![]() |
|
Зошто луѓето не се чесни? |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 23456 7> |
Автор | |
becenevem ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 27.Септември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2108 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Изменето од becenevem - 29.Февруари.2012 во 14:00 |
|
![]() |
|
Sho-Sana ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 24.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2944 |
Беценевем, многу ги сакам твоите постови, секогаш со задоволство ги читам. ![]() Но, сметам дека (не)чесноста е секогаш свесно дејствие, но исто така и релативна работа, зависно од кој референцијален систем се вреднува. Секогаш секој има свое “затоа што“, оправдано или неоправдано за оној другиот. Но, тоа не значи дека секоја нечесност може да се релативизира. Сепак, и тука постојат степени. Онаа која е на понизок степен, може само да не’ насмее, па да минеме преку неа само со укажување до нечесниот дека сме ја “прочитале“ неговата “чесност“. Но, онаа која завлегува длабоко во човечноста и истата ја маргинализира или повредува, секако треба да се санкционира, и морално и правно. ![]() Како и да е, се сетив на една малку смешна приказна за (не)чесноста на жената, но сепак има поента. ![]() ![]() Волшебникот ја
ставил раката во водата и од таму извадил златен напрсток опточен со сафири.
“Ова ли е твојот напрсток?“, ја прашал. “Не“, одговорила таа. Повторно ја
ставил раката во вода и извадил златен напрсток опточен со рубини. “А, овој?“,
ја прашал. “Не“, повторно одговорила таа. Волшебникот
повторно ја ставил раката во вода и извадил кожен напрсток. “А овој?“, ја
прашал по трет пат. “Да!“, рекла кројачката радосно. Волшебникот се
израдувал, бидејќи жената била искрена и чесна, па и’ ги дал сите три напрстоци
и таа среќна си заминала дома. Неколку години
подоцна, кројачката шетала со својот маж покрај реката, а тој се лизнал, паднал
во реката и исчезнал под водата. Таа почнала да плаче и да вика, а волшебникот
повторно се појавил. “Зошто сега плачеш, драго дете?“, ја прашал. “О,
волшебнику, маж ми падна во реката.“ Волшебникот скокнал во реката и го извадил
Џорџ Клуни. “Дали е ова твојот маж?“, ја прашал кројачката. “Да!“, викнала таа пресреќна.
“Лажеш! Тоа не е вистина!“, ја прекорил луто волшебникот. “Ох, простете ми
волшебнику, но ова е недоразбирање. Знаете, да речев НЕ, вие ќе го извлечевте
Бред Пит, па кога и за него ќе речев НЕ, вие ќе го извлечевте маж ми, па тогаш
ќе речев ДА, а вие ќе ми ги дадевте сите троица. Волшебнику, јас не сум со
најдобро здравје, не можам да се грижам за сите тројца мажи, па затоа реков ДА
за Џорџ Клуни.“ Волшебникот само се насмевнал и и’ го спасил мажот.
|
|
Ако сретнеш човек со кој:
- вреди да зборуваш а не зборуваш, си го изгубил човекот, - не вреди да зборуваш а зборуваш, си го изгубил зборот. Мудриот човек не ги губи ни човекот ни зборот. Конфучиe |
|
![]() |
|
ZeZnAtA ![]() Сениор ![]() ![]() Power Регистриран: 26.Мај.2007 Статус: Офлајн Поени: 19172 |
pak gi opravduvash
![]() |
|
Љубовта владее без меч и врзува без јаже!
|
|
![]() |
|
becenevem ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 27.Септември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2108 |
![]() Изменето од becenevem - 29.Февруари.2012 во 13:58 |
|
![]() |
|
ZeZnAtA ![]() Сениор ![]() ![]() Power Регистриран: 26.Мај.2007 Статус: Офлајн Поени: 19172 |
"da, nesvesni za svoite grevovi,"so toa gi opravduvaat onie cesnite koi razmisluvaat za necesnite...dlaboka filozofija....
ako se nesvesni zosto togas gi pokrivaat svoite tragi?! |
|
|
|
![]() |
|
![]() Изменето од becenevem - 29.Февруари.2012 во 13:57 |
|
![]() |
|
sakas da kazas nesvesno se ne cesni?! Изменето од ZeZnAtA - 05.Јануари.2009 во 10:46 |
|
|
|
![]() |
|
МАРШАЛ ![]() Сениор ![]() ![]() ГРОБАР ДО ГРОБА Регистриран: 06.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 44396 |
zarem nekoj rece deka ima ?
![]() |
|
![]() |
|
Andjelina ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Miss High Hill’s Регистриран: 07.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 14129 |
никој не е безгрешен,нели
|
|
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува
|
|
![]() |
|
![]() Изменето од becenevem - 29.Февруари.2012 во 13:57 |
|
![]() |
|
IQ ![]() Сениор ![]() ![]() Darling Регистриран: 11.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 12382 |
epa sekoj si gleda za sebe.
|
|
![]() |
|
![]() Изменето од becenevem - 29.Февруари.2012 во 13:56 |
|
![]() |
|
IQ ![]() Сениор ![]() ![]() Darling Регистриран: 11.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 12382 |
oti se luge
![]() |
|
![]() |
|
anakin ![]() Сениор ![]() ![]() Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
ене замисли да пишуваме сите во теми
зошто луѓето крадат, лажат, не се чесни, искрени, зошто шврљат, зошто измислуват настани, зошто се досадни,неугледни, скржави , неписмени, некративни и убо ќе си кажеме сите и ќе им објасниме зошто се такви ама кому???? кога никој неостанал ????? ![]() |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 23456 7> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |