![]() |
|
За Иконите (само текст, без слики!) |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 4748495051 57> |
Автор | ||
Sunny ![]() Сениор ![]() ![]() Fantasy girl Регистриран: 01.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 19874 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Posledno koga bev Prilep, se poklonav i zapaliv sveka, pred spomenikot na zaginatite braniteli od tamu, duri i se pomoliv za nivnite dusi, pred spomnikot. Zarem na spomenikot mu se molev? (ne znam dali go peel pop spomenikot, ama da na prvite tri prasanja odgovorot e potvrden, samo sto ne e slika, tuku spomenik vo slucajov) I ova e idolopoklonuvanje, milo? |
||
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!
![]() |
||
![]() |
||
spiros ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4489 |
|
Јас несум достоен да се наречам со името Христово! |
||
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
||
![]() |
||
EvAngelos ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
|
Тие палеле свеќи затоа што немале електрично осветлување, а не за да ги принесуваат како "бескрвна жртва" за живи, за мртви, за здравје, за бериќет итн. Да имале електрично осветлување, воопшто нема да им биле потребни свеќите.
Туку, за христијаните кои се криеле по катакомбите ние немаме валидни Боговдахновени извешти околу тоа што и како правеле во катакомбите, дали се поклонувале пред уметничките слики, дали им каделе, дали се молле на нив и сл. Но затоа пак имаме писмени и Боговдахновени извештаи од Христос и апостолите.
![]() Ајде да направиме компарација меѓу оние кои денес се нарекуваат христијани и оние вистинските - Христос, апостолите, учениците кои се запишани во Светото Писмо.
|
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
![]() |
||
stevompc ![]() Сениор ![]() Регистриран: 04.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 275 |
|
prvo i osnovno, bi trebale da se dogovirete vie megju sebe KOJA od tie nekolku manastiri i crkvi sto tvrdat deka bas kaj niv se cuva ikonata od Luka, e vistinskata, a koi pravoslavni crkvi lazat celo vreme deka ja imaat. potoa treba da popustite pod naukata i da dozvolite da se istrazi detalno. za zal, znaejki go odnapred odgovorot, se odlucuvate da go lazete narodot i da gi zemate parite od siromasnite. |
||
![]() |
||
aladin ![]() Сениор ![]() Регистриран: 30.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 2043 |
|
no zatoa moze da se napravi kompracija pomegju...onie koi denes se narekuvaat,,hristijani kako vo prvite vreminja,, i onie vistinskite vo prvite vreminja vo katakombite........dali paele sveki,kandila,crtale freski iikoni itn....
|
||
![]() |
||
spiros ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4489 |
|
Луѓе бе, браќа и сестри, секоја верна душа е една точка – еден “пиксел“ – од Живата Икона, од ЖИВОТО СЛОВО БОЖЈЕ – ХРИСТОС!
Што чоекот прави на еден од овие мали (точки ) тоа му прави на ХРИСТА! Дајбоже набрзо – се додека има време - да огрее во секое срце сјајната Ѕвезда ДЕНИЦА и секому да му се раздени Вечниот САБАТ на ЦАРСТВОТО БОЖЈЕ! АМИН |
||
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
||
![]() |
||
EvAngelos ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
|
Дали ти се молиш пред сликата на таа драга особа?
Дали ти се поклонуваш пред неа?
Дали и палиш кандило?
Дали таа слика ти си ја "осветила" во црква?
Значи сепак не станува збор за издржана компарација меѓу твојата сликата и иконите во православието.
|
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
![]() |
||
zidarski ![]() Сениор ![]() Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
|
Изворен... мудруваш
![]() Каде тоа јас реков и каде тоа ти заклучи дека прифаќам се друго само не тоа што е напишано во Новозаветните Книги? Јас Апсолутно ги прифаќам Новозаветните Книги, а дополнителните објаснувања се за работите кои ни е потребно да ги разјасниме. Погледни го форумов - имаш стотици теми, илјадници испишани страници, десетици илјади мислења... со објаснувања. И тоа од луѓе кои ни оддалеку не си го посветиле својот живот на Бога, така како што Светите Отци го направиле тоа... Но - тоа веќе бега од темава... Зборувавме за иконата на Св.Апостол Лука - никаде до сега нема конкретен доказ дека не е од 1-виот век. Има некои "логички" размислувања (пред се од протестантски аналитичари) дека "мора" да е од подоцнежен период, но ништо во поткрепа на тоа тврдење. |
||
Do what is right, come what may...
|
||
![]() |
||
izvoren ![]() Сениор ![]() Регистриран: 12.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 700 |
|
Ne mi e celta da mudruvam.Samo ne mi e jasno kako moze se drugo da prifatis samo ne toa sto go napisale vo novozavetnite knigi. Zosto prifakas dopolnitelni objasnuvanja koga mnogu precizno si e se objasneto, ta sekoj da razbere. |
||
![]() |
||
zidarski ![]() Сениор ![]() Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
|
Изворен - каде реков дека треба да имаш завршено историја на уметност?!?!?!
Ако го следиш разговорот за иконата од Св.Апостол Лука - ќе знаеше за што зборуваме, а впрочем и во мојот коментар имам дадено многу јасно објаснување зошто дадов споредба со историјата на уметноста. Не мудрувај непотребно. |
||
Do what is right, come what may...
|
||
![]() |
||
izvoren ![]() Сениор ![]() Регистриран: 12.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 700 |
|
Znaci da go razberes hristijanstvoto (vo slucajot za ikonite) treba da imas zavrseno istorija na umetnost.Vo drugi slucaevi nekoj drug fakultet i taka.Sto pravime so neukite luge kako ke donesuvaat tie zaklucoci?Zatoa be decki Bog ja podaril Biblijata kako edinstven dokument, edinstven izvor od koj treba da crpime i nemjte samo da mudruvate i filozofirate.Ako toa sto go pisuva Pismoto ne go prifakate bezrezervno verata vi e zanikade. |
||
![]() |
||
Sunny ![]() Сениор ![]() ![]() Fantasy girl Регистриран: 01.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 19874 |
|
Evangelos, mili moj, da mi te prasam neso, ja vo paricnikot si imam fotografija, od za mene, draga osoba, i cesto ja baknuvam fotkata (i naslikana da bese i od drvo, povtorno istoto ke go storev). E sega, dali i ova e idolopoklonuvanje? - Pa ne bi rekla...
Drugo, eden moj rodnina e zakoraven vmrovec, vo kukata negova se sliki od vojvodi, od stari fotografii, do likovi izrezbani vo drvo, posebno od G.Delcev, duri i sinovite svoi gi krstil edniot Goce, drugiot Delce ![]() "De, bre Jane(taka se vika) sto si storil ko muzej si ja naprajl kukava?" - Znaes li sto im odgovara? "Aku, da ne se zaborajt, likot i delata nivno... tie vistina vredit da se spomvet!" (izvini za dijalektot) Se nadevam me razbra sto mi bese poentata so muabetov... " Da ne se zaborava likot i delata nivni... tie navistina vredi da se spomnuvaat". I ako odrzuvanjeto na spomenot i iskazuvanjeto pocit osobeno kon luge vredni za toa, posebno od koj mozeme mnogu da naucime e idolopoklonuvanje, togas treba da ne obvinis na site, duri i na vas "Izvornite Hristijani", bidejki na sekoj nacionalen praznik visoki drzavni slizbenici i obicniot narod odat kon odreden spomenik se poklonuvaat, ostavaat cveke... da te potsetam i pokojniot pretsedatel Trajkovski go ima storeno istoto, dali i toj bese idolopoklonenik? Zosto koga pokazuvame pocit kon istoriski licnosti, koj napravile nesto za drzavta (barem taka ne ucat na uciliste), da ne go napravime toa i za luge koj gi zapamtila crkvata kako verni Bozji slugi, ako ne za drugo, barem da naucime nesto od niv... |
||
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!
![]() |
||
![]() |
||
Опитен ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 20.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 699 |
|
Сакав нешто да запишам ама после фактите изложени од Маран ата вистина немам зборови и да се противи некој на нив, според мене, е .водење на инает и наменско толкување на библијата.
Светите отци историјата на Црквата, па и човештвото воопшто, ја делат на три периоди. „Сенка“, „Икона“ и „Вистина“. Периодот на сенка е старозаветниот период кога се што се случува е во сенка на Новиот Завет, односно осветлено преку Новозаветното учење и се е преставено како сенка, како што тоа Бог им се открива на Евреите и Мојсеј, пред се; со камените плочи, со несогорливата капина, со стапот при излегувањетоп до Египет, со змијата во пустината а најмногу од се со староаветниот храм скинијата. Тој старозаветен период, периодот на „Сенака“, е подотвока на периодот на „Икона“. Тоа е новозаветниот или денешниот период( нели Новиот Завет сеуште не завршен има настани што ќе дојдат, во што е и проблемот кај сите протестански деноминации кои не го разбираат тоа, ги затвараат коветите на Библијата и го отфрлаат светото предание со што стануваат сакати во нивните толкувања). И третиот период на „ Вистина“ е периодот за кој св.ап.Павле вели дека сега гледа како низ огледало, а тогаш лице во лице; сега спознавам делумно, а тогаш ќе спознаам совршено... тоа е периот на Вечноста на Царството Божјо односно есхатолошкото време на невечерниот осми ден. А се додека да дојде тој ден ке гледаме преку огледало, односно образ-икона. Најголемата и најреална икона е всушност човечката природа, телото, на Синот Божји. Нели Тој се преобразил на Тавор и тогаш неговите ученици делумно, колку што можеа ја видоа славата Божја , тогаш тој им се откри во Својата Божественост, а што ја криеше до тогаш? Неговото тело. Е тоа е вечниот и кобен проблем на протестанските деноминации кои имаат искривена слика за воплотувањето на Синот Божји и Неговото вочовечување. Го читам Евангелос ( тој е единствениот кој е издржан на форумот за разлика од другите „изворовци“ кои се само туку-така, паушални) и се чудам како во своето учење ги собрал скоро сите ереси а е убеден дека апсолутно го држи зборот Божји. Прости ми брате Евангелоесе што морам тоа да ти го кажам и верувај ми дека не сакам да се препирам. Ако правилно се сфати воплотувањето и вочовечувањето Христово тогаш правилно и ќе се свати и можноста за изобразување на иконите и нивно почитување ( не (идоло)поклонување). Се дотогаш ќе се наоѓаме во првиот период, во периодот на „сенка“. Што друго да кажам? И нешто логички. Вистина се чудам и се печудувам како може да се негира еден период на Црквата Божја од цели пет шеснаест или дваесет века. како дотогаш се било неисправо и оденаш како феникс, оп, сега повторно стигна вистината. Ме потсетува тоа на старите времиња кога во нашиот град ќе пристигнеше циркус и гласникот ќе оди по градот и ќе разгласува рекламирајќи си ја својата пестава:„внимание, внимание, вечерас опет у вашем граду...“ Толку за сега. Нека ми прости секој кој ќе се најде повреден од овој текст, а нека ми прости и Господ ако нешто погрешив. Господ е голем во своите светии ![]() Изменето од Опитен - 15.Октомври.2008 во 17:43 |
||
Господи Исусе Христе помилуј не
|
||
![]() |
||
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
|
Jas se ushte chekam dokaz za ova bombastichno tvrdenje. ![]() Ili ponudi fakti ili kazhi deka ova e samo tvoe mislenje. ![]() |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 4748495051 57> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |