![]() |
|
Народот кој ја ослободува жената |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 3738394041 53> |
Автор | ||
hr.lucky ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Декември.2007 Локација: Germany Статус: Офлајн Поени: 505 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
||
![]() |
||
hr.lucky ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Декември.2007 Локација: Germany Статус: Офлајн Поени: 505 |
|
neeeeeeee be mala bila ne razbirala sto znae dete sto e dobro
![]() |
||
![]() |
||
mamma ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 15.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9879 |
|
Samo edno prashanje...nishto poveke.
Dali nekoj ja chital knigata na FATIMA MERNISSI "DREAMS OF TRESPASS" TALES OF HAREM GIRLHOOD...ili vo prevod "Sonishta za zabranetoto ovoshje"-Prikazni za edno detstvo pominato vo harem Eve i eden del od istata: _" Nemozev da smislam nikakov odgovor,svakajki prvpat deka sekoj zbor na Samir e tochen,a sekoj moj e nebiten.Nenadejno svetot okolu mene stana chuden i kompliciran,a jas nemokna da go razberam. Pochuvstvuvav deka pominuvam nekakva granica,prechekoruvam nekoj prag,nemajki pretstava shto me cheka na sledniot chekor. Detstvoto e vreme koga razlikite nemaat nikakvo znachenje.Otsega pa natamu nema da mozam da gi izbegnam. Nashiot zivot ke e odreden so razliki. Zoshto???prashav.Mina ne mi odgovori na prashanjeto,no reche deka poradi taa podelba,i mazite i zenite go vodat zivotot bedno i jadno.Podelbata im go onevozmozuva medjusebnoto razbiranje. Togash,dlabok jaz ja podeluva planetata na dva dela.I toj jaz stanuva granica koja deli na dve grupi-grupata na moknite i grupa na nemoknite.Kako da znam na koja strana sum,prashav?? Odgovori brzo,kratko i jasno: Ako nemozesh preku granicata,medju nemoknite si." - Изменето од mamma - 08.Февруари.2008 во 23:38 |
||
![]() |
||
|
pisuvav za lud'eto koi ja nosat muslimanskata nosija kako se dvizat a imase eden post od ajsa za dve bliznacki pa na cosot gi zapazi huligan koja ce ja napadne da ja ograbi taa vo minic ili taa so 2kg.zlato na glavata ili toa e vkusno i ne e provokacija.
|
||
![]() |
||
zidarski ![]() Сениор ![]() Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
|
Aj kje udram edna nova tema za ova prashanje...
![]() |
||
![]() |
||
efendija ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2175 |
|
Е ова е веќе прашање кое заслужува посебно внимание.Зидарски сега морам да го напуштам форумот,но,кога ќе се вратам ако никој до тогаш нема пишувано со задоволство ќе ти пишувам. |
||
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
|
||
![]() |
||
zidarski ![]() Сениор ![]() Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
|
Efendija - aj te molam pishi neshto za stavot okolu obrazovanieto na zhenata vo Islamot... Dali e vo red da ima visoko obrazovanie i slichno...? Kakov e odnosot kon toa...? (Imam predvid univerziteti i svetovno obrazovanie, ne duhovno)
|
||
![]() |
||
efendija ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2175 |
|
Слушај Лаки,за правата и должностите на жената во Исламот е пишувано од кај мене овде до кај тебе домати...па каде и да си,прво прочитај добро каков е Исламскиот став по овие прашања па после коментирај,не е се меродавно а ниту веродостојно што ќе видиш на улица,за по некој автоматизам да го поистоветиш со Исламот.Еве јас на пример сум гледал христијанки и модерни,и затуцани,и облечени и полуоблечени,и пред мажот и зад мажот,и за рака,и вџимбала,ама пак знам,или ако незнам ќе прашам каков е ставот на жената во христијанството,не носам заклучоци според се она што ќе го видам.Така треба да постапиш и ти,значи прво:разгледај што се е пишувано за жената а после самиот можеш да си донесеш заклучок или евентуално ако нешто не тие јасно да си поставиш прашање,како што доликува.Ајде златен!
![]() |
||
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
|
||
![]() |
||
|
imam isto cesto gledano koga odat negde muslimanite maz i zena ,,shetaat,,mazot odi 4do5 koraka napred ne odat zaedno, paralelno ili raka pod raka na pr. sto znaci toa probiva li pat mazot ili zenata ne e dostojna da odi do nego .od strana gledano po se izgleda ovaa vtoroto a mozebi ima i nekakvo znacenje?
|
||
![]() |
||
|
ziveam do edna bolnica vo koja mnogu cesto arapite gi doveduvaat svoite zeni od arabija na pregledi,lekuvanje i na primer zenite idat vo jato po 5,6 od niv nekoi nosat zelezni ili zlatni maski mesto toa fered'to izgkedaat kako vo oklop pa toa ne li e provokacija 2 kg zlato na facata
|
||
![]() |
||
avramoskislave ![]() Група ![]() Регистриран: 08.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 50 |
|
Кажими еден цитат каде што зборувам за традиција а не за жената во исламот. Ако погледнеш ја дадов примери што сум видел а не традиции. И јас нереков дека во исламот жената не е рамноправна реков дека тоа не се применува и има разлика види подобро. А книгата се вика Султана и е автобиографија од една жена од арапските земји само не ми текнува како се викаше. Деновиве ќе разберам па побарај ја и прочитај ја и кажи ми колку праведно било постапено кон истата. И ако сум нов на форумов не сум на светов од вчера што некои иако се подолго исто како да се. |
||
![]() |
||
|
Bi sakal da prasham neshto, i se nadevam na seriozno objasnuvanje (pred se od Aisha, no i od site drugi forumdzhi)...
Kakov e odnosot na muslimanite kon obrazovanieto na zhenata? Imam vo predvid svetskoto obrazovanie (fakultet na primer), ne religioznoto... |
||
![]() |
||
МАРШАЛ ![]() Сениор ![]() ![]() ГРОБАР ДО ГРОБА Регистриран: 06.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 44396 |
|
i uste ova ... strav mi e da ne bide kako vcera
![]() ![]() ![]() |
||
![]() |
||
МАРШАЛ ![]() Сениор ![]() ![]() ГРОБАР ДО ГРОБА Регистриран: 06.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 44396 |
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 3738394041 53> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |