|
КОЈА РЕЛИГИЈА Е ВИСТИНСКА? |
Внеси реплика | страница <1 3334353637 55> |
Автор | ||
DAIJA
Сениор Регистриран: 08.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 1668 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Od kaj ti e prevodot?
|
||
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
|
||
Ebu-Hurejre
Сениор Регистриран: 03.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 667 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
“EL-HADID” (“Zhelezo”)
26. Da, i Ibrahim i Nuh Nie gi isprativme, a megu potomstvoto nivno odredivme i pratenishtvo i Kniga: nekoi od niv bea upateni, a mnozinstvoto megu niv se rasipani! 27. Potoa Nie po tragite nivni isprakavme pejgamberi Nashi; go isprativme i Isa, sinot na Merjem, i mu dadovme Inxil, a vo srcata na onie koi go sledea, vnesovme i doblest i milost a monashtvoto samite go sozdadoa. I se sto Nie im propisavme e samo zelba za zadovolstvoto Allahovo. No, tie za nego ne vodat griza vistinska. A na onie koi veruvaa ke im ja dademe nagradata nivna, a mnozinstvoto bea rasipani! 28. O vernici, plasete se od Allah i veruvajte vo pejgamberot Negov: On ke vi dade od milosta Svoja dve nagradi, i ke vi odredi svetlina po koja ke odite, i ke vi prosti. Allah e Prostuvac i Somilosen! 29. A Sledbenicite na Knigata neka znaat deka nisto ne mozat da postignat od dobrinata Allahova, i deka dobrinata e vo racete Allahovi, i On ja dava komu saka. A Allah e Posednik na dobrinata golema! Изменето од Ebu-Hurejre - 19.Ноември.2007 во 18:33 |
||
Ebu-Hurejre
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
“ER-RAHMAN” (“Milostiviot”)
Medina - 78 ajeti
Vo imeto na Allah, Milostiviot Somilosen!
1. Milostiviot! 2. Koj go pouci so k*r’anot! 3. On go sozdade covekot! 4. On go pouci da objasnuva! 5. I Sonceto i Mesecinata odat po presmetanoto! 6. I zvezdite i steblata pagaat na sexhde. 7. I On neboto go podigna i odredi ramnoteza. 8. Da ne ja preminuvate granicata na pravdata. 9. I merete ispravno i ne otkinuvajte! 10. I On zemjata ja rastegna za bitijata, 11. i na nea ima ovosje i urmi obvitkani, 12. i zito so lisje i cvekinja mirisni, 13. pa, za koja blagosostojba za Gospodarot vash lazete!? 14. On go sozdade covekot od stvrdnata glina, 15. a xhinovite gi sozdade od plamen ognen, 16. pa, za koja blagosostojba za Gospodarot vash lazete!? 17. Gospodarot na dva istoka i na dva zapada, 18. pa, za koja blagosostojba za Gospodarot vash lazete!? 19. Gi oddeli dve morinja koi samo se dopiraat: 20. megu niv ima Prepreka, i ne se meshaat, 21. pa, za koja blagosostojba za Gospodarot vash lazete!? 22. Od niv izleguvaat biseri i merxan, 23. pa, za koja blagosostojba za Gospodarot vash lazete!? 24. Negovi se i brodovite koi se izdigaat vo moreto kako brda, 25. pa, za koja blagosostojba za Gospodarot vash lazete!? 26. I se sto e na zemjata e - minlivo; 27. ostanuva samo Gospodarot tvoj, Visniot i Pocituvaniot, 28. pa, za koja blagosostojba za Gospodarot vash lazete!? 29. I se sto e na nebesata i na Zemjata - Nego go moli. I sekoj den On e spremen za se, 30. pa za koja blagosostojba za Gospodarot vash lazete!? 31. Naskoro Nie ke ve ispraznime, o xinovi i luge, 32. pa, za koja blagosostojba za Gospodarot vas lazete!? 33. O dru`ino na xinovi i lu|e, ako mo`ete da gi preminete kraishtata na nebesata i na Zemjata, preminete gi! Ke gi preminete samo so golema moc, 34. pa, za koja blagosostojba za Gospodarot vash lazete!? 35. Protiv vas ke se isprati eden ognen plamen, i uste cad i ne ke mozete da si pomognete, 36. pa, za koja blagosostojba za Gospodarot vash laete!? 37. Pa, koga neboto ke ispuka i koga ke stane crveno kako na ogan sprzen zejtin, 38. pa, za koja blagosostojba za Gospodarot vash lazete!? 39. Toa e Den vo koj lugeto i xinovite nema da bidat prashani za grevovite svoi, 40. pa, za koja blagosostojba za Gospodarot vash lazete!? 41. Silnicite ke se poznavaat po izgledot svoj, pa ke bidat zgrabeni i za cela i za noze, 42. pa, za koja blagosostojba za Gospodarot vash lazete!? 43. Eve, ova e Xehennemot koj go smetaa za lazen silnicite! 44. Megu nego i vodata sto vrie ke se dvizat, 45. pa, za koja blagosostojba za Gospodarot vash lazete!? 46. A za onoj sto se plashi od stoenjeto pred Gospodarot svoj ke ima dve bavci xennetski, 47. pa, za koja blagosostojba za Gospodarot vash lazete!? 48. I dvete so raskoshni stebla prepolni, 49. pa, za koja blagosostojba za Gospodarot vash lazete!? 50. Vo tie dve bavci ke ima i izvori dva koi ke tecat, 51. pa, za koja blagosostojba za Gospodarot vash lazete!? 52. Vo niv ke ima i ovoshje, od sekoe po dva vida, 53. pa, za koja blagosostojba za Gospodarot vash lazete!? 54. Ke bidat nasloneti na divani cii prekrivaci ke bidat od kadife, a berbata vo niv ke bide bliska, 55. pa, za koja blagosostojba za Gospodarot vash lazete!? 56. Vo niv ke ima i takvi so soboreni pogledi sto ne gi doprel pred niv ni covek ni xin, 57. pa, za koja blagosostojba za Gospodarot vash lazete!? 58. Kako da se biser i merxan, 59. pa, za koja blagosostojba za Gospodarot vash lazete!? 60. Nagradata za dobrocinstvoto e samo dobrocinstvoto, zar ne? 61. Pa, za koja blagosostojba za Gospodarot vash lazete!? 62. Osven tie dve bavci ke ima za niv i dve drugi, 63. pa, za koja blagosostojba za Gospodarot vash lazete!? 64. Temnozeleni ke bidat, 65. pa, za koja blagosostojba za Gospodarot vash lazete!? 66. Vo niv ke ima i dva izvora sto prskaat, 67. pa, za koja blagosostojba za Gospodarot vash lazete!? 68. Vo niv ima i ovoshje, i urmi i shipki, 69. pa, za koja blagosostojba za Gospodarot vash lazete!? 70. Vo niv ke ima i ubavici, predobri i prelicni, 71. pa, za koja blagosostojba za Gospodarot vash lazete!? 72. Hurii, vo shatori skrieni, 73. pa, za koja blagosostojba za Gospodarot vash lazete!? 74. Ne gi doprel pred niv ni covek ni xin, 75. pa, za koja blagosostojba na Gospodarot vash lazete!? 76. Ke bidat potpreni na sedishta: zeleni, vcudoneviduvacki, ubavi, 77. pa, za koja blagosostojba za Gospodarot vash lazete!? 78. Neka e vozvishen Gospodarot tvoj, Vishniot i Blagorodniot!
donesete vie nesto slicno ako ste iskreni Изменето од Ebu-Hurejre - 19.Ноември.2007 во 18:25 |
||
Antiqua
Сениор Регистриран: 31.Март.2006 Статус: Офлајн Поени: 1790 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
На Каролина Гочева на пример Љубовта и е религија
(поглупа песна на светот не постои)
|
||
Veni Vidi Vici
|
||
medeno
Група Регистриран: 16.Ноември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 45 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
za toa koja e vistinska religija ima jasni dokazi! Nemoze site religii da se vistinski! Vistinska e samo edna!A onie koi ne gi sledat dokazite....neka si teraat po svojot pat!Samo toa im ostanuva ako ne se pokajat! Taka da, srekno na site!
|
||
Neka tvoi koraci ostavjaju iskrenih trag stazama vjerom,neka u dusi ti vlada vjecni mir i zadovoljstvo,a u srce ti gori sjaj vjecnom radosti i sreci...Neka Vozviseni je uvjek uz nama-Amin Allah!
|
||
Antiqua
Сениор Регистриран: 31.Март.2006 Статус: Офлајн Поени: 1790 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Вакво глупаво прашање одамна не сум прочитала!
Како може и да се помисли да се коментира која религија е вистинска?
Сите се вистински! Различно е само индивидуалниот избор или наследеното од предците!
|
||
Veni Vidi Vici
|
||
Ebu-Hurejre
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
rekov deka e izricita naredba a ne metafora
AKO PROPOVEDAL LJUBOV ZOSTO NAREDIL DA SI GI PRODAVAT SVOITE NAMETKI I DA SI KUPUVAT MECOVI ?!!!
mnogu jasno e postaveno prasanjeto
|
||
Секташ
Група Регистриран: 28.Октомври.2007 Локација: Israel Статус: Офлајн Поени: 78 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Па сам кажуваш дека Христос проповедал љубов.Значи дека е метафора.Каде има во истата глава или на друго место во библијата, каде Христос заповедал насилство или не дај Боже убиство.
Гледаш ли дека самиот се демантираш.
Ајде поздрав утре ќе се дружиме идам на спиење.
Немој сега позади грб да ми пишувате дека сум киднал.
|
||
.......Тој е челник на назаретската секта. Дела 24:5
|
||
Miralem1
Сениор Регистриран: 10.Март.2007 Статус: Офлајн Поени: 1548 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ta zatoa kupete si mec da se branite od niv,taka ?
Nema znaci ako ve slakne nekoj po edniot obraz zavrtetemugo i drugiot ???
Zosto im bara mec da si kupat a nametkite da si gi prodadat ? Na edno mesto veli deka ne dosol da donese mir tuku mec na drugo mesto veli prodadetesi gi nametkite kupite mec.... na treto veli mrzete se i sesto,osven mene....
Pazi sektas... ne treba mene da mi objasnuvas,veruvaj deka znam mnogu poubavo od tebe.Sakam samo da ti kazam kako bi bilo da si gi odbirame i nie citatite od evangelieto i da si davame vaka sami tumacenje....
Pa ajde sega objasnuvaj ni.Nie tebe sekako moze da ti objasnime,no ti nemozes. TI SEKTAS,MOZAM DA TI SE ZAKOLNAM,DEKA TI NE VERUVAS VO BOGA. SE STO PISUVAS PISUVAS SAMO ZATOA STO IMAS PREGOLEMA OMRAZA PREMA MUSLIMANITE,VERA TI NE POSEDUVAS NITU VO HRISTA... da ja imase,nemase da se ponasas vaka kako sto se ponasas.
Ova navistina ti go velam so dobra namera... Isusovata nauka bila daleku sprotivna od tvoeto ponasanje i ponasanje na bilo koj Hristijanin tuka na Forumov. Daleku ste vie od vistinskoto Isusovo a.s ucenje.
Sekoe dobro.
|
||
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
|
||
Ebu-Hurejre
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
coveku tamu ne se misli taka tuku direktno im zapoveda da si gi prodavat svoite nametki ako nemat pari za da si kupuvat mecovi ..........zosto ?!!!!
sto ke im e mecot koa on propovedal ljubov?!!!
toa on na izricen nacin im kazuva ... toa e direktna naredba od Isus a ne metafora
zosto im naredil da si kupat mecovi?!!!
|
||
Секташ
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Цитатот вели кој нема да остави а не кој ќе мрази.
Правиш некаква разлика?
|
||
|
||
Секташ
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Тие зборови имат друго значење.Се мисли на тоа дека христијаните ќе бидат прогонувани,дека светот нема да ги прифати.Затоа и Христос вели - Сите ќе ве мразат поради вашата вера во Мене.
Марко 13:13
|
||
|
||
Miralem1
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Sektas... pa ne se vo Qur'anot edinstveni citati onie koi ti gi citiras.
Te prasa sega sto e so onoj citat na luka,pa za nego odgovorimu ?
Za sto e toj mec,za lupenje kompiri da vi se najde li ili zosto im preporacal da si gi preprodadat nametkite za mec ? Toa te prasa.
Isus znaes deka rekol deka ne dosol da donese mir tuku mec ??? Samo nie ne sme takvi koi ke se ismejuvaat Sektas,ima vo biblijata aman takvi citati da te preplavam... no nie imame razbiranje.
Znaes li deka Isus im rekol na sledbenicite deka koj nema da gi MRAZI RODITELITE,BRAKJATA I SESTRITE I PRIJATELITE PA DURI I ZIVOTITE NIVNI (So ova poslednovo sto misli ?) NE MOZE DA BIDE MOJ UCENIK ???
Pazi,pise DA GI MRZI. Ne pisuva da me sakate mene poveke od niv te. da gi sakate i niv ama mene poveke... TUKU DA GI MRZITE NIV ako sakate da bidete moi ucenici.
Ete,nie ne se zapiname ko slepci za stap... otvoriv ednas takva tema za Hristijanskiot "dzihad" vi zdobole,ja ponistivte temata,vidov kolku tezite.... pa ve bataliv.
|
||
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
|
||
Miralem1
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Sektas... pa ne se vo Qur'anot edinstveni citati onie koi ti gi citiras.
Te prasa sega sto e so onoj citat na luka,pa za nego odgovorimu ?
Za sto e toj mec,za lupenje kompiri da vi se najde li ili zosto im preporacal da si gi preprodadat nametkite za mec ? Toa te prasa.
Isus znaes deka rekol deka ne dosol da donese mir tuku mec ??? Samo nie ne sme takvi koi ke se ismejuvaat Sektas,ima vo biblijata aman takvi citati da te preplavam... no nie imame razbiranje.
Znaes li deka Isus im rekol na sledbenicite deka koj nema da gi MRAZI RODITELITE,BRAKJATA I SESTRITE I PRIJATELITE PA DURI I ZIVOTITE NIVNI (So ova poslednovo sto misli ?) NE MOZE DA BIDE MOJ UCENIK ???
Pazi,pise DA GI MRZI. Ne pisuva da me sakate mene poveke od niv te. da gi sakate i niv ama mene poveke... TUKU DA GI MRZITE NIV ako sakate da bidete moi ucenici.
Ete,nie ne se zapiname ko slepci za stap... otvoriv ednas takva tema za Hristijanskiot "dzihad" vi zdobole,ja ponistivte temata,vidov kolku tezite.... pa ve bataliv.
|
||
|
||
Внеси реплика | страница <1 3334353637 55> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |