IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за торти и други благи работи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за торти и други благи работи

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3940414243 56>
Автор
Порака Обратен редослед
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Ноември.2010 во 10:38
%5bImage:%200601ss.jpg%5d
Сладък Салам
 
Продукти: 1 пакет бисквити
2 јајца
125 г крави масло
40 гр коњак
100 г ореви
50 г какао
100 г шеќер

Натрошените бисквити се напръскват со Коњак, додаваат се стрит ореви и се остава да престол. Кон разбитото со мешалка масло се додаваат јајцата, какао и шеќер и се разбиват до добивање на хомогена консистенция. Смесата се меша со бисквити, кои се оставаат да омекнат. Потоа се оформуваат на Салам, кој престојувал во фрижидер 1 час, за да се стегне.
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Ноември.2010 во 10:35
Чоколадно овесно колаче

Потребнo:

•230 грама Шеќер кафеав
•230 грама Шеќер
•малку Сол
•120 грама Путер
•230 грама Ореви
•250 грама Овесни снегулки
•300 грама Корнфлекс чоколаден
•30 грама Какао
•5 Гpами сода
•450 милилитри Вода
•450 грама Брашно
•2 Јајца

Подготвување:
Во еден сад измешајте ја водата и овесните снегулки и оставете да остојат 10 минути. Во голем сад за мешање ставете го мекиот путер и шеќерот. Додадете ги јајцата, едно по едно, мешајќи добро по секое додавање. Смесата истурете ја кај накиснатите овесни снегулки. Измешајте ги брашното, какаото, содата и солта. Постепено додавајте ја оваа смеса во кремастата мешавина. Додадете малку повеќе од половина од чоколадниот корнфлекс.

Смесата ставете ја во тавче за печење кое претхопдно е намачкано со путер. Посипете го со сецканите ореви и остатокот од корнфлексот. Печете на 170 целзиусови степени 40 до 45 минути. За да проверете дали е готово, боцнете со чепкалка, која треба да ја извадите чиста, без да биде размачкана од кремастата смеса.

Пред сечење, оставете колачот да се олади.
 


Изменето од емил - 19.Ноември.2010 во 10:36
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Октомври.2010 во 14:40

Обланди со бадеми

Потребно:

* 4 јајца
* 420 г шеќер
* 250 г мед
* 250 г бадеми
* 2 листа обланди

Приготвување: јајцата и шеќерот пенесто изматете ги. Садот ставете го на пареа и мешајќи постепено додавајте го зовриениот мед, а на крај бадемите, излупени и исечени на парчиња. Сето тоа варете го додека смесата не почне да се одделува од лажицата. Врелата смеса распоредете ја врз 1 лист обланда, поклопете ја со вториот и добро притиснете ги. Обландите покријте ги со нешто тешко и оставете ги да отстојат преку ноќ. Утредента обландите исечете ги на штангли со врел нож.

Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Октомври.2010 во 19:06
Посни колачи со желе



Состојки:
200 гр. шеќер
1/2 филџан вода
250 гр. мелени ореви
рендана кора и сок од 1 лимон
1 лажица какао
250 гр. желе бонбони
Шеќерот и водата се варат, ce додаваат оревите, кората и сокот од лимонот. Се трга од оган, малку се лади и тестото се дели на два дела, во едниот дел се става една лажица какао. На фолија се растенчува прво кафеавата кора, потоа врз неа белата, се реди желето и се свиткува во ролат. Се остава на промаја да се суши неколку дена, потоа се сечат парчиња.


Изменето од Valerija - 05.Декември.2017 во 22:01
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Октомври.2010 во 19:05
Ролат со бисквити

Состојки:
500 гр. бисквити
150 гр. шеќер
60 гр. чоколада за готвење
варено кафе
Фил:
125 грама маргарин
150 грама шеќер во прав
1-2 ванила
Бисквитите се мелат, се додава шеќерот и изренданото чоколадо, па со кафето се замесува средно тврдо тесто. Развијте го тестото во кора со дебелина од еден сантиметар, па ставете го филот кој сте го подготвиле на следниов начин: изматете го маргаринот со шеќерот во прав и додадете ја ванилата. Премачкајте го ролатот, завиткајте го цврсто во ролна и оставете го да се стегне. Кога е стегнат ролатот можете да го исечете и да го послужите.



Изменето од Valerija - 05.Декември.2017 во 21:29
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Октомври.2010 во 19:00
Кифлички со ванила

Состоки:
300 гр. брашно
300 гр. мелени бадеми
50 гр. шеќер
2 ванили
150 гр. маргарин
150 гр. шеќер во прав
Замесете го тестото од брашното, мелените бадеми, шеќерот, ванилата и маргаринот. Од тестото обликувајте ваљачиња во форма на молив, долги околу 6 см. Ставете ги во плех и печете ги на умерена температура. Уште топли валкајте ги во шеќер во прав во кој имате додадено ванила.


Изменето од Valerija - 05.Декември.2017 во 21:27
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Октомври.2010 во 18:53
Шарени колачи од бадеми



Состојки:
500 гр. шеќер
500 гр. бадеми
сок од 1/2 лимон
4 обланди
100 гр. чоколада за готвење
црвена боја за готвење
2 дл. вода
Во сад се става шеќерот, се налева вода, се додаваат излупените и смелени бадеми, сок од 1/2 лимон, се остава на оган додека да се згусти. Смесата се дели на три дела, едниот дел се обојува со чоколада за готвење, вториот дел со вештачка црвена боја за јадење, а третиот дел останува каков што е. Се земаат обланди: прво на една од нив се нанесува црниот фил, па се става втората обланда, преку неа се става црвениот фил, се става третата обланда, се премачкува со белиот фил и се завршува со четвртата обланда. Колачот подоца се сече на мали правоаголници.




Изменето од Valerija - 05.Декември.2017 во 21:26
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Renatax Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Декември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 11613
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Renatax Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Октомври.2010 во 11:36
Еве еден брз,вкусен десерт кој не бара многу време(5 минути работа),не бара вешта готвачка ,малку чуден состав ама резултатот е фантастичен.

                           БИСКВИТ ТОРТА  СО ЈОГУРТ

Потребни состојки

1 кг бисквити
1л јогурт
400 гр шеќер
4 банани

Се истура јогуртот во еден подлабок сад,се додава шеќерот,потоа се додаваат сецканите   банани директно во јогуртот за да  не потемнат и на крај се додаваат издробените бисквити.

Смесата убаво се промешува за да се хомогенизира ,а  потоа се обликува во форма по ваш избор.

Оставете ја во фрижидер тортата  2 часа,а потоа.....добар апетит!
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Септември.2010 во 23:29

Смокви со цимет

Потребно:

* 8 смокви
* 60 мл сок од лимон
* 50 г кафен шеќер
* 200 г крем сирење
* 1/2 лажичка цимет
* 1/2 лажичка шеќер во прав

Приготвување: смоквите исечете ги на кришки, па премачкајте ги со смесата од сокот од лимон и кафениот шеќер. Ставете ги во загреана рерна на 200 степени и печете ги околу 10 минути. Крем сирењето, циметот и шеќерот во прав измешајте ги. Во чинија за послужување прво ставете ја смесата од сирењето, а врз неа печените смокви.

Кон врв
zamislena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Јануари.2010
Статус: Офлајн
Поени: 14566
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zamislena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Септември.2010 во 12:48
 
 

Вкусен десерт од смокви

 

Смоквите се здрави, а во комбинација со мед и сладолед тие се вистински предизвик за непцата.

Смоквата е здрава за младите, а на старите им помага да не стареат толку брзо со тоа што успешно се борат против брчките. Помага при контрола на нивото на шеќер во крвта и го намалува нивото на холестерол. Тие имаат позитивно влијание врз здравјето на дебелото црево и врз ситоста на човекот. Јадењето смокви исто така е одлично затоа што ги намалува шансите за појава на рак.

Потребни состојки:

Смокви

Мед

Цимет и

Бадеми.

Најпрво, загрејте ја рерната на 200°C, а од смоквите исечете ги краевите.

Потоа капнете неколку капки на секоја смоква, ставете мед и цимет, додадете рака бадеми и целата смеса така подготвена, ставете ја во рерната и оставете ја да се пече 15 до 20 минути.

Смоквите се послужуваат топли со сладолед од ванила.

На смоквите секако може да додадете лешници, ванила, кори од портокал или лимон, ананас, ореви, листови мента или пак некое сортно вино.

Наместо сладолед, смоквите може да ги сервирате со шлаг.

 
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Август.2010 во 05:33

Чоколаден кох

Чоколаден%20кох
 

Потребни состојки:

  • 100 грама Шеќер
  • 150 грама Чоколадо за готвење
  • малку   Сол
  • малку   Сода бикарбона
  • 45 грама Путер
  • 300 милилитри Млеко
  • 30 грама Брашно
  • 6   Јајца

Подготвување:

 Во еден сад растопете го путерот, додадете брашно, па ставаме на тивок оган малку да порумени, потоа го тргаме од оганот и постепено додаваме загреано млеко, постојано мешајки, па го вракаме тавата повторно оган, за да добиеме густа смеса во неа, односно таканрачена бешамел сос.

Во до половина оладениот крем ги додаваме една по една жолчките, малку сол, па се добро матиме. Чоколадата ја топиме, над пареа гомешаме шеќерот и две лажички вода, па кога до пола ќе се олади ја матиме во масата. Во сосема оладената смеса изладената маса вмешајте ја сода бикарбона и цврсто излупениот снег од белки. Во путерот премачкан со плех печеме во претходно загреана рерна. 
Кон врв
sneska_v Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Јуни.2009
Статус: Офлајн
Поени: 3455
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sneska_v Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Август.2010 во 23:02

Торта од ориз со јаболка

   Потребно:

 

1 лажица млеко

1 лажица маслиново масло

200 гр. ориз

100 гр.нерафиниран шеќер

2 ванили

1 кгр.јаболка

3 јајца

Сок од еден лимон

Цимет

На врв на нож морска сол

 

 Подготовка:

 

   Во млекото се става маслиновото масло и солта. Кога ќе зоврие се става оризот и се остава на тивок оган да вари. Кога оризот е зовриен, се додава 100 гр.шеќер и двете ванили. Посебно се лупат јаболката, се сечат на парчиња, се цеди сокот од лимон, се попрскуваат со цимет, па се динстаат да омекнат. Во оладениот ориз се мешаат три жолчки. Потоа во огноотпорната тепсија се става половина ориз и јаболка,па другата половина ориз и така по ред. На крај се матат трите белки со три лажици шеќер, се прелива преку оваа маса и се печи 20 минути.




Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Август.2010 во 07:53
Алва од бадеми


- 50 гр. Бадеми
- 2 чаши шеќер
- 150 гр. Путер
- 1 чаша гриз
- 3 чаши вода

Потребно време за подготовка на овој десерт е 20- тина минути.
На оган ставаме едно тенџере и во него ги ставаме трите чаши вода. Во водата ги додаваме двете чаши шеќер и оставаме да зоврие. 
На даската за сечење крупно ги рендаме бадемите. На оган ставаме уште едно тенџере и во него ги ставаме ренданите бадеми и гризот. Промешуваме и оставаме да се пржат на тивок оган додека да пожолтат. Во првото тенџере со шербетот додаваме 150 гр. Путер и промешуваме со лажица за путерот побрзо да се растопи. Откако шеќерот и путерот потполно ќе се растопат со црпалка црпиме од смесата и додаваме во тенџерето со испржен гриз и бадеми. Непрекинато мешајќи на оган смесата ја вариме додека не се згусти. Го тргаме тенџерето од оган и го ставаме на работната маса. Наполу изладената алва ја ставаме во метален калап облепен со алуминиумска фолија. Убаво ја рамниме горната површина на алвата. 
На оган ставаме тенџере и во него ставаме путер и чоколадо за готвење да се растопат. Откако Путерот и чоколадото се растпоени го тргаме тенџерето од оган. Со чоколадниот прелив со црпалка ја преливаме алвата. Калапот со алва го ставаме во замрзнувач да са стегне. Откако алвата е стегната го вадиме калапот од замрзнувач и го ставаме на работната маса. Ја отстрануваме фолијата и со остар нож сечеме поголеми триаголни парчиња од алвата со бадеми. Парчињата од сите страни ги валкаме во преостанатиот чоколаден прелив. 
Потоа парчињата ги редиме на чинија за послужување. 
Ги украсуваме со детелинки од лупени бадеми. 
Со тоа алвата од бадеми е подготвена.
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Август.2010 во 07:52
Актуел Торта

3 банани
- 5 јајца
- 2 праски
- 200 гр. диња
- 100 гр. мелени ореви
- 2 лажици мед
- 700 мл. хопла
- 6 лажици шеќер
- 6 лажици брашно
- 1 крем фикс
- половина прашок за печиво
- 100 мл. шампањско

Потребно време за подготовка на овој десерт е 60- тина минути.
Во сад за матење ги кршиме јајцата. Почнуваме да матиме со миксер и во садот го додаваме шеќерот. Откако шеќерот ќе се растопи го исклучуваме миксерот. Прашокот за печиво го додаваме во садот со брашно. Потоа брашното го додаваме во садот за матење и мешаме со жица за матење. Во садот ги додаваме мелените ореви и мешаме со жицата додека смесата не се соедини. Тестото за торта го истураме во тава обложена со хартија. Го рамниме тестото со лажица. Тавата ја ставаме во рерна. Печеме 15- тина минути на температура од 180 степени. 
Тавата со испечениот пандишпан ја вадиме од рерна. Со нож ги одлепуваме краевите на пандишпанот од тавата. Го превртуваме пандишпанот на работната маса и ја отстрануваме хартијата. Уште еднаш го превртуваме пандишпанот и го сечеме на половина. 
Во сад за матење ја ставаме хоплата. Почнуваме да матиме со миксер и го додаваме крем фиксот. Откако шлаг кремот ќе ја добие потребната густина го исклучуваме миксерот. Праските ги лупиме и ги сечкаме на парчиња. Исечканите праски ги ставаме во подлабок сад. И бананите ги лупиме и ги сечкаме на тенки кругови, кои ги додаваме во садот со праските. И дињата ја сечкаме на парчиња и ја додаваме во садот. Го промешуваме овошјето. 

Првиот дел од пандишпанот го ставаме на чинија за торта. Го попрскуваме пандишпанот со шампањско. Врз пандишпанот го нанесуваме шлаг кремот и го премачкуваме пандишпанот. Врз шлаг кремот ставаме од мешаното овошје. Врз овошјето ставаме мед. Потоа го ставаме вториот дел од пандишпанот и целата торта ја премачкуваме со шлаг крем. Преостанатиот шлаг крем го полниме во готварски шприц, со чија помош ја украсуваме тортата. 
На средината на тортата ставаме мешано овошје и една лажица мед. Сечеме парче од Актуел тортата и го ставаме на чинија за послужување. Оваа торта мора да се јаде растурена. 
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3940414243 56>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,392 секунди.