IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за торти и други благи работи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за торти и други благи работи

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4344454647 56>
Автор
Порака Обратен редослед
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2010 во 12:56
Ролат со бисквити
 
Состојки:
500 гр. бисквити
150 гр. шеќер
60 гр. чоколада за готвење
варено кафе
Фил:
125 грама маргарин
150 грама шеќер во прав
1-2 ванила
Бисквитите се мелат, се додава шеќерот и изренданото чоколадо, па со кафето се замесува средно тврдо тесто. Развијте го тестото во кора со дебелина од еден сантиметар, па ставете го филот кој сте го подготвиле на следниов начин: изматете го маргаринот со шеќерот во прав и додадете ја ванилата. Премачкајте го ролатот, завиткајте го цврсто во ролна и оставете го да се стегне. Кога е стегнат ролатот можете да го исечете и да го послужите.


Изменето од Valerija - 05.Декември.2017 во 21:23
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2010 во 12:20
Посни колачи

Состојки:
500 гр. шеќер
500 гр. бадеми
сок од 1/2 лимон
4 обланди
100 гр. чоколада за готвење
црвена боја за готвење
2 дл. вода
Во сад се става шеќерот, се налева вода, се додаваат излупените и смелени бадеми, сок од 1/2 лимон, се остава на оган додека да се згусти. Смесата се дели на три дела, едниот дел се обојува со чоколада за готвење, вториот дел со вештачка црвена боја за јадење, а третиот дел останува каков што е. Се земаат обланди: прво на една од нив се нанесува црниот фил, па се става втората обланда, преку неа се става црвениот фил, се става третата обланда, се премачкува со белиот фил и се завршува со четвртата обланда. Колачот подоца се сече на мали правоаголници.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Февруари.2010 во 18:40
Keks


1 margarin
1 sholja orevi (seckani)
chokolado
1 sholja shekjer
1 sholja mleko
1 jajce
brashno po potreba

Se mesha se da se dobie smesa koja malku lepi na prsti, se formira kako keksovi i se peche.

Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
Glenn Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Тата-Мата

Регистриран: 14.Јануари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3166
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Glenn Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2010 во 18:03
Brownies, Браунис  (не знам превод македонски)
ова е чоколаден колач што се сече на коцки, малку е тегав
 
350гр чоколадо за готвење
250гр несолен путер
3 јајца
250гр кафеав мек шеќер
110гр брашно, расеано
1 кафена лажица прашак за пециво
Прстофат сол
 
Се загрева рерната на 170 С и се премаќкува со путер четвртаст сад за печење торта со максимум величина од 23цм.
Чоколадото за готвење се крши на коцки и се става во сад со путерот да се топи на тивок оган. Се меша додеа не се изедначи масата. Се трга од оган и се остава да се олади постепено.
 
Се матат јајцата убаво, па постепено се додава шеќерот и се мати така додека не се добие убава мазна маса.
Оваа смеса се додава во чоколадната смеса и се меша убаво.
После тоа се додава расеаното брашно полека и со внимание, прашакот за пециво и солта. Се меша додека се изедначи се.
Се полива смесата во претходно подготвената тепсија за печење и се пече околу 40 мон се додека површината не се смири.
Откако ќе се испече, се трга да се олади едно 20 мин.
Се сече на коцки цел колач и се служи фино оладен и цврст.
Децата го обожаваат овој колач,
За љубителите на додатоци пробајте и да додадете вишни во овој рецепт за разбивање на чоколадната монотонија.
На оваа количина тесто одат максимум до 170гр вишни, со претходно одстранети семки.
Ако решите да додадете вишни, се ставаат во средина на тестото.
Значи тесто, па вишни па пак тесто се полива,за да може да се печат во средина, да се избегне нивно сушење и загорување.
Пријатнотрепкање
 
Beauty fades, dumb is forever
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2010 во 11:03
Denes reshiv so eden moj izmislen recept da ve pochastam голема%20насмевка Znachi kopija na Solenite panceroti koi imaat pica fil, eve Blagi LA NINJA panceroti голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка Prekrasni se љубов (iako odamna gi neam praeno) тага


љубов LA NINJA PANCEROTI љубов

Testo:
2 sholji brashno TIP 400
1/2 kocka kvasec
1 sholja mlaka voda
2 laz. zejtin
shekjer

-Vo mlakata voda se rastopuva kvasecot. Vo brashnoto se pravi dlabnatina i se stavaat site namirnici i kvasecot. Se mesi i se ostava na toplo da zacvrsti dovolno. Se kinat mali topchinja i se rasukuvat vo okrugla forma. Vo sredina se stava od filot, se zatvora, i se przi kako krofni (vo mnogu vrel i obilen zejtin).

Okolu Filot
-Jas ke recam zavisi kolku imate vreme. Moze da projdete i so marmalad ili krem nutela, a ako imate vreme, moze da izmatite malku hopla da stopite chokolado da dodadete pechen leshnik i margani i shekjer -i bidna fil. Prekrasno e taka. голема%20насмевка

P.S. Moj sovet vi e -dodeka se topli malku da gi uvalkate vo prav ili kristal shekjer i da gi pominete so techno chokolado i meleni orevi.
Moze mnogu brzo i prosto da gi napravite -znachi opcijata so marmalad, krem ili med. Ili pokomplicinaro i poskapicko so praven fil. Toa e vash izbor.

Ke se iznenadite kolku se meki kako jastuchinja голема%20насмевка
Od prilika vaka izgledaat голема%20насмевка samo ovde filot e za soleni.


Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2010 во 19:45
Da ne zaboravam da kazam. Kremite moze da se serviraat samo kako kremi so dekoracija vo ubava chasha, no mozhe da se koristat i kako fil vo torta, ili pak dur e topla kremata vo palachinki среќа

Изменето од La Ninja - 03.Февруари.2010 во 19:46
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2010 во 19:33
љубовMali choco pereciљубов


250 gr brashno
160 gr puter
1 belka
80 gr. shekjer
chokolada

-Se umesuvaat namirnicite i se ostava da se odmori.Se kinat topchinja i se pravat formi na pereci. Se stavaat na namasten pleh i se pechat. Koga ke se ispechat se prelevaat ili se potopuvaat vo chokolado.
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2010 во 19:30
љубовMarokanski kokos kockiљубов


100 ml svareno mleko
120 gr kokos
200 gr shekjer vo prav
40 gr maslo
2 laz. rendana kora od limon

-Vo toploto mleko  se dodava kokosot i shekjerot i dobro se mesha, se pravi forma na kugla. Kugloviot sad go namokruvame so malku ladna voda i dobro go cedime. Se mesha limonovata kora i masloto i se nanesuva vo kuglata. Se dodava smesata i se ostava da se oladi.
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2010 во 19:26
љубовTorta so suvo ovoshjeљубов



Za biskvit:

12 belki
200 gr shekjer
150 gr suvi smokvi
100 gr suvo grozje
250 gr orevi
4 lazz. brashno TIP 400

Za krem:

12 zolcki
200 gr. shekjer
100 gr chokolado
250 gr maslo


-Se matat belkite so shekjerot vo cvrst sneg i se dodava ovoshjeto i brashnoto. Vo namasten kalap za torta 27 cm, se stava i se peche na 180C okolu 30 min.

-Na parea se topat zolckite so shekjerot, koga ke se vgusne se dodava chokoladata. Se ostava da se oladi. Masloto nepasto se mati, pa lazica po lazica se dodava vo kremot.

Pecheniot biskvit se seche na 2 dela i se premachkuva so kremot i se poklopuva.

-Po zelba moze da se dodade rum!
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2010 во 19:26
                              Млеко со ориз
 
 
Продукти:
4 чаши пр млеко
1 чаша бел ориз
3-4 суп. лаж. шеќер
канела (по желба)

Ставете млекото и измития ориз на слаб оган. Мешаj те докад омекне оризот. Додадете шеќер и повторно мешаjте.Меша се докад се свари оризот. Распределете сместа во купички и оставете да изстине. При поднасяне по желба ставете канела.
   
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2010 во 19:18
Posto sum celo vreme na dieta nikako nisto da napravam голема%20насмевка ama zatoa eve vi nekolku moi provereni raboti трепкање

љубовChokoladen kremљубов


300 ml slatka pavlaka
1 lazz. kafeav shekjer
30 gr. maslo
100 gr chocolada
2 zolcki
50 gr bademi

-Pola pavlaka se zagreva do vrienje, se dodava shekjerot i masloto i se ceka da se stopi. Se trga nastrana i se dodava iskrsheno cokoladoto i se mesha do topenje na strana. Se dodavaat zolckite i se ostava da se oladi. Vo oladeno se dodava ostanatata pavlaka i se miksira da se dobie krem. Na kraj se dodavaat bademite.


љубовCremme Caramelљубов

3 jajca
60 gr shekjer
500 ml mleko
1 vanilin shekjer
Za karamel:
50 gr shekjer
3 lazz. voda

-Prvo se podgotvuva karamelot. Se mesha i se topi na parea ili pak vo mikro na 750 W okolu 4 min.
-se matat jajcata so shekjerot. Se dodava mlekoto i vanilata i se mati.
Vo karamelot se dodava vtorava smesa i se mesha dobro. Se stava na parea okolu 8 min ili vo mikro.


љубовRum kremљубов

4 jajca
4 laz. shekjer
1 zelatin
80 ml. rum

-Zolckite i shekjerot se miksiraat dur da se dobie krem.
-Zelatinot so rumot se ostava da nababri, a potoa bavno se zagreva da se stopi.
-Vo zolckite se stava oladeniot zelatin i sneg od belki.
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2010 во 12:02
I edna dobra torta голема%20насмевка


љубовBest cakeљубов

Sodrzina
350 gr chocolado
170 gr shekjer
185 gr maslo
5 jajca
45 gr brashno

Na parea se topat pola od chokoladoto, shekjerot i masloto i se ostava da se oladi, potoa se dodavaat (edna po edna) 5te zolcki matejki. Se umeshuva i brashnoto i na kraj poleka se dodava snegot od belkite. Se peche 45 min na 180C. Se preleva so ostanatoto topeno chocolado.


Изменето од La Ninja - 02.Февруари.2010 во 12:03
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2010 во 11:59
Isto taka i moite omileni


љубовChocoladni kockiљубов


Sodrzina
225gr maslo
3 lazici med
50 gr kakao
300 gr droben keks
400 gr chokolado

1. Na ogan se topi masloto, medot i kakaoto i se umeshuva keksot. Se rasporeduva na pleh i se ostava da se izladi 1 h.
2. Se topi chokoladoto so malku mleko i se preleva. Se vrakja povtorno na ladenje.
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2010 во 11:52
Majkl prv pat slusam za toa тага
No zatoa znam edni mnooogu dobri...


љубовMedeni Srcinja љубов


Sodrzina:

Marmalad od kajsija
1 laz. soda bikarbona
1,5 sholja shekjer
1,5 sholja mleko
1,5 sholja brashno
1/2 sholja maslo

-Se se mati (osven marmaladot) i polovina od smesata se sipiva vo namasten pleh. Se pece 7-10 min na 250 C. Koga ke fati kora se vadi i se premackuva so marmaladot od kajsija i se sipuva vtoriot del od smesata. Se vrakja na pecenje. Otkako ke bide gotovo, se sece so kalapcinja vo forma na srcinja i se prelevat (ili uvalkuvaat) vo rastopeno chokolado (koe prethodno ste go stopile na parea i ste dodale malku mleko).
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4344454647 56>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,342 секунди.