![]() |
|
ПОМОШ- ИДИВИДИ ОРДИНАЦИЈА |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 3132333435 48> |
Автор | |
vodolija_89 ![]() Група ![]() ![]() Регистриран: 29.Мај.2009 Статус: Офлајн Поени: 78 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
nznajs kako n aprimer eve pred 5 min mi se sluci ispustv vozduh i momentalno naednas pocustvuvas BAM bam A ZAPALIV CIGARA A NEMAV 3 MESECI DA NE NESO DOA TOA SO MISLI POZ
|
|
![]() |
|
bijonse1 ![]() Сениор ![]() ![]() bella Madonna Регистриран: 14.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16521 |
Aman be VODO , i treba da napravi BAAM srceto..... zamisli sega eve za Nova godina duvash silno eden balon... duvash , duvash....i toj ke se nadue... ako naednash go pushtish vozduhot koi izleguva od balonot ne pushta zvuk od naglo ispushtanje poradi maliot otvor na balonnot?? taka i srceto ...zemash naednash vozduh golem volumen i naednash pushtash... srceto e malo kako otvorot na balonot... a ne mozhe da sviri kako balonot ...ama ke napravi ednash BAAAAM ....da odgovori na primeniot zgolemen vozduh... sega jasno ti e??? ![]() Изменето од bijonse1 - 30.Декември.2009 во 08:45 |
|
![]() |
|
vodolija_89 ![]() Група ![]() ![]() Регистриран: 29.Мај.2009 Статус: Офлајн Поени: 78 |
e ova bas ubo mi go objasna a bev kaj kardiolog i mi rece sum zdrav ali pak neso me buni zosto nekos ko ce zemam na primer vozduh i ispustam i togas srcevo nekako mi praj odma silNo BAMMMMMMMM E SOE TOA SI VELAM DA NE E OD UMORA OD TRENINZI OD TERETANA SO ZNAM TO MENE NE MIE JASNO ZOSTO.
Изменето од vodolija_89 - 27.Декември.2009 во 17:29 |
|
![]() |
|
bijonse1 ![]() Сениор ![]() ![]() bella Madonna Регистриран: 14.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16521 |
a be ostavi veni .....kako zapusheni........???? eve vaka ke ti objasnam.......... ![]() kotelot vo podrumo vo tvojata kukja e tvoeto srce....... cevkite od toj kotel niz cela kukja se tvoite veni....... radijatorite sho ti e vo kujna , spalna , dnevna ......se tvoite organi ...... sega kotelot raboti so cela parea nosejki ja pareata niz cevkite do radijatorite ....i tie se topli .... ako nekoja cevka e zapushena i nema odvod na pareata......kakov ke bide radijatorot????? odgovori??? ...MRAZ...... znachi ako imash nekoja zapushena vena kakva ke bide nogata , rakata ?? ...MRAZ.... se razbravme...... ![]() ![]() |
|
![]() |
|
falti bionsi ali mne na prim,er koga pocnuvame so zagrevajne odma mn potam samo jas duri mi e cudno jas znam deka sum zdebel neso fazla aali pa naednas takvo potejne mi e cudno si mislam da ne ne e vored neso so mene nekoe zapusuvajne na veni nekoi so znam poz
|
|
![]() |
|
pa normalno e da se potish , toa znachi deka dobro trenirash... toa znachi deka efektivno trenirash..... toa znachi deka potnite zhlezdi turbo rabotaat.... ne chini src koga nemame potenje ..... ![]() |
|
![]() |
|
dobro se cudamsami kolku potamna trening nemam videno nekpoj taka da, poti ajde doktr pomos
|
|
![]() |
|
Повреда стопала и скочног зглобаПредњи део стопала се састоји од 5 метатарзалних костију, а на врховима се налазе фаланге (кости ножних прстију). Основна улога им је да обезбеђују телу равнотежу при ходању и трчању. Скочни зглоб – је прегибни зглоб. Формирају га тибија, фибула потколенице и талус (скочна кост) горњег дела стопала. Ове кости повезане су низом лигамената. Скочни зглоб омогућава да се стопало савије нагоре и надоле и сједне на другу страну. ПовредеПовреде ножног дела или тарокруралног зглоба
најчешће су поведе (после колена) код спортиста. Комплексан грађа и
вишеструка функција зглоба отежавајући су моменти при настанку
повреда. Спољни ножни зглоб чине лигаменати: предњи тибофибуларни,
предњи фибулотарални, фибулоцалцанеарни и позади фибулотарални.
Унутрашњи зглоб чине лигаменти: лигаментум делтоидеум са своја четири
крака парс тибиалис антериор, парс тибионавицуларис, парс
тибицалцанеарис и парс тибиоталарис постериор. Повреде лигамента зависе
од деловања сила, притиска, састава влакна и торзије. Код стопала
приземљеног при ходу или трчању, окрету или доскоку лигаменти су
максимално напети и оптерећени, и код најмањег кривог покрета или
пренапрезања долази до повреде лигамента. Повреде ножног зглоба
настају услед натегнутости, услед механичког деловања сила ( надерања
или разрелине) Натегнуће или дистензија лигамента настају после
преоптерећења. Силе не прелазе гравицу еластичности лигамента. Повреде
узрокују само пуцање неколико крвних капилара и пролазну слабост
функције лигамента са поремећеном инервацијом. Као последица јавља се
бол са локалном хиперемијом са отоком и поремећеном функцијом. Клиничка сликаКлиничком сликом повреде ножног зглоба доминира оток на месту
повреде лигамента где се брзо развија а последица је пуцања крвних
судова. Бол се појачава при покретима стопала а после извесног времена
јавља се и излив крви, која се код већих крварења спушта све до пете.
Могући су и авулзиони преломи са или без повреде лигамената. Озбиљност
приступа повреди скочног зглоба је важна, због могућих рецидива услед
неадекватног лечења. Обавезно узети добру анамнезу урадити радиолошки
снимак и ако има потребе урадити и артографију и артроскопију ножног
зглоба у потврди тачне дијагнозе. Ово је значајно да би приступ лечењу
био адекватан. ЛечењеОсновни циљ је спречити крварење и стварање отеклина. Обавезна
имобилизација зглоба, у циљу спречавања веће повреде лигамента.
Крварење заустављамо применом криотерапије и компресивним завојем .
Повређено место хладимо све док постоји оток и инфламација, с тим да
након 24. - 48. сати укључујемо и антифлогистичке и антиреуматске масти
(систем вазоконстрикција-вазодилатација). Блокаде не препоручујемо и
ако због „бржег опоравка“, то се од лекара захтева, јер тиме можемо да
погоршамо повреду спортисти и да доведемо у питање наставак спортске
каријере. Велика грешка је прерана дозвола повратку на спортско
борилиште и могучност рецидивне повреде која се још теже лечи.
Физикална терапија код имобилисаног зглоба: а) импулсна
магнетотерапија, интерферентне струје, б) импулсни ултразвук,
интерферентне струје. По скидању имобилизације: а) импулсна
магнетотерапија, интерферентне струје, б) вакусац, ласер,
магнетотерапија, кинезитерапија, ц) импулсни ултразвук, интерферентне
струје, криомасажа, кинезитерапија, д) магнетотерапија, интерферентне
струје, ласер, кинезитерапија. се извинувам што овој стручен исказ не е на македонски јазик..но мислам дека ќе се најдеш тука негде.......а модераторите ќе ни прогледаат низ прсти..... |
|
![]() |
|
maria_magdalena ![]() Сениор ![]() ![]() trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Благодарам бијонси, конан, благодарам блу
![]() Навбистина интересно, zatoa ne znaesh dali si iskluchila pegla ili ne ... sekogash mozokot e spremen da percipira i zapomni momentalnata aktivnost .....ako go zbunuvash so druga misla on ja prifakja poslednata misla kako povazhen podatok i zatoa doagja do k*rshlush.... probaj ...dodeka peglash misli na peglanje dali dobro si gi fatila ivicite ili slichno ...ne misli sho ke pazaruvash .....togash peglata sigurno ke ja ostavich ukluchena...... ![]() Ова црвеново е многу тешко, навистина, но е добра вежба за фокусирање и дисциплинирање на умот, би требало да важи за сите рутински активности во секојдневието. Умот е како размазено дериште, мора да се “воспитува“ и дисциплинира повремнено и со вакви навидум едноставни работи. П.С. А бијонси е докторка? ![]() |
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|
![]() |
|
La Ninja ![]() Сениор ![]() ![]() She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
na moi godini mi se kreva non stop...iako zaboravam
![]() |
|
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|
![]() |
|
konan ![]() Сениор ![]() Регистриран: 27.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 749 |
![]() ![]() |
|
Nekogas gospod ja smiruva burata,a nekogas te smiruva tebe za da ja prziveis istata
|
|
![]() |
|
La Ninja ![]() Сениор ![]() ![]() She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
tek sea mi se krena kosa
|
|
|
![]() |
|
konan ![]() Сениор ![]() Регистриран: 27.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 749 |
jas znam deka nemav odnos ovoj mesec, ama ke odam na ginekolog da ne sum trudna
![]() |
|
Nekogas gospod ja smiruva burata,a nekogas te smiruva tebe za da ja prziveis istata
|
|
![]() |
|
ne be, konane, jas znam deka sum go isklucila...ali ipak da proveram use ednas
![]() |
|
|
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 3132333435 48> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |