![]() |
|
Историски дилеми |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 3637383940 74> |
Автор | ||||
чоли ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2973 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
Отец Паисиj констатирал што ви е било срам да говорите на родниот бугарски език уж оти бил малокултурен и затоа сте говорили на грчки... Eте што е напишал Паисиj: ...Но некои не сакаат да знаат за своjот бугарски род, а се свртат кон туѓата култура и странски јазик и не се грижат за својот бугарски јазик, но се учат да читаат и зборуваат грчки и се срамат да се наречат Бугари. О неразумни и jуроде! Зошто се срамиш да се наречеш Бугарин и не читаш, и не зборуваш на своjот јазик? Историjа словенобугарска |
||||
Мунгос - цензорот на Мисирков
|
||||
![]() |
||||
Platenik ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
|||
Сталин Лозановски беше режисер, Тито Беличанец универзитетски порфесор, Тито Петковски политичар, Роберто Беличанец е watch dog на медиумите, Генадиј Болиновски писател,a за Албертовци, Жаклини, Елизабети, Сандровци, Бруиовци, Бјанки, Валентини и Валентиновци, Емили и Емилии и да не зборуваме. Некогаш родителите се немилосрдни спрема своите деца, кога ги именуваат, нели? Ти според името заклучуваш дека тие не се Македонци?! Бугарска работа! Нас од секогаш ни било срам од бугарското име и како етничко и како епитет. Па нели тоа ќе го констатира и Отец Паисиј?! Тоа треба да ти биде доволно. Само инфериорниот и празниот со занење неможе ова да го види. Ја прифатил догмата Бугарин како апсолутна вистина. Кој здрав со паметот ќе рече јас сум Бугарин (читај: јас сум прост, неизделкан)?! |
||||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||||
![]() |
||||
чоли ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2973 |
|||
Од 70 години ви е срам от бугарското име. Ама преди това? Си забравил за Аспарух ПопИсаков или за Аспарух Jосифовски? За Круметата да не говорим оти две Крумета ви напраиха македонскиот език: Крум Тошев и Круме Кепески. |
||||
|
||||
![]() |
||||
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
|||
Е сега и ти... па, го знае одговорот - другарот на Александар Македонски бил суден на бугарски јазик, оној кој македонците го говореле с'е додека Тито не ги измисли како посебен народ со посебен јазик и посебна историја. |
||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||
![]() |
||||
mungos80 ![]() Модератор ![]() ![]() АНАРХИСТ Регистриран: 21.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 4330 |
|||
Абре Каснаковски ако си со потекло од Македонија можам да те разберам , ама за чеда на Аспарух ние Македонците никогаш не сме се сметале, тоа си е ваша историја. Да да , многу сериозни автори , баш во тој 19 , 20 век како се поткупувале автори и тоа од СТРУЧНИ лица кој никогаш и не стапнале во Македонија а знаеле што народ живее таму ![]() НИЕ не можеме да го зборуваме јазикот на прабугарите и на бугарите , ние немаме ништо заедничко со Тракијците како и со Турско- монголското племе од кое вие си го присвоивте името. А ако знаеш нешто историја запрашај се на кој јазик бил суден другарот на Александар Македонски , зошто Демостен не сакал ниту роб од оваа земја. Остарев , веќе имам и бели влакна на главата.
|
||||
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
|
||||
![]() |
||||
|||
![]() Отец Алекси Попович - руски агент создал легендата за словенобугарите |
||||
|
||||
![]() |
||||
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
|||
емил, понекогаш навистина шокираш со својата неукост. Пред Југославија постоеше Кралевина на Срби, Хрвати и Словенци. Тогаш во самото име на кралството беше потврдено постоењето на трите нации. Потоа, со распaгање на тоа кралство се формира Социјалистичка Федеративна Република Југославија. Самото име кажува дека била федерација од повеќе републики и две покраини: Македонија, Србија, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Хрватска, Словенија, Војводина и Косово и Метохија. Во оваа држава беа признаени сите народи, народности и етнички групи. И ова не го говорам на памет, ниту од читање нечија пропаганда или слушање кафански муабети, туку од лично искуство бидејќи јас се родив и живеев во таа држава. |
||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||
![]() |
||||
|||
![]() |
||||
|
||||
![]() |
||||
Platenik ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
|||
Смекнуваш?! Не бе, небил македонскиот народ, туку Тито и Коминтерната го форсирале антибугарскиот правец?! На вразумениот доволно би му било од приложеното да увиди дека имало и објективни причини за омразата кон исконстурианите словенобугари.
Руската бугаристиката е класичен пример за догма. Таканаречената бугарска историографија во суштина е схоластика. Со тони факти и догми ја создава бугарската нација. Во кој период бугарскиот јазик, туркскиот станува словенски? Кој тоа тебе ти рекол дека македонскиот е грчки, кога самите Елини, Македонците ги сметале за варвари?! За човек кој има одговор на се, чудно е што неодговара кој ги македонизирал оние кои се сметаат за Македонци, а небиле подложени на процсот на македонзација, било од Тито, било од Коминтерната?! За се имаш одговор, ама за тоа кои биле Бугарите и кои се овие денешниве таканаречени Бугари, никако. Многу си тенок! Меѓу Бугари и Словени или локалното население никогаш не дошло до позначајно биолошко мешање. Нема како ти како припадник на локалното балканско население да станеш етнички Бугарин. Си можел да станеш само политчки создаден Бугарин. Отец Паисиј, мора да биде многу горд на таквите како тебе. Малку се, ама не се срамуват да се наричат блгари. Што тоа нема никаква врска со реланоста за бугаризраните е најмал проблем. Можат и со заблуда да живеат добро, нели? |
||||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||||
![]() |
||||
Каснакоски ![]() Сениор ![]() Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
|||
Колку пати сакаш да ти го дефинирам? За времето од 10 до првите децении на 20 век Бугарин е припадник на бугарската народност која се формирала во старите римски провинции Мизија, Тракија и Македонија, кој зборува бугарски јазик од славјанската група на јазици, единствениот безпадежен славјански јазик. Од 30те години на 20 век некои Бугари започнале да се трансформираат во небугари, тоа уште не значело антибугари и плукачи по своето минато.
Покажи некој борец за македонштина во 19 век и можам да ти поверувам дека не се обидуваш да лажеш.
Каде виде кај мене Тито? Нема такво нешто. Формирањето на македонска национална свест е подолг процес. Тито само го форсирал и го насочил во антибугарски правец, негледајќи на фактот дека ќе ви донесе конфузија. Хероите ви да се Бугари, а вие да сте бугаромразци. Зборувам за македонистичките доктринери и особено нивните пастори.
Јас имам одговори на се. Ти немаш, оти си подготвен да се спортивставуваш на големобугарски пропагандисти. Јас сум реалист. |
||||
![]() |
||||
Каснакоски ![]() Сениор ![]() Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
|||
Нашето потекло и вашето е јасно, бре кузум. Зошто и ти влегуваш во шемата на Платеникот да се правиш дека не разбираш? Има книги, историски, од сериозни автори, наши, странски , а сега и српски, отвараш и читаш. Ако те интересира зошто ниту ние, ниту вие го зборуваме јазикот на прабугарите, пак треба да прочиташ нешто. Ако сакаш да потенцираш на тоа што сме Бугари, а не го зборуваме јазикот на вистинските Бугари, прво треба да си одговориш зошто вие не зборувате грчки, ако ќе сте Македонци. Пред време за тебе читав дека си бил млад и надежен историчар. Немој сега и ти да забегнуваш по историчарството на Платеникот. Историјата не е вера. |
||||
![]() |
||||
|||
Немој да потврдуваш ништо со тонови факти, не си го троши времето залудно.
Прво дефинирај Бугарин, за се друго ќе најдеме решение! Второ, иако имам релативно добро религиско познавање, практикант никогаш не сум бил. Во догми никогаш не сум верувал, ниту пак некогаш ќе верувам. Прагматичен тип сум, верувам само на што можам да го видам, почувстувам, опипам! Пасторите мене ми се мета, ги предизвикувам, ја доведувам во прашање нивната схоластика! Трето, ако ние во Македонија сме македонизирани, од Тито, се разбора, тогаш кој ги македонизирал оние во Беломорска Македонија, кој ги македонизирал оние прогонетите кои завршија по источна Европа, па дури до Ташкент? Кој ги македонизира сите оние од Америка, Канада и Австралија? Не има дури и во Аргентина, од времето пред да се формира СРМ. Немој со тони факти ништо да докажуваш, најди си одговор на овие прашања, па белким ќе разбереш кои се всушност бугаризраните. |
||||
|
||||
![]() |
||||
mungos80 ![]() Модератор ![]() ![]() АНАРХИСТ Регистриран: 21.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 4330 |
|||
![]() Како Перо шуте си. Сите го знаат дека е ЛУД и може слободно да треси глупости секаде. Така и ти на сите форуми можеш бескрајно да филозофираш поткрепено со ТВОИ факти.
Само никако со Факти да ни покажеш кое е вашето ПОТЕКЛО, кога биле асимилирани пра бугарите од ДОЈДЕНЦИТЕ Бугари , во колкав број , како одело тоа , зошто не зборувате на јазикот на Бугарите итн итн итн |
||||
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
|
||||
![]() |
||||
|||
Платеник, историската дилема е јасна - кога ќе прифатиш дека бугаризацијата има повеќе од 1000 годишна историја, додека дебугаризацијата /односно македонизацијата/ - 70.
Ти тврдиш дека имало бугаризирани Македонци, јас тврдам дека Бугарите од Македонија се македонизирани. Своето тврдење јас можам да го подкрепам со тонови факти, твоето ти не можеш да го подкрепиш со ништо, освен гола схоластика. Дилемата ти е да се соочиш со историската вистина или да продолжиш да бидеш верник на религијата македонизам, гледа се дека сакаш да бидеш и пастор на верата. Чуди ме дали самиот си веруваш. |
||||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 3637383940 74> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |