IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Бугари во Македонија
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Затворена темаБугари во Македонија

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 29>
Автор
Порака Обратен редослед
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Статус: Офлајн
Поени: 10652
Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2007 во 15:08
Originally posted by ABVG ABVG напиша:

Trebe kam karpatite da ides ako striktno sledvast patat na predcite:)

Филип и неговиот син го распространиле Македонскиот народ од Алпите преку Карпатите до Индија и назадо од Вавилон па до Александрија не се секирај си знаеме ние кои се славите(венетите и пеоните)
Кон врв
m__g__ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Август.2006
Поени: 591
Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2007 во 15:06
а добро
би велком
Кон врв
Izzi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
BRAINIAC

Регистриран: 18.Септември.2007
Поени: 4475
Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2007 во 15:04
А извини,само сакав да те поправам
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2007 во 15:00
не ме мисли мене - аз мога и сам

рекох си го баш как си саках
Кон врв
Izzi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
BRAINIAC

Регистриран: 18.Септември.2007
Поени: 4475
Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2007 во 14:57
Сакаш да кажеш ПРОПАГАНДАТА НА БГ ИЗГЛЕЖДА ДА Е КАТО НАПАДЕНИЕ К(и тоа глупиот знак што го неам на тастатура)М МК.
Нели е така?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2007 во 14:51
Originally posted by bg_girl bg_girl напиша:

jal mi e za vsi4ki s promiti mozyci...samiq fakt,4e mi iztrihte dva pyti posta sled koeto bloknahte usera mi pokazva kolko mnogo vi e strah istina da izleze naqve!!!аплауз Radvam se samo,4e ima vse o6te bylgari,koito da za6titavat bylgarskata 4est i istoriq,za6toto va6ite podigravki krai nqmat.Ok,ne se vyzpriemate kato bylgari,razbiraemo e ama pone ne si prisvoqvaite na6ata istoriq i na6ite geroi!!Iskrenno se nadqvam tozi mi post da ne byde iztrit,ako pone malko im stiska na nqkoi hora...

за жал защитата на БГ изглежда да е като нападение към МК

съжалявам ако някой се чувства засегнат
Кон врв
ABVG Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 25.Септември.2007
Поени: 7
Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2007 во 14:44
Trebe kam karpatite da ides ako striktno sledvast patat na predcite:)
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2007 во 14:42
Кажав јас вино ем ракија и одиме до Вавилон како нашите предцинамигнување
Кон врв
vancomihajlov Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 24.Септември.2007
Локација: Mongolia
Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2007 во 14:40
Originally posted by ABVG ABVG напиша:

Dai vi forum da treskate gluposti az nesto po pametno poslednite 17 g ot vas ne sam videla

А бре за се не бива. Посебно за глупости сме во првите борбени редови. Затоа сме и таму кај што сме, де. Неле гледаме што се случуваше синоќа пред Собранието ни. Каубојци и Индијанци.
Кон врв
ABVG Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 25.Септември.2007
Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2007 во 14:36
Dai vi forum da treskate gluposti az nesto po pametno poslednite 17 g ot vas ne sam videla
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2007 во 14:35
Мора растур да правиме,тоа е во Македонската природа затоа и сме различни од другиве Балканци,затоа Македонците и го сочувале својот идентитет до ден денес.
Знаеш што Македонец знае најдобро да прави,дај му вино ем ракија,жени и музика па ке видиш има ли некој сличен како нас Македонцитенамигнување

Кон врв
vancomihajlov Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 24.Септември.2007
Локација: Mongolia
Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2007 во 14:28
Originally posted by bg_girl bg_girl напиша:

jal mi e za vsi4ki s promiti mozyci...samiq fakt,4e mi iztrihte dva pyti posta sled koeto bloknahte usera mi pokazva kolko mnogo vi e strah istina da izleze naqve!!!аплауз Radvam se samo,4e ima vse o6te bylgari,koito da za6titavat bylgarskata 4est i istoriq,za6toto va6ite podigravki krai nqmat.Ok,ne se vyzpriemate kato bylgari,razbiraemo e ama pone ne si prisvoqvaite na6ata istoriq i na6ite geroi!!Iskrenno se nadqvam tozi mi post da ne byde iztrit,ako pone malko im stiska na nqkoi hora...
Барем за нешто не бива. Растур правиме кога дојде ред да се гуши демократијата.
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2007 во 14:25
Originally posted by tanas12 tanas12 напиша:

Originally posted by Boogie Boogie напиша:

Има бе Морски Кумановскиот крал Карпош никој не го оспорува,тој дигна востание како Македонец и турците го убија како Македонски крал,за него и Евлија Челебија пишуванамигнување

Накрая, според сведенията на Силяхдар, тъй като мохамеданското население на Кюстендил силно пострадало, кадията се оплакал на коменданта на София Хюсеин паша от поведението на двамата малоазийски началници. Той от своя страна съобщил до канцеларията на султана, че отрядът на Страхил войвода е постигнал успехи благодарение на предателството на посочените двама военачалници. Във връзка с това е изпратен дворцовият коджабашия Генч Мехмед ага, който със специален ферман пристига в София и свиква заседание на местния диван, където е решено двамата провалили се военачалници да бъдат обезглавени.

Хронистът не съобщава точната дата на тази акция, но несъмнено тя е станала по време на австрийското настъпление на юг и преди турската контраофанзива, т.е. през октомври 1689 г., непосредствено след битката при Крива Паланка. Показателен е фактът, че тази акция става на същата територия - на Кюстендилския санджак, в която по това време се развива Карпошовото въстание. Връзката между настъплението на австрийците и действията на свързаните с тях Страхил и Карпош е очевидна: те са участвували в състава на австрийската войска при нейното настъпление в посока Лесковац - Враня - Крива Паланка - Куманово; след приключване на бойните действия, когато австрийците се оттеглят на север да презимуват, Карпош е оставен за управител на района Крива Паланка - Куманово, а Страхил войвода се завръща в Ниш при главното австрийско командуване. За съжаление обаче югославските и особено скопските историци и публицисти избягват да говорят за акцията в Кюстендил и участието на Страхил войвода като командир на голям и сборен отряд, тъй като това поставя под съмнение хипотезата
им за "македонския характер" на Карпошовото въстание.

Карпошово Востание, 17 век

За време на карпошовото востание во Македонија, во 1669 г. заедно со австриската војска се повлекува голема група Македонци, од сите делови на Македонија во Австрија, каде што често биле напаѓани од австриските военополициски сили. За да ја подобрат својата состојба во Австрија, Македонците пошле при Леополд Први, Император Австриски, барајќи заштита за пребеганиот македонски народ; македонскиот народ (gens Macedonica) го представувале двајца Македонци, Краида од Кожани и Поповиќ од Солун, кои и се декларирале официјално како Македонци, па Леополд Први на 26.04.1690 г. издава заштитна нота за македонскиот народ „gens Macedonica“  (Ј.Ронић, Прилози за историју Срба у Угарској у XVI, XVII и XVIII веку. Прва књига. Књ. Матица српске, бр. 25 и 26. Нови Сад 1908, стр. 52-53).d

Македонците кои бегале по Војводина, најчесто се населувале во најблиските погранични градови со турската империја: Земун и Панчево. По црквите во Земунскиот Магистрат, сочувани се изводите од матичните книги на родените и умрените од 18 век, каде иселениците од Македонија, се изјаснувале по националност  како Македонци. Всушност, во тнр. протоколи од матичните книги на родените и умрените, за секое новородено дете или починат човек требало да се напише и националноста, при што многу честа е и националноста Македонци, за луѓето со словенски имиња и презимиња, кои потекнувале од сите краишта на етничка Македонија. (Извори: ИАБ, ЗМ = Историјски архив Београда, Земунски магистрат (1761-1800), ИАБ, ЗМ, Протоколи I = Протоколи матичних књига рођених и крштених Цркве Св. Николаја, Земун (1761-1800), ИАБ, ЗМ, Протоколи 1а = Протоколи матичних књига рођених и крштених цркве Рождества Св. Богородице, Земун (1761-1800), ИАБ, ЗМ, Протоколи II = Протоколи матичних књига венчаних цркве Св. Николаја (1761-1800), ИАБ, ЗМ, Протоколи III = Протоколи матичних књига умрлих цркве Св. Николаја (1761-1800), ИАБ, ЗМ, Протоколи III а = Протоколи матичних књига умрлих цркве Рождества Богородице, Земун). Според документите од Земунскиот Магистрат, покрај Македонците, се населувале и бегалци кои по националност се изјаснувале како Власи, Куцовласи, Цинцари, Грци и Бугари.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2007 во 14:21
Originally posted by Boogie Boogie напиша:

Абе вие лалиња на Балканот сте знам јас,затоа и ве купуваат по таа ценанамигнување

а един мармот го завиваше в станиол...

http://www.vicove.com/jokepics/24522.jpg

Изменето од m__g__ - 26.Септември.2007 во 14:22
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 29>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.