IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Првосвештеничка служба на Господ Исус Хри
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Првосвештеничка служба на Господ Исус Хри

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2345>
Автор
Порака Обратен редослед
чаир Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Јануари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 950
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чаир Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јуни.2007 во 11:28
Originally posted by аџија аџија напиша:

за што тоа има сведоци? дека се користи во православната црква? тоа јас не го спорам...

ниту пак ЈАС го спорам фактот дека тоа не е литургија напишана од Јаков... Тоа го спори НАУКАТА и ИСТОРИЈАТА...

но ако за тебе не се важни фактите, туку тоа што ти кажале попоите, ок... но проблемос...Wink

па јас пак ќе ти речам побарај на google се смее народор лтургијата на Свети јаков брат Господов е научно докажана со факти и архиелошки ископини кој датираат од негово време цели текстови кои се дело на неговите раце затоа ти велам прочитај номој да ринеш замја како вол зошто волот земјата на врат си ја фрла LOL
Нова заповед ви давам да се љубите еден со друг како што Јас ве возљубив така и вие да се љубите еден со друг.По тоа ке ве познаат сите дека сте мои ученици, ако имате љубов меѓу себе (Јов. 13-34,35)
Кон врв
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јуни.2007 во 11:24
за што тоа има сведоци? дека се користи во православната црква? тоа јас не го спорам...

ниту пак ЈАС го спорам фактот дека тоа не е литургија напишана од Јаков... Тоа го спори НАУКАТА и ИСТОРИЈАТА...

но ако за тебе не се важни фактите, туку тоа што ти кажале попоите, ок... но проблемос...Wink
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чаир Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јуни.2007 во 11:15
Originally posted by аџија аџија напиша:

нема што да ни се смее... кога еден студент на богословија, драг чаире, е толку испран што ни самиот не ги знае веќе аргументите, туку слепо верува се што ќе му кажат...

Таканаречената Литургија на Јаков, воопшто не е литургија од Јаков, драг мој чаире, бидејќи ако знаеш, ако памтиш, Јаков е убиен уште 62 г., како еден од првите христијански маченици... Од друга страна, првиот пишан доказ за некаква си литургија со неговото име, односно лажно претставена под неговиот псевдоним, го имаме од Еузебие, во 320 година... драг мој квази-„богослове“...

и сега кој на кого ќе се смее? Tongue

литургијата на свети Апостол Јакв брата Господов и ден денес се служи од страна на црквата на денот на неговиот спомен не се служи во други денови затоа што е многу долга ако сум јас квази богослов неоже целата црква да е квази на кого се верува на оној што има 100 сведоци или на оној што нема отвори го сајтот на Александриската и на Антипхиската патриаршија симнисија ја има во pdf формат
Нова заповед ви давам да се љубите еден со друг како што Јас ве возљубив така и вие да се љубите еден со друг.По тоа ке ве познаат сите дека сте мои ученици, ако имате љубов меѓу себе (Јов. 13-34,35)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јуни.2007 во 11:06
Originally posted by rice rice напиша:

"Според таа волја сме осветени со приносот на телото на Исуса Христа еднаш засекогаш-зашто преку едно принесување осветуваните Он ги направи засекогаш совршени" (Евр. 10,10 и 14).

no comment... Wink
Кон врв
rice Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Ноември.2006
Поени: 379
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rice Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јуни.2007 во 11:01
"ниту крв козја и телешка, туку со Својата крв влезе во светилиштето еднаш засекогаш и изврши вечен откуп" (Евр. 9,12).

"А, откако се усоврши, стана причина за вечно спасение на сите оние, кои Му беа послушни" (Евр. 5,9); "Зашто, ако крвта на јуиче и јарец, и пепелта од јуница преку попрскување ги осветуваат осквернетите, за очистување на телото, тогаш, колку ли повеќе крвта на Христа, Кој преку Светиот Дух се принесе Себе на Бога непорочен, ќе ја очисти совеста наша од мртви дела, за да Му служиме на живиот и вистински Бог (Евр. 9,13-14); "Според таа волја сме осветени со приносот на телото на Исуса Христа еднаш засекоѓаш-зашто преку едно принесување осветуваните Он ги направи засекогаш совршени" (Евр. 10,10 и 14).

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јуни.2007 во 09:46
нема што да ни се смее... кога еден студент на богословија, драг чаире, е толку испран што ни самиот не ги знае веќе аргументите, туку слепо верува се што ќе му кажат...

Таканаречената Литургија на Јаков, воопшто не е литургија од Јаков, драг мој чаире, бидејќи ако знаеш, ако памтиш, Јаков е убиен уште 62 г., како еден од првите христијански маченици... Од друга страна, првиот пишан доказ за некаква си литургија со неговото име, односно лажно претставена под неговиот псевдоним, го имаме од Еузебие, во 320 година... драг мој квази-„богослове“...

и сега кој на кого ќе се смее? Tongue
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чаир Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јуни.2007 во 23:40
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

ајде посочи ми го цитатот во Светото Писмо каде пишува дека Јаков бил свештеник и дека држел литургија? LOL

Originally posted by Аџија Аџија напиша:

абе не треси зелени... каква литургија...море... и какви свештеници... LOLLOLLOLLOL

вас ке ви се смее народот пошто немате поим од историја отвори Google и напиши литургија на Свети јаков Брат косподов и ке ја видиш

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јуни.2007 во 23:15
Originally posted by чаир чаир напиша:

[

омаловажување на Христос како последен свештеник е БИЛО КОЈ да се претставува како свештеник после него...

значи дека апостолите го омаловажуваат христа или незнаевте дека првата литургија која ја служат свештеници е напишана од Свети Апостол Јаков Брат ГосподовLOL

абе не треси зелени... каква литургија...море... и какви свештеници... LOLLOLLOLLOL
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јуни.2007 во 23:12
ајде посочи ми го цитатот во Светото Писмо каде пишува дека Јаков бил свештеник и дека држел литургија? LOL
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чаир Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јуни.2007 во 23:07

јас не реков дека МПЦ нема свештеници, јас реков дека новозаветната црква нема. Извини не сме се разбрале, моја грешка, требаше да појаснам.

омаловажување на Христос како последен свештеник е БИЛО КОЈ да се претставува како свештеник после него...

значи дека апостолите го омаловажуваат христа или незнаевте дека првата литургија која ја служат свештеници е напишана од Свети Апостол Јаков Брат ГосподовLOL
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јуни.2007 во 23:04
јас не реков дека МПЦ нема свештеници, јас реков дека новозаветната црква нема. Извини не сме се разбрале, моја грешка, требаше да појаснам.

Изменето од EvAngelos - 06.Јуни.2007 во 23:04
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јуни.2007 во 23:01
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чаир Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јуни.2007 во 22:49

Чаир, што сакаш да кажеш со тоа "ама каде пишува дека (Исус) е последен (свештеник)" ?
Сакаш да кажеш дека не е последен? Дека ќе има и некои други свештеници после Исус?
Зарем ако некој му ја одземе свештеничката служба на Исус, зарем нема тоа да го побие фактот дека Исус е вечен првосвештеник?
Вечен значе дека неговото свештенство никогаш нема да престане и дека нема да премине на друг!

Библијата вели дека еден е посредникот помеѓу Бога и луѓето - а тоа е никој друг, туку Исус Христос!

па кој рече дека Христос не е вечен Првосвештеник и дека тој е постедник меѓу луѓето и Бога сега имаме новозаветно свештено устројство спрвосвештеници нема
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јуни.2007 во 22:47
не го расипав јас постот чаир, туку само ве потикнувам да прочитате и сфатите ШТО СТЕ НАПИШАЛЕ..... затоа што само лапрдања колку сакаш, а никој сериозно не ги размислува дадените зборови...

што значи вечен според тебе ако не ЗАСЕКОГАШ? Зар има и друг после Христос (не дај боже мохамед)????

затоа велам, прочитај си што пишувале отците, и пробај да ги сфатиш... а не само слепо да бидеш индоктриниран од оние кои ти ги „објасниле“ овие работи...
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2345>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.