|
ЏИНОВИТЕ И МЕЛЕКИТЕ |
Внеси реплика | страница <1 23456> |
Автор | |
IHLAS_MUSLIMA
Група Регистриран: 03.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 85 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
zdravo na site da vi kazam samo edna rabota nikoj ne moze da go prevede k*ranot 100% shansi nema k*ran si e k*ran eden na arapski ova drugotov ne moze da se vika deka e k*ran zasto gospod go dal kruanot samo na arapski na nikoj drug jazik taka da k*ranite vo prevod sto e toa e kratok komentar na k*ranot znaci na mak albanski turski angliski i taka nataka praviot k*ran e arapski i nikoj ne moze da go prevede duri ni arapite sto gospod go dal na nivni jazik pozdrav na site
|
|
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Одговорот што го добив во л.п. е дека во арапскиот јазик кога се обраќаме со почит некому како и во македонскиот, користиме „Вие Господине сте на пр. Емин?„ а тој во арапскиот ќе одговори со : „Да НИЕ сме„.
Но тогаш тие што го преведувале Кхур`анот на бошњачки не преведувале добро. Имено секој превод мора да помине и адаптација на јазикот кој се преведува. Но тоа е сосема друга тема... |
|
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ubavo prasanje od Majkl.....skoreo niz celio k*ran se pisuva taka ....ce odgovori nekoj....sigurno ne ????
|
|
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
Pravoslavie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор Регистриран: 07.Октомври.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1732 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Го поставувам коментаров за да темава не биде избришана како “стара“. Доколку имате нешто конструктивно да кажете, Ве молам продолжете да коментирате на темава.
|
|
Да погледнеме околу нас, таму има МНОГУ СТРАДАЛНИЦИ. Да им помогнеме!
Оди на подфорумот Хуманост на дело Запамети, ЉУБОВТА ДЕЛОТВОРИ!! |
|
YODA
Сениор Регистриран: 12.Јануари.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 205 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
HHMMMMMM... THAT'S ONE WAY OF SEEING THINGS. AT THE MOMENT, I CAN'T THINK OF ANOTHER.
|
|
и то...
|
|
Miralem
Сениор Регистриран: 08.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1056 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
I uste nesto. Vo Aetot gledas deka se raboti vo Minato vreme. Onie koi veruvaa a ne onie koi veruvaat .Tie koi veruvaa za niv ke ima nagrada no ne i za ovie koi ne veruvaat. Dali ti e jasno sega laki ? Nitu zbor od Qur'anot ne se negira,oti vo nego ne postoi greska i se' e jasno zapisano.Nema vo nego da najde nikoj kontradikcija. TOA E SOVRSENSTVO BEZ MANA. Sekako,znaci,ke se spasat evreite koi go sledele Musa a.s no posle Musa imase drug pratenik Bozji so nov zakon a Musa a.s sekako deka go najavil. Pa nema spas za tie koi ne poveruvaa vo sledniot te. vo Isa a.s (Isus) pa posle nego Allah go pratil i posledniot,konecen Bozji pratenik so poslednata konecna objava Qur'anot.Pa tie koi poveruvaa i go prifatija ke se spasat a ne i onie koi ne go prifatija. Kako sto nema spas za onie evrei koi go odbile Isus,taka ne ke se spasat ni hristijanite koi ne poveruvaa vo Muhammed s.a.w.s.Site koi poveruvaa vo Allahovite pratenici a.s site ke se spasat i za site ima nagrada. Stanuva zbor za vernicite. Nema nisto sto ne e jasno.
|
|
Miralem
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Laki... tebe se trudev da te ignoriram,,, no posto porakata e za mene ke ti napisam.
Koj kade i koga rece deka Hristijanite ne se priznaeni od Muslimanite ??
Nie veruvame deka Isa a.s (Isus) Bese Bozji pratenik i gi pocituvame sledbenicite negovi.
Gi pocituvame i go priznavame i Musa a.s (Mojsie) i Sledbenicite negovi,no onie sledbenici koi nego go sledele do pojavata na Isa a.s (Isus) Ne gi pocituvame onie koi Isus ne go sledele i go odbile. Taka gi pocituvame i onie koi go sledele i priznavale i pocituvale Isus a.s no onie do pojavata na Muhammed s.a.w.s onie koi ne go prifatija Islamot,tie se ZALUTANI i pokraj toa gi pocituvame. Kako sto ne gi pocituvame evreite koi ne go prifatile Isa a.s (Isus) taka ne gi priznavame nitu onie koi ne go prifatile Muhammed s.a.w.s
|
|
laki
Сениор Регистриран: 29.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1107 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ti pak igras so zborovite i go citas quranot kako tebe ti cini .pri prevod na quran ne smee ni eden zbor da se prevede naopaku ili inaku a tamu prevedeno na makedonski pisuva"a onie pak koi veruvaa evrei,hristijani i sabejci-i onie koi veruvaa vo alah i denot ahiretski i koi rabotea dobri dela-pa za niv ima nagrada kaj gospodarot svoj, navistina!
onie ne ke stravuvaat i ne ke taguvaat! e sea ili ne razbiras ili nejkes da razberes. |
|
Islam-HAK
Сениор Регистриран: 11.Јули.2006 Статус: Офлајн Поени: 57 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ovoj e toj ajet: 62. one koji su vjerovali, pa i one koji su bili jevreji, kršćani i sabijci - one koji su u Allaha i u onaj svijet vjerovali i dobra djela činili - doista čeka nagrada od Gospodara njihova; ničega se oni neće bojati i ni za čim neće tugovati!
Da ali sto spomnuva tuka, onie koj veruvale vo Allah dz.s i vo drugiot svet i pravele dobri dela, naravno deka niv gi ceka nagrada od svojot Gospodar Allah dz.s ...
laki mislam deka sega svati sto saka toa da ti pokaze, a ako procitas ponataka ce ti bide uste pojasno ....
Eve ti uste nekoj ajet:
98. Ko je neprijatelj Allahu i melekima Njegovim i poslanicima Njegovim i Džibrilu i Mikailu - pa Allah je, doista, neprijatelj onima koji neće da vjeruju. 99. A Mi tebi jasne dokaze objavljujemo i jedino nevjernici neće u njih da vjeruju. 100. Zar svaki put kada neku obavezu preuzmu - neki od njih je odbace jer većina njih ne vjeruje. |
|
Allah je doista i moj i vaš Gospodar, pa se Njemu klanjajte; to je Pravi put!
|
|
laki
Сениор Регистриран: 29.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1107 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
za Miralem: Sura 2 El-Bekara djuz 1/13
62.A onie pak koi veruvaa evrei,hristijani i sabejci-i onie koi veruvaa vo allah i vo denot ahiretski i koi rabotea dobri dela-pa za niv ima nagrada kaj gospodarot svoj,navistina! Onie ne ke stravuvaat i ne ke taguvaat! OVA SE RABOTI IZVADENI OD k*rANOT PREVEDEN NA MAKEDONSKI I JASNO SE GLEDA DEKA HRISTIJANITE SE POCITUVANI I PRIZNAENI OD ISLAMOT. DA IDES PROTIV k*rANOT I DA GO NEGIRAS HRISTIJANSTVOTO E STVARNO SAMO TVOE RAZMISLUVANJE. SE OVA E PREZEMENO OD www.quranhome.com/next.asp?page=12 pa sega ja ako lazam mozes da si procitas sam od quranot preveden na makedonski. Pa od denes ako si prav muslim pocni da go pocituvas i hristijanstvoto |
|
YODA
Сениор Регистриран: 12.Јануари.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 205 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
„Na onoj koj deli i se cuva i koj go potvrduva ona sto e najubavo , Nie ke mu go olesnime i ona sto e najlesno. A na onoj koj ke skrtavi i ke se smeta za nezavisen i ke go smeta za lazno ona sto e najlesno, nie ke mu go olesnime (patot) za ona sto e najtesko (loso delo)” (El-lejl, 5-10).
Е ова го поштовам. Прилично оригинално, кој и да го напишал. За вакви работи е убо да те чита човек , ќе научи нешто. За другото погоре напишано, те разбрав нема потреба да пишам шо и како разбрав, оти пак ако се пожалам, ќе те измачам со уште поголем пост . Се извињавам шо измешав кај поштовањето во претходнио пост, само ме интересира шо значи Sallallahu Alejhi we sellem. За другото го прашав едно другарче муслиман, ама за ова не знаеше баш најточно да ми кажи шо значи. |
|
и то...
|
|
Miralem
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Yoda... vaka do besvest mozeme da si razgovarame i da si barame igla vo senoto.... Ke ti kazam zosto. Prvo ne ja razbiras izgleda sustinata na veruvanjeto (opsto). Nekade prasa zosto e krivo deteto ako Bog odredil da bide taka. Nedrzi mesto,zatoa sto Bozja odredba e se' sto se slucuva. Ne samo slucajot so Dedzdzal.
1. Koga go spomnuvas ALLAH DODAVAJ DZ.S-DZELLESANUHU (Allah Dz.Sh) Akoga go spomnuvas imeto na posledniot Bozji pratenik Muhammed dodavaj Sallallahu Alejhi we sellem (Muhammed s.a.w.s. Toa prvo.) Ako veke sakas da pocituvas. Drugo od celiot text ete,povtorno ne si razbral nisto. Treba da mislis i razmisluvas. Dedzal e Iskusenie za CELOTO COVESTVO. Znaci,koga bil kako dete,sekako deka ne e gresen,pa makar i bil opsednat od dzin ili sejtan... togas e iskusenie za drugite od strana. Posle vremeto na pubertetot na sekoj covek pocnuvaat da mu se pisuvaat grevovi. Ponataka,sam odlucuva dali ke bide poslusen ili ne.... Prasanjeto ti e sosema pogresno i mislenjeto,oti i osven nego... ima slucai,ne veruvam deka ne si videl,da se rodilo dete slepo (od samoto ragjanje) ili bez raka ili bez noga..... sakato. Toa e samo Iskusenie od Allah dz.s koe mora da go prifatime i da bideme zadovolni so toa. Drugo... Dedzdzal pokraj nego imal GOLEMA MUDZIZA-CUDO kako sansa za da bide pokoren i poslusen. Dedzdzal ziveel na ostrov pokraj plaslivi zivotni,pokraj niv i Cudnoto Zivotno koe mu ZBORUVALO na negov jazik i koje go PODUCUVALO. Koe mu kazuvalo deka go ima odgledano i deka go ima hraneto MELEK DZIBRIL A.S (GABRIEL) Edno od NAJ POKORNITE MELEKI NA ALLAH DZ.S. No sto se slucuva ? Vo nego ima druga "sila" koja isto taka go poducuva no negativno. Na ostrovot,zakonite i zapovedite koi mu bile dadeni od Allah dz.s a zapisani od melek Dzibril a.s bile na karpa zapisani i cestopati odel kaj niv i gi cital.... Vo niv stoelo: Tvoite dela mu se poznati na Gospod i se zapisani vo negovata kniga, no so toa ne ti se so sila odredeni. Tie se odredeni samo vo negovoto znaenje. Ovaa odredenost moze da se sporedi so slednoto: Ti imas znaenje za delata na svojot sin i vo niv e sodrzana moznosta toj da izvrsi preljuba. Ako go napravi toa dali ti si go prinudil na toa ili toa samo bilo pretpostaveno i se slucilo tvoeto znaenje da bilo tocno? ti zboruvas za apsolutna sloboda...sloboda za slobodno raspolaganje so univerzumot, sto mu pripagja samo na Gospod. Za nas vistinata e edna: „A Gospodarot tvoj sozdava sto saka i sto odbira. Ne e nivno da odbiraat” (Kasas, 68). Nikoj nema izbor vo odnos na prasanjeto za sozdavanjeto, zatoa sto samo Allah dz.s. e toj sto sozdava sto saka i bira sto posakuva. Gospod dz.s. nema da te povika na odgovornost zaradi tvojata visina, nitu ke te kaznuva zaradi toa sto ne si go soprel sonceto vo svojata orbita. No podracjeto na prasanjeto e prasanje na naredbata. Ti na toj plan si sloboden i toa se granicite za koi zboruvame. Ti si sloboden da gi skrotis svoite strasti, da go skrotis svojot gnev, da se sprotivstavis na sebe, da gi otfrlis zlite nameri, a da gi prodolzis svoite doblesti. Ti mozes da bides darezliv po sebe i so imotot. Mozes da ja kazuvas vistinata ili da lazes. Mozes da ja vozdrzis rakata od zabranetoto. Mozes da go vozdrzis pogledot od tugjata sramota. Mozes da go vozdrzis svojot jazik od napagjanje, ogovaranje i spletkarenje. Na ovoj plan nie sme slobodni, i samo za toa sto e vo nego ke bideme prasani i odgovorni. Stanuva zbor za relativna, a ne za apsolutna sloboda, sloboda na covekot na plan na obvrskite. Ovaa sloboda e vistinita, a nea ja dokazuva vrodenoto cuvstvo za nea. Nie cuvstvuvame odgovornost, kaenje zaradi greskata, a zadovolstvo i mir koga ke storime dobro delo. Nie vo sekoj mig birame i gi sporeduvame sopstvenite moznosti. Duri i prvata zadaca na nasiot razum e opredeluvanjeto pomegju poveke moznosti. Nie sosema jasno go razlikuvame dvizenjeto na rakata koja treperi od treska i rakata koja pisuva pismo, pa velime deka prvoto e odredeno, nasilno, a vtoroto odbrano, slobodno. Da nemavme slobodna volja, ne ke mozevme da pravime razliki. Isto taka ovaa sloboda ja dokazuva a naseto cuvstvo na nemok da go prinudime srceto na nesto so sto toa ne e zadovolno. zenata mozeme da ja prinudime so prisilba i zakani da pravi se sto ke i kazeme, no so nikakvi sredstva ne mozeme da ja prinudime da ne saka. Ova jasno pokazuva deka Allah Dz.s. gi oslobodil nasite srca od sekakva prisilba, pravejki go sosema slobodno. Zatoa Allah dz.s. ja storil namerata t.e. nijetot, cij izvor e srceto, kako stolb na odgovornosta. Vernikot koj pod prisilba ja grdi verata nema da odgovara pred Allah dz.s. se dodeka so soglasuvanje na svoeto srce ne go napravi toa: „..osven onoj koj so sila e prinuden, a negovoto srce e smireno vo verata..” (En-Nahl, 106). Vtor vid na pogresnost na ovie prasanja se sostoi vo toa sto nekoi lugje sfakaat deka covekovata sloboda i e nadredena na voljata na Allah dz.s., obvinuvajki gi zastapnicite na tezata za slobodata deka na Gospod mu pripisuvaat soucesnici vo zapoveduvanjeto i odlucuvanjeto. Pa taka i ti prijatele si ja razbral, pa zboruvase za povekebrojnosta na voljite, sto ocigledno e pogresno. covekovata sloboda ne se vozdignala nad voljata na Allah dz.s. covekot e sloboden da stori nesto sto mu se sprotivstavuva na zadovolstvoto na Allah dz.s., no toj ne moze da stori nisto sto i protivreci na voqata na Allah dz.s. Allah dz.s. ni dal sloboda da se sprotivstavime na Negovoto zadovolstvo na nasa steta, no na nikogo ne mu dal sloboda da se sprotivstavi na Negovata volja. Ova e vtoro lice na relativnosta na covekovata sloboda. Se sto pravime e vo ramkite na voljata na Gospod, duri i ona sto go pravime, a sto ne e vo sklad so Bozjeto zadovolstvo i so serijatot. Nasata sloboda e Bozji blagodet i nagrada koja Gospod ni ja daril sosema nezavisno od nasata volja. Nasata sloboda e samo negova volja: “Vie ne mozete da sakate nesto drugo od toa sto Allah saka” (El-Insan, 30) Tret vid na pogresnost na ova prasanje e pogresnoto sfakanje na odredbata i sudbinata na slobodnata volja i slobodniot izbor, od strana na onie koi se zanimavale so prousuvanje na ova prasanje. Tie odreduvanjeto i sudbinata gi sfatile kako da e toa prinuduvanje i prisiluvanje na covekot na ona sto ne e vo negoviot karakter i vo negovata priroda. Istata ovaa greska ja napravi i ti, prijatelu. Allah dz.s. ja odrekuva prisilbata od svoja strana: „Da sakavme Nie bi pratile znak na neboto, pa tie pred nego bi gi svitkale svoite vratovi” (Qur'anski aet). Vo zakonistite, koi Gospod gi dal nema nikakva prisilba. Odreduvanjeto i sudbinata ne smeat da se sfatat kako prisilba na nesto sto ne e negovata priroda. Allah dz.s. mu dava na sekogo samo ona sto e vo namera na poedinecot, mu posakuva samo ona sto samiot toj si go posakuva i mu saka ona sto samiot si go saka. Bozjeto upravuvanje e covekov izbor, zatoa sto Allah dz.s. go upravuva sekoj covek kon ona sto negovoto srce teznee i kakva namera ima: “Koj ja bara zetvata na zivotot vecen Nie ke ja umnozime zetvata negova. A koj ja bara zetvata na zivotot zemski, ke mu ja dademe” (Es-su-ra, 20). “Vo nivnite srca e bolest i Bog im ja zgolemi bolesta”. (El- Bekare, 10). “A tie sto se upateni im go zgolemi Allah dz.s. upatot”.(Muhammed, 17). ke go spomneme i ajetot vo koj Allah dz.s. im se obrakja na zarobenicite: “Ako Bog najde dobro vo vasite srca, ke vi dade podobro od ona sto vi go zel...” (Enfal, 70). Allah dz.s. ni go ovozmozuva ona sto sme go odbrale vo nasite srca i ona sto ni se namerite i zatoa nema nasilie, prisilba ni prinuduvanje na nesto sto ne e vo sklad so nasite prirodi. „Na onoj koj deli i se cuva i koj go potvrduva ona sto e najubavo , Nie ke mu go olesnime i ona sto e najlesno. A na onoj koj ke skrtavi i ke se smeta za nezavisen i ke go smeta za lazno ona sto e najlesno, nie ke mu go olesnime (patot) za ona sto e najtesko (loso delo)” (El-lejl, 5-10). „Ti ne si frlil, koga si frlil, tuku Gospod frlil” (El-Enfal, 17). Tuka se poistovetuva aktot na covekovoto frlanje so frlanjeto od strana na Allah dz.s. , ta zatoa postoi samo edno frlanje. Kaj covekot e namerata, a Allah dz.s. go ovozmozuva nejzinoto realiziranje, i toa ako e dobro so dobro, a ako e zlo so zlo. covekovata sloboda nema postojana mera tuku relativna mok, koja se zgolemuva i namaluva. covekot moze da ja zgolemi svojata sloboda so nauka: so pomos na otkritija i razlicni pronajdoci covekot uspeal da ja osvoi zemjata, da go sovlada prostorot i da se oslobodi od prangite na vremeto. Otkrivajki gi zakonite vo prirodata, covekot uspeal da zavladee so niv i da gi potcini na sebe. Otkril kako se pobeduva zestinata, studot, temninata, i taka ja zgolemil svojata sloboda na planot na aktivnostite. Naukata e znaci sredstvo za proziruvanje na granicite na covekovata sloboda. Vtoro sredstvo e verata. Obrakanjeto kon Allah dz.s. i baranjeto na Negova pomos, isto taka gi prosiruva granicite na slobodata i ova sredstvo go koristele site Bozji pratenici i nivnite sledbenici. Sulejman a.s. gi pokoril dzinite, odel so veterot i zboruval so pticite, seto toa so Bozja podrska i pomos. Musa a.s. go razdvoil moreto. Isa a.s. gi ozivuval mrtvite, lecel slepci, gubavci i coravi. citame isto taka i za evliite- tie koi mu ugoduvale na Allah dz.s.- na koi im se pokriva zemjata i im se otkrivaat tajnite, nedostapni za obicnite. Se se toa stepeni na slobodata, krenati nad prosekot na covekova sloboda, koi tie ja postignale so svoeto obrasanje kon Allah dz.s. i iskazuvanje na ljubovta kon Nego. Nim im se podareni delovi od tajnoto znaenje. Materijalistickite misliteli gresat koga velat deka covekot e rob na istoriskite nuznosti, gledajki vo nego samo alka vo nizata na opstestveno-ekonomski slucuvanja, sosema podredeni na zakonite na ekonomijata i dvizenjeto na opstestvoto. sto se odnesuva do tvrdenjata na materijalistite za vlijanieto na sredinata i opstestvoto i za toa deka covekot ne vodi samostoen zivot, odgovarame deka vlijanieto na sredinata i na opstestvoto kako protivteza na individualnata sloboda go potvrduva dijalektickoto znaenje na ovaa sloboda, bidejki individualnata sloboda se potvrduva samo vo soocuvanje so protivdejstvata; ako nema protivdejstvo na covekovata sloboda, togas toj i ne e sloboden, ako zboruvame za slobodata vo vistinska smisla, zatoa sto ne postoi precka koja treba da se sovlada i da se potvrdi niz taa sopstvena sloboda. Tolku od mene... Razmisluvaj i ti po nekogas i po malku ;) Sekoe Dobro. |
|
YODA
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Добро, уште еднаш го прегледав целото и забележав една работа. Ајде нека биди ко шо велиш ти, во едно тело два идентитети, ама пак една работа ми е нелогична. Ти велиш дека можел да одбере да биде покорен, ама сепак се био однапред одредено. Во тој случај, можи да се заклучи дека : 1. Allah s.a.w.s. свесно одлучил да стави една душа, невиновна за ништо, на страшни маки. Ај да речиме да дојде до опседнување на повозрасни, ами на бе*е шо не напрајло ништо, ни на мравка не стигнало да стапни, и сам велиш дека било парализирано. Тој уствари има посочено, оваа душа јас имам намера да ја поставам да се измачи за пример на другите. 2. Ако секој има сила да го победи џинот кој сака да го запоседне, тогаш што ќе се случеше ако душата на сега веќе израстеното момче успееше да одолее на ѓаволските настојувања, и да го прилагоди џинот на се*еси. - Ама од друга страна тоа не е можно затоа што како што велиш се било од напред предодредено, детето не добило ни шанса, и уствари ако се свртело кон Господа, тој би морал да му го сврти грбот, се со цел неговата волја да се исполни, оти поинаку и не би можело да биде. 3. Ако душата на момчето ( сега веќе 3000 годишен човек,, јас сеуште мислам дека такво нешто не е можно ) уште е во телото, дали таја душа уствари сега по толку поминати години, ако успее да се избори, и се покае, денот кога Антихристот ќе ја лансира кампањата за светска доминација, мислам јавно, (оти тој и сега си работи тајно) НЕМА ДА СЕ СЛУЧИ ? НЕ СЕ БРЗАЈ, ПОЛЕКА РАЗМИСЛИ И ОДГОВОРИ. |
|
и то...
|
|
Внеси реплика | страница <1 23456> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |