|
Што е за вас верник? |
Внеси реплика | страница <1 2345> |
Автор | |||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Pa toa e negovoto mislenje connected i ne znam zoshto go napagjash. Negovoto mislenje si e negovo i toa ne znachi deka sega ti ne si vernik za sebe, ako sakash da se smetash kako takva po tvoite kriterijumi.
Изменето од Messenger - 23.Февруари.2008 во 16:10 |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
connected
Сениор Регистриран: 17.Јули.2007 Статус: Офлајн Поени: 2787 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Изменето од Messenger - 23.Февруари.2008 во 17:43 |
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Да се вратиме на темата: Оваа ваша дефиниција, zidarski и connected, можеби опфаќа голем спектар на верници, но не ги опфаќа и христијанските верници.
Еве зошто:
1. Христијаните се следбеници на Христос. Тие веруваат дека целото Свето Писмо е од Бог вдахновено и затоа просто е незамисливо тие селективно да веруваат и да извршуваат некои делови од него, а други пак не. Еве соодветен стих за тоа:
"Целото Писмо е од Бога вдахновено и е полезно за поука, за изобличување, за поправање и за воспитување во правдата, за да биде Божјиот човек совршено подготвен за секое добро дело."
(2 Тимотеј 3:16)
2. Христијанинот не може да се искупи со делата, туку само со делотворна вера во Исус Христос, која пак го подразбира и она првото, неселективно верување во Неговите заповеди.
"зашто со делата на Законот ниедно тело нема да се оправда пред Него; зашто преку Законот доаѓа самото познавање на гревот."
(Римјаните 3:20)
"Зашто по благодат сте спасени, преку верата, и тоа не е од вас самите - тоа е Божји дар! Не e од делата, за да не се фали некој. <A name=10></A>"
(Ефесјаните 2:8-9)
Изменето од Messenger - 23.Февруари.2008 во 17:41 |
|||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|||
the king
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 03.Август.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 458 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
vernik e dekoj onoj za kogo postoi nesto vo koe on pretpocita da veruva...
|
|||
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Оваа ваша дефиниција, zidarski и connected, можеби опфаќа голем спектар на верници, но не ги опфаќа и христијанските верници.
Еве зошто:
1. Христијаните се следбеници на Христос. Тие веруваат дека целото Свето Писмо е од Бог вдахновено и затоа просто е незамисливо тие селективно да веруваат и да извршуваат некои делови од него, а други пак не. Еве соодветен стих за тоа:
"Целото Писмо е од Бога вдахновено и е полезно за поука, за изобличување, за поправање и за воспитување во правдата, за да биде Божјиот човек совршено подготвен за секое добро дело."
(2 Тимотеј 3:16)
2. Христијанинот не може да се искупи со делата, туку само со делотворна вера во Исус Христос, која пак го подразбира и она првото, неселективно верување во Неговите заповеди.
"зашто со делата на Законот ниедно тело нема да се оправда пред Него; зашто преку Законот доаѓа самото познавање на гревот."
(Римјаните 3:20)
"Зашто по благодат сте спасени, преку верата, и тоа не е од вас самите - тоа е Божји дар! Не e од делата, за да не се фали некој. "
(Ефесјаните 2:8-9)
|
|||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|||
connected
Сениор Регистриран: 17.Јули.2007 Статус: Офлајн Поени: 2787 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ИСТО |
|||
butel2
Сениор Регистриран: 26.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 4138 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Vernik e onoj koj gi sledi bozjite zapovedi i veruva so dusa, bez ogled na se i smeta deka toa e pravilno.
Tuka sepak stanuva zbor sto e vernik od religiski aspekt, pa sprema toa ateistite ne se vernici zatoa sto veruvaat vo nesto drugo a na vo postoenjeto na Gospod. Hristijanstvoto za ateistite ima stav kako i site religii - losi, nemoralni, gresnici, izgubeni, prazni, bez smisol za nisto vo zivotot i sl. epiteti. I site do eden ke gorat vo pekolot. |
|||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Liljan - stvarno ne znam kakov e stavot na Hristijanstvoto kon ateistite... Ova e moj lichen stav.
|
|||
ZlatniLiljan
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 22.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 346 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Dobra tema messenger...
Spored mene - vernik e onoj koj veruva. Tolku. Mozhe i da ne gi sledi site pravila od Knigata, ama pak na drugi nachini "kompenzira" za toa... Chovek koj navistina veruva (duri i ateist da e, spored toa shto go kazha EvAngelos), nikogash nema da napravi tolku golemo zlo i prekrshuvanje na pishanite i nepishanite zakoni. A za se ostanato, kolku i da zgreshi, mozhe da se iskupi so delata svoi ponatamu. So pocit zidarski, dali tvojot stav e i Hristijanski stav kon ateistite, moze malce podetalno da mi objasnes okolu toa? |
|||
ZlatniLiljan
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Vernici se site zasto kako sto kaza Evangelos i onie sto veruvaat vo
boga i onie sto ne veruvaat - veruvaat vo svoite sfacanja a toa e
veruvanje.
Inaku za mene e vernik (vo religiozna smisla) onoj sto veruva vo svetoto trojstvo.. Jas pod veruvanje podrazbiram covek da veruva vo Bog, a ne da veruva deka ne veruva!! A za mene e veruvanje deka Allah dz.s. e Eden i deka Muhamed s.a.w. e negov posleden Bozji Pratenik. ( i deka Isa a.s. Musa a.s. Ibrahim itn bile Bozji Pratenici) |
|||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Dobra tema messenger...
Spored mene - vernik e onoj koj veruva. Tolku. Mozhe i da ne gi sledi site pravila od Knigata, ama pak na drugi nachini "kompenzira" za toa... Chovek koj navistina veruva (duri i ateist da e, spored toa shto go kazha EvAngelos), nikogash nema da napravi tolku golemo zlo i prekrshuvanje na pishanite i nepishanite zakoni. A za se ostanato, kolku i da zgreshi, mozhe da se iskupi so delata svoi ponatamu. |
|||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Vernici se site zasto kako sto kaza Evangelos i onie sto veruvaat vo boga i onie sto ne veruvaat - veruvaat vo svoite sfacanja a toa e veruvanje.
Inaku za mene e vernik (vo religiozna smisla) onoj sto veruva vo svetoto trojstvo.. |
|||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|||
Quentin
Сениор Регистриран: 12.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 763 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Да, секој индивидуално одговара за своите постапки. Не постои апсолутна вистина, ама затоа за заблуди секогаш има простор. |
|||
ZlatniLiljan
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Никаков. Секој нека верува во она што сака. Сигурно нема да ги бесам зошто не веруваат во ништо нели?(Quentin)
Neli e toa taka deka sekoj veruva vo sto saka... i zatoa imame mnogu religii... sekoj si ima pravo na izbor, i sekoj ce si odgovara za svoite postapki pred Gospod,, koga on im dozvolil da ziveat,i im dal site udobnosti kako na vernicite pa koj sme nie da gi besime! Изменето од ZlatniLiljan - 23.Февруари.2008 во 03:38 |
|||
Внеси реплика | страница <1 2345> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |