|
Рецепти за торти и други благи работи |
Внеси реплика | страница <1 3435363738 56> |
Автор | ||||||||||||||||||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||||||||
ТирамисуСостојки
Подготовка
Време за подготовка: 1 час |
||||||||||||||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||||||||||||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||||||||
Еклери со чоколаден преливИмето „еклер“ доаѓа од францускиот збор éclair што во превод значи молња. Како што можете да приметите, нема никаква логика во избраното име, па ни историчарите не се сигурни за неговото потекло. Но, сите ние сме сигурни дека французите знаеле што прават и тешко дека постои некој што може да остане рамнодушен кон ова слатко задоволство. Ако сакате да се почестите или пак да ги израдувате вашите најблиски со вкусен десерт, еве едноставен начин да направите еклери. Од една страна ќе бидете сигурни дека ќе избегнете труење, а од друга – јадењата се секогаш повкусни кога самите ќе ги приготвите. СостојкиТесто:
Фил:
Прелив:
Инструкции за приготвувањеСтавете мало тенџере на среден оган. Додајте ја водата, маргаринот и солта. Оставете водата да зоврие. Во зовриената вода ставете го брашното и убаво мешајте со дрвена лажица на тивок оган, сè додека не добиете хомогено тесто што ќе почне да се одделува од ѕидовите на садот. Преместете го тестото во друг сад и оставете го настрана да се олади. Во меѓувреме, пригответе го филот. Во голем сад ставете ја слатката павлака, шеќерот и ванилиниот шеќер. Убаво изматете или мешајте со миксер, додека не добиете густ фил. Покријте го садот со фолија и ставете го во фрижидер. Во претходно изладеното тесто, додајте едно јајце. Убаво промешајте ја смесата, па додајте го наредното јајце. На ваков начин додавајте ги едно по едно и преостанатите јајца, притоа постојано мешајќи. Треба да добиете хомогена еластична смеса. Со смесата наполнете готварски шприц и користете го најголемиот отвор за шприцот. Врз плех обложен со хартија за печење, направете 9 цилиндри долги околу 15cm, а широки околу 3cm. Во текот на печењето еклерите ќе го зголемат својот волумен, па затоа оставете простор меѓу нив. Ставете ги да се печат 25-30 минути во претходно загреана рерна на 190°C. Откако ќе се испечат, исклучете ја рерната и сосема малку подотворете ја. Исклучително важно е да ги оставите еклерите да се изладат внатре во рерната. Додека еклерите се ладат, пригответе го преливот. Растопете ги на пареа чоколадото и маргаринот. Ако немате соодветен сад за готвење на пареа, можете да ги растопите на тивок оган, притоа постојано мешајќи. Откако еклерите ќе се изладат, расечете ги хоризонтално со остар нож од едната страна. Со лажица наполнете ги со приготвениот фил. За крај, секој еклер прелијте го со течното чоколадо. Совети
Изменето од Valerija - 05.Декември.2017 во 22:09 |
||||||||||||||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||||||||||||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||||||||
Ресана тортаПотребно ви е нешто интересно, слатко и вкусно, но без да се мачите да печете пандишпани и 2-3 часа да си играте во кујната? Тогаш тортата со ресани е токму за вас. Ресана тортата е исклучително лесна за приготвување, па пред да трепнете ќе имате десерт од кој сите ќе побараат второ парче. Состојки
Инструкции за приготвување
Нема да погрешите ако ја сервирате тортата со парче свеж портокал. За декорација, ние употребивме дел од кората на портокалот, експандиран ‘рж и малку чоколаден прелив. Ако ви здодее аромата на портокал или ако вашите најблиски сакаат нешто поразлично, едноставно изберете ресана со друг вкус и ќе добиете „нова“ торта. Изменето од Valerija - 05.Декември.2017 во 22:09 |
||||||||||||||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||||||||||||||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||||||||
Чоко бисквит торта
За денес ви приготвивме едно неверојатно слатко задоволство. Станува збор за чоко бисквит торта. Веруваме дека самото име е доволен предизвик да го прочитате рецептот и секако да го приготвите.
|
||||||||||||||||||||
Calipso
Модератор Primarius Регистриран: 26.Мај.2009 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 44671 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||||||||
Ирмици
1 чаша вода 2 чаши млеко 1 филџан масло 1 чаша гриз 5 јајца За прелив: 2 чаши шеќер 2 чаши вода Ставете на oтан да се вари вoдата, млекото и маслото. Откакo зоврие дoдајте го гризот. Варете со постојано мешање додека да се згусне смесата. Тргнете го од оган и ставете да се олади. Потоа додајте ги јајцата претходно изматени и сето добро промешајте го. Рацете намачкајте ги со масло и од смесата правете ирмици (земете едно топче од тестoто и притиснете го на средината со два прста). Од шекерот и водата сварете шербет и попарете ги ирмиците. |
||||||||||||||||||||
На овој свет има само тројца мажи кои се спремни да те поддржат во тежок момент:
Jack Daniels, John Jameson и Johnnie Walker! |
||||||||||||||||||||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||||||||
Време е да се спремаме за зимата . Подобро од рано воместо во последниот момент да правиш и џем и туршија ....
|
||||||||||||||||||||
*moon*
Сениор Регистриран: 27.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 7657 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||||||||
VE FATI ZIMNICARSKA TRESKA :-D |
||||||||||||||||||||
Ако го победиш моментот ти си најсилниот човек на светот
|
||||||||||||||||||||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||||||||
Џем од капини Потребно: |
||||||||||||||||||||
roses
Нов член Регистриран: 24.Јули.2011 Статус: Офлајн Поени: 2 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||||||||
Чоколадна торта
170 гр.шекер 170 гр.маргарин 3 јајца 130 гр.брашно 30 гр.какао. Се заедно се меша со миксер.(ако е густо се додава малку вода)и се пе4и 20-25 минути. Потоа тортата се се4е на средина(хоризонтално)и се става фил фил:115 гр.маргарин 170 гр.шекер во прав 60 гр.какао 50 гр.врела вода :) :) :) |
||||||||||||||||||||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||||||||
Сладолед од праски Потребно: |
||||||||||||||||||||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||||||||
Домашен овошен сладолед Потребно: Приготвување: шеќерот и исчистеното и измиено овошје ставете ги во блендер и миксирајте ги додека не добиете пире. Белката изматете ја во снег, па измешајте ја со испасираното овошје. Смесата ставете ја во пластичен сад и замрзнете ја. |
||||||||||||||||||||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||||||||
Сладолед од мед Потребно: |
||||||||||||||||||||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||||||||
Сладолед од лимон Потребно: |
||||||||||||||||||||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||||||||
Мармалад од дињи и јаболка Киселите јаболка исечете ги на четвртинки, отстранете им ги семките, па варете ги додека не омекнат. Потоа, испасирајте ги. Зрели и меки дињи исечете ги на парчиња, испасирајте ги и измешајте ги со јаболката. Варете ги без шеќер 20 минути, а потоа додадете 1,5 килограми шеќер на шест килограми овошна смеса. Врелиот мармалад се сипа во тегли, се оставаат на ладно место да се фати коричка на површината, па дури потоа се затвораат со целофан. |
||||||||||||||||||||
Внеси реплика | страница <1 3435363738 56> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |