|
Рецепти за торти и други благи работи |
Внеси реплика | страница <1 4344454647 56> |
Автор | |
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ролат со бисквити
Состојки:
500 гр. бисквити 150 гр. шеќер 60 гр. чоколада за готвење варено кафе Фил: 125 грама маргарин 150 грама шеќер во прав 1-2 ванила Бисквитите се мелат, се додава шеќерот и изренданото чоколадо, па со кафето се замесува средно тврдо тесто. Развијте го тестото во кора со дебелина од еден сантиметар, па ставете го филот кој сте го подготвиле на следниов начин: изматете го маргаринот со шеќерот во прав и додадете ја ванилата. Премачкајте го ролатот, завиткајте го цврсто во ролна и оставете го да се стегне. Кога е стегнат ролатот можете да го исечете и да го послужите. Изменето од Valerija - 05.Декември.2017 во 21:23 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Посни колачи
Состојки: 500 гр. шеќер 500 гр. бадеми сок од 1/2 лимон 4 обланди 100 гр. чоколада за готвење црвена боја за готвење 2 дл. вода Во сад се става шеќерот, се налева вода, се додаваат излупените и смелени бадеми, сок од 1/2 лимон, се остава на оган додека да се згусти. Смесата се дели на три дела, едниот дел се обојува со чоколада за готвење, вториот дел со вештачка црвена боја за јадење, а третиот дел останува каков што е. Се земаат обланди: прво на една од нив се нанесува црниот фил, па се става втората обланда, преку неа се става црвениот фил, се става третата обланда, се премачкува со белиот фил и се завршува со четвртата обланда. Колачот подоца се сече на мали правоаголници. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Keks
1 margarin 1 sholja orevi (seckani) chokolado 1 sholja shekjer 1 sholja mleko 1 jajce brashno po potreba Se mesha se da se dobie smesa koja malku lepi na prsti, se formira kako keksovi i se peche. |
|
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|
Glenn
Сениор Тата-Мата Регистриран: 14.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 3166 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Brownies, Браунис (не знам превод македонски)
ова е чоколаден колач што се сече на коцки, малку е тегав
350гр чоколадо за готвење
250гр несолен путер
3 јајца
250гр кафеав мек шеќер
110гр брашно, расеано
1 кафена лажица прашак за пециво
Прстофат сол
Се загрева рерната на 170 С и се премаќкува со путер четвртаст сад за печење торта со максимум величина од 23цм.
Чоколадото за готвење се крши на коцки и се става во сад со путерот да се топи на тивок оган. Се меша додеа не се изедначи масата. Се трга од оган и се остава да се олади постепено.
Се матат јајцата убаво, па постепено се додава шеќерот и се мати така додека не се добие убава мазна маса.
Оваа смеса се додава во чоколадната смеса и се меша убаво.
После тоа се додава расеаното брашно полека и со внимание, прашакот за пециво и солта. Се меша додека се изедначи се.
Се полива смесата во претходно подготвената тепсија за печење и се пече околу 40 мон се додека површината не се смири.
Откако ќе се испече, се трга да се олади едно 20 мин.
Се сече на коцки цел колач и се служи фино оладен и цврст.
Децата го обожаваат овој колач,
За љубителите на додатоци пробајте и да додадете вишни во овој рецепт за разбивање на чоколадната монотонија.
На оваа количина тесто одат максимум до 170гр вишни, со претходно одстранети семки.
Ако решите да додадете вишни, се ставаат во средина на тестото.
Значи тесто, па вишни па пак тесто се полива,за да може да се печат во средина, да се избегне нивно сушење и загорување.
Пријатно
|
|
Beauty fades, dumb is forever
|
|
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Denes reshiv so eden moj izmislen recept da ve pochastam Znachi kopija na Solenite panceroti koi imaat pica fil, eve Blagi LA NINJA panceroti Prekrasni se (iako odamna gi neam praeno)
LA NINJA PANCEROTI Testo: 2 sholji brashno TIP 400 1/2 kocka kvasec 1 sholja mlaka voda 2 laz. zejtin shekjer -Vo mlakata voda se rastopuva kvasecot. Vo brashnoto se pravi dlabnatina i se stavaat site namirnici i kvasecot. Se mesi i se ostava na toplo da zacvrsti dovolno. Se kinat mali topchinja i se rasukuvat vo okrugla forma. Vo sredina se stava od filot, se zatvora, i se przi kako krofni (vo mnogu vrel i obilen zejtin). Okolu Filot -Jas ke recam zavisi kolku imate vreme. Moze da projdete i so marmalad ili krem nutela, a ako imate vreme, moze da izmatite malku hopla da stopite chokolado da dodadete pechen leshnik i margani i shekjer -i bidna fil. Prekrasno e taka. P.S. Moj sovet vi e -dodeka se topli malku da gi uvalkate vo prav ili kristal shekjer i da gi pominete so techno chokolado i meleni orevi. Moze mnogu brzo i prosto da gi napravite -znachi opcijata so marmalad, krem ili med. Ili pokomplicinaro i poskapicko so praven fil. Toa e vash izbor. Ke se iznenadite kolku se meki kako jastuchinja Od prilika vaka izgledaat samo ovde filot e za soleni. |
|
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Da ne zaboravam da kazam. Kremite moze da se serviraat samo kako kremi so dekoracija vo ubava chasha, no mozhe da se koristat i kako fil vo torta, ili pak dur e topla kremata vo palachinki
Изменето од La Ninja - 03.Февруари.2010 во 19:46 |
|
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mali choco pereci 250 gr brashno 160 gr puter 1 belka 80 gr. shekjer chokolada -Se umesuvaat namirnicite i se ostava da se odmori.Se kinat topchinja i se pravat formi na pereci. Se stavaat na namasten pleh i se pechat. Koga ke se ispechat se prelevaat ili se potopuvaat vo chokolado. |
|
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Marokanski kokos kocki 100 ml svareno mleko 120 gr kokos 200 gr shekjer vo prav 40 gr maslo 2 laz. rendana kora od limon -Vo toploto mleko se dodava kokosot i shekjerot i dobro se mesha, se pravi forma na kugla. Kugloviot sad go namokruvame so malku ladna voda i dobro go cedime. Se mesha limonovata kora i masloto i se nanesuva vo kuglata. Se dodava smesata i se ostava da se oladi. |
|
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Torta so suvo ovoshje Za biskvit: 12 belki 200 gr shekjer 150 gr suvi smokvi 100 gr suvo grozje 250 gr orevi 4 lazz. brashno TIP 400 Za krem: 12 zolcki 200 gr. shekjer 100 gr chokolado 250 gr maslo -Se matat belkite so shekjerot vo cvrst sneg i se dodava ovoshjeto i brashnoto. Vo namasten kalap za torta 27 cm, se stava i se peche na 180C okolu 30 min. -Na parea se topat zolckite so shekjerot, koga ke se vgusne se dodava chokoladata. Se ostava da se oladi. Masloto nepasto se mati, pa lazica po lazica se dodava vo kremot. Pecheniot biskvit se seche na 2 dela i se premachkuva so kremot i se poklopuva. -Po zelba moze da se dodade rum! |
|
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Млеко со ориз
Продукти:
4 чаши пр млеко 1 чаша бел ориз 3-4 суп. лаж. шеќер канела (по желба) Ставете млекото и измития ориз на слаб оган. Мешаj те докад омекне оризот. Додадете шеќер и повторно мешаjте.Меша се докад се свари оризот. Распределете сместа во купички и оставете да изстине. При поднасяне по желба ставете канела. |
|
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Posto sum celo vreme na dieta nikako nisto da napravam ama zatoa eve vi nekolku moi provereni raboti
Chokoladen krem 300 ml slatka pavlaka 1 lazz. kafeav shekjer 30 gr. maslo 100 gr chocolada 2 zolcki 50 gr bademi -Pola pavlaka se zagreva do vrienje, se dodava shekjerot i masloto i se ceka da se stopi. Se trga nastrana i se dodava iskrsheno cokoladoto i se mesha do topenje na strana. Se dodavaat zolckite i se ostava da se oladi. Vo oladeno se dodava ostanatata pavlaka i se miksira da se dobie krem. Na kraj se dodavaat bademite. Cremme Caramel 3 jajca 60 gr shekjer 500 ml mleko 1 vanilin shekjer Za karamel: 50 gr shekjer 3 lazz. voda -Prvo se podgotvuva karamelot. Se mesha i se topi na parea ili pak vo mikro na 750 W okolu 4 min. -se matat jajcata so shekjerot. Se dodava mlekoto i vanilata i se mati. Vo karamelot se dodava vtorava smesa i se mesha dobro. Se stava na parea okolu 8 min ili vo mikro. Rum krem 4 jajca 4 laz. shekjer 1 zelatin 80 ml. rum -Zolckite i shekjerot se miksiraat dur da se dobie krem. -Zelatinot so rumot se ostava da nababri, a potoa bavno se zagreva da se stopi. -Vo zolckite se stava oladeniot zelatin i sneg od belki. |
|
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
I edna dobra torta
Best cake Sodrzina 350 gr chocolado 170 gr shekjer 185 gr maslo 5 jajca 45 gr brashno Na parea se topat pola od chokoladoto, shekjerot i masloto i se ostava da se oladi, potoa se dodavaat (edna po edna) 5te zolcki matejki. Se umeshuva i brashnoto i na kraj poleka se dodava snegot od belkite. Se peche 45 min na 180C. Se preleva so ostanatoto topeno chocolado. Изменето од La Ninja - 02.Февруари.2010 во 12:03 |
|
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Isto taka i moite omileni
Chocoladni kocki Sodrzina 225gr maslo 3 lazici med 50 gr kakao 300 gr droben keks 400 gr chokolado 1. Na ogan se topi masloto, medot i kakaoto i se umeshuva keksot. Se rasporeduva na pleh i se ostava da se izladi 1 h. 2. Se topi chokoladoto so malku mleko i se preleva. Se vrakja povtorno na ladenje. |
|
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Majkl prv pat slusam za toa
No zatoa znam edni mnooogu dobri... Medeni Srcinja Sodrzina: Marmalad od kajsija 1 laz. soda bikarbona 1,5 sholja shekjer 1,5 sholja mleko 1,5 sholja brashno 1/2 sholja maslo -Se se mati (osven marmaladot) i polovina od smesata se sipiva vo namasten pleh. Se pece 7-10 min na 250 C. Koga ke fati kora se vadi i se premackuva so marmaladot od kajsija i se sipuva vtoriot del od smesata. Se vrakja na pecenje. Otkako ke bide gotovo, se sece so kalapcinja vo forma na srcinja i se prelevat (ili uvalkuvaat) vo rastopeno chokolado (koe prethodno ste go stopile na parea i ste dodale malku mleko). |
|
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|
Внеси реплика | страница <1 4344454647 56> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |