IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за торти и други благи работи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за торти и други благи работи

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4546474849 56>
Автор
Порака Обратен редослед
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Септември.2009 во 18:41
Дали некоја знае како се прават оние парени колачи што се прават за Рамазани/Бајрами, со путер?
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
MyWay Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Антиталенат на годината

Регистриран: 05.Септември.2008
Локација: Aruba
Статус: Офлајн
Поени: 23914
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MyWay Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Септември.2009 во 10:18
Originally posted by laki_bu laki_bu напиша:

Slatko od kromid ....Ima li nekoj receptaзбунетост


JASголема%20насмевкаmislam deka mozam da ja napisam receptataгазење%20од%20смеење

Како изгледа совршен маж..Он не изгледа..Он се понаша ......

Кон врв
laki_bu Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Лидер

Регистриран: 30.Ноември.2008
Локација: Germanija
Статус: Офлајн
Поени: 32100
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај laki_bu Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Август.2009 во 23:54
Slatko od kromid ....Ima li nekoj receptaзбунетост
Без разлика колку страници прочитал учениот човек, никогаш не треба да заборави дека се уште не ни стигнал до првата страна....
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Август.2009 во 17:20
missing
еве ги моите мафини
Мафини

270 грама брашно, 1 пециво, 200 гр. шеќер, 100 грама маргарин, 2 јајца, 150 мл. јогурт, 5 лажици млеко, 150 грама искршена чоколада за готвење, оревче-лешниче-суво гројзе по желба, може и суво овошје, смокви сецкани (безброј варијации на тема), кора од лимон.....

Се матат јајцата со шеќерот, се додава маргаринот стопен, јогурт, млеко, брашното со пецивото а потоа и се останато по желба.

Се ставаат во намастени калапи за мафини (најдобро силиконски или оригинал тефлон, никако од пазар зашто се лепат)

Се печат онака, регуларно, како кој пече, јас на 180 степени за 20-25 минути.

Многу се убави.

П.С. Дозава да се дуплира зашто зависи од калапот, ама со оваа доза излегуваат само 6-7.



Изменето од maria_magdalena - 14.Август.2009 во 17:21
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Evenstar Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Вечен оптимист

Регистриран: 09.Јули.2007
Статус: Офлајн
Поени: 3388
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Evenstar Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Август.2009 во 17:21
Да, добар е и со јагоди, ама го правам со вишни почесто, бидејќи имам премногу вишни и мора да им го најдам крајот а не е лош ни со јаболка во зима
It is our choices who show what we truly are, far more than our abilities.
Кон врв
Biba_G Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Непоправлив оптимист

Регистриран: 18.Јануари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 13718
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Biba_G Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Август.2009 во 16:09
Originally posted by Evenstar Evenstar напиша:

Еве еден рецепт што го направив прееска, излезе супер


КОЛАЧ СО ВИШНИ

4 јајца
3 филџани шеќер (не го полнам филџанот до врв... обично ставам шеќер помалку отколку што пишува во рецептот)
1 филџан јогурт
1 филџан масло
3 филџани брашно
ќесичка прашок за пециво
околу 500г вишни

филџанот со кој мерам јас е нешто поголем од стандардните, околу 250-300 г)

Се матат јајцата и шеќерот како за пандишпан, со миксер, а потоа кога се додаваат останатите состојки се меша со лажица - а се додава прво јогуртот, па маслото, па брашното помешано со прашокот за пециво и откако убаво се измеша, се става во правоаголно длабоко тавче претходно намачкано со масло и брашно - и одозгора се ставаат вишните. Се пече на 200 степени околу 40 мин. може и повеќе, а кога е печено се посипува со прав шеќер...

Уживајте!


Еден од моите најомилени овошни колачи... Го имам правено и со јагоди- преубав е. Пробај-нема да погрешиш  намигнување
Кон врв
Evenstar Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Вечен оптимист

Регистриран: 09.Јули.2007
Статус: Офлајн
Поени: 3388
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Evenstar Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Август.2009 во 17:10
Еве еден рецепт што го направив прееска, излезе супер


КОЛАЧ СО ВИШНИ

4 јајца
3 филџани шеќер (не го полнам филџанот до врв... обично ставам шеќер помалку отколку што пишува во рецептот)
1 филџан јогурт
1 филџан масло
3 филџани брашно
ќесичка прашок за пециво
околу 500г вишни

филџанот со кој мерам јас е нешто поголем од стандардните, околу 250-300 г)

Се матат јајцата и шеќерот како за пандишпан, со миксер, а потоа кога се додаваат останатите состојки се меша со лажица - а се додава прво јогуртот, па маслото, па брашното помешано со прашокот за пециво и откако убаво се измеша, се става во правоаголно длабоко тавче претходно намачкано со масло и брашно - и одозгора се ставаат вишните. Се пече на 200 степени околу 40 мин. може и повеќе, а кога е печено се посипува со прав шеќер...

Уживајте!
It is our choices who show what we truly are, far more than our abilities.
Кон врв
Popi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Април.2009
Статус: Офлајн
Поени: 1664
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Popi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2009 во 14:21
................

Изменето од Popi - 14.Ноември.2009 во 05:51
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2009 во 14:18
големо%20гушкањеНема да се покаеш.
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Delicia Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
*dream catcher*

Регистриран: 20.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 10984
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Delicia Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2009 во 13:45
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Hehe,  мама прееска беше и ми призна дека мојов е поубав од нејзиниот, инаку го извадив од интернет вчера вечер (Serbianm Cafe Kuvar)
Дури се возгордеавцрвенеење колку убав ми испадна, па го ставив кај десертицрвенеење

400 мл. млеко, 250 грама шеќер, 125 гр. маргарин се става на оган да стане млако, и во тоа се става 1 свеж квасец-коцка, и се растопува во него (квасецот нели, кога малку ќе олади млеково).  Се префрла во длабок сад. Му се кршат 3 јајца, и тоа се промешува (јас мешам со онаа жичана лажица мешалка).
Јас му изрендав и кора од претходно измиен лимон, а ми се најде и мехлепи (зачин за милиброд го има во Веро).

Потоа се додава брашното, повеќе од кило, по потреба се додава и се меси онака меко убаво тесто. Потоа се чека да надојде. Се размесува, тука му опнав шака суво гројзе.

Се дели на шест топки. Тие се расукуваат на четириаголни долгнавести корички кои се премачкувбаат со мармалад и се виткаат нели како ролат и малку се издолжуваат.
Потоа се составуваат по три, зависи од желбата, а јас две со две како грчките милиброди ги виткав.

Па ги оставив во подмачкан плех пак да се дуплираат.

missing
Ги премачкав со жолчка, сусам, а имав и малу црн сусам (од исламската книжара на Бит пазарголема%20насмевка), и ги испеков, на 180 јас си печам, полека но сигурно, а кога ќе се вцрви озгора се става хартија (обична бела, да не гори) и така се пече околу саат, или 45 мин, зависи од рерната.

Комплимент: Кога некој го бива за нешто, го бива за сеголема%20насмевка

(Инаку јас направив дупла доза, небаре Жито Лукс),
еве повелете, има за цел форумголемо%20гушкање
миссинг



 ова мора да пробам да направамзадоволство
Мачко фала за рецептатаголемо%20гушкање
...It just takes a second to realize how wrong you are, about... everything...
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2009 во 13:31
Фала многуууууууууууууголемо%20гушкање
Ако не за вечера, утре за доручек ќе ги спремам и ќе кажам како ми испаднале, рецептот изгледа одличен!
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јуни.2009 во 22:15
Hehe,  мама прееска беше и ми призна дека мојов е поубав од нејзиниот, инаку го извадив од интернет вчера вечер (Serbianm Cafe Kuvar)
Дури се возгордеавцрвенеење колку убав ми испадна, па го ставив кај десертицрвенеење

400 мл. млеко, 250 грама шеќер, 125 гр. маргарин се става на оган да стане млако, и во тоа се става 1 свеж квасец-коцка, и се растопува во него (квасецот нели, кога малку ќе олади млеково).  Се префрла во длабок сад. Му се кршат 3 јајца, и тоа се промешува (јас мешам со онаа жичана лажица мешалка).
Јас му изрендав и кора од претходно измиен лимон, а ми се најде и мехлепи (зачин за милиброд го има во Веро).

Потоа се додава брашното, повеќе од кило, по потреба се додава и се меси онака меко убаво тесто. Потоа се чека да надојде. Се размесува, тука му опнав шака суво гројзе.

Се дели на шест топки. Тие се расукуваат на четириаголни долгнавести корички кои се премачкувбаат со мармалад и се виткаат нели како ролат и малку се издолжуваат.
Потоа се составуваат по три, зависи од желбата, а јас две со две како грчките милиброди ги виткав.

Па ги оставив во подмачкан плех пак да се дуплираат.

missing
Ги премачкав со жолчка, сусам, а имав и малу црн сусам (од исламската книжара на Бит пазарголема%20насмевка), и ги испеков, на 180 јас си печам, полека но сигурно, а кога ќе се вцрви озгора се става хартија (обична бела, да не гори) и така се пече околу саат, или 45 мин, зависи од рерната.

Комплимент: Кога некој го бива за нешто, го бива за сеголема%20насмевка

(Инаку јас направив дупла доза, небаре Жито Лукс),
еве повелете, има за цел форумголемо%20гушкање
миссинг



МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јуни.2009 во 20:45
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Ако станам утре пораноголема%20насмевка, планирам да ги изненадам моите со убав, домашен милиброд. Арно ама, мајка ми спие сега, ќе ја извадам од памет да и се јавам.
Ако е будна некоја домаќинка сега, молам пробан рецепт за домашен, убав милиброд.
среќа


aj pisi ja receptata od mama tuka, da probameголема%20насмевка
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јуни.2009 во 01:36
Ако станам утре пораноголема%20насмевка, планирам да ги изненадам моите со убав, домашен милиброд. Арно ама, мајка ми спие сега, ќе ја извадам од памет да и се јавам.
Ако е будна некоја домаќинка сега, молам пробан рецепт за домашен, убав милиброд.
среќа

МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4546474849 56>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.