|
Рецепти за торти и други благи работи |
Внеси реплика | страница <1 4445464748 56> |
Автор | ||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ве молам некој ако има рецепта за Тикварник како треба да се направи?
Изменето од Majkl - 30.Јануари.2010 во 19:35 |
||
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Леле срце си, тие се да, назли-фатмите (кај најде сега да ми ги кажеш кога сум на диета, а со години ги барам ) Да, многу би ти била благодарна на рецептот, и ако ми успеат (знам дека тешко се прават)-ќе те поканам |
||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||
_free_
Нов член Регистриран: 12.Јануари.2010 Статус: Офлајн Поени: 22 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ima dva vida na takvi, ednite se polnat so fil kako za grcka baklava (so seckani orevi, cimet, kora od limon) a drugite za koi velis deka se ko lisnato popareni so serbet tie gi vikaat "nazli fatma" ili konak vo drugi gradovi. Filozofijata na seto toa e deka testoto se mesi samo so mast(kravja) i za da ne se stopi masta mora da se mesi vo ladna prostorija. Dokolku navistina go sakas receptot ke se potrudam da ti go napisam narednite denovi bidejki treba od drugi da go zemam. |
||
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
fala. mi trebase za vcera...se snajdov ali ke bide i ova nekoj den
|
||
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
||
Valeta
Сениор Регистриран: 03.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 24220 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
А мора ли да се дробени ресаните, јас ги правам цели ресани залепени една со друга со крем, пудинг или марамалад,(зависи со што сакаш) а страните ги лепам со кокос,пробај вкусно е и лесно |
||
Вистината е нашата најценета сопственост. Затоа ја употребуваме толку штедливо.
|
||
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Dechki dali vi teknuva kako se pravea kolachite so drobeni resani???
|
||
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
||
PBaller
Нов член Регистриран: 28.Септември.2009 Статус: Офлајн Поени: 1 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Glenn
Сениор Тата-Мата Регистриран: 14.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 3166 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ова е за Шо-Сана да не мисли дека сум ја заборавила. Знам дека сум бавна ама еве ја рецептата за
ТОРТА СО МОРКОВИ
(кафена лажичка ќе ја означам со кратенката к.л, а супена с.л)
за тестото е потребно
300 гр брашно
2 к.л цимет
1 к.л прашак за пециво
1/2 к.л сода бикарбона
200 гр мек кафеав шеќер
4 јајца
250 мл зејтин (сончогледов или растителен)
1 кора од портокал рендана
1 кора од лимон рендана
200 гр моркови, ситно рендани
150 гр ореви, сецкани (оставете малку ореви за декорација)
227 гр ананас од конзерва, сецкан на парчиња, добро исцеден
(јас го употребувам портокалот што го рендам, да не се фрла, исто ќе му дојде, мокро сочно овошје е, еднаш кајсии, еднаш праски оние големи водени имам употребено)
за Шеќерната крем глазура
125 гр несолен путер на собна температура (значи мек да биде)
50 гр прав шеќер
250 гр крем сирење несолено или Маскрапоне-италијански густ крем за готвење, несолен
(Филаделфија крем сирење несоленото е идеално )
Начин на подготовка
Се загрева рерната на 150 С.
Во сад подлабок се меша заедно брашното, циметот, прашак за пециво и сода бикарбона и се истура шеќерот. Ова со рака убаво да се измеша, да стане еднаква масата, зашто мекиот шеќер е леплив и се грутчи. Добро да се растресе.
Во друг сад се матат заедно јајцата со зејтинот и кората од лимон и портокал. Се истура во смесата од брашно.
Се додаваат и ренданите моркови. Најпосле се додава и сечканото овошје (ананас или портокал) и сечканите ореви.
Фино се заматува целата смеса,се истура во овален сад за печење торта и се пече 1 час и 20 мин. За проверка боцнете со вилушка во тестото, доколку е готово треба да излезе чиста. Се лади убаво.
На крај се нанесува Шеќерната крем глазура
Едноставно заматете со дрвена лажица заедно путерот, шеќерот во прав и крем сирењето се додека не се претвори во мазна компактна маса и нанесете врз оладената торта. Ќе добиете фин дебел слој.
Се украсува со сецканите ореви.
Се става во фрижидер да се олади фино и да се стегне за убаво да се сече.
Тортата е многу едноставна и вкусна и брзо се прави.
Наздравје
Изменето од GlenKlouz - 29.Септември.2009 во 12:40 |
||
Beauty fades, dumb is forever
|
||
Calipso
Модератор Primarius Регистриран: 26.Мај.2009 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 44671 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Има,има Потребно:1 маргарин,6 лаж. шекер,2 јајца,1 пециво,брачно. За шербет: 750 гр, шекер 700 гр. вода Маргаринот се топи и се додава зејтинот.кога ќе се олади(млако) се става во вангла и додава брашно по потреба(средно,не премногу меко или тврдо),се додаваат 2 јајца и 1 пециво. Се изедначува снесата и се прават топчиња или долгнавести. одозгора може да се стави орев. Се редат во подмачкан плех и се пече. Добар апетит! |
||
МАРШАЛ
Сениор ГРОБАР ДО ГРОБА Регистриран: 06.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 44396 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
дали некоја знае како се прават шеќер париња ?
|
||
Kali
Сениор Storyteller Регистриран: 30.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4947 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
mmmm...Ja obozavam baklavata za Bajram, i site turski delikatesi, ama ne se osmeluvam da napravam: si kupuvam od turska carsija.
Изменето од Kali - 08.Октомври.2009 во 18:36 |
||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Јас не знам како се викаат тие за кои прашав, ама обично имаат триаголна форма, мислам дека не се полнат со ништо, а се така како лиснати ама не се, парени....ама кој ги пробал знае на кои мислам.
|
||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||
Biba_G
Сениор Непоправлив оптимист Регистриран: 18.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 13718 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
или пак од баклавата што се прави исто за Рамазани/Бајрами, со путер?
|
||
Внеси реплика | страница <1 4445464748 56> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |