|
Решение за сите светски "проблеми" |
Внеси реплика | страница <1 23456 13> |
Автор | |||
Niko777
Сениор Регистриран: 12.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 170 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Решение за светскиот проблем на смртта е Вечниот Живот кој може да се добие само од Бог и преку Неговиот Единороден Син Исус Христос Воскреснатиот.
(mkbible.net) 24 Бог, Кој го создаде светот и сè што е во него, како Господар на небото и на земјата, не живее во ракотворни храмови 25 ниту прима служба од човечки раце, како да има потреба од нешто; бидејќи Тој, Самиот, им дава на сите: живот, здив и сè. 26 Тој, исто, направи целиот човечки род да потекнува од еден човек и да се насели по лицето на целата земја; откако им определи одредени времиња и граници на нивните живеалишта, 27 за да Го бараат Бога; не би ли Го напипале и нашле некако, зашто Тој не е далеку од ниеден од нас. 28 Зашто во Него живееме, се движиме и постоиме, како што и некои од вашите поети рекле: ‘И ние сме Негов род.’ 29 И бидејќи сме Божји род, не треба да мислиме дека Божеството е како злато, или сребро или камен; како творба на човечката уметност и замисла. 30 И така, не гледајќи на времињата на незнаењето - Бог сега им заповеда на луѓето да се покајат сите и насекаде, 31 зашто определил ден, кога ќе му суди праведно на целиот свет - преку Човекот Кого Го определил за тоа; давајќи им на сите уверување со тоа што Го воскресна од мртвите.” 32 А кога чуја за воскресението од мртвите, едни се подигруваа, а други рекоа: „Ќе те слушаме друг пат за тоа.” 33 Така Павле си отиде од нив. (mkbible.net) 1 Откровение на Исуса Христа, што Бог Му го даде, за да им покаже на Своите слуги, што треба да стане скоро, и Тој го покажа тоа преку Својот ангел, испратен при Својот слуга Јован, ….(ОТКРОВЕНИЕ Гл 1:1) ... 1 И видов ново небо и нова земја, зашто првото небо и првата земја поминаа и море немаше веќе. 2 Тогаш јас, Јован, го видов Светиот Град - Новиот Ерусалим, како слегува од небо, од Бога, стокмен како невеста, која е украсена за својот маж. 3 И чув силен глас од небото, велејќи: „Еве го Божјиот Шатор меѓу луѓето; и Тој ќе живее со нив, и тие ќе бидат Негов народ, и Самиот Бог ќе биде со нив, 4 и ќе ја избрише секоја солза од нивните очи, и смрт нема да има веќе, ни тага, ни плач, ниту болка, зашто првото помина. 5 И Оној, Кој седи на престолот рече: „Ете, правам сè ново.” Уште рече: „Напиши, зашто овие зборови се верни и вистинити!” 6 И ми рече: „Се заврши! Јас Сум Алфа и Омега; Почеток и Свршеток. Јас ќе му дадам на жедниот, дарум, од изворот на водата на животот. 7 Кој победува го наследува ова, и Јас ќе му бидам Бог, и тој ќе ми биде син. (ОТКРОВЕНИЕ Гл 21) Поздрав, Изменето од Niko777 - 15.Декември.2011 во 10:57 |
|||
Pica pica
Сениор Регистриран: 04.Октомври.2010 Статус: Офлајн Поени: 1488 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Здраво,Niko777 Како го разбираш "Вечниот живот" кои треба да го добиеш? |
|||
Niko777
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
едно од решениата на светските проблеми е да се решат деформациите во човечкиот морал, карактер, и општествено живеење.
Здраво Zlatnik, па така, во врска со твојот коментар за "информативната сеопфатност" на Библијата: 1) Библијата не е ветеринарска анатомија, туку книга за човечкиот -морал, -општество, -карактер, и Божјиот Карактер и Божјиот Суд. Господ Бог во своето создание како највисока форма ја создаде и *слободната волја* и *интелектот* (човечкиот интелект, но исто така и кај другите Небески створениа како Ангели, итн) Во моментов на планетава, човечкиот -морал, -слободна волја и -интелект (и од отпаднатите ангели) се во борба против Божјата Волја и Божјите Закони. Библијата ги обработува моралните и општествените последици од оваа ситуација, и нуди решение и Спасител. Значи затоа, не очекувај Библијата да одговара семожни прашања од биологија, физика, хемија, математика, итн. Овие теми понекогаш се споменати во Библјата, по потреба, но не се од примарен интерес за Библијата. Светските проблеми се повеќе од морален и општествен карактер. 2) Господ Бог во својата милост ги има *намерно ограничено* информациите кои Тој ги споделува со човештвото, за луѓето да НЕ бидат преоптеретени со било какви научни теми, туку со најбитните теми, како што се моралот, карактерот, и Божјиот Суд кој им ја отвара можноста кон Бесконечен Живот. Децата во градинка во Франција, не се нуклеарни физичари, но сепак користат струја од нуклеарна енергија (отприлика 75% од нив, Nuclear Energy in France). Значи некој треба да биде *дораснат* на информациите кои му се даваат на раполагање. Така и Господ на нас луѓето ни има дадено планета на располагање, но не се обидува да не преоптерети со научни теми за кои не сме дораснати. Човечкиот мозок и овој човечки конечен живот од 100'ина години не е доволен за целосно запознавање со Целокупната Божја Креација и сите нејзини тајни и убавини и научни факти и информации. Затоа гледај да го добиеш Вечниот живот па да имаш дооооооволно време да се запознаеш со **сите** детали. Па пред да продолжиме: Дали се сложуваш дека Божјата Љубов кон човечкиот род НЕ Е зависна од количеството или сеопфатноста на информации во Библијата, туку со релевантноста на тие информации да се добие Вечен Живот ? (при што, вечниот живот е решение за светскиот проблем на смртта) Т.е. Дали се сложуваш дека Господ Бог *е* Љубов и покрај тоа што некои информации ги има задржано и сокриено од човечкиот род бидејќи не сме дораснати ниту во состојба да ги апсорбираме *сите* можни информации ? (mkbible.net) (ВТОРОЗАКОНИЕ - 5 МОЈСЕЕВА, Гл 29) 29 Што е скриено, Му припаѓа на Господа, нашиот Бог, а објавата нам и на нашите синови засекогаш, за да ги вршиме зборовите на овој Закон.” (ПРВО КОРИНТЈАНИТЕ Гл 2 ) 6 Па сепак, ја говориме мудроста меѓу совршените; но не мудроста на овој свет ни на владетелите на овој свет, кои пропаѓаат, 7 туку ја навестуваме Божјата премудрост, во тајна, сокриена, која Бог, пред сите векови ја предопределил за наша слава; 8 која не ја запознал ниеден од владетелите на светов, зашто ако ја беа познале, немаше да Го распнат Господа на славата, - 9 туку, како што е напишано: „Што окото не виде, што увото не чу, што во човечкото срце не дојде, тоа Бог го приготви за оние, кои Го љубат.”
Поздрав, |
|||
Niko777
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Здраво Златник,
имаш право, извини, помислив неколкупати, ама денес-утре, се нешто искрснува. опрости... а меѓу другото сум обврзан да ти одговорам: (mkbible.net) 13 И кој ќе ви стори зло, ако ревнувате за доброто? 14 А ако и страдате заради правдата, бидете блажени! „Не плашете се, ниту се збунувајте од нивните закани,” 15 туку осветувајте Го во своите срца Христа како Господа, секогаш подготвени за одговор на секого, кој ја бара причината на надежта, која е во вас, но со кротост и со страв, 16 имајќи добра совест, та оние кои го навредуваат вашето добро поведение во Христа, да се посрамат за она за што ве клеветат. 17 Зашто е подобро, ако сака Божјата волја, да страдате правејќи добро, отколку правејќи зло. 18 Зашто и Христос умре еднаш за гревовите, Праведен за неправедните, за да нè приведе при Бога; навистина, Тој, Кој беше убиен во тело, оживе Духом; (1во Петар 3) Поздрав, |
|||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Изменето од Majkl - 10.Декември.2011 во 22:52 |
|||
Бог повторно му говори денес на човештвото преку Неговата пророчица, Габриеле од Вирцбург. Тој не ја говори речта на Библијата!
|
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Reshenie za site svetski problem, ako voopshto mozhe da se govori za edno takvo univerzalno reshenie, e samo eliminiranje na Egoto.
So nego kje se eliminira i suetata i gjavolot i site neshta shto ni go pravat ovoj ubav zhivot ponekogash tolku mizeren.
|
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Мислев дека по моето речиси едномесечно отсуство од форумов, ќе наидам на некаков одговор од почитуваниот колега, но ... дали заборавил, дали не сака да ми пише ... незнам! Се надевам дека со ова ќе го потсетам! И, btw. истовремено би можел да ми дадеш одговор и на ова прашање:
И, поради гревот што го сторила змијата и ја прелагала Ева (и Адам), бог ја проколнал да се влече по земја. Така? Па ме интересира, како претходно (пред да го стори „злосторството“) одела змијата? Или можеби летала, а? Се надевам дека во библијата ќе најдеш одговор на ова прашање, оти нели, таму бог (и нему блиските) има/ат одговор на/за се. |
|||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Amin milo, amin!
|
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
ekszi88
Сениор In Love Регистриран: 10.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 7008 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Svetski problemi so mlatenje filozofii na prazno ne se resavaat.
|
|||
Never apologize for being sensitive or emotional. Let this be a sign that you've got a big heart aren't afraid to let others see it. Showing your emotions is a sign of strength!!
|
|||
Niko777
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Пред решавање на светските проблеми, би било убаво да знаеме дали Господ во Библијата дава одредени преференци на одредени групи:
Od (mkbible.net) 26 Гледајте го, браќа, само своето повикување! Нема тука многу мудри по човечко сфаќање, нема многу силни, ниту многу од благороден род. 27 Туку, Бог го избра она што е безумно пред светот, за да ги посрами мудрите; што е слабо пред светот, Бог го избра, за да ги посрами силните; 28 и што е неблагородно и што е презрено во светот - и она што се смета за ништо - Бог го избра, за да го уништи она што е нешто, 29 за да не може ниедно тело да се пофали пред Бога. (КОРИНТЈАНИТЕ Глава 1) 1 И јас, кога дојдов при вас, браќа, не дојдов со висок говор или со мудрост, за да ви го проповедам Божјото сведоштво; 2 зашто решив да не знам меѓу вас ништо друго, освен Исуса Христа, и тоа Распнатиот. 3 И јас бев со вас во слабост, и во страв, и во многу трепет, 4 и моето слово и мојата проповед не се состоеја во убедливи зборови на мудроста, туку во докажување на Духот и силата, 5 та вашата вера да не биде основана на човечката мудрост, туку на Божјата сила. (КОРИНТЈАНИТЕ Глава 2) Pozdrav, |
|||
dedanoe
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 15.Октомври.2011 Локација: dedanoe city Статус: Офлајн Поени: 385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ќе речев од прва хакуна матата ама ова ти е ептен точно, мислам недвосмислено точно оти води кон 1 Свет 4 Една Ева и д-Адам 1. |
|||
Niko777
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Едно од решениата за светските проблеми е да престане гордоста, себевеличењето, егоцентризмот, и игноратност.
Здраво Messenger, повторно пишуваш коментар со неколку интересни елементи: 1) величење на едните над другите меѓу обични човечки суштества: кои ти се тие "просветлени и умни" ? можат тие да Воскреснуваат мртви како што Господ Бог Исус Христос го Воскресна Лазар ? 2) егоцентризам : погледни си ја реченицата од стикерот што со ја напишал на англиски, двапати се повторува зборот "мој" - значи пишуваш реченици на самовеличење. 3) игноратност: ти немаш право да ги игнорираш "другите", и да кажуваш кои се "другите", Господ "чука на врата" кај секого. Господ на сите грешници на светов ги повикува кон покајание, и на секој му дадена слободна волја да ја прифати или одбие поканата на Господ. Би било поубаво да ги опоменеш изгубените овци дека одат кон смрт ако се одалечуваат од Господ Исус Христос. 4) А ти ако сакаш да поучуваш со реченици на Живиот Господ Исус Христос, треба прво барем да признаеш пред другите: - дека си грешник, - дека се понижуваш и покоруваш самиот себе пред Господ доброволно, - дека си тука за да бидеш слуга на другите, и -дека не признаваш ни препорачуваш ниту еден друг учител ОСВЕН ИСУС. Бидејќи овака во моментов си "позајмуваш" интелектуална сопственост на Исус Христос Воскреснатиот, без да ги исполниш Неговите барања, и користиш конфузно надвор од контекст и со тоа го пореметуваш Чистото Христово учење. Од Библијата (http://mkbible.net) 11 …‘Животот Ми Мој - говори Господ Бог - Мене не Ми е до смртта на безбожникот, туку да се одврати од својот лош пат и да живее! И така, обратете се од својот лош пат! Зошто да умрете, ...’ (ЕЗЕКИEЛ Гл 33) 19 Јас ги укорувам и казнувам оние, кои ги љубам; затоа биди ревностен и покај се! 20 Еве, стојам на вратата и чукам; ако некој го чуе Мојот глас и ја отвори вратата, ќе влезам при него и ќе вечерам со него, и тој со Мене. (ОТКРОВЕНИЕ Гл 3) 1 Тогаш Исус му рече на народот и на Своите ученици;... 8 А вие не наречувајте се учители - зашто е Еден вашиот Учител - Христос, а вие сите сте браќа. 9 И никого на земјата не наречувајте го свој ‘татко’, зашто е Еден вашиот небесен Татко. 10 Ниту се наречувајте наставници, зашто е Еден вашиот Наставник - Христос. 11 А поголемиот меѓу вас нека ви биде слуга. 12 Кој се воздига себеси - ќе биде понизен; а кој се понизува себеси - ќе биде возвишен. ” (МАТЕЈ Гл 23) 5 Или, мислите ли дека Писмото вели напразно: „До ревност го љуби духот, кој живее во нас?” 6 Но дава поголема благодат. Затоа вели: „Бог им се противи на горделивите, а на смирените им дава благодат.” 7 И така, покорете Му се на Бога; а противите се на ѓаволот и ќе побегне од вас. 8 Приближете се кон Бога, и Тој ќе се приближи кон вас; Исчистете ги рацете, грешници, и очистете ги срцата, луѓе со разделена душа! 9 Бидете нажалени, тагувајте, и заплачете: вашата смеа нека се претвори во тага, а радоста во жалост! 10 Бидете понизни пред Господа, и Тој ќе ве возвиши! (ЈАКОВ Гл 4)
Поздрав, |
|||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Prosvetlenite lugje bile dovolno umni da osoznaat deka neshtata najdobro se prezerviraat so simboli, maksimi i paraboli. Toa e najkoncizniot nachin soznanieto da se zashtiti od korupcijata na vremeto i da bide razbirlivo za onie koi mu se dorasnati. A za drugite, kako shto reche i Isus, ne se nameneti, pa taka i ne e tolku vazhno dali kje gi razberat i kako kje gi razberat. I dodeka s'e ushte bev pod impresija na poslednata razmena na mislenja, vozejkji po patot zabelezhav eden stiker na avtomobil pred mene. Do sega ne sum obrnuval nekoe specijalno vnimanie na stikeri bidjkji imam najdeno oti najchesto se bezumni, no ovoj dojde kako porachan, nebare e nekoja simbolichna poraka od "gore": "My karma ran over my dogma" Podobra, posodrzhajna i pouniverzalna replika na posocheniot citat ne mozhev samiot da srocham. Изменето од Messenger - 19.Ноември.2011 во 16:47 |
|||
|
|||
pHp
Сениор Регистриран: 31.Август.2011 Локација: Rwanda Статус: Офлајн Поени: 1477 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
.... i se e kazano ... |
|||
Внеси реплика | страница <1 23456 13> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |