IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за торти и други благи работи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за торти и други благи работи

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4748495051 56>
Автор
Порака Обратен редослед
Delicia Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
*dream catcher*

Регистриран: 20.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 10984
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Delicia Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2009 во 14:49
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

Originally posted by marija1000 marija1000 напиша:

.....ima nekoj recepta od Kokosovi kocki?
 
.....ima eden vek gi nemam praveno ,i pred nekoja veçer deçkite gi spomnaa ,ama zaboraviv kako se pravatтага

 Za Maceto vednashголемо%20гушкање
3 jajca
15 lazici sheker
1 fildzan zejtin (po malite)
1 fildzan mleko
1 pecivo
12 lazici brashno
Se mati i pece vo zagreana rerna. Se secat na kocki i topli topat vo fil od
1 puter (ili margarin)
1 cokolado
12 lazici mleko
12 lazici sheker i valkaat vo kokos
Mene poshto me mrzi da gi topam edna po edna gi prskam odozgora so glazurata i posipuvam kokos samo odozgora...голема%20насмевка

 
......nisto bez naseto mamçeголемо%20гушкањебакнеж
...It just takes a second to realize how wrong you are, about... everything...
Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2009 во 13:39
Duri sega obrnav vnimanie deka ne sum spodelila so vas eden od moite hitovi zima 2009намигнувањеPITA OD TIKVA
Duri i skepticnite mi JA bendisaa, i onie koi ne jadat  tikva ( ne se ni osekja nejziniot prepoznatliv vkus, vsusnost).

SLatka PITA OD TIKVA

Testo:

220 g brashno
50 g puter
malku sol
50 g shekjer
malku narendana kora od limon
zholcka
2 lazicki slatka pavlaka ( mlecen krem, halta)
1 lazicka liker


Se zamesuva smesata, i se stava vo ovalno tavce...se stava vo friz na 30 min.

...vo megjuvreme dodeka testoto e vo friz....

Fil:

1 tikva (okolu 1,5 kg)
250 ml slatka pavlaka ( mlecen krem HALTA)
140 g kafeav (demerara) shekjer
2 jajca
1 lazicka cimet
malku sol

Tikvata se sece na parcinja i se vari edno 20-30 minuti- da omekne.
Se mesaat jajcata i mlecniot krem, se dodava sekjerot, cimetot i solta, se miksa dodeka ne se dobie ubava smesa.
Tikvata se pasira, i se dodava i mesa so prethodnata smesa.
..........................................
Rernata se zagreva na  200C....  potoa se namaluva na 180, se stava testoto i se pece otprilika 20 min  (dodeka ne dobie zlatna nijansa), . Se vadi od rerna i se ostava da se izladi.
Otkako kje se podizladi testoto, se premackuva so dzem od slivi, i potoa se posipuva so filot.

Se pece 50tina minuti. 

Odzema malku povekje vreme,no uzivanjeto e duplo, veruvajte mi:)
Dobivate parce slatka pita vo tri boi: belo-krem, temno sino, i portokalovo.

Изменето од Kali - 26.Февруари.2009 во 10:59
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јануари.2009 во 19:43
Originally posted by marija1000 marija1000 напиша:

.....ima nekoj recepta od Kokosovi kocki?
 
.....ima eden vek gi nemam praveno ,i pred nekoja veçer deçkite gi spomnaa ,ama zaboraviv kako se pravatтага

 Za Maceto vednashголемо%20гушкање
3 jajca
15 lazici sheker
1 fildzan zejtin (po malite)
1 fildzan mleko
1 pecivo
12 lazici brashno
Se mati i pece vo zagreana rerna. Se secat na kocki i topli topat vo fil od
1 puter (ili margarin)
1 cokolado
12 lazici mleko
12 lazici sheker i valkaat vo kokos
Mene poshto me mrzi da gi topam edna po edna gi prskam odozgora so glazurata i posipuvam kokos samo odozgora...голема%20насмевка

Кон врв
butterflyM55 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
***PEPE***

Регистриран: 17.Ноември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3399
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butterflyM55 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јануари.2009 во 13:29
Utre ke vi ja ostavam receptata
Единствената работа што стои помеѓу нас и тоталната среќа е реалноста.
Кон врв
butterflyM55 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
***PEPE***

Регистриран: 17.Ноември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3399
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butterflyM55 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јануари.2009 во 13:28
Se pece kora posle se sece na kocki pa se valkaat vo cokolado pa vo kokos
Единствената работа што стои помеѓу нас и тоталната среќа е реалноста.
Кон врв
Delicia Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
*dream catcher*

Регистриран: 20.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 10984
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Delicia Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јануари.2009 во 13:28
.....Shmizla ,ete ako nekoj gi znae i ti ke gi nauçisсреќа
...It just takes a second to realize how wrong you are, about... everything...
Кон врв
butterflyM55 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
***PEPE***

Регистриран: 17.Ноември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3399
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butterflyM55 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јануари.2009 во 13:28
Da taa ja imam
Единствената работа што стои помеѓу нас и тоталната среќа е реалноста.
Кон врв
Гостин Кликни и види ги опциите
Гостин
Гостин
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Гостин Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јануари.2009 во 13:26
ТИЕ НЕ ГИ ЗНАМ
Кон врв
Delicia Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
*dream catcher*

Регистриран: 20.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 10984
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Delicia Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јануари.2009 во 13:25
....taa so se peçese testoto ,pa posle se valkaa vo çoklolado pa vo kokos........taka bese,neliзбунетост
...It just takes a second to realize how wrong you are, about... everything...
Кон врв
butterflyM55 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
***PEPE***

Регистриран: 17.Ноември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3399
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butterflyM55 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јануари.2009 во 13:23
Jas imam doma ako ne ti e hitno ke ja dobies utre
Единствената работа што стои помеѓу нас и тоталната среќа е реалноста.
Кон врв
Гостин Кликни и види ги опциите
Гостин
Гостин
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Гостин Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јануари.2009 во 13:22
ЗАВИСИ КОИ ГИ БАРАШ ОД КОКОС, ИМА ПОВЕЌЕ ВАРИЈАНТИ
Кон врв
Delicia Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
*dream catcher*

Регистриран: 20.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 10984
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Delicia Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јануари.2009 во 13:20
.....ima nekoj recepta od Kokosovi kocki?
 
.....ima eden vek gi nemam praveno ,i pred nekoja veçer deçkite gi spomnaa ,ama zaboraviv kako se pravatтага
...It just takes a second to realize how wrong you are, about... everything...
Кон врв
seka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Guardian Angel

Регистриран: 04.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4418
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај seka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јануари.2009 во 13:06
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

Kilo brashno,  2 jajca, pola kilo mleko- mlako, 1 fildzan zejtin, se zamesuva so prethodno stasana 1 kocka kvasec, sheker i mlako mleko...pri mesenje moze da se dodade ushte malku brashno... za zamesuvanje...dodeka se odvoi testoto... se ostava da stasa okolu 1 cas, pa deli na 2 dela za polesno da se  isuka kora so debelina na prst - 1 sm... So casha- najshiroko grlo shto imash za pobrzo da gi zavrshish...  se vadat krofni, parcinjata shto ostanuvaat pak se zamesuvaat i taka vadat krofni dodeka se potroshi celoto testo, se redat na krpa i ostava da stasaat ushte najmalku pola saat. Se przat na vrel zejtin ( se stava otprilika pola shishe vo podlaboko tendzere) a moze i vo friteza... dodeka porumenat... za da se dignat ubavo dodeka se przat od gornata strana so lazica  se posipuvaat od vreliot zejtin. Przenite krofni se valkaat vo prav sheker. Vaka sredeni moze so shprits da se polnat so nekoj fil po zelba... ili nekoj dzem... Od ova smesa izleguvaat edno 30 krofni... Probaj...pa kazi...


Nie t.e. jas i maleckata snosti gi napravivme голема%20насмевка.... odlicni se! samo nie pomalecki gi napravivme i ispdnaa edno 40 среќа
Razumot e skapocen kamen koj najubavo sjae vo ramkite na
skromnosta.
Кон врв
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Статус: Офлајн
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јануари.2009 во 22:13
ke go probam i ova za nekoj den
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4748495051 56>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.