![]() |
|
Рецепти за торти и други благи работи |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 3839404142 56> |
Автор | ||||||||
bluebell ![]() Сениор ![]() ![]() the craziest Регистриран: 14.Септември.2007 Статус: Офлајн Поени: 8041 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||
јас сум специјалист за шербет!
![]() |
||||||||
always look on the bright side of the life!
|
||||||||
![]() |
||||||||
brza ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||
a, kako se pravi vistinski sherbet?
...ne nekoja zasladena vodichka tuku ,prav sherbet ...kako bezboen med! |
||||||||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
![]() |
||||||||
![]() |
||||||||
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||
Морис Вермеш, за првпат ги направил овие вафли за време саемот на храна во Сиетл, во текот на 1962 година. Но, светска популарност достигнаа дури по 3 години. Традицијата ја продолжи неговата ќерка Марипол, која одбива да ја открие тајната на рецептот. Сепак, овој рецепт е најбилску до она што денес е познато како белгиски вафли.
Изменето од емил - 09.Февруари.2011 во 05:43 |
||||||||
![]() |
||||||||
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||
Топло-ладен колач
|
||||||||
![]() |
||||||||
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||
РЕЈЧЕЛ ТЕТОВСКИ
Се зема тиква и се лупи, па се сече на делчиња со форми по желба. Тиквата се става во варова вода. Саат и пол до два да биде во варовата вода. Ако е потенка чорбата од варот, и повеќе. Потоа добро се мие и се става во шербет, кој се вари со кило вода и кило шеќер. Тиквата се вари сè додека не впие, да стане густо. Се вари 2-3 часа додека да стане густо и повремено се протресува тенџерето. Пред крај се ставаат еден лимон и ванилин шекер. |
||||||||
![]() |
||||||||
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||
Целувки од кокос
|
||||||||
![]() |
||||||||
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||
Полнети јаболка
|
||||||||
![]() |
||||||||
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||
Ролни со тикваПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
ПОДГОТОВКА:Тиквата претходно исчистете ја и крупно изрендајте. Земете една кора, премачкајте ја со масло, преку неа ставете друга кора и исто така премачкајте ја со истата количина масло. На едниот крај од кората ставете две до три полни лажички тиква, распореде ја и посипете со три супени лажици шеќер. Замотајте ја кората од онаа страна каде што е филот и ролните редете ги во малку намастен плех за печење. На тој начин повторувајте ја постапката до последната кора. Рерната вклучете ја на 200 степени. Преку плехот ставете алуминиумска фолија за питата да не изгори. Печете 25 минути, па извадете ја тепсијата, тргнете ја алуминиумската фолија и вратете ги ролните да се печат уште 5 минути. Потоа извадете од рерната, па додека ролните се уште топли, попрскајте ги со малку ладна вода и прекријте ги со кујнска крпа. Оставете ги така додека да се оладат, а потоа сечете на парчиња и посипете ги со шеќер во прав. |
||||||||
![]() |
||||||||
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||
Ресана тортаПотребно ви е нешто интересно, слатко и вкусно, но без да се мачите да печете пандишпани и 2-3 часа да си играте во кујната? Тогаш тортата со ресани е токму за вас. Ресана тортата е исклучително лесна за приготвување, па пред да трепнете ќе имате десерт од кој сите ќе побараат второ парче. Состојки
Инструкции за приготвување
Нема да погрешите ако ја сервирате тортата со парче свеж портокал. За декорација, ние употребивме дел од кората на портокалот, експандиран ‘рж и малку чоколаден прелив. Ако ви здодее аромата на портокал или ако вашите најблиски сакаат нешто поразлично, едноставно изберете ресана со друг вкус и ќе добиете „нова“ торта. |
||||||||
![]() |
||||||||
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||
Брз ролат со кафеПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
ПОДГОТОВКА:За кората (или црната смеса): во подлабок сад промешајте ги мелените кекси, шеќерот и какаото, па додавање на процеденото кафе замесете убава компактна смеса. Расукајте ја смесата на фолија или хартија за печење со дебелина од околу 5 мм. За филот: пенесто изматете го путерот со шеќерот, додадете ја матената жолчка и добро соединете. Со филот (или белата смеса) премачкајте врз кората и завиткајте ролат. Оставете го ролатот неколку саати во фрижидер, па пред самото послужување сечете го на кришки. |
||||||||
![]() |
||||||||
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||
Сусамки
|
||||||||
![]() |
||||||||
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||
Варени јаболка со пудинг
|
||||||||
![]() |
||||||||
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||
Домашно чоколадо
|
||||||||
![]() |
||||||||
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||
Бомбици од костени
|
||||||||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 3839404142 56> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |