|
Знамето на Сандански |
Внеси реплика | страница <1 23456 8> |
Автор | ||
дуле
Сениор Регистриран: 11.Ноември.2006 Статус: Офлајн Поени: 973 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Обадив се на моjот другар - беше заборавил, но обешта што довечера ке ми даде неговата анализа на сликата. Тогаж ке jа качим тук. |
||
Dejan]
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Нов член Регистриран: 01.Декември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 23 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
дуле што стана со сликата?
|
||
дуле
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Знамето на прилепскиот воjвода Тане Николов. На него горе пише: "Слобода или смертъ" Долу: "Слободотата на Макидониа" Ова знаме е учесвало на епопеjата на врот "Ножот" (ако знаете зошто стаа дума). |
||
klon
Група Регистриран: 25.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 67 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Дуле има такво знаме што пишува Слобода или смрт
ако сакаш да го видиш слободно само може тоа ке ти биде последното што ќе го видиш од нас Македонците Не се јадосувам од фалсификатори кои немаат сопствена историја тебе во комунизмот едино фалсификати те научиле да правиш,па и ти си фалсификат затоа и не знаеш кој е Јане а за знамето помалку тоа знаме го чуваме ние Македонците освен слобода или смрт на него има и а сликата што ја ставив е од срцето на Македонија за која вечито ќе сонувате МАКЕДОНИЈАааааа |
||
naemnik
Сениор Регистриран: 09.Ноември.2006 Статус: Офлајн Поени: 658 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
1# PRVINTA NIE NE SME ANTICHNI TUKU SEGASHNI, BUDALA EDNA, TUKA OVOA NE E ANTIKVARNICA 2# GO ZNAESH TI ANTICHKIO JAZIK NA MAKEDONCITE ZA DA ZBORESH KOLKU NIE IMAME ILI NE. 3# OD SE SHO E POZNATO DO SEGA SHO GO IMAM JAS, JAZIKO NA MAKEDONCITE IMA POVEKE ODKOLU SO NA ASPARUH TATARSKIOT, PA SEGA PRAVI MATEMATIKA I NE IZIGRAVAJ BOLEN MAJMUN TUKA, VOSHKAR EDEN MOJO CHUKUN DEDO POMINAL POKRAJ KUBER, I SIGURNO E IZBEGAL OD NEGOVATA MU SMRDEA I DA NE FANE VOSHI Изменето од naemnik - 23.Февруари.2008 во 13:04 |
||
дуле
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Па вие античните што општо имате со славjаните? Зар учиш веке и езикот на чукундедо си Кубер? Кажи ми как ке звучи таа слатка дума "слобода" во устата на Ацето? |
||
naemnik
Сениор Регистриран: 09.Ноември.2006 Статус: Офлајн Поени: 658 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
A phonetic model of the language of the Asparukh and Kuber Bulgars REAL BULGARIAN SLAVIC i.e. Macedonian ALGKH – to help >> POMOSH ALKHA – a ring >> PRSTEN BEKHTI – senior, responsible>>> ODGOVOREN TOKH – a cock >>> PETEL KHONSA – a thief >> AJDUK ASPARUH LANGUAGE HAS NOTHNG TO DO WITH THE LANGUAGE WE SPEAK. |
||
Vladimir88
Сениор "Arbeit macht frei" Регистриран: 20.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4349 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Од турскиот архив
Pismo od generalot S. Azim-Zade do upravata na Rumeliskiot vilaet za „likvidiraweto na vrhovistite Boris Sarafov i Ivan Garvanov", za „krajnoto zaostruvawe na odnosite me|u izdiferenciranite krila vo VMRO - „centralisti" i „vrhovisti", kako i za „povrzanosta na poslednive so bugarskite vlasti" (Sofija, dekemvri 1907) |
||
дуле
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Че каква е разликата мегьу царскиотМанифест и Манифестот на Jането? И двата са подписани само од едно лице. Но... докато царот има власт дадена му од Конституциjата да издава декрети и манифести, то Jането од чие име издава Манифест? Па тоj март 1908 г. е бил изклучен от ВМОРО... Коj представлjава освен себе си? |
||
Vladimir88
Сениор "Arbeit macht frei" Регистриран: 20.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4349 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Овој манифест се разликува тотално од оној што е на Сандански а е направен од ФЕРДИНАНД Значи ова е манифест на Фердинанд а не на Јане МАНИФЕСТ НА КНЯЗ ФЕРДИНАНД ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА ДЪРЖАВНАТА НЕЗАВИСИМОСТ НА БЪЛГАРИЯ "По волята на незабавния цар-освободител, великият братски руски народ, подпомогнат от добрите ни съседи, поданиците на Негово Величество румънския крал, и от юначните българи, на 19 февруарий 1878 година (се) сломиха робските вериги, що през векове сковаваха България, някога тъй велика и славна. Оттогава до днес, цели тридесет години, българският народ, непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевяван от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея под мое ръководство и онова на о’ бозе почившия княз Александър държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи. Винаги миролюбив, моят народ днес копнее за културен и икономически напредък; в това отношение нищо не бива да спъва България; нищо не трябва да пречи за преуспяването й. Такова е желанието на народа ни, такава е неговата воля. Да бъде според както той иска. Българският народ и държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и еднакво да желаят. Фактически независимата ми държава се спъва в своя нормален и спокоен развой от едни узи (вериги — бел. съст.), с формалното разкъсване на които ще се отстрани и настаналото охлаждане между България и Турция. Аз и народът ми искрено се радваме на политическото възраждане на Турция; тя и България — свободни и напълно независими една от друга, ще имат всички условия да създадат и уякчат приятелските си връзки и да се предадат на мирно вътрешно развитие. Въодушевен от това светло дело и да отговоря на държавните нужди и народно желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този ни акт ще намери одобрението на великите сили и съчувствието на целия просветен свят. Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!" 22 септемврий 1908 год. Фердинанд I Изменето од Vladimir88 - 23.Февруари.2008 во 08:54 |
||
borec
Сениор Регистриран: 22.Септември.2007 Локација: Australia Статус: Офлајн Поени: 1294 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
A be aj zatvori si ja taa mucka bolgarska veke ednash.....i prestani so toa "Janeto" i sl. da si gi prisvojuvash Makedoncite.....
ZAREM NE GLEDASH DEKA SITE ZNAAT KOI GOMNA STE....i ne bash ve "ljubat" bash zaradi toa.
|
||
дуле
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Независимостта на България е провъзгласена с Манифест на 22 септември 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в старопрестолния град Велико Търново
Независимото Българско царство е признато от Великите сили през пролетта на 1909 г. А манифестот на Jането е од 18 jули 1908 г. - т.е. Бугариjа се уште е била васална држава на Турциjа. --- Еден вопрос за размисъл: Зошто Манифестот е подписан само од Сандански. Еднолично манифести се подписват само од короновани лица (като Манифеста на Фердинанад од 22 септември 1908 г.). Па Jането се е мислел за исти цар или падишах. Сам човек без организациjа е ништо. А Jането веке е бил изклучен од ВМОРО (заедно со Серската група) на Кустендилскиот конгрес (март 1908 г.) проведен во село Жабокрт. Конгресот начело со Тодор Александров е взел решение за ликвидиране на Jането. Во изполнение на ова решение во Солун са направени 2 атентата врз Jането - за жал неуспешни (единиот напад е во Бошнак хан) Та Манифестото е дело на един човек, но не е дело но ВМОРО - тогава организациjата е виждала што младотурците лажат и не е била согласна на соработка со них - единствено Jането като последен глупак им се фашта на орото. |
||
Vladimir88
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Вазална држава на Отоманската Империја???
Епа што мајка бара Фердинанд на власт??? |
||
дуле
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Дека тој народ што живеел на таа територија треба да очекува напад од Соседна Бугарија......
Искрено ме насмеа Влади. Бугариjа тогаж е била васална држава кон Османлиjската империjа. За каков напад е било можно да стаа дума? Давид да напагьа Голиат? Смев! |
||
Внеси реплика | страница <1 23456 8> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |