IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - КОЕ Е БОЖЈОТО ИМЕ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

КОЕ Е БОЖЈОТО ИМЕ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456>
Автор
Порака Обратен редослед
Pravoslaven Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 09.Февруари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 705
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2009 во 18:19

Не, туку LORD = JHVH = Јехова.. но не планирам да се инаетам со деца мафтање

Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
Кон врв
ZoraNaSlobodata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Јуни.2008
Поени: 3392
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ZoraNaSlobodata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2009 во 17:18
Originally posted by ZoraNaSlobodata ZoraNaSlobodata напиша:

Господарот,Богот на Аврам,Исак и Јаков,ме прати кај вас.
Тоа е Моето име и така ќе...

And God, furthermore, said to Moses, "Thus you shall say to the sons of Israel, `The Lord, the God of Abraham, the God of Isaac, and the God of Jacob, has sent me to you. This is My name forever, and this is My memorial-name to all generations."

Lord-Adonay,Kirios.

Изменето од ZoraNaSlobodata - 07.Март.2009 во 17:19
За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2009 во 17:12

Е, токму тоа што ти го преведуваш со "Господарот" на еврејски е ЈХВХ (Јехова). За Господар/Господ во еврејскиот јазик си има посебен збор (Адонај), но на тоа место не пишува Адонај, туку ЈХВХ = Јехова, а во македонскиот превод е преведено зо "Господ" заради неспомнување на Името Божјо намигнување

Во англискиот превод (King James) тоа многу добро се разликува: каде што на еврејски стои "Адонај", во преводот стои "Lord", а каде што на еврејски стои "ЈХВХ" во преводот стои: "LORD" со сите четири големи букви.
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
Кон врв
becenevem Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Септември.2007
Поени: 2108
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај becenevem Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2009 во 16:22
toa sto go imas,
ama ne go gledas
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ZoraNaSlobodata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2009 во 15:32
Тогаш Мојсие му рече на Бог:Ќе одам кај синовите на Израел,и ќе им речам:"Богот на вашитее татковци ме прати кај вас.А тие мене ќе ми речат,кое е Неговото име?Што да им речам ним?".

И Бога му реча на Мојсие:ЈАС СУМ ТОЈ ШТО СУМ(ЈХВХ),и Тој рече,тоа ќе му го кажеш на синовите на Израел,ЈАС СУМ(ХЈХ-Хајах) ме прати кај вас.

Изменето од ZoraNaSlobodata - 07.Март.2009 во 15:34
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2009 во 14:52
Не е точно. ЈХВХ не е ниту превод, ниту транслитерација на "Јас сум Тој што Сум".
"Јас Сум" на еврејски не се пишува исто како и Јехова (ЈХВХ)

Божјото Име = יהוה = ЈХВХ (без самогласки) = ЈАХВЕ, ЈЕХОВА (со самогласки)
"Јас Сум" = היה = ХЈХ (без самогласки) = хајах (со самогласки)

Дали е исто ЈХВХ и ХЈХ? Не би рекол. Значи тука паѓа тезата дека ЈХВХ е транслитерација на она "Јас сум" што Бог му го рекол на Мојсеј во Излез 3.14.
Впрочем, Бог не го спомнува Своето Име во Излез 3.14, туку во следниот стих (Излез 3.15)

"Натаму Бог му рече на Мојсеја: „Речи им на Израелците вака: ‘Господ (Јехова), Бог на вашите татковци, Бог Авраамов, Бог Исаков и Бог Јаковов, ме испрати при вас. Тоа е Мое име довека, така ќе Ме викаат од род до род."

Изменето од Pravoslaven - 07.Март.2009 во 14:54
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ZoraNaSlobodata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2009 во 14:29
Сакам да ја поправам мојата претходна порака,а да не ја уредувам.

Значи Бог не се вика ЈАХВЕ,или ЈХВХ,без самогласки,како што било запишано оригинално на еврејски.Јахве е ТРАНСЛИТЕРАЦИЈА,непреведен збор од странски јазик,напишан со наши букви.
Преводот би гласел ЈАС СУМ ТОЈ ШТО СУМ.Ќе му речиш на народот на Израел дека ЈАС СУМ те прати.

Значи името на Бог е Јас Сум.Бог е се што Е,се што постои.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ZoraNaSlobodata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2009 во 14:02
Ова твоето беше глупаво,јас ти објаснив зошто тоа не би можело да биде лично име.

Кога Бог беше прашан,кое е Твоето име,тој одговори: Јас сум,Тој што СУМ.

А не рече моето име/јас се викам е Тојштосум.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2009 во 13:55
Глупости. Па сите имиња си имаат свои значења и тоа не е никаков аргумент дека имињата не се лични. Пример, јас имам еден другар што се вика Мирољуб. И што сега треба јас да му кажам: Ти немаш име само затоа што неговото име значи "Оној кој љуби мир" голема%20насмевка
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ZoraNaSlobodata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2009 во 13:41
Бидејќи преведено од еврејски значи Тој што сум.
Значи Бог не рекол јас се викам Тој што сум,туку Јас сум,Тој што сум.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2009 во 13:39
Од кај знаеш дека не е лично име?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ZoraNaSlobodata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2009 во 13:34
JHVH-Тој што Е.Не е лично име.

Изменето од ZoraNaSlobodata - 07.Март.2009 во 13:35
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2009 во 13:28

Не Богохулете!Никаде Бог не го кажал своето име!

Бог во Библијата го кажал Своето свето Име.

Осија: 12:5 А Господ е Бог Саваот; Јехова е името Негово.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ZoraNaSlobodata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2009 во 13:26
Не Богохулете!Никаде Бог не го кажал своето име!
Саде ум кажува некои интересни работи но на идиотски начин.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.