|
КОЈА РЕЛИГИЈА Е ВИСТИНСКА? |
Внеси реплика | страница <1 4243444546 55> |
Автор | |
goor
Сениор Регистриран: 08.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 844 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
znaci apostolot pavle sekade gi progonuval "vistinskite" apostoli i gi ubival...sega dojde red toj a bide primer za verata i da go citirate nego kako APOSTOL...............
kolkavi se sansite da ja isprevrti religijata vo negova korist????????? |
|
end off days 15...14...13....
|
|
moira
Сениор ...The Goddess... Administrateur adjoint Регистриран: 06.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 26016 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Poslanie na Apostol Pavle do Efesjanite, kniga IV:
5. EDEN GOSPOD, EDNA VERA I EDNO KRSTEVANJE; 6. EDEN BOG I TATKO NA SITE, KOJ E NAD SITE, I PREKU SITE I VO SITE. |
|
goor
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Od Miralem
Vo red e Goor,ti napisav daleku poverodostojni i povredni primeri
od Istorija,za koi ocigledno nem si,pa si se fatil za danokot ko pijan
za plot.
A dovolno ti e samo da vidis koj e avtor na takvite
(dez)informacii pa potoa da trknes po drugi negovi dela. Mozebi e ludo
no mene mi e navika da ne zemam se zdravo za gotovo.
Prve janjičarske jedinice su se sastojale od zarobljenika i robova. Posle 1380ih sultan Selim I je popunjavao njihove redove uz pomoć devširme, specifične vrste poreza koji se sastojao u davanju muške dece sultanu. Sultanovi ljudi bi regrutovali određeni broj nemuslimanske, obično hrišćanske, muške dece (u početku nasumice, a kasnije prema strogim kriterijumima) odvodeći ih na obuku. To su uglavnom bila srpska, bugarska i albanska deca. Obično bi birali jedno od petoro dece starosti između 7 i 14 godina, ali se taj broj menjao u skladu sa potre*ama za vojnicima. Kasnije su devširmom oporezivani i Grci i Mađari. Oporezivano stanovništvo je, svakako, bilo ogorčeno ovakvom praksom. Janjičari su bili obučavani u strogoj disciplini (uz težak fizički rad i u praktično monaškim uslovima) u ačemi oglan školama, gde se očekivalo da žive u celibatu i da se preobrate u islam. Većina je to i bila učinila. Iz svih praktičnih razloga, janjičari su pripadali sultanu. Za razliku od slobodnih muslimana, izričito im je bilo zabranjivano da nose bradu, osim brkova. Janjičare su učili da smatraju korpus kao svoj dom i porodicu, a sultana kao svejeg de facto oca. Samo oni koji su se pokazali dovoljno jakim dobijali su čin pravog janjičara u 24oj ili 25oj godini. Puk je nasleđivao imovinu pokojnog janjičara.еве уште Јаничар бил припадник на турската милиција основана во 1329 од заробени млади христијани што биле насилно потурчувани. Во 1360 султан Мурат ја реорганизирал турската милиција и и дал извесни повластици поради што почнале да и пристапуваат и многу Турци. Јаничарите, како одлично опремена војска претставувале јадро на турската пешадија. Подоцна Јаничарскиот корпус се засилил толку многу што станал опасен дури и за султанот, поради што Мухамед II ја укинал во 1826. Treba da znaes deka Ateizam ne ti pali koga zboruvas so Musliman,makar 5 godisen,oti za se' ima odgovor.
Ne sakam da omalovazuvam nekogo,mozebi od drugite i ne se dovolno
upateni i ne si ja poznavaat dovolno religijata no fakt e deka nemaat
dokaz za ona sto go tvrdat.
A ti miraleme kako da imas dokazi i odis protiv istoriskite fakti...eve navedi dokaz bez da go citiras k*ranot..(i dino merlin) deka toj danok vo krv ne postoel ................. No Filozofi i Filozofi nebi mozele da ubedat i da mu dokazat nesto
na nekoj musliman makar i osnovno samo neka ima,vaka,kako mene.... duri
i vo toa osnovno ne bev odlicen. Ne sakam da kazam nitu toa deka vo
religijata sum dobar ili deka jas imam dokazi ili deka jas sum
nekoj.... sekoj Musliman,malku upaten,isto bi ti zboruval,zatoa sto
Qur'anot e EDEN. Islamot e IST NA SEKADE I ZA SEKOGO. SEKOJ MUSLIMAN VO
OVOJ MESEC POSTI,,,, Nema dilema,zosto nedela ili zosto petok,,, zosto
samo riba da ne jademe ili zosto meso samo da ne jademe... ZA NAS ZA
SITE E ISTO.
Filozofi ni mene ne bi me ubedile...ama miraleme fakti e drugo..... Sakav da ti kazam deka vo se' postoi LAGA. Pogotovo koga se
zboruva za Islamot. A od koi pricini imase prilika da svatis,,,, Zatoa
sto Islamot bara vladar koj ke bide kako mene i kako tebe,ne priznava
NEPRAVDI za koi SEKOJ DENESEN VLADAR SE BORI,,,,
Za primer ti go dadov i iskrivuvanjeto na terminot "Dzihad" kolku
e sprotiven od ona sto go smetaat nevernicite. Pa kolkavav
teroristicki napad se izmisli,i sami si go napravija samo za da go
obvinat Islamot ??? Si se zaprasal li ti nekogas (iskreno kazi mi)
zosto toa im go pravat ????
Koga site denes znaeme deka napadite ne bea izvrseni od Muslimani.
Za pametnite toa bese dokaz deka Vo Islamot se krie BOGATSTVO... I
ete,gi srusija oblakoderite i posle 10 minuti (otkako se strusija)
izjavija deka toa go napravi "al kaeda" ZA KOJA NIKOJ PRED 11/9 NE
SLUSNAL ZA NEA !!!!! Jas siguren sum deka ti ne razmisluvas so
sopstvena glava,oti sekoj koj razmisluva sam svakja nesto sprotivno od
ona sto ni go natovarija.
Znaes za toj nastan sto veli Allah dz.s vo Qur'anot ?
Pazi,napadite se slucija na 11/9 ednata zgrada imase 109 a drugata 110 sprata.....
Qur'anot e podelen na poveke Dzuzovi.
Vo 11 Dzuz,Sura 9 Aet 109 i 110 Allah dz.s veli:
ZOSTO SEGA GI MESAS NAPADITE NA 9/11 toa ne mi e jasno........ zborevme ednas za toa i mi go kaza recisi istoto...samo zosto togas bin laden ja prifati odgovornosta????????? Изменето од connected - 24.Декември.2007 во 15:11 |
|
|
|
moira
Сениор ...The Goddess... Administrateur adjoint Регистриран: 06.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 26016 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
EDNA, VISTINSKATA!
|
|
DAIJA
Сениор Регистриран: 08.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 1668 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
vasata ili vasite?
kolku religii imate?
|
|
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
|
|
blackeye
Сениор The Body Регистриран: 24.Август.2007 Статус: Офлајн Поени: 4058 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Vistinska religija e onaa vo koja navistina i iskreno veruvame.Za nekogo e bog a za nekogo e sosema nesto drugo
|
|
DAIJA
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
reset ili format,
ili mozebi disk klinap?
|
|
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
|
|
marco_antony
Сениор Регистриран: 17.Јули.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 11062 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
malku ke dadam komentar nadvor od tema ... koga kompjuterot ke se preplavi od informacii ... pravime RESET ... nekako site sme prepolni so informacii ... dali sme za reset ? pa da vidime sto e vistina ... |
|
PARADISE MACEDONIA
|
|
DAIJA
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
dali e toa sovpagane ili koj znae sto li e,
no cesto se spomnuva od umobolnite amerikanci i nivnite kucenca (linguri) kako opravduvanje za haosot koj go seat!!!!
|
|
|
|
Miralem1
Сениор Регистриран: 10.Март.2007 Статус: Офлајн Поени: 1548 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Vo red e Goor,ti napisav daleku poverodostojni i povredni primeri od Istorija,za koi ocigledno nem si,pa si se fatil za danokot ko pijan za plot.
A dovolno ti e samo da vidis koj e avtor na takvite (dez)informacii pa potoa da trknes po drugi negovi dela. Mozebi e ludo no mene mi e navika da ne zemam se zdravo za gotovo.
Treba da znaes deka Ateizam ne ti pali koga zboruvas so Musliman,makar 5 godisen,oti za se' ima odgovor.
Ne sakam da omalovazuvam nekogo,mozebi od drugite i ne se dovolno upateni i ne si ja poznavaat dovolno religijata no fakt e deka nemaat dokaz za ona sto go tvrdat.
No Filozofi i Filozofi nebi mozele da ubedat i da mu dokazat nesto na nekoj musliman makar i osnovno samo neka ima,vaka,kako mene.... duri i vo toa osnovno ne bev odlicen. Ne sakam da kazam nitu toa deka vo religijata sum dobar ili deka jas imam dokazi ili deka jas sum nekoj.... sekoj Musliman,malku upaten,isto bi ti zboruval,zatoa sto Qur'anot e EDEN. Islamot e IST NA SEKADE I ZA SEKOGO. SEKOJ MUSLIMAN VO OVOJ MESEC POSTI,,,, Nema dilema,zosto nedela ili zosto petok,,, zosto samo riba da ne jademe ili zosto meso samo da ne jademe... ZA NAS ZA SITE E ISTO.
Sakav da ti kazam deka vo se' postoi LAGA. Pogotovo koga se zboruva za Islamot. A od koi pricini imase prilika da svatis,,,, Zatoa sto Islamot bara vladar koj ke bide kako mene i kako tebe,ne priznava NEPRAVDI za koi SEKOJ DENESEN VLADAR SE BORI,,,,
Za primer ti go dadov i iskrivuvanjeto na terminot "Dzihad" kolku e sprotiven od ona sto go smetaat nevernicite. Pa kolkavav teroristicki napad se izmisli,i sami si go napravija samo za da go obvinat Islamot ??? Si se zaprasal li ti nekogas (iskreno kazi mi) zosto toa im go pravat ????
Koga site denes znaeme deka napadite ne bea izvrseni od Muslimani.
Za pametnite toa bese dokaz deka Vo Islamot se krie BOGATSTVO... I ete,gi srusija oblakoderite i posle 10 minuti (otkako se strusija) izjavija deka toa go napravi "al kaeda" ZA KOJA NIKOJ PRED 11/9 NE SLUSNAL ZA NEA !!!!! Jas siguren sum deka ti ne razmisluvas so sopstvena glava,oti sekoj koj razmisluva sam svakja nesto sprotivno od ona sto ni go natovarija.
Znaes za toj nastan sto veli Allah dz.s vo Qur'anot ?
Pazi,napadite se slucija na 11/9 ednata zgrada imase 109 a drugata 110 sprata.....
Qur'anot e podelen na poveke Dzuzovi.
Vo 11 Dzuz,Sura 9 Aet 109 i 110 Allah dz.s veli:
109. Da li je bolji onaj koji je temelj zgrade svoje postavio na strahu od Allaha i u želji da mu se umili - ili onaj koji je temelj zgrade svoje postavio na rub podlokane obale koja se nagnula, da se zajedno s njim u vatru džehennemsku sruši? - A Allah neće ukazati na Pravi put narodu koji sam sebi nepravdu čini. 110. Zgrada koju su oni sagradili stalno će unositi nemir u srca njihova, sve dok im srca ne popucaju. - A Allah sve zna i mudar je. |
|
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
|
|
goor
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ne edno miraleme...do koga ke negiras.......istoriski fakti...
deka toa bil danok koi go zemale turcite........znaci ne zemale edno dete....i ednas...tuku sekojdnevno gi zemale....majkite duri namerno gi osakatuvale svoite deca........za da ne gi zemat turcite........ rasprasaj se ubavo...ne dezinformacija....i ne zemal eden turcin taka...tuku site.... |
|
|
|
Miralem1
Сениор Регистриран: 10.Март.2007 Статус: Офлајн Поени: 1548 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
goor,neznam koga ke se razbereme.
Ima Fakti i Fakti. Ima informacija i Dezinformacija. Dali si slusnal za toa ?
Jas ne rekov deka nekoj mozebi ne zel nekoe dete ili nekidnapiral,toa se slucuva sekoj den... no toa nemoze da ti bide dokz deka edna religija taka se prosirila.
|
|
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
|
|
goor
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
mirlem...ima fakti deka toj danok postoel...i deka bilo taka...sega ako nekoj gi prekrsil zborovite od k*ranot...toa e drugo...
ama nemozes da odis protiv faktite.... toj danok e zapisan vo istorijata kako najtezok danok ... mi spomna deka turcite imale dovolno vojska i ne im trebalo da zemaat makedonski vojnici..... moze ne dozvoluvale da bidat makedonski vojnici koga ke porasnat nemozes da negiras fakti so svoe razmislumanje....pa makar i da se kosat tie fakti so k*ranot...sto znaci fakt e deka se desilo toa... nemozes protiv faktite miralem..... znaci ostani mi pozdraven..... |
|
|
|
marco_antony
Сениор Регистриран: 17.Јули.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 11062 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
neznam zosto se raspravame ... ??? verojatno nekoj od ova ima korist ... |
|
PARADISE MACEDONIA
|
|
Внеси реплика | страница <1 4243444546 55> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |