![]() |
|
Народот кој ја ослободува жената |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 3839404142 53> |
Автор | |
Aisha ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 03.Декември.2007 Локација: Palestine Статус: Офлајн Поени: 1119 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ZAMISLI KOLKU MI E UBAVO VO BLINDIRANA KOLA. JAS SUM "EKSKULIZIVA" NA SUM NA "IZVOLTE". SE CUVSTVUVAM KAKO ZVEZDA KOJA SE NAOGA VO BLINDIRANA KOLA, NIKOJ NE MOZE DA ME VIDI, A JAS SITE GI GLEDAM. KOGA IMA SONCE IMAM I SOFERSHAJBNA, VO SPROTIVNO SUM BEZ. |
|
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
|
|
![]() |
|
Aisha ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 03.Декември.2007 Локација: Palestine Статус: Офлајн Поени: 1119 |
Bidejki gledam deka si nov na forumov, bi te sovetuvala da prosetas malku niz nego i ke ne andevam deka ke ti se razjasnat nekoi raboti, vo vrska so ovaa tvoja prikaska koja ni ja kaza. vo islamot ednakovo se tretiraat maskite i zenksite deca. Sekoe degradiranje na zenskoto dete e nasledstvo od vremeto na predislamskoto vreme, koga zenskite deca bile ubivani, od sramot. Koga dosol Islamot, najostro go osudil ovoj cin, i na zenskoto dete ne samo sto mu dal pravo na zivot, TUKU I MU VETIL RAJ NA ONOJ KOJ KE IMA DVE, TRI ILI POVEKE DEVOJCINJA I DOBRO GI VOSPITA. vakvo vetuvanje ne e dadeno za maski deca. Isto taka Pratenikot Muhammed, neka e Bozji mir nad nego, imal 4 kerki, koi vo istorijata na Islamot zavzemaat ogromno mesto. Za najdobriot negov prijatel, Ebu BEkr, i vtor halifa, site znaeme za negovata umna i bogobojzna kerka Aisha, a imal i sinovi. Znaci toa sto ti go navede ne drzi, ednostavno ne drzi... Imase tema, verata obicaj ili tradicija. Ovaa tradicija ti slobodno tamu navedi ja, pa se nadevam dek ake ima nekoj tetovcanec ili albanec koj ke ti odgovori. A VO VRSKA SO TEKSTOT NA EFENDIJA: Zosto kaj rabotite samo ja gledate ambalazata a ne i sustinata. Toj tekst so sebe nosi poucni soveti. Inaku i mazite toa go pravat za zenite. Rabotata e sto i dvajcata imaat nagrada (sevab)za grizata eden kon drug. Ista e nagradata i dolznosta i za mazot i za zenata. Duri na mazot mu se pisuva kako dobro delo sekoe usluzuvanje na zenata. Sekoj vernik gleda da zaraboti sto poveke dobri dela......Razlikata kaj mazot i zenata e toa STO TOJ MORA DA I OBEZBEDUVA HRANA I SITE DRUGI POTREBNI OSNOVNI SREDSTVA ZA NEJZINA EGZISTENCIJA. Znaci ima obvrska da stoi pokraj krevetot ako negovata zena pobara voda ![]() Zboruvame za islamot koj nie go ziveeme, a ne za tradicijata. By the way, od muslimanite na forumov najmallku se albanci....taka da zboruvas na prazno. iNAKU NIKOJ NE VELI DEKA ONIE KOI NOSAT MARAMA SE BEZGRESNI. Se trudime da go dostigneme sovrsenstvoto. Za poedinci ne mozas da komentiram, ZNAM DEKA VO ISLAMOT TI E ZABRANETO DA GO GLEDAS TUGOTO. Изменето од Aisha - 08.Февруари.2008 во 19:12 |
|
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
|
|
![]() |
|
tofu ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 01.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 328 |
Знам дека жената муслиманка во Катар (знам примери дека и во Македонија е така) е многу попочитувана од мажот. За тоа дека има муслиманки кои се тепани од мажите, можам да ви речам да гледате вести, па ќе видите колку многу Македонци ги злоупотребуваат жените! Или па јавете се на бројот за Домашно насилство, веројатно ќе ви дадат податоци.
Сакам да речам, нема врска тепањето или непочитувањето на жената со религијата. Тоа има врска со поставеноста на работите во едно семејство. |
|
![]() |
|
maria_magdalena ![]() Сениор ![]() ![]() trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Дали хиџабот ја штити муслиманката од нејзините сопствени грешни желби? Преку хиџабот-таа е можеби заштитена од погледите на другите...(иако можеби она што е покриено е предмет на поголена љубопитност кај спротивниот пол) Но тоа не значи дека муслиманката не гледа. Сум гледала стотици и стотици муслиманки во хиџаб како си поигруваат со погледите, т.е. упатуваат заводнички погледи на ТУЃИ мажи (чест на изузетоците), во стилот “Ништо не ми можеш“. Јас не сум за нападна гардероба (или речиси голи жени) која мами на туѓи погледи и отвара желби кај спротивниот пол, сум за пристојност, скромност (не лажна-но онаа која произлегува од вистинската вера)... Но ако мислите дека тие што носат хиџаб се заштитетни од сопствената похота-грешите. |
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|
![]() |
|
МАРШАЛ ![]() Сениор ![]() ![]() ГРОБАР ДО ГРОБА Регистриран: 06.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 44396 |
ete , poglednete na avatarot kako izgleda taa ramnopravnost .... kako blindirano vozilo
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
МАРШАЛ ![]() Сениор ![]() ![]() ГРОБАР ДО ГРОБА Регистриран: 06.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 44396 |
poramnopravna zdravje
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
avramoskislave ![]() Група ![]() Регистриран: 08.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 50 |
Можеби во исламот се споменува дека жената е рамноправна но колку е тоа применето? ПРАШАЊЕ и тоа големо.
Имам прочитано една книга од муслиманка од Арабскиот дел како беше насловот не ми текнува пред 5 години беше. Ќе ви го соопштам прочитајте ја па самите заклучете колку е рамноправна. Друг пример вистинит во Тетово: Доаѓа еден албанец муслиман од Швајцарија после 3 години и го прашуваат што ти текнало да дојдеш, а овој вика па ми се родил син и дојдов да го видам. После 3 години, женаму да не била во хебернација па чекала да се врати мажот? Друг пример што сметам дека жените муслиманки не се ценети и омаловажени. Го прашуваат еден колку деца има овој вика 3. И му викаат само три, да бе три сина и 4 ќерки. Има повеќе случаи зборам за во Македонија каде за деца ги бројат само синовите а ќерките не. И затоа мислам дека жената нема ама баш никакви права кај муслиманите освен: домаќинка и за да раѓа деца. Изменето од avramoskislave - 08.Февруари.2008 во 04:38 |
|
![]() |
|
efendija ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2175 |
ти делува..верувам дека ти делува...пошто кај тебе е обратно.ти стоиш со чашата над женати додека таа спие,инаку ќе игра метлата! П.С. Оваа случка не е монтирана,ова е вистинит настан,и како таков до детали е пренесен.Не е рекла-казала. ![]() |
|
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
|
|
![]() |
|
EvAngelos ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Интересна приказна. Јас сепак мислам дека жената не постапила баш најмудро со тоа што со чаша вода во раката го чекала сопругот да се разбуди. Можела бар да ја остави водата до него, да му остави едно писменце до чашата со содржина "Еве ти водичка море спанко ниеден. Направи една гаргара од мене кога ќе ја пиеш само полека да не ме разбудиш" и потоа да си легне. Па овој кога ќе станел, ќе го видел писменцето, ќе си се насмеел, па потоа ќе си ја видел и водичката и ќе си се напиел, и овците сити, и волкот на број
![]() |
|
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|
![]() |
|
efendija ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2175 |
Жената која го направила својот сопруг верник
Оваа е еден расказ за многуте исламски жени кои со својот ахлак своите мажи ги иамаат воспитано со духот на исламот. Пред многу години една муслиманска девојка која имала многу добар табијет се омажила за еден богат човек. Човекот бил многу задоволен од неа бидејќи таа имала многу добар табијет и многу добар ахлак (однесување). Една ноќ човекот спиејќи се буди и од својата жена побарал вода. Жената во себе си рекла: Мажот ми е жеден ,водата што е овде горе е топла, да слезам долу и да му донесам ладна вода за да му изгасне жедта. Наполнила вода и се вратила назад. Кога се вратила видела дека мажот је пак заспал. И било жал да го разбуди така што со чашата во раце чекала неколку часови додека тој се разбуди . По некое време човекот се буди гледа дека жена му со чашата во раце чека. Гледајќи ја така човекот својата жена ја прашал: Домаќинке зошто стоиш ти така ? Жената му одговорила : Домаќине , ти ми побара вода. Арно ама водата што беше овде горе во собава беше топла и не ми даде срцево да ти дадам од неа . Затоа слегов долу да наполнам ладна вода, но кога се вратив ти пак беше заспан и ми беше жал да те разбудам. Си реков можда сонуваш некој убав сон,и не сакав да ти го расипам сонот. Затоа чекав да се разбудиш. Повели напиј се од водава. Човекот кога видел колку многу жена му го почитува , многу се израдувал што од радост му омекнало срцето и почнале да му течат солзи од неговите очи. Тогаш и рекол: Многу сум задоволен и горд што имам толку паметна и мудра жена. Затоа ти моја паметна и мудра жено посакај нешто од мене. Жената вели : Јас посакувам ти да имаш здравје. Човекот пак и вели: Не домаќинке ,ти мораш нешто да посакаш од мене за твоето добро однесување што ми причинува големо задоволство и радост. Жената пак му вели: Ништо не сакам ,јас сакам само ти да имаш здравје. По трет пат мажот и вели на жената дека таа нешто мора да посака од него. Тогаш таа му рекла: Ако морам тогаш мојата желба е да ме разведеш. Човекот зачутел. Жената пак му го повторила истото, и му рекла: Немој да чутиш ми даде збор дека желбата моја ке ми ја исполниш. Тогаш човекот станал и слегувајќи по скалите ногата му се лизнала и тој паднал. Кога паднал со сиот глас викнал: О АЛ-ЛАХУ МОЈ! Жената истрчала го фатила за рака и му рекла : Ајде стани да одиме горе. Човекот рекол: Не ми е ништо. Жената му рекла:Ајде да одиме горе бидејќи сега нема никаква причина за развод. Човекот и рекол: Колку брзо го смени мислењето,и во ова работа има некоја мудрост сигурно има некоја тајна. Ти никогаш не зборуваш празни зборови ,те молам објасни ми што е? Тогаш жената му рекла: Еј мој домаќине, десет години сме во брак. Во овие десет години ни ту една несреќа не ти се случи,никаква мака не виде ,дури ниту еднаш главата не те заболе. Десет години сме во брак ниту еднаш не те слушнав да речеш Ал-лах . Ниту еднаш не те слушнав да речеш шуќур на Ал-лах џ.ш., да му се заблагодариш за сите добрини што ти ги подарил. Но сега кога те слушнав дека го спомна Ал-лах џ.ш. не остана никаква причина за развод бидејќи само ова беше причината зашто побарав развод од тебе. Од тогаш аздисаниот богат човек со заслуга на неговата жена тргнал по правиот пат ,почнал да прави ибадет заблагодарувајќи му се на Ал-лах џ.ш. за сиот нимет што му го подари и никогаш не го испуштал од уста името на Ал-лах џ.ш. Почитувани верници Ал-лах џ.ш. кого сака го упатува , затоа никогаш не треба да го испуштиме од уста името на Ал-лах џ.ш. Секогаш да ги извршуваме верските обврски ,ибадетот и секогаш бескрајно да му се заблагодаруваме на Ал-лах џ.ш. за сето тоа што го имаме. Ал-лах џ.ш. да ја награди со џен-нет оваа жена која со убавиот ахлак и убавиот табиет победи, му го омекна срцето на својот сопруг кој беше голем неверник. Го воспита со духот на исламот и го спаси него од без иманската зандана и неверничката темнина. Го молам Ал-лах џ.ш. во името на исламот бројот на ваквите жени што повеќе да се множи. Амин!... Преведено од турски јазик. |
|
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
|
|
![]() |
|
da se vratime na temava....
Imase "interesni" komentari za maramata kaj muslimankite. Eve nesto interesno... Inaku za podobro razbiranje, hidzab e na arapski terminot koj se koristi za islamskiot nacin na oblekuvanje i odnesuvanje.... ИСЛАМОТ ЈА ВОЗДИГНАЛ ЖЕНАТА И И ДАЛ РАМНОПРАВНОСТ И НАСТОЈУВА ОНА ТОЈ СТАТУС ДА ГО ЗАДРЖИ Исламот ја воздигнал жената на висок степен и и ги дал сите потребни права уште пред 1.400 година. Жената би требало тој свој статус грижливо да го чува. ХИЏАБ ЗА МАЖИТЕ Обично луѓето, зборот хиџаб го поврзуваат само со жените. Меѓутоа во Чесниот к*ран, Алах прво го спомнува хиџабот за мажите, а потоа за жените. „Кажи им на верниците да ги наведнат погледите свои и нека ги чуваат срамните места свои; тоа им е најморално, затоа што Алах, навистина го знае она што го правите.“ ( Ен Нур: 30) Ако човекот погледне некоја жена, и притоа низ главата му помине некоја лоша и нечесна мисла, обврска му е да веднаш го спушти погледот! ХИЏАБ ЗА ЖЕНИ Во Чесниот к*ран, во поглавјето Нур, стои: (Ен Нур: 31) ШЕСТЕ КРИТЕРИУМИ НА ХИЏАБОТ Спрема к*ранот и сунетот, постојат шест основни критериуми, за да облекувањето биде исправно: 1. Обемот на покриеност на телото; овој пропис се разликува кај жената и мажот. Мажот е обврзан да се покрие, од папокот до под колената. За жената важи прописот за покривањето на целото тело, освен лицето и рацете. Сите останати критериуми на облекувањето се исти за мажот и за жената. 2. Облеката мора да биде широка и не смее да ја оцртува фигурата на телото. 3. Облеката не смее да биде проѕирна, така да може да се гледа низ неа. 4. Облеката не смее да биде провокативна, да го привлекува спротивниот пол. 5. Забрането е да се носи облека која подсетува на спротивниот пол. 6. Облеката на смее да има елементи од неверничките симболи т.е. забрането е да се носи облека која стриктно ја носат неверниците, од нивните верски причини. ХИЏАБОТ, ИЗМЕЃУ ДРУГОТО ПОДРАЗБИРА И НАЧИН НА ОДНЕСУВАЊЕ Пополн хиџаб, покрај останатите шест наведени критериуми на облекување, подразбира и состојба на морал, однесување, ставови и намерите на личноста. Оној кој хиџабот го гледа само низ шестте наведени критериуми, има ограничен поглед. Хиџабот како облека мора да биде исполент со хиџабот на срцето, очите, мислите и тежнеења. Он го одредува начинот на кој личноста зборува, оди, начинот на кој се однесува, итн. ХИЏАБОТ ГО СПРЕЧУВА ЗЛОСТУВАЊЕТО Причината за наредувањето на хиџабот се наведува во Чесниот к*ран, во поглавјето Ахзаб: ( Ел Ахзаб: 59). к*ранот не известува дека хиџабот им е нареден на жените, како би се препознале како морални и да би ги заштитил од понижувањето и возне-мирувањето на улица. ПРИМЕР ЗА ДВЕ СЕСТРИ Замислете пример за две сестри близначки, подеднакво убави, кои одат по улица. Едната од нив носи исламска облека, хиџаб, т.е. покриено и е целото тело, освен лицето и рацете. Другата сестра носи западна облека, мини здолниште. Веднаш зад аголот ги чека хулиган, кој чека прилика да им дофрли на девојките или да ги злоупотреби. Која од овие две девојки го привлекува – девојката со исламска носија или во мини здолниште? Нормално, неговото внимание ќе го привлече оваа со западна облека. Таков начин на облекување е индиректен повик да ја нападне или да ја омаловажува на улица. к*ранот ја говори вистината кога вели дека хиџабот е превентива од злостувањето. ПРАВЕДНА КАЗНА ЗА СИЛУВАЧОТ Спрема шеријатот, човекот, за кога ќе се докаже дека извршил силување се казнува со смрттна казна. Многумина се изненадени од ваква „ жестока “ казна. Некои, кажеле дека исламот е груба, варварска религија! Запрашав над стотина мажи, немуслимани: „ Предпоставиме, да не даде Алах, да некој ја силува твојата жена, мајка или сестра. Ти си судија, а силувачот се наоѓа пред тебе. Каква казна би му одредил?“ Сите ми одговориле дека би го осудиле на смрт! Некои отишле толку далеку, па рекле дека би го мачеле до смрт. ЗАПАДНИТЕ ОПШТЕСТВА, ЗАЛУДНО ТВРДАТ ДЕКА НА ЖЕНАТА И ГИ ДАЛЕ НЕЈЗИНИТЕ ПРАВА Западната приказна за женската слобода е само одвратен изговор за експлотирање на телото, деградирање на душата и валкање на честа. Западните општества тврдат дека ги воздигнале правата на жената. Напротив, тие нејзината положба ја довеле до степенот на конкубини, љубовнички и општествена сопственост, која е обично средство во рацете на оние кои бараат задоволување на страстите и секс босовите, завиткано во розовата прекривка на „ уметност и култура“. САД ИМА НАЈГОЛЕМ ПРОСЕК НА СИЛУВАЊА ВО СВЕТОТ САД се смета за најнапредна земја во светот. Меѓутоа, бројот на силувања во САД е меѓу најголемите во светот. Спрема еден извештај на ФБИ во 1990 година, е забележано дека секојдневно се случувало по 1.756 случаеви на силувања – и тоа само во САД! Нешто подоцна, тој извештај е преправен, па во него пишува дека секојдневно се случуваат 1900 случаеви на силување. Не се спомнува годината во тој нов извештај, но наверојатно се работи за 1992 или 1993 год. Во наредните години најверојатно Американците станале „посмели“. Замислете го следново сценарио: Жените во Америка носта хиџаб. Кога и да погледне маж во некоја жена, та кроз галвата му помине лоша мисла, он го спушта погледот. Секоја жена носи хиџаб – целото тело и е покриено, освен лицето и рацете. Ако некој маж и покрај тоа изврши силување, му следува смртна казна. Јас ве прашувам, во случај на вакво сценарио, дали просекот на силување во Америка ќе порасне или ќе остане ист или ќе се намали? СПРОВЕДУВАЊЕТО НА ИСЛАМСКИОТ ЗАКОН БИ ГО НАМАЛИЛ БРОЈОТ НА СИЛУВАЊА Нормално, што порано се спроведе исламскиот закон во пракса, тоа порано ќе видиме позитивни резултати. Ако исламскиот закон (шеријат) се спроведе во било која земја во Европа или во Америка, општеството ќе дише послободно. Хиџабот не ја деградира жената, туку ја воздигнува на повисок степен, ја чува нејзината чест и гордост. |
|
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
|
|
![]() |
|
anakin ![]() Сениор ![]() ![]() Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
nesum tolku cepidlaka
da razmisluvam koje kade treba da e vo forumov a i ne mi treba nekoj da me potsetuva ako ti se praj muabet- prodolzi ako ne............. pisuj drugo no ne mi kazuj kade trba jas da pisuvam ![]() Изменето од anakin - 06.Февруари.2008 во 01:01 |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
![]() |
|
ok
Muabetov ne e za temava, ima prasanja za atistite tamu. |
|
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
|
|
![]() |
|
anakin ![]() Сениор ![]() ![]() Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
ne mi treba nekoj da e nad mene zapravo i nesakam da ima nekoj nad mene da ima, jas sekako kje go znaev ne si mnogu po spoznajna od mene za da ti go gledas a jas ne no taka ti odgovara covek pravi kako mu odgovara zatoa e numero eden na ova planeta citaj ubo NUMERO UNO Изменето од anakin - 06.Февруари.2008 во 00:54 |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 3839404142 53> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |