|
ХИГИЕНАТА И РЕЛИГИИТЕ |
Внеси реплика | страница <1 23456 10> |
Автор | |
Miralem1
Сениор Регистриран: 10.Март.2007 Статус: Офлајн Поени: 1548 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ti blagodaram Rice. Poveketo sto go napisa kaj nas e cinenje zikr. No zadolzitelni ni se 5 dnevni namazi.
|
|
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
|
|
connected
Сениор Регистриран: 17.Јули.2007 Статус: Офлајн Поени: 2787 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
rice, koe e znacenjeto na brojanicata za tebe? jas nosam veke 4 god
me interesira ona sustinskoto znacenje na brojanicata od samata pravoslavna crkva, a jas licno ja nosam kako predmet so koj sum emotivno povrzana |
|
rice
Сениор Регистриран: 14.Ноември.2006 Статус: Офлајн Поени: 379 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
SAMO ZA MIRALEM SEKOE UTRO VO 07 CASOT POCNUVA UTRINSKA SLUZBA PA POSLE NE IMA LITURGIJA I SE ZAVRSUVA OKOLU 10 CASOT , VO 17 CASOT POCNUVA VECERNA SLUZBA I TRAE OKOLU 1 CAS. VO MANASTIRITE IMA I POVECERIE VO 19 CASOT KOE TRAE 1 CAS. NAUTRO POSLE STANUVANJE SE CITAAT UTRINSKI MOLITVI A PRED SPIENJE SE CITAAT VECERNI MOLITVI. A PREKU CEL DEN SE MOLIME NA BROJANICA. PA SEGA RACUNAJ KOLKI VREME OD DENOT MU GO POSVETUVAME NA BOGA. VO NEDELA IMA LITURGIJA KOJA. TOJ DEN SE RACUNA KAKO PRAZNIK ZOSTO E SEDMIOT DEN I CEL DEN MU E POSVETEN NA BOG. |
|
|
|
Miralem1
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ej ej... pa odi pogore,sega e celava tema.
Skraja da e... sala moze vo sekoe vreme.Samo kazav deka nema sto da kazete na ovaa tema,pa ajde da se salime
Aj da se prefrlime na mentalnata Higiena....
Kolku pati denes se molis na Boga ? Znaci,zadolzitelno cistenje na dusata koe e preporacano od Sozdatelot.
Vidi,fakt e deka ne mozeme za dorucek da jademe i na mesto od rucekot i vecerata pa cel den da bideme slobodni.Me razbiras sto sakam da kazam... znaci odredeno e vo vreme,denes tri pati na den jades,dorucek rucek i vecera... i se treb da bide odredeno za zdravo telo,neli ???
Dali postoi odreden termin vo Hristijanstvoto kade sto ja cistis dusata ili,ako moze da se izrazam taka,da ja hranis dusata ????
EDNAS NEDELNO ! ?
Pa so prajme muabet ? Jas denes poveke obrakjam vnimanie na mentalnata higiena odkolku na fizickata,ili,mozebi i isto.
Pred sekon namaz (klanjanje) koe za nas e procistuvanje na dusata,zadolzitelno e i cistenje na teloto.
Pred da pocnes so molitvata,namazot,treba nosot da go ocistis,ustata da ja ocistis racete da gi ocistis,nozete da gi ocistis....... toa 5 pati na den !
Znaci,pet pati na den telesno i duhovno procistuvanje.
Ne ednas nedelno. Dali dovolno ti e ednas nedelno da jades ???
|
|
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
|
|
connected
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
more mire, gledas li deka se seguvam? ti pa ako ne nalutis ne te biva
daj malku pustete go srceto, se sto leta ne se jade. obrni malku vnimanie i na mentalnata higiena ne mislev nekogo da navredam....taman rabota |
|
Miralem1
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
E pa Connected,moze jasno da se primeti deka od radi tvrdoglavost nemozete da si priznaete.
|
|
|
|
connected
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
sunet+medicina=biopsija
|
|
the king
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 03.Август.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 458 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
neznam koj e toj sto zaostanuva sektasu. nie koi pravime nesto koe odavna medicinata go dokazala deka treba da go napravi sekoj covek, ili vie koi seuste nisto ne znaete za toa i plus se sprotivite na toa???? naukata gresi neli????? |
|
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
Sektas
Сениор Регистриран: 14.Август.2007 Статус: Офлајн Поени: 175 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Браво за неа,а уа за миралем1. |
|
.............Тој е челник на назаретската секта. Дела 24:5
|
|
аџија
Сениор Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
mnogu e stroga za nas... Ako! Saka da ne drzi do vozviseni standardi...
|
|
Sektas
Сениор Регистриран: 14.Август.2007 Статус: Офлајн Поени: 175 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Многу ги жалиш.
|
|
.............Тој е челник на назаретската секта. Дела 24:5
|
|
Isis
Сениор CATALYST Регистриран: 19.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 5871 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Секташ, Миралем1 постовите ви се избришани. Секташ реплицирај на ниво на христијанин.
|
|
Miralem1
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Konekted,zabot so religijata nema vrska no ima so bolkata koja ja spomnuvas i koja e pricina za da pomislis deka toa e pogresno.
Ednas objasniv mnogu ubavo.Toj verski obred (obrezuvanjeto) se vika Sunnet.
Vo Islamot ima Sunnet i Farz. Ona sto Allah dz.s ni go bara od nas e FARZ moralno (kako na primer namazot,postot,zekatot....) Sunnet e ona sto Muhammed s.a.w.s NI GO PREPORACAL. Ovoj obred e Isto tolku moralen kolku i ostavanjeto BRADA. Musliman e i onoj koj ima brada i onoj koj nema. Znaci i bradata e Sunnet. ZNACI NE E MORALNO.
No,ako toa e loso za covekot,ako jas gledam loso vo toj verski obred Obrezuvanje,koj mi e izvrsen mene,kako mal,koga ne sum znael,JAS SIGURNO NEBI MU GO NAPRAVIL NA SINOT SVOJ,KOJ TOLKU GO SAKAM. No posto e dokazano deka toa e HIGIENA,CISTOTA,ZDRAVJE,,,, zatoa i na sinot mu go izvrsiv toj obred.
Neznam kako voopsto se zapinate za rabota koja e DOKAZANA deka e CISTA I HIGIENICNA da ja kritikuvate i smetate za nepravilna,samo zatoa sto e Islamski Verski Obred. PA DURI I DA NI E ZADOLZITELNA.
Vo Islamot,nema nesto da ne bide jasno i da ne bide sredeno,da ima nedorazbiranja.... Se sto e ubavo za covekot Allah dz.s ni naredil da go pravime i Muhammed s.a.w.s ni preporacal vo tekot na negoviot zivot i negovata praksa. Se sto e zlo za covekot Allah dz.s ni zabranil da go pravime vo Qur'anot i Muhammed s.a.w.s ni preporacal da se klonime od toa zlo vo Hadisite.
Mozam da se zakolnam,deka NEMA DA NAJDES NESTO STO MUSLIMANI GO PRAKTIKUVAAT A DA E LOSO ZA COVEKOT ILI NESTO OD STO SE KLONAT MUSLIMANITE DA E DOBRO ZA COVEKOT.
Eve,slusame kritiki zosto upotrebuvame voda posle sekoja nuzda a ne toalet hartija.... nekoj uste nemoze da svati deka vodata e poubavo sredstvo za cistenje i higiena od hartijata.
Pa zosto ne se tusirate so toalet hartija ???? Voda mu e majkata !
Kolku god da go kritikuvate i sami ste svesni deka VODA SI E VODA I DEKA SME VO PRAVO.
Za sunetot jasno ti e,NE E MORALEN I NE E STROGA NAREDBA,tuku sunet,preporacano.
|
|
|
|
connected
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Miralem1, vadenjeto zabi nema nikakva vrska so religijata. Cinot go osuduvam zatoa sto e vo religijata a ne kako takov sto e. mora li da bide nesto sto mora da se napravi? zosto ne e na pr.dadeno kako opcija? jas ne go osuduvam cinot tuku ne mi e logicno zosto e vo isti kos so religijata. mozebi e zdravo, no tocno e deka zapocnuva so bolka.
Cekaj cekaj,zaboraviv nesto. Niedna vera ne podrzuva ako ne e za dobroto na covekot ?
Sakas da kazes deka niedna vera ne go praktikuva toa i deka sunetot ne e dobro za covekot ?????????
Dali si sigurna vo ova sto go rece ???????? Ili mozebi ke se povlecis ??????
pa normalno deka ne podrzuvam niedni principi niti pravila vo niedna religija koi ne se dobri za mene, jas sama osuduvam i imam pravo da izberam sto e dobro a sto ne za mene. a dali e dobar sunetot toa neznam. sunetot go opravduvam samo dokolku nema drug izbor, t.e ako e vo prasanje zdravjeto na covekot |
|
Внеси реплика | страница <1 23456 10> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |