IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Образование
  Активни теми Активни теми RSS - Постдипломски студии
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Постдипломски студии

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 8>
Автор
Порака Обратен редослед
Julija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Март.2006
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 1706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Julija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Април.2007 во 01:23
Originally posted by polikarp polikarp напиша:

Мислам дека Јулија ги помешала малку работите но тоа е така затоа што не ги разбира доволно.Можеби некаде слушнала но не разбрала .И нешто напишала за неаков систем на вредности што постои кај нас во Македонија ама јас неможев да го разберам тој дел.Немојте да мислите дека ние Македонците сме најпаметни и дека се во светот е полесно и само нашето е најдобро!!!!!!!!!!!!Јас како човек кои се занимава со наука и кој бил на пост-дипломски студии во Македоника а сега сум во станство слободно можам да кажам од искуство дека постои разлика но камо среќа и кај нас да ја имаше истата организираност па младите да имаат шанса на 26-27 да бидат доктори на науки а не уште студенти или пост-дипломци.

И јас велам... Камо среќа да беше така... Ама не е... И нема да биде...

Па да, најверојатно и не ги разбирам работите најдобро и можеби направив слаба аналогија, но знам дека она што сега се случува овде, врска нема со она што е на запад (еве конкретно кај тебе).

Не знам дали си го погледнал новиот предлог закон, но тоа е таква каша-попара, којашто нема никаква врска со тоа што е во странство, ниту пак тежнее кон тоа. И досега беше неорганизирано (посебно во поглед на постдипломските студии) и се учеше сешто (и што треба и што не треба), а на моменти човек и се оддалечуваше (со километри) од темата што треба да ја работи, а сега ќе биде уште понеорганизирано, зашто во недостаток на добра програма за постдипломски студии, ќе биде применета старата (се обложувам дека тоа ќе се случи на 70% од факултетите), само што ќе бидат ставени кредити, а згора на тоа ќе имаме докторски студии, каде што наместо да се фокусираме на докторската теза, повторно ќе мораме да полагаме испити. Ете, тоа ќе се случи во наредниве 2 години, дури да тргне работата...

Се сеќаваш на онаа народната: прво скокни па речи оп!
Овој закон што се предлага прво вели оп!, а после ќе скокаме... каде? не се знае...

Цитирај И немојте со такви коментари.Дајте еднаш да почнеме да работиме и да се средат рабитите а не да се залажувате дека кај нас има некаков систем на вредности.

Ти си во странство. Како мислиш да ги средиш работите овде? Никако... Некој друг ќе ги вади жешките костени од огнот...

Изменето од Julija - 22.Април.2007 во 01:34
Кон врв
polikarp Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Февруари.2007
Локација: United States
Поени: 49
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polikarp Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Април.2007 во 00:33
Мислам дека Јулија ги помешала малку работите но тоа е така затоа што не ги разбира доволно.Можеби некаде слушнала но не разбрала .И нешто напишала за неаков систем на вредности што постои кај нас во Македонија ама јас неможев да го разберам тој дел.Немојте да мислите дека ние Македонците сме најпаметни и дека се во светот е полесно и само нашето е најдобро!!!!!!!!!!!!Јас како човек кои се занимава со наука и кој бил на пост-дипломски студии во Македоника а сега сум во станство слободно можам да кажам од искуство дека постои разлика но камо среќа и кај нас да ја имаше истата организираност па младите да имаат шанса на 26-27 да бидат доктори на науки а не уште студенти или пост-дипломци.

И немојте со такви коментари.Дајте еднаш да почнеме да работиме и да се средат рабитите а не да се залажувате дека кај нас има некаков систем на вредности.
Подобро да ме мразат заради тоа што сум, отколку да ме сакаат заради тоа што не сум.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Julija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Април.2007 во 21:44
Originally posted by polikarp polikarp напиша:

lugevo po svetot pocnaa da pravat post-doktorati  i toa ne po eden tuku po pveke.Nie ovde zboruvame za post-diplomski.Mislam deka sekoj koj sto ima  moznosti treba da uci kolku sto moze poveke i kako sto spomnav ne samo magistratura, tuku i doktorat pa duri da prodolzi i so post-dok zatoa sto vo obrazovanieto e idninata.

Moram da odgovoram na ova:

Сегашните магистерски и докторски не одговараат на магистерските и докторските што се на запад.

Имено, тамошното звање не е магистер туку мастер, а магистер е појака работа од мастер. Мастер студиите траат 1 или 2 години во зависност од тоа какви студии сте одбрале и се во склоп на редовните студии (нешто како кратко продолжение). Тука магистратурата одговара на малку појака дипломска работа.
Докторските студии одговараат на сегашните магистерски студии, со задолжителни оригинални резултати и придонес кон областа што се обработува, а постдокторските на сегашните докторски студии кои генерално се од менторски тип.

Некој би рекол, нема голема разлика, но не е така. На овој начин се девалвира системот вредности што кај нас е утврден од многу одамна.

Изменето од Julija - 20.Април.2007 во 21:52
Кон врв
polikarp Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Февруари.2007
Локација: United States
Поени: 49
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polikarp Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Април.2007 во 08:53
lugevo po svetot pocnaa da pravat post-doktorati  i toa ne po eden tuku po pveke.Nie ovde zboruvame za post-diplomski.Mislam deka sekoj koj sto ima  moznosti treba da uci kolku sto moze poveke i kako sto spomnav ne samo magistratura, tuku i doktorat pa duri da prodolzi i so post-dok zatoa sto vo obrazovanieto e idninata.

Подобро да ме мразат заради тоа што сум, отколку да ме сакаат заради тоа што не сум.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Julija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Април.2007 во 00:10
Се предвидува законов да се донесе по брза постапка (ме изненадува зашто има доста противречности и нелогичности).

За оние што имаат магистрирано можеби е најдобро што побргу да пријават тема за докторска дисертација... Прочитајте ги деветтата глава и преодните одредби, посебно членовите 165, 170 и 177...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Julija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Април.2007 во 00:05
Предлог закон за високото образование

За нас интересни се деветтата,десеттата глава и преодните и завршни одредби...

Кого го интересира или кој се наоѓа засегнат нека чита...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Julija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Април.2007 во 12:46
Originally posted by SeXY SeXY напиша:

Истово е и на економскиDeadDeadDeadDead

Секаде е така, за жал... Не знам дали сте го погледнале новиот предлог закон за високо образование? Па таму какви нелогичности има... погледнете го...

stranicata e MON (во образование, па одите на Високо)

samo sto vo momentov stranta na predlog zakonot ne se otvara...

Изменето од Julija - 19.Април.2007 во 12:47
Кон врв
Tattoo Beauty Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Tetovirana Sexy Ubavica

Регистриран: 10.Август.2006
Поени: 4549
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tattoo Beauty Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Април.2007 во 10:12
Истово е и на економскиDeadDeadDeadDead
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Julija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Април.2007 во 10:03
Originally posted by Bronhi Bronhi напиша:

Originally posted by Julija Julija напиша:

Постдипломските студии кај нас се премногу обемни, премногу расплинати и премногу долго траааааааааат (конкретно ќе го именувам ПМФ, а за другите не знам)... Дури да магистрираш, ти поминала петтина од работниот век   
Колега мој се запишува последипломски историја во исто време со мене. Тој тука, јас (фала му на Бога) во странство. За 2 години јас магистрирам, тој се усте не ма макгистрирано - НЕ МОЖАТ ДА СЕ ДОГОВОРАТ КОЈ ДА МУ БИДЕ КОМИСИЈА!!!!!!! Јас полагав 28 испита (од кои 2 писмени работи со изложување и одбрана пред цел институт) + одбрана на трудот, а тој полага 3 испита + 2 семинарски!!!Кај нас не е обемно, туку СПОРО и АЛЧНО ЗА 100 ЕВРА ХОНОРАР.

Не знам како е на историја, ама кај нас е ужасно тешко... Нема многу испити, ама тие што се, се огромни (зборувам од лично искуство)... Гледам на други места (универзитетиве во блисково наше опкружување) дури и пред промената во кредит систем имаа повеќе, но помали по обем предмети... На пример, еден кај нас 2 или 3 таму... Па на секој професор како ќе му текне, сакал да те прими или не, мораш да го чекаш да ти се смилува... Некогаш тоа нема врска со парите...

Кон врв
Bronhi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2007
Поени: 348
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Bronhi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Април.2007 во 02:12
Originally posted by Julija Julija напиша:

Постдипломските студии кај нас се премногу обемни, премногу расплинати и премногу долго траааааааааат (конкретно ќе го именувам ПМФ, а за другите не знам)... Дури да магистрираш, ти поминала петтина од работниот век   

Колега мој се запишува последипломски историја во исто време со мене. Тој тука, јас (фала му на Бога) во странство. За 2 години јас магистрирам, тој се усте не ма макгистрирано - НЕ МОЖАТ ДА СЕ ДОГОВОРАТ КОЈ ДА МУ БИДЕ КОМИСИЈА!!!!!!! Јас полагав 28 испита (од кои 2 писмени работи со изложување и одбрана пред цел институт) + одбрана на трудот, а тој полага 3 испита + 2 семинарски!!!
Кај нас не е обемно, туку СПОРО и АЛЧНО ЗА 100 ЕВРА ХОНОРАР.

Изменето од Bronhi - 18.Април.2007 во 02:13
Земете БРОНХИ полесно се дише
Кон врв
joki Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Август.2005
Поени: 2548
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај joki Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Април.2007 во 22:22
Денешно време факултетот не е посебно ценет...Затоа размислувам за пост дипломски, али здравје прво средно да завршам:) Ако имам можност за странство, прекрасно ќе е...за fax и овде е ОК:)
Точачиња.
Кон врв
Tattoo Beauty Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Tetovirana Sexy Ubavica

Регистриран: 10.Август.2006
Поени: 4549
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tattoo Beauty Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Април.2007 во 10:43
Ееее па и ти на Пмф се фати јас соп економски па незнам главата кај ке ми е...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Julija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2007 во 14:21
Кон врв
speed Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 09.Март.2007
Поени: 803
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај speed Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2007 во 00:53
pa sandricka deckoto se dere do daska...
speed
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 8>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,266 секунди.