IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Палачинки
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Палачинки

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 20>
Автор
Порака Обратен редослед
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Април.2014 во 21:52

Палачинки со темно чоколадо


palacinki1i

Денес ви претставуваме уште еден чоколаден рецепт. Американски палачинки со темно чоколадо.

Состојки:

за 5-6 палачинки

- 2 јајца

- 3/4 чаша млеко

- 3/4 чаша брашно

- 2 и пол чажици темно какао

- 3 лажици стопен путер

Инструкции:

Сите состојки измешајте ги со миксер. Смесата што ја добивте ставете ја во фрижидер околу 30 минути, потоа со лажица земајте од смесата и ставете на тава на средна топлина .

Печете ги палачинките од едната страна околу 1 минута, а потоа свртете ги од другата страна. Печете дополнителни 1 до 2 минути.

Може да ги послужите со сладолед, чоколаден сируп или шлаг.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Април.2014 во 16:23

ДЕСЕРТОТ КОЈ ГО ОСВОИ СВЕТОТ: СНИКЕРС ПАЛАЧИНКИ

22

Потребни состојки:

  • 4 големи палачинки
  • 100 г чоколаден крем
  • 4 лажици толчени кикирики
  • 100 мл слатка павлака
  • 50 г шеќер

Начин на подготовка:

1. Шеќерот ставете го во тавче на тивок оган и мешајте го за да се растопи. Потоа додадете ја слатката павлака и мешајте додека не добиете убава хомогена густа смеса.

2. Палачинките намачкајте ги со крем и наросете ги со кикирики, а потоа одозгора полијте ги со карамелот.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Април.2014 во 05:00

Палачинки Огнен бакнеж

Дојде редот да го пробаме тавчето Делимано од кое сум воодушевена!

Одбрав еден едноставен рецепт, а вкусен.
За тестото:
се матат јајцата со миксер, се додава млекото, киселата вода, маслото, брашното и солта. Се остава смесата околу пола час да одмори, па се пржат палачинките на загреано тавче.
За филот:
Пудингот се вари со шеќерот и ванилата. Се зема една палачинка се става на чинија и на едната половина се премачкува од пудингот, се преклопува и се свиткува како триаголник. Одозгора се става од мармаладот од јагоди и се посипува со бадемите кои се претходно потпечени и крупно сецкани, па на крај се зема прибор за јадење и во акција мммммм........




Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2014 во 10:32

Полнети палачинки од хељда

palacinke


Состојки:
За тесто:

  • 2 јајца
  • 100 гр брашно од хељда
  • бело брашно по потреба
  • 3 дл минерална газирана вода
  • 1/2 лажичка шеќер
  • зејтин
  • сол

Останати состојки:

  • 150 гр шунка
  • 150 гр кашкавал на листови
  • 3 јајца
  • брашно
  • 200 гр презли
  • зејтин

Приготвување:
1. Се матат јајцата со 2 лажици зејтин, газирана вода, шеќер и еден прст сол.
2. Се додава брашното од хељда па се мати со жица. Постепено се додава и белото брашно по потреба за да се добие смеса со густина на јогурт.
3. Во тава, на малку врел зејтин се печат тенки палачинки.
4. На секоја се става по лист шунка и кашкавал. Бочните страни се преклопуваат 2 цм кон средината, а потоа водоравно се ролуваат.
5. Полнетите палачинки се валкаат во брашно, потоа во матени јајца и на крајот во презли. Се пржат во врел зејтин додека не поруменат.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Март.2014 во 13:39

Банана сплит палачинка

Банана сплит палачинка
Состојки:

Палачинка (како се подготвува можете да видите ТУКА)

- Нутела 30 гр.

- Бисквити 20 гр.

- Банана 1

- Шлаг, 2 топки

- Чоколадо 5 гр.

Упатство за подготовка

Испечете ги палачинките според вашиот омилен рецепт. На испечените палачинки намачкајте крем, преку него додадете ги исецканите банани и сето тоа посипете го со бисквити. Затворете ја палачинката, ставете на врвот 2 топки шлаг и украсете со бисквити и растопеното чоколадо.

За подобрување на вкусот можете да додадете и овошје по избор.




Изменето од Valerija - 26.Март.2014 во 13:39
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Март.2014 во 19:05

СОЛЕНИ ПАЛАЧИНКИ СО ФИЛ ОД ЗАЧИНИ

Потребно:

н 125 г брашно
н 100 мл млеко
н 6 јајца
н сол
н бибер
н 200 г гауда кашкавал
н 300 г свински шницли
н лут мелен црвен пипер
н 4 лажици путер
н 75 г шунка, тенко исечена
н 16 ливчиња босилек
н 150 г трошки

Приготвување: млекото, 75 грама брашно, четири јајца, малку сол и малку бибер измешајте ги, па оставете ја смесата да отстои 15-тина минути. 150 грама гауда исечете на коцкички. Месото исчистете го, измијте го, исушете го, па исечете го на осум тенки шницли.

Зачинете го со сол, бибер и со лут мелен црвен пипер. Шницлите пропржете ги на две лажици путер и тоа од двете страни, по две минути. Извсдете ги од тавчете и оставете ги на топло место. Рерната загрејте ја на 200 степени. Испржете осум палачинки на две лажици путер. Шунката и коцкичките од гаудата распоредете ги врз палачинките. Прекријте ги со шницлите, посипете ги со ситно сечканиот босилек и преклопете ги како марамче. Палачинките испрпелкајте ги во 50 грама брашно, потоа во две изматени јајца и на крај во трошките. Печете ги во тавче 10-тина минути.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Март.2014 во 18:35

Полнети палачинки со мелено месо


Морковот се ренда.
Во тава за пржење се става малку масло за јадење, во него се става кромидот и морковот. Се прпржуваат неколку минути и потоа се додава меленото месо и зачинот. Се пржи околу 10 мин.
Потоа врз секоја палачинка се става од меленото месо, се витка и се реди во подмачкано тавче.
Одкако ќе се повтори постапката и со останатите палачинки се подготвува сосот за посипување.
Јајцето се меша со павлаката и се става врз наредените палачинки.
Врз тоа се става изренданиот кашкавал.
Вака подготвено се става во загреана релна на 180 степени и се пече околу 25-30 мин.




Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2014 во 14:23

Солена торта од палачинки

1. Кромидот се сецка ситно и малку се пржи . Се додава ситно сецкано пилешко месо и печурките . Откако ќе се запржат се остава да излади .
2. Палачинките се редат на рамна површина. Една се клава на средината на површината и околу се клават 5 до 6 палачинки . Малку повеќе од пола палачинка да останува да излегва од надвор од површината, а се реди една палачинка, па наредната да се поклопува од пола на првата .
3. Во приготвениот фил се додаваат празни палачинки завиткани како ролат една по една и се сецкаат на кругчина
4. На наредените палачинки се става малку од филот, па над филот се става една палачинка па потоа пак фил па палачинка и во зависнос од количината се реди нагоре.
5.  Кога ќе се наредат се затвора од страна со палачинките кои паѓаат пола од надвор се креваат нагоре за да се затворат страните на тортата и од озгора се става пак уште една палачинка за да се добие рамна површина
6. Се премачкува со павлака и се декорира по желба .
Пријатен апетит




Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2014 во 11:40

Каков вкус имаат палачинките ширум светот?

kakov-vkus-imaat-palacinkite-sirum-svetot-01

Палачинките се можеби едни од најстарите, но и едни од најпопуларните десерти во светот.

Додека вие ги сакате со крем и банана, некој ги подготвува со мед, шеќер во прав, џем, сладок сос...

И ако во моментов се прашувате: Дали постои барем една палачинка во светот која нема да ви ги надразни сите сетила? Најверојатно одговорот е не...

САД и Канада: Палачинки со путер и мед

kakov-vkus-imaat-palacinkite-sirum-svetot-1


Австрија: Парчиња палачинки со суво или свежо овошје

kakov-vkus-imaat-palacinkite-sirum-svetot-2


Австралија: Палачинка со џем и слатка павлака

kakov-vkus-imaat-palacinkite-sirum-svetot-3


Кина: Солени палачинки

kakov-vkus-imaat-palacinkite-sirum-svetot-4


Источна Европа: Палачинки со овошен прелив и шеќер во прав

kakov-vkus-imaat-palacinkite-sirum-svetot-5


Англија: Палачинки со шеќер и лимон

kakov-vkus-imaat-palacinkite-sirum-svetot-6


Франција: Палачинка со мед и ораси

kakov-vkus-imaat-palacinkite-sirum-svetot-7


Грција: Палачинка со мед и грчки јогурт

kakov-vkus-imaat-palacinkite-sirum-svetot-8


Мексико: Торта од палачинка со сос по желба

kakov-vkus-imaat-palacinkite-sirum-svetot-9


Холандија: Палачинка со шеќер во прав, шумско овошје и сок од лимон

kakov-vkus-imaat-palacinkite-sirum-svetot-10


Русија: Дебели палачинки од слатко тесто со свежо овошје

kakov-vkus-imaat-palacinkite-sirum-svetot-11


Шкотска: Палачинки со мед и банана

kakov-vkus-imaat-palacinkite-sirum-svetot-12


Јужна Африка: Палачинки со сладок бел крем и додаток по желба

kakov-vkus-imaat-palacinkite-sirum-svetot-13

Кои сакате да ги пробате, ама баш веднаш? :)



Изменето од Valerija - 03.Март.2014 во 11:41
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Февруари.2014 во 21:27
                                                                   Црвени љубовни палачинки
                                                                                                                              







Доколку се подготвувате да го прославите Свети Валентин, не заборавајте дека љубовта доаѓа преку стомакот.
Знајте дека ако на партнерот му подготвите вкусен десерт, во кој ќе внесете многу љубов, е многу подобар подарок од било што купено во продавница. Затоа ви предлагаме да ги направите овие вкусни палачинки, на кои сигурно нема да остане рамнодушен.

Потребно:
3 јајца
250 г.брашно (половина меко, половина остро)
350 мл.млеко
1 дцл.минерална вода
малку сол
2 лажици масло
½ лажица рум
црвена прехрамбена боја


Подготовка:
Пенесто изматете ги јајцата додека да добиете густа хомогена смеса, додајте го маслото, па млекото и измешајте.

Со постојано мешање во јајцата додавајте малку по малку од брашното. Додајте прстофат сол и малку рум, колку смесата да добие арома, и да спречи впивање на маслото, на крајот додајте малку прехрамбена црвена боја, додека смесата стане црвена.

Доколку смесата ви се чини дека е густа, разредете ја со минерална вода.

Палачинките печете ги во тава за палачинки на умерена температура.

Откако ќе бидат испечени, можете да ги филувате по желба: пудинг, крем, мармалад, мед, ореви, лешници, бадеми, овошје... Наш предлог е да ја дефинирате романтиката украсувајќи со јагоди и шлаг.

Добар апетит!
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Февруари.2014 во 13:36

Сите имаат своја тајна: Рецепт за најевтининте меки палачинки

Сите имаат своја тајна: Рецепт за најевтининте меки палачинки

Подготовката за смесата на палачинките би требала да биде една од наједноставните зафати во кујната, но меките и тенки палачинки можат да се постигнат само ако имате добро тавче и добар рецепт.
Погледнете го овој рецепт и совети, а доколку имате подобра идеја за ова јадење, споделете ја.

 Состојки:

- 3 јајца

- 250 г. брашно (половина мазно и половина остро)

-  350 мл. млако

- 1 чаша  минеларлна вода

-  малку сол

- 2 лажички масло

Подготовка:

Пенасто изматете ги целите јајца, измешајте ги додека не добиете густа хомогена смеса, додадете ги маслото и млекото и измешајте. Потоа со непрекинато мешање сипете го брашното додека не ја потрошите зададената мерка, па додадете сол.

Доколку ви изгледа смесата густа, разредете ја со минерална вода.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Февруари.2014 во 21:45
Палачинки со чоколадо и маскарпоне


Палачинки со чоколадо и маскарпоне



За палачинкИ

  • 400мл вода
  • 2 јајца
  • 1 ванила
  • по потреба брашно

  • За крем

       150гр. млечно чоколадо
  • 50гр. сецкани лешници
  • 100гр. маскарпоне

  • Во длабок сад со жица изматете ги јајцата. Додајте ги водата и ванилата и матете додека се појави пена на површината. Потоа постепено додавајте брашно, додека се добие потребната густина за палачинки.
    Откако смесата е спремна, во загреана тава за палачинки(или обична тефлонска тава) ставете неколку капки масло и испржете ги палачинките од подготвената смеса.

    Крем
    Во сад на пареа ставете го чоколадото да се растопи.
    Откако ке се растопи тргнете го од оган и додајте го маскарпонето и сецканите лешници. Убаво промешајте и со вака подготвениот крем филувајте ја секоја палачинка.







    Изменето од Valerija - 24.Февруари.2014 во 22:32
    Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
    Кон врв
    Valerija Кликни и види ги опциите
    Модератор
    Модератор
    Лик (аватар)

    Регистриран: 07.Ноември.2005
    Статус: Офлајн
    Поени: 105588
    Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2014 во 13:01

    Десерт на денот: Палачинки со крем од ванила

    Добрите стари палачинки во ново руво! Денеска ќе ви претставиме еден лесен и едноставен рецепт кој и тоа како ќе ги задоволи вашите потреби за благо. Станува збор за палачинки со крем од ванила и сезонско овошје.

    Подготовка на кремот за палачинки:

    1. Во загреана подлабок сад ставете ја слатката павлака и во неа вметнете неколку гранчиња ванила.
    2. Во друг сад изматете едно јајце и ванилин шеќер со вилушка и додадете го во првата смеса која сè уште ви е на тивок оган.
    3. Полека додадете го јајцето но со константно мешање со цел смесата да не се згусне премногу. Кога ќе видите дека кремот полека се згуснува, тогаш тргнете го од оган.

    Додека се лади кремот, времето искористете го за правење на палачинки.

    Подготовка на палачинките:

    1. Разматете јајца, додајте ванилин шеќер, малку изрендана кора од лимон, малку сол и млеко, во желба од тоа колку палачинки сакате да направите.
    2. Смесата згуснете ја со брашно и мешајте цело време со цел да не добиете грутки.
    3. Брашното ставете  во зависност од млекото – смесата е готова кога малку ќе згусне.

    Испржете ги палачинките, кога ќе бидат готови, наполнете ги со ванила и украсете ги со некое сезонско овошје. Доколку сакате можете да додадете малку шлаг или рендано чоколадо.

    Пријатен апетит!

    Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
    Кон врв
    Kastro Кликни и види ги опциите
    Сениор
    Сениор
    Лик (аватар)

    Регистриран: 17.Јули.2008
    Статус: Офлајн
    Поени: 11937
    Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kastro Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Февруари.2014 во 22:11

    ЦРВЕНИ ЉУБОВНИ ПАЛАЧИНКИ

    Знајте дека ако на партнерот му подготвите вкусен десерт, во кој ќе внесете многу љубов, е многу подобар подарок од било што купено во продавница. Затоа ви предлагаме да ги направите овие вкусни палачинки, на кои сигурно нема да остане рамнодушен.

    crveni palacinki2Потребно:
     3 јајца
     250 г.брашно (половина меко, половина остро)
     350 мл.млеко
     1 дцл.минерална вода
     малку сол
     2 лажици масло
     ½ лажица рум
     црвена прехрамбена боја


    Подготовка:

    crvenipalacinki2 Пенесто изматете ги јајцата додека да добиете густа хомогена смеса, додајте го маслото, па млекото и измешајте.

     Со постојано мешање во јајцата додавајте малку по малку од брашното. Додајте прстофат сол и малку рум, колку смесата да добие арома, и да спречи впивање на маслото, на крајот додајте малку прехрамбена црвена боја, додека смесата стане црвена.

     Доколку смесата ви се чини дека е густа, разредете ја со минерална вода.

     Палачинките печете ги во тава за палачинки на умерена температура.

     Откако ќе бидат испечени, можете да ги филувате по желба: пудинг, крем, мармалад, мед, ореви, лешници, бадеми, овошје… Наш предлог е да ја дефинирате романтиката украсувајќи со јагоди и шлаг.

    Добар апетит!

    Vistinskiot maz ima edna Lavica …a ne, stado od ovci…(ovcite na ovcharite)
    Кон врв
     Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 20>
      Сподели тема   

    Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

    Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
    Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

    Страницата е генерирана за 0,281 секунди.