОЈНИК

После многубројни злосторства се покаја и самиот себеси си наложи прво, три години да оди четириножно и да јаде со кучињата и второ, дванаесет години да живее в шума, без облека, без покрив и без каква и да е друга храна освен трева и лисја. Од ангел доби известување дека гревовите му се простени. Патуваа трговци низ шумата, па го видоа Варвар оддалеку и мислејќи дека е ѕвер а не човек, ги вперија стрелите и го застрелаа. Кога умираше ги замоли да му јават на блискиот свештеник за него. Свештеникот дојде и чесно го погреба. Но од неговото тело потече целебно миро и исцелуваше разни болести и маки кај луѓето.

Изменето од trebo.r.a - 19.Мај.2008 во 23:56
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Мај.2008 во 22:20
Халид, текстовите што ги пишуваш во оваа тема треба да бидат од аспект на Вероисповед. Ако имаш намера да објавуваш вести од црна хроника, тоа е за друг форум.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Мај.2008 во 17:47
Originally posted by Halid ibn Velid Halid ibn Velid напиша:

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Halid, ne go meshaj direktno Bog so mislenjata na smrtnicite.

Ne go analiziraj Bog koristejki gi delata na smrtnicite.

Ne go sudi Bog spored toa koj kako go interpretira Nego, vkluchuvajki se i samiot sebe.

Ne go potcenuvaj bogot na vernicite od drugite religii samo zatoa sto ti mislish deka tvojot Bog e onoj vistinskiot i site drugi se lazhni.

Ne go pishuvaj imeto Bog pod navodnici ("Bog").

Kade toa vide deka jas,go mesam Boga??
Kade to vide deka jas go analizairam Boga!?
Kade toa vide deka jas go sudam Boga!??

Jas samo im se cudam na ovie satanistive,koi kazuvaat deka Bog im se javil i im naredi tie da vospostavuvaat red i mir!

Smesno..Me nervira,koga nekoj koj pravet po celata zemja zulum,se deklarirat kako "mesija"!!Konkretno-Bush!!

Me nervira koga nekoj koj sakat da si gi zadovolet svoite strasti so Pederlok...nareduvat nekomu da si go menet polot,Demek Bog taka mu naredil!!Konkretno ovoj koj go maltretiral svojot sin seksualno!!

PATEM,ako podprocitas podobro ke vidis koj toa go analizirat,sudet i mesat Boga!

Zatoa ne mi prepisuvaj mene toa sto vie go rabotite..

P.s.Nieden Musliman ne kazal deka Bog mu se javil i mu naredil nesto!!

Ti go napisha ova, a toa e tokmu onoa shto ti go velam vo mojot komentar:

Kakva Podlost...A neli toa toj vasiot "Bog" bese Ljubov!!??

Neli toa toj vas Bog vi naredil da gi sakate i vasite Neprijateli!??

A,ovoj Kodosov Bush e Hristijanin a ???

Pa eve sega edna negova Satanska Izjava!

I na vakvi im se javuvat vasiot Bog i im davat zadaci!!???

Se nadevam deka ponatamu ke bidesh pokorekten vo svoite komentari i repliki.

P.S. Hristijanskiot Bog preku zboruvanjeta i delata na Bush (koj go narekuvash satanist) sakash da go poistivetish so Satana.

Изменето од Messenger - 19.Мај.2008 во 18:23
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Мај.2008 во 17:35
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Ne go sudi Bog spored toa koj kako go interpretira Nego, vkluchuvajki se i samiot sebe.

Ne go potcenuvaj bogot na vernicite od drugite religii samo zatoa sto ti mislish deka tvojot Bog e onoj vistinskiot i site drugi se lazhni.

Kade toa vide deka jas,go mesam Boga??
Kade to vide deka jas go analizairam Boga!?
Kade toa vide deka jas go sudam Boga!??

Jas samo im se cudam na ovie satanistive,koi kazuvaat deka Bog im se javil i im naredi tie da vospostavuvaat red i mir!

Smesno..Me nervira,koga nekoj koj pravet po celata zemja zulum,se deklarirat kako "mesija"!!Konkretno-Bush!!

Me nervira koga nekoj koj sakat da si gi zadovolet svoite strasti so Pederlok...nareduvat nekomu da si go menet polot,Demek Bog taka mu naredil!!Konkretno ovoj koj go maltretiral svojot sin seksualno!!

PATEM,ako podprocitas podobro ke vidis koj toa go analizirat,sudet i mesat Boga!

Zatoa ne mi prepisuvaj mene toa sto vie go rabotite..

P.s.Nieden Musliman ne kazal deka Bog mu se javil i mu naredil nesto!!

Хасан ел-Басри рекол:О Човече,ти си само збир на Денови,кога денот ќе замине и дел од твоето тело заминуват!!
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Мај.2008 во 17:11

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Мај.2008 во 14:34
Kakva Podlost...A neli toa toj vasiot "Bog" bese Ljubov!!??

Neli toa toj vas Bog vi naredil da gi sakate i vasite Neprijateli!??

A,ovoj Kodosov Bush e Hristijanin a ???

Pa eve sega edna negova Satanska Izjava!

I na vakvi im se javuvat vasiot Bog i im davat zadaci!!???

Буш: Бог ми рече да го нападнам Ирак

Џорџ Буш, претседателот на САД, најмоќната светска сила, им се доверил на палестинскиот министер за внатрешни работи, Набил Шаат, и на сегашниот палестински претседател, Махмуд Абаз, дека Бог му рекол да ги нападне Ирак и Авганистан затоа што, според него, тоа е дел од божјата мисија за воспоставување мир на Блискиот Исток и сигурност во Израел и Палестина, пренесува хрватскиот портал „Индекс“.
- Мене ме води божјата мисла, а Бог ми рече, Џорџ, оди и бори се против терористите во Авганистан, и јас тоа го направив. Потоа ми рече, оди и стави и крај на тиранијата во Ирак и јас и тоа го направив - им рекол Буш на Шаат и на Абаз.
Тој, исто така, им рекол дека повторно му се враќаат Божјите зборови, кои му велат да им помогне на Палестинците да добијат држава, да им ја врати сигурноста на Израелците, како и мирот на Блискиот Исток.

Изменето од Halid ibn Velid - 19.Мај.2008 во 15:03
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Мај.2008 во 23:30
Originally posted by Pravoslaven Pravoslaven напиша:

Abe vie uste malku i Ajnshtajn ke go napravite musliman

Ne be,ne se sekiraj..NEKA SI E VAS!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Мај.2008 во 23:29

Халид, интересно е што објавуваш мислење на еден од најизјавените ционисти на сите времиња. Аинштаин самиот се декларира како ционист и е еден од најголемите активисти на тој план.

Ne znam dali ti e Interesno ili ne...Jas znam sto bil toj!!!

A,i mene mi bese interesno toa sto go izjavil za Biblijata,pa zatoa go pastirav toa!!

Poso,nekade imav procitano od Evangelos mislam,deka on imase pisano deeka Ajnstajn bil "Vrven Hristijanski naucnik"..Mislam deka taka nekako pisuvase..Demek Konvertiral vo Hristijanstvo...PA ZATOA ME ZACUDI IZJAVATA KOJA JA DAL ZA Biblijata!!

P.S.Ako sum greska,(okolu toa sto rekov)za Evangelos...Evangelos..prosti!!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3456>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.