IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за торти и други благи работи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за торти и други благи работи

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3839404142 56>
Автор
Порака Обратен редослед
bluebell Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
the craziest

Регистриран: 14.Септември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8041
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bluebell Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Февруари.2011 во 17:13
јас сум специјалист за шербет!
always look on the bright side of the life!
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Статус: Офлајн
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Февруари.2011 во 17:12
a, kako se pravi vistinski sherbet?

...ne nekoja zasladena vodichka tuku ,prav sherbet ...kako bezboen med!
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2011 во 05:42

Белгиски вафли

 

 

 Морис Вермеш, за првпат ги направил овие вафли за време саемот на храна во Сиетл, во текот на 1962 година. Но, светска популарност достигнаа дури по 3 години. Традицијата ја продолжи неговата ќерка Марипол, која одбива да ја открие тајната на рецептот. Сепак, овој рецепт е најбилску до она што денес е познато како белгиски вафли.

СОСТОЈКИ
• 210 гр брашно
• 1 мала лажица шеќер
• 4 јајца
• 1 ¼ шолја вода
• ½ мала лажица екстракт од ванила
• 250 гр путер
• 500 мл слатка павлака
• 500 гр јагоди
• шеќер во прав

ПОДГОТОВКА
Измешајте ги брашното и шеќерот во подлабок сад. Додадете ја водата, жолчките од јајцата и ванилата и мешјате сѐ додека не се добие хомогена смеса. Потоа, додадете го путерот и повторно добро измешајте ја смесата. Измиксирајте ги белките од јајцата (2-3 минути) и половина од снегот додадете го на смесата со путер.

Во меѓувреме, загрејте го тостерот за вафли. Откако тостерот ќе биде доволно загреан, ставете малку од смесата за вафли и веднаш поклопете го горниот дел. Печете ги околу 5 минути, односно додека вафлите не станат златно-кафени.

Сервирање: вафлата се става на чинија, се покрива со шлаг од слатка павлака и јагоди. На крајот се попрскува со шеќер во прав.



Изменето од емил - 09.Февруари.2011 во 05:43
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Февруари.2011 во 12:27

Топло-ладен колач

 

 

СОСТОЈКИ
• 500 гр чоколадо
• 10 јајца
• 125 гр путер
• 200 гр брашно
• 10 лажици шеќер

ПОДГОТОВКА
Чоколадото и путерот се ставаат во подлабок сад. Потоа, на умерен оган, се топи смесата. Откако ќе се растопи, садот се трга од шпоретот и се остава смесата да се излади.

Јајцата се матат заедно со шеќерот. Потребно е јајцата малку да се изматат, односно да бидат пенести. Потоа, јајцата и шеќерот се додаваат на смесата со чоколадо. Сите состојки се мешаат со жица за матење, а брашното го додаваме постепено, со постојано мешање.

На крајот, треба да се добие густа и хомогена чоколадна смеса. Калапите се мачкаат со путер и се попрскуваат со брашно, пред да се налее смесата во нив.

Во меѓувреме, се загрева рерната на 250℃. Се пече само 5 минути

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Февруари.2011 во 07:38
РЕЈ­ЧЕЛ ТЕТОВСКИ

Се зема тиква и се лупи, па се сече на делчиња со форми по желба. Тиквата се ста­ва во варова вода. Саат и пол до два да биде во варовата вода. Ако е потенка чор­ба­та од варот, и повеќе. Потоа добро се мие и се става во шербет, кој се вари со кило во­да и кило шеќер. Тиквата се вари сè додека не впие, да стане густо. Се вари 2-3 часа до­де­ка да стане густо и повремено се протресува тенџерето. Пред крај се ставаат еден ли­мон и ванилин шекер.
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Февруари.2011 во 13:50

Целувки од кокос

Потребно:

* 4 жолчки
* 100 г шеќер
* 1 ќесичка ванилин шеќер
* 200 г кокосово брашно
* 4 белки

Приготвување: пенесто изматете ги жолчките, шеќерот и ванилин шеќерот. Додадете го кокосовото брашно и на крај лефтерно измешајте го цврстиот снег од белките. Со чајна лажичка обликувајте мали купчиња и редете ги во тавче обложено со масна хартија за печење. Целувките печете ги околу 20 минути во рерна загреана на 150 степени. Целувките од кокос послужете ги со топли напивки.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јануари.2011 во 22:07

Пол­не­ти ја­бол­ка

Пот­реб­но:

* 4 ја­бол­ка
* 100 г ше­ќер
* 200 г мла­до крав­јо си­ре­ње
* 50 г ба­де­ми
* 150 мл слат­ка пав­ла­ка
* 2 ла­жи­ци џем од пра­ски
* 1-2 ла­жи­ци ли­мо­нов сок

При­гот­ву­ва­ње: из­лу­пе­те ги ја­бол­ка­та, исе­че­те ги на по­ло­ви­на, ис­чис­те­те ги од сем­ки­те, а сре­ди­на­та мал­ку из­дла­бе­те ја. Та­ка под­гот­ве­ни, ис­прс­кај­те ги со ли­мо­нов сок, а по­тоа крат­ко про­ва­ре­те ги во ври­е­на во­да, са­мо вни­ма­вај­те, не тре­ба да ги пре­ва­ри­те за да не го за­гу­бат об­ли­кот. Ва­ре­ни, ис­це­де­те ги и из­ла­де­те ги. Пе­нес­то из­ма­те­те ги си­ре­ње­то и ше­ќе­рот со мик­сер, па до­дај­те мал­ку сок од ли­мон, ме­ле­ни ба­де­ми, џем од пра­ски и на крај доб­ро из­ма­те­на слат­ка пав­ла­ка. Пол­не­те ги ја­бол­ка­та со фи­лот, а пред да ги пос­лу­жи­те, доб­ро из­ла­де­те ги.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јануари.2011 во 07:15

Ролни со тиква

 

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 100 грама Шеќер во прав
  • 1500 грама Тиква
  • 500 грама Тенки кори
  • 50 милилитри Масло  

ПОДГОТОВКА:

Тиквата претходно исчистете ја и крупно изрендајте.

Земете една кора, премачкајте ја со масло, преку неа ставете друга кора и исто така премачкајте ја со истата количина масло.

На едниот крај од кората ставете две до три полни лажички тиква, распореде ја и посипете со три супени лажици шеќер.

Замотајте ја кората од онаа страна каде што е филот и ролните редете ги во малку намастен плех за печење.

На тој начин повторувајте ја постапката до последната кора.

Рерната вклучете ја на 200 степени.

Преку плехот ставете алуминиумска фолија за питата да не изгори.

Печете 25 минути, па извадете ја тепсијата, тргнете ја алуминиумската фолија и вратете ги ролните да се печат уште 5 минути.

Потоа извадете од рерната, па додека ролните се уште топли, попрскајте ги со малку ладна вода и прекријте ги со кујнска крпа.

Оставете ги така додека да се оладат, а потоа сечете на парчиња и посипете ги со шеќер во прав.
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јануари.2011 во 06:52

Ресана торта

Потребно ви е нешто интересно, слатко и вкусно, но без да се мачите да печете пандишпани и 2-3 часа да си играте во кујната? Тогаш тортата со ресани е токму за вас.

Ресана тортата е исклучително лесна за приготвување, па пред да трепнете ќе имате десерт од кој сите ќе побараат второ парче.

Состојки

750g ресани
250ml млеко
250g маргарин (1 коцка)
1 шолја ситно исечкани ореви

Инструкции за приготвување

  1. Секое колаче ресана исечете го на 4 парчиња и ставете ги сите ресани во голем длабок сад.
  2. Ставете тенџере на оган. Додајте ги во него млекото и маргаринот. Мешајте додека маргаринот не се стопи целосно, а кога ќе се случи тоа, тргнете го тенџерето од огнот. Оставете го да се олади.
  3. Со изладеното млеко прелијте ги ресаните. Додајте ги исечканите ореви. Мешајте внимателно со дрвена лажица или со рака. При мешањето не употребувајте премногу сила за да не се издробат ресаните.
  4. Со рацете оформете ја смесата по желба или ставете ја во голема модла.
  5. За попримамлив изглед, стопете поголемо количество темно чоколадо и прелијте ја тортата. Најлесен и најбрз начин да ја завршите тортата е само да изрендате чоколадо по целата нејзина површина.
  6. Оформената торта оставете ја да отстои во фрижидер 2-3 часа.

Нема да погрешите ако ја сервирате тортата со парче свеж портокал. За декорација, ние употребивме дел од кората на портокалот, експандиран ‘рж и малку чоколаден прелив.

Ако ви здодее аромата на портокал или ако вашите најблиски сакаат нешто поразлично, едноставно изберете ресана со друг вкус и ќе добиете „нова“ торта.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2010 во 06:11

Брз ролат со кафе

 

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 100 грама Шеќер во прав
  • 100 грама Шеќер
  • 150 грама Путер
  • 300 грама Кекси
  • 1   Кафе филџан
  • 1 лажица Какао
  • 1   Жолчка
  • 1 голема лажица Шеќер во прав



ПОДГОТОВКА:

За кората (или црната смеса): во подлабок сад промешајте ги мелените кекси, шеќерот и какаото, па додавање на процеденото кафе замесете убава компактна смеса.

Расукајте ја смесата на фолија или хартија за печење со дебелина од околу 5 мм.

За филот: пенесто изматете го путерот со шеќерот, додадете ја матената жолчка и добро соединете.

Со филот (или белата смеса) премачкајте врз кората и завиткајте ролат.

Оставете го ролатот неколку саати во фрижидер, па пред самото послужување сечете го на кришки.
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Декември.2010 во 05:29

Сусамки

Потребно:

* 300 г шеќер
* 1 лимон
* 150 г сусам

Приготвување: загревајте го шеќерот на тивок оган додека не добиете светлокафен карамел. Полека сипете го сокот од лимонот, со постојано мешање. На крај додајте ги потпечените семки од сусам и веднаш сипете ја смесата врз масна хартија за печење, па расучете ја во кора во тенок слој. Провлечете го ножот низ путер и со него сечете штангли од смесата со сусам. Одлепете ги изладените сусамки од масната хартија и послужете ги со кафе.


Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Декември.2010 во 22:02

Варени јаболка со пудинг

Потребно:

* 4 јаболка
* 1 ванилин шеќер
* 1 ќесичка пудинг од ванила
* 500 мл млеко
* 40 г шеќер

Приготвување: измијте ги јаболката, излупете ги и ставете ги во половина литар вриена вода во која сте го додале ванилиниот шеќер, па варете ги околу 15 минути. Извадете ги јаболката од тенџерето, ставете ги во чинија и прелијте ги со варениот пудинг, кој сте го подготвиле според упатството на ќесичката. Варените јаболка со пудинг може да ги послужете топли или изладени со шлаг.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Ноември.2010 во 17:00

Домашно чоколадо

Потребно:

* 800 мл вода
* 300 г шеќер
* 2 лажички рендана кора од портокал
* 50 мл сок од портокал
* 100 г излупени и печени бадеми
* 1 ванилин шеќер
* 400 г млеко во прав
* 100 г какао
* 250 г путер

Приготвување: во вриената вода додадете ги шеќерот и ванилин шеќерот. Варете ги 15 минути, па додадете ги сокот и ренданата кора од портокалот. Сето тоа варете го уште 15-тина минути и течноста изладете ја. Млекото во прав измешајте го со какаото, со миксер добро изматете го во сирупот од шеќерот, па додадете го омекнатиот путер. На крај додадете ги сечканите бадеми. Чоколадната смеса распоредете ја во намастено тавче 25 х 35 см и добро изладете ја.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Ноември.2010 во 12:18

Бомбици од костени

Потребно:

* 250 г пире од костени
* 150 г мелени ореви
* 50 г шеќер во прав
* 50 г чоколадо
* 1 лажица путер
* ореви за посипување

Приготвување: мешајте ги пирето од костени и мелените ореви додека не се соединат. Стопете го чоколадото, па соединете го со смесата од костените. Додајте ги шеќерот и путерот во смесата, па добро измешајте го сето тоа додека путерот не се соедини со пирето од костени. Обликувајте бомбици од смесата, па испрпелкајте ги во оревите.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3839404142 56>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,547 секунди.