IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Дали БОГ е беспомошен?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали БОГ е беспомошен?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 8>
Автор
Порака Обратен редослед
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Статус: Офлајн
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2007 во 17:52
Докажано е со вашите зборови, дека Бог го чува својот Збор, арно ама напраил една утка со претходниот Негов збор... Таква утка/грешка нема да најдеш во ниедна друга вера, освен во Ислам... LOL
Кон врв
khaleefah Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"The Khilafah is Coming..."

Регистриран: 25.Септември.2006
Поени: 1115
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај khaleefah Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2007 во 17:49
Jas  gi kazav nasite  tvrdenja i dalje ne se prepiram za  gluposti.
Ako imas  nekoj dokaz  deka islamot tvrdi kako sto ti kazuvas te
molam da gi izneses tuka neka vidat site Big%20smile

Znaes  kaj nas  kakvi dokazi se baraat: Ili Quran ili zborovite na Pejgamberot ,nemoj da mi dojdes so text od nekoi "otci" LOL
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2007 во 17:41
Јас сега се служам со исламските „тврдења“, кои се гледа дека се збрка жива...

Ако треба да зборувам за христијанските, тука па ќе останете без збор! Wink
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај khaleefah Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2007 во 17:38
Vikame Bog e  zastitnik na psoledniot negov zbor.

I pak ke recam: Kade  toa vo Biblijata  Bog  vetel deka ke ja cuva ?

Sakam direkten tekst a ne  da  mi staves nesto bezveza i da go tumaces
uste pobezveza.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2007 во 17:34
Не е воопшто глупаво калифа...

Глупаво е да тврдите дека Бог е заштитник на својот Збор, ама сепак испаднал немоќен да ја сочува Библијата...

Тоа е или нелогично и контрадикција
Или
Алах е беспомошен

Трето нема! Wink
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај khaleefah Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2007 во 17:32
[QUOTE=аџија]Според Исламот, Бог е беспомошен...

еве и зошто:

1. Ја пратил својата Света Книга С. Завет и Н. Завет
2. Арно ама бил немоќен да ја сочува од измена

Глупост! ConfusedConfusedConfused
[/QUOTE

Glupost  e nacinot na koj razmisluvas.
Znaci spored  tvojava logika Bog  e istotaka nemoken stom ne ne napravel da  bideme site  ista  vera ,ista boja ,ista nacija itn...

Zasto bi imalo potreba da  go praka Bog na Isusa ako sve bilo red
prethodno, a  zasto bi go prakal Muhammeda  ako lugeto imale
ispravno veruvanje?

Ne  e  rabotava dali e nemoken da  ja socuva biblijata nego dali
sakal da ja socuva i dali stavel vetuvanje kako sto stavel vo
Quranot  deka ke go cuva!

Zatoa i ima eden Quranski ajet koj vika " Da sakase Allah site luge ke gi napravese eden narod.."   Znaci da nema razlika pomegu niv.
No zatoa upotrebeno e "Da sakase"  znaci Allah ne sakal da bide taka.

Tokmu zatoa i vikam deka  Allah ne sakal da  ja socuva Biblijata a ne
deka nemozel ,a zasto ne sakal, toa  e Allahova  volja i zad toa
sigurno  se krie nekoja mudrost.
Кон врв
black-eyes Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Април.2007
Поени: -1
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај black-eyes Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2007 во 17:14
koga sme vekje na zemjava mora da bideme podgotveni i za da ja napustime ovde sme samo kako gosti....i vo bozjiot svet treba da gi pocituvame bozjite zakoni....covek se raga i umira..nepobiten fakt....Tongue
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2007 во 17:10
Според Исламот, Бог е беспомошен...

еве и зошто:

1. Ја пратил својата Света Книга С. Завет и Н. Завет
2. Арно ама бил немоќен да ја сочува од измена

Глупост! ConfusedConfusedConfused
Кон врв
DAIJA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2007
Поени: 1668
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2007 во 15:03
Tocno Sandricke!
Toa Toj Go veli vo Negovata kniga!
A nie svedocime za Negova Sovrsenost, so Negovite argumenti!
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
Кон врв
sandrica Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Февруари.2007
Поени: 379
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sandrica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2007 во 12:39
Ako Bog e bezpomosen sigurno nema da gi uslisuva nasite molitvi i da ni pomaga vo beznadeznite situacii,i da ne nagraduva za nasite dela...
Бог е се`моќен!!!
Just love
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2007 во 12:30

Dali Bog spie?

{to veli Biblijata

Toga[ se razbudi Gospod kako od son, kako ju­nak od vino sovladan,

(Psalmi, 77: 65)

Razbudi se, zo[to spie[, Gospodi! Razbudi se,

(Psalmi, 43: 23)

{to veli k*ranot

Alah e, nema drugo bo`estvo dostojno za obo­`u­vawe osven Nego - @iv i Ve~en! Ne go obzema ni dreme` ni son. Sè [to e na nebesata i na Zemjata e Negovo!“

(k*ran, 2: 225)

Dali Bog e bespomo{en?

{to veli Biblijata

Usli[i ja, Gospodi, molitvata moja i po~uj ja molbata moja; ne bidi bezglasen kako moite solzi.

(Psalmi, 38: 12)

Zo[to go odvra]a[ liceto Svoe, ja zabo­ra­va[ bedata na[a i nevoljata na[a?

(Psalmi, 44: 24)

{to veli k*ranot

I koga ]e te pra[aat robovite Moi za Mene pa, Jas sum, navistina, blisku. I se oyvivam na do­va­ta[1] na molitelot koga ]e Me zamoli. Pa, neka mi se oyvijat, i neka veruvaat vo Mene za da bidat upateni.“

(k*ran, 2: 186)

Onoj koj ]e mu se oyvie na pritisnatiot koga ovoj ]e go povika, koj otkriva zlo i koj ve pravi da bidete halifi na zemjava? Ima li drug bog osven Alah? Malkumina se onie koi se se]avaat!

(k*ran, 27: 62)

Dali Bog ima semejstvo?

{to veli Biblijata

Vaka veli Gospod Bog evrejski: Izrail e Mojot prvoroden sin.

(Vtora kniga Mojseeva, 4: 22)

I Gospod vide, pa se naluti i se razdrazni poradi grevot na sinovite Svoi i ]erkite Svoi.

(Petta kniga Mojseeva, 32: 19)

(Gospod se ven~al so Eerusalim i negovata `ena stanala prostitutka!)

I re~i - vaka & veli Gospod Bog na ]erkata eru­salimska: Minuvav Jas pokraj tebe it e vidov ostavena kako preta[ vo krvta tvoja, Se ra­zmno`i kako rastenijata vo poleto Tvoite gradi se nadigaa, a i kosta ti porasna; no be­[e gola i nepokriena. Minuvav pokraj tebe i te vidov, a toa be[e vremeto tvoe, vreme za qu­bov; gi prostrev polite od oblekata Svoja vrz tebe i ja pokriv golotijata tvoja - i ti stana Moja.

No ti se nadeva[e na ubavinata svoja, i kori­stej]i se so slavata svoja, po~na da blu­dstvu­va[ Vo po~etokot na sekoja ulica napravi ku]i za blud, ja sramote[e tvojata ubavina, gi ra[iruva[e nozete za sekoj minuva~,

Ti bludstvuva[e so sinovite na Asura ne se nasiti [to bludstvuva[e so niv, no so toa ne se zadovoli; Ti gi umno`i blustvata svoi no be[e kako neverna `ena, koja mesto svo­jot ma`, pribira tu\i ma`i.

(Kniga na prorokot Jezekiil, 16: 3 - 32)

{to veli k*ranot

i da gi opomene onie koi tvrdat deka Alah si prisvoil dete. Onie za toa ne znaat, a ne znaat ni predcite nivni. E, samo kolku e golem zborot [to izleguva od ustite nivni! Tie samo lagi zboruvaat! Pa zarem od taga da klone[ zaradi toa [to ne veruvaat vo ovoj govor.“

(k*ran, 18: 4 - 6)

I Evreite i hristijanite velat: Nie sme si­novi Alahovi i qubimci Negovi.‘ Ka`i: Zo[to toga[ Alah ve kaznuva za grevovite va[i?‘ No ne! Vie ste lu\e, od onie koi On gi sozdade. Alah kogo saka nagraduva, a kogo saka kaznuva. Vlasta i na nebesata i na Zemjata e - Alahova. Sè nemu ]e Mu se vrati!

(k*ran, 5: 18)

Nevernicite velat: Alah si prisvoi dete.‘ Fa­len neka e On! No, ne! Sè [to e na nebesata i na Zemjata - Negovo e! Nemu sè Mu se pokoruva! Alah e Sozdatel na nebesata i na Zemjata, i koga ]e re­[i za ne[to, veli: Bidi! ‘ - i toa biva.“

(k*ran, 2: 116 - 117)

Ka`i: Toj e Alah, Eden e! Alah e za[ti­tnik se­komu. Ne rodil i ne e roden i nikoj ne Mu e ra­men!‘

(k*ran, 112: 1 - 4)

[1] Dova - molitva, molba (zab. na prev.).

О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2007 во 12:29

Mo}ta na Bog

[to veli Biblijata

Jakov se Bori so Boga!

Toga[ mu re~e: Otsega imeto nema da ti bide Jakov, tuku Izrail ]e e imeto tvoe; za[to hra­bro se bore[e i so Boga, pa i so lu\eto silen ]e bide[.

(Prva kniga Mojseeva, 32: 28)

{to veli k*ranot

I onie ne Go poznavat Alah kako [to treba. Alah, navistina, e Mo]niot i Silniot!

(k*ran, 22: 74)

Dali Bog mo`e da se vidi?

{to veli Biblijata

I Jakov go nare~e ona mesto so imeto Fa­nu­il, za[to, re~e: Boga Go vidov lice v lice, i du[ata moja se spasi.

(Prva kniga Mojseeva, 32: 30)

I se iska~ija potoa Mojsej i Aron, Nadav i Aviud, i sedumdesette stare[ini Izraelevi gore i go vidoa mestoto kade [to stoe[e Bog Izrailev.

(Vtora kniga Mojseeva, 24: 9, 10)

Kontradiktorni stihovi od Biblijata

I potoa re~e: No liceto Moe ne ]e mo`e[ da go vidi[, za[to ne mo`e ~ovek da Go vidi liceto Moe i da ostane `iv.

(Vtora kniga Mojseeva, 33: 20)

Boga nikoj nikog[ ne Go videl.

(Prvo soborno poslanie na Jovan Bogoslov)

{to veli k*ranot

Do Nego pogledite ne mo`at da doprat, a On do­pira do pogledite.

(k*ran, 6: 103)

Opisot na Boga

{to veli Biblijata

Se krena dim od gnevot Negov, i uriva~ki ogan od ustata Negova; `iv jaglen se sipe[e od nego.

(Vtora kniga Carstva, 22: 9)

Bog java vrz angel (heruvim)

Sedna na herivumite, letna i se ponese na vetrovi krilja.

(Vtora kniga Carstva, 22: 11)

{to veli k*ranot

A koj e ponepraveden od onoj koj iznesuva lagi za Alah?

(k*ran, 6: 93)

Nikoj ne e kako Nego. On sè slu[a i sè gleda!

(k*ran, 42:11)

Pa, zatoa ne naveduvajte za Alah sli~ni pri­me­ri. Alah navistina znae, a vie ne znaete.

(k*ran, 16: 74)

Dali e Bog nepraveden?

{to veli Biblijata?

Stani, Gospodi, vo gnevot Svoj.

(Psalmi, 7: 6)

Neka me izmerat so merkata na pravdata, i Bog ]e ja doznae mojata neporo~nost.

(Jov, 31: 6)

Znajte, deka Bog me sobori i so mre`ata Svoja me obvitka. Ete, jas vikam: - nepravda! - i ni­koj ne slu[a; vreskam, i sud nema.

(Jov, 19: 6, 7)

{to veli k*ranot

Alah, navistina, vo ni[to ne im pravi zulum na lu\eto, tuku lu\eto samite sebesi zulum si pra­vat.

(k*ran, 10: 44)

Alah nikomu ni kolku tro[ka nepravda nema da mu stori. A dobrite dela Alah ]e gi udvoi i od Sebe nagrada golema ]e dari.“

(k*ran, 4: 40)

I vo nikoj slu~aj ne smetaj deka Alah e nevni­ma­telen kon ona [to go pravat nevernicite. Alah, navistina, samo gi ostava do Denot vo koj o~ite otvoreni ]e se skamenat.“

(k*ran, 14: 42)

Кон врв
oblachinja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Март.2006
Локација: United Kingdom
Поени: 4990
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај oblachinja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2007 во 07:18
sEXY STOM PISUVAME VO OVOJ FORUM SIGURNO VERUVAME DEKA POSTOEL.....SIGURNO NE MISLISH DEKA EVANGELOS SI PISUVA TUKA TAKA NEKOI PRIKAZNI BEZ DA VERUVA VO NIVWink
Кон врв
Tattoo Beauty Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Tetovirana Sexy Ubavica

Регистриран: 10.Август.2006
Поени: 4549
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tattoo Beauty Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2007 во 02:23
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Originally posted by SeXY SeXY напиша:

Ако силно веруваш е семоќен, ако ги глеаш научно и реално работите не постои...WinkWink

SeXY,
Преку која наука или научна дисциплина ти реално гледаш дека Бог не постои? ConfusedWink

ај кажи ми па ти дали мислиш дека стварно постоел а и Христијанството како настанало?WinkWink
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 8>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,109 секунди.