![]() |
|
Како да се надминат болката и тагата |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 34567 55> |
Автор | |||
Џо ![]() Сениор ![]() ![]() Каубоец Регистриран: 17.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 2121 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
Со задоволство и среќа...
|
|||
sjena je od zastora kula na nebesima u našim je prsima |
|||
![]() |
|||
Blue Scarlet ![]() Модератор ![]() ![]() Амазонка Регистриран: 03.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 9011 |
||
Stakleni zvona ne postojat ... postoi samo zelba da se zivee vo niv ...
![]() |
|||
Lupus non mordet lupum.
Vulneratus non victus! |
|||
![]() |
|||
Renatax ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 27.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 11613 |
||
Тој пат Скарлет за кој говориш ти, е патот на искустството,патот на горчливите вкусови кои ни ги сервира животот и од кои никој неможе да побегне.... и да,најдобро е да одиш бос и да ја почувствуваш болката од трнчињата ,но целта на патот која е?! Надминување на болката....таму јас тргнав,а целата моќ лежи токму во обувките....тие ќе ги спречат новите рани на веќе постоечките лузни. |
|||
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.
|
|||
![]() |
|||
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
||
Amin!
Edno e soznavanje (slushnato, naucheno vo uchilishte, intelektualiziranje, preneseno veruvanje...) , a sosem drugo e osoznavanje (lichno dozhivuvanje). Lugjeto so soznavanje kompiliraat podatoci, a nie toa od konvencija go narekuvame naukuvanje. Toa popravo e nauchuvanje na pamet izvesni selektirani informacii. Tolku. Toa nema nishto so vistinskoto osoznavanje na tie informacii. Ova me potsekjava na neshtio shto mi kazha sestra mi... taa e psihijatar i raboti, megju drugoto, i so narkomani. - Mu govorev na eden narkoman kako deluvaat drogite - mi se doveri taa vo eden muabet - shto se sluchuva so organizmot, kakvi se rekciite, kakvi se posledicite... I toj me shusha taka celo vreme bez zbor, pa na krajot, koga zavrshiv, me prasha: "Abe doktorke, si zemela li ti nekogash drogi???" ![]() Chovekov bil apsolutno vo pravo! Od celiot govor ovoj tochno razbral deka se raboti za retorika, napamet naucheni raboti koi se prenesuvat kako fotokopirani materijali bez da bidat navistina potpolno osoznaeni. Sestra mi mozhe da go impresionira sekoj onoj koj nikogash ne zel droga, no sekako deka vednash go otkrila svoeto neiskustvo i svoeto chisto akademsko prezentiranje pred nekoj koj tochno znae shto e droga i kako taa deluva. Naravouchenie: neshtata se osoznavaat samo so lichno iskustvo. Seto drugo e intelektualizacija koja mozhe da ima nekoja vrednost, no sekako ne mozhe ni priblizhno da se sporedi so onoa koe e dozhiveano na sopstvena kozha. ![]() Изменето од Messenger - 29.Август.2010 во 07:23 |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
![]() |
|||
Blue Scarlet ![]() Модератор ![]() ![]() Амазонка Регистриран: 03.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 9011 |
||
Vazno e da go izodis bos, za da go zapametis sekoe trnce .... kako inaku ke naucis?
|
|||
Lupus non mordet lupum.
Vulneratus non victus! |
|||
![]() |
|||
ПодВодно ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 09.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 7391 |
||
како што се надминува порција во затворска менза. може содржината не ти се допаѓа, но нема друго. ја конзумираш, се напиваш вода и одиш понатаму.
Изменето од ПодВодно - 29.Август.2010 во 01:24 |
|||
![]() |
|||
Renatax ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 27.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 11613 |
||
![]() Не е важно колку е трновит патот,поважни се обувките со кои треба да го изодиш!!! |
|||
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.
|
|||
![]() |
|||
Anarchy ![]() Сениор ![]() ![]() Фатенко Регистриран: 19.Март.2009 Статус: Офлајн Поени: 6676 |
||
![]() Ако животот се земе како природен циклус, во кој секој еден што се родил, мора и да умре, тогаш да побрзаме да ги направиме работите кои што сакаме да бидат направени, пред да стане доцна. |
|||
![]() |
|||
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
||
Ne rekov deka kje gi zaboravime lugjeto so koi sme zhiveele, tuku:
Jas nema nikogash da ja zaboravam majka mi, no toa ne znachi deka sega kje zhivaem so chuvstvoto na gubitok i taga i toa kje go zacvrstivam so odenje na grobishta, paljenje svekji, tazhenje i plachenje sekoja nedela. I nema da ja tazham sekoj den gledajki ja nejzinata fotografija obesena na zidot so kandilo pod nea. Mojot respekt kon nea ne zavisi od toa kolku solzi kje isplacham i kolku svekji kje zapalam. Ushte povekje, jas sum 100% siguren deka tokmu taa, dokolku voskresne, kje bide prvata shto najstrogo kje me prekori za vodenje takov zhivot. Изменето од Messenger - 21.Август.2010 во 23:50 |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
![]() |
|||
Anarchy ![]() Сениор ![]() ![]() Фатенко Регистриран: 19.Март.2009 Статус: Офлајн Поени: 6676 |
||
Тие што нешто значеле и се` уште значат во мојот живот, никогаш нема да бидат заборавени. Засекогаш ќе живеат во мене, без разлика дали се се` уште живи или не, без разлика колкава ќе биде болката и тагата. Секогаш ќе се потсетувам на тоа какви луѓе биле и ќе бидам вечно горд што сум имал такви луѓе покрај мене. |
|||
![]() |
|||
Powerful ![]() Нов член ![]() Регистриран: 21.Август.2010 Статус: Офлајн Поени: 32 |
||
Болката и тагата можат да се надминат само со помош на самиот човек кој ја носи таа болка.
|
|||
![]() |
|||
Astro Venus ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Нов член ![]() Регистриран: 19.Август.2010 Статус: Офлајн Поени: 8 |
||
Кога би можеле да се раководиме според разумот и кога би можеле стварно да го согледаме реалниот свет - тогаш претпоставувам не би имале за што да страдаме.
Но се прашувам - Дали во таа ситуација (хипотетички) би биле луѓе?, или поточно - Дали сеуште би биле луѓе? А и кој знае - можеби затоа и страдаме - за да се надминеме себеси (кој знае дали таквото издигнување е добро или лошо - според човечките мерила). пс Добро би било на форумов никој ништо да не сфаќа лично - затоа што големо е прашањето - Што е подобро: да си чувствителен, интелигентен или мудар? Мое лично мислење е дека само чувствителните луѓе можат во вистинска смисла на зборот да се радуваат и да бидат среќни (можеби тагата и болката имаат удел во сето тоа ) ![]() |
|||
![]() |
|||
Феникс ![]() Сениор ![]() ![]() http://www.youtube.com/watch?v=mTCmVSp46 Регистриран: 12.Март.2010 Статус: Офлајн Поени: 8143 |
||
E da mozebi e i taka za nekogo
![]() ![]() |
|||
...Ne gledaj nazad so gnev, nitu napred so strav, gledaj naokolu so razbiranje. ...
|
|||
![]() |
|||
Joshua_Tree ![]() Сениор ![]() Регистриран: 27.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 6477 |
||
a edno pivce ladno?
![]() koga sakas da go naucis ostavi go da pati....koga sakas da go ponizis podaj mu raka...ili obratno bese aaaa? ![]() jas taka si ja znaam pogovorkava de... ![]() |
|||
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes |
|||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 34567 55> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |