IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за торти и други благи работи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за торти и други благи работи

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3031323334 56>
Автор
Порака Обратен редослед
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2013 во 18:17
Originally posted by evangeline evangeline напиша:

Па ги прочитав, затоа прашав.
Јогурт, млеко, 2 лажички сол, една шеќер.

И на крај пишува: - Се јадат топли со чаша јогурт. 

Не знам кое благо се јаде со јогуртзбунетост
 

сабајле кога си купиш кифла со мармалад со што ја јадеш ? Со боза или со јогурт ја јадеш . 

Види вака да се договориме . Ти ги спремај перничињата , а јас ќе донесам едно ќесиче шеќер во прав да ги зачинам  и ќе ја средиме работава . намигнувањетрепкање


Изменето од емил - 18.Септември.2013 во 18:18
Кон врв
evangeline Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Август.2011
Локација: Naxos
Статус: Офлајн
Поени: 6759
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangeline Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2013 во 18:17
Originally posted by BIBI_G_3 BIBI_G_3 напиша:

 
...kraj...umrev ne se vazat drugite sostojki,neli seker se spomnue,pa makar bile i 2 zrna-toa e toa-u blacko se racuna   

Не биди па ти парти брејкерзабава
Кон врв
BIBI_G_3 Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
СТАРОСЕДЕЛЕЦ

Регистриран: 21.Август.2013
Статус: Офлајн
Поени: 2372
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BIBI_G_3 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2013 во 18:16
Originally posted by evangeline evangeline напиша:


Originally posted by емил емил напиша:

<h3 style="color: rgb232, 72, 10; font-size: 36px; font-family: Georgia, 'Times New Roman', Times, serif; font-weight: normal; text-align: center; margin: 0px 0px 5px; padding: 0px 0px 10px; line-height: 36px; border-bottom-width: 4px; border-bottom-style: solid; border-bottom-color: rgb78, 32, 16;">Перничиња со јогурт</h3><p style="padding: 0px 0px 15px; margin: 0px; color: rgb51, 51, 51; font-family: Georgia, 'Times New Roman', Times, serif; font-size: 13px; line-height: 21px;"><span style="color: rgb255, 0, 0;">
</span>

<p style="padding: 0px 0px 15px; margin: 0px; color: rgb51, 51, 51; font-family: Georgia, 'Times New Roman', Times, serif; font-size: 13px; line-height: 21px;"><span style="color: rgb255, 0, 0;">СОСТОЈКИ</span>
• 200 мл јогурт
• 200 мл млеко
• 1 јајце
• 1 пра­шок за пециво
• 2 мали лажички сол
• 1 мала лажичка шеќер
• 2 големи лажици масло за јадење
• 900 гр брашно

<p style="padding: 0px 0px 15px; margin: 0px; color: rgb51, 51, 51; font-family: Georgia, 'Times New Roman', Times, serif; font-size: 13px; line-height: 21px;"><span style="color: rgb255, 0, 0;">ПРИГОТВУВАЊЕ</span>
Од сите состојки се заме­сува тесто. Се остава да постои околу 20 минути. Тестото го делиме на 4 дела. Секој дел се расу­кува во кора со дебе­лина од околу 1 см и го сечеме во форма на ква­драти. Поста­пката ја пов­то­ру­ваме со сите делови.

<p style="padding: 0px 0px 15px; margin: 0px; color: rgb51, 51, 51; font-family: Georgia, 'Times New Roman', Times, serif; font-size: 13px; line-height: 21px;">Се пржи во дла­бока тава во врел зеј­тин. Додека се пржат се тресе тав­чето за да може вре­лото масло да ги фати од двете страни и така тие убаво се полнат со воздух и изгле­даат како пер­ни­чиња. Испр­же­ните пер­ни­чиња ги ста­ваме на хар­тија за да ја впие непо­треб­ната масно­тија. Се јадат топли со чаша јогурт. 

<p style="padding: 0px 0px 15px; margin: 0px; color: rgb51, 51, 51; font-family: Georgia, 'Times New Roman', Times, serif; font-size: 13px; line-height: 21px;"><span style="font-size: 13px; color: rgb255, 0, 0;"><big>Наташа Кара­фи­ло­ска</big></span><br style="font-size: 13px;"><span style="font-size: 13px;">Гостивар</span>

<p style="padding: 0px 0px 15px; margin: 0px; color: rgb51, 51, 51; font-family: Georgia, 'Times New Roman', Times, serif; font-size: 13px; line-height: 21px;"><span style="font-size: 13px;">
</span>





А каде е благото тука?


...kraj...umrev ne se vazat drugite sostojki,neli seker se spomnue,pa makar bile i 2 zrna-toa e toa-u blacko se racuna   
Кон врв
evangeline Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Август.2011
Локација: Naxos
Статус: Офлајн
Поени: 6759
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangeline Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2013 во 18:14
Па ги прочитав, затоа прашав.
Јогурт, млеко, 2 лажички сол, една шеќер.

И на крај пишува: - Се јадат топли со чаша јогурт. 

Не знам кое благо се јаде со јогуртзбунетост
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2013 во 18:05
прочитај во состојките
Кон врв
evangeline Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Август.2011
Локација: Naxos
Статус: Офлајн
Поени: 6759
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangeline Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2013 во 18:02
Originally posted by емил емил напиша:

Перничиња со јогурт


СОСТОЈКИ
• 200 мл јогурт
• 200 мл млеко
• 1 јајце
• 1 пра­шок за пециво
• 2 мали лажички сол
• 1 мала лажичка шеќер
• 2 големи лажици масло за јадење
• 900 гр брашно

ПРИГОТВУВАЊЕ
Од сите состојки се заме­сува тесто. Се остава да постои околу 20 минути. Тестото го делиме на 4 дела. Секој дел се расу­кува во кора со дебе­лина од околу 1 см и го сечеме во форма на ква­драти. Поста­пката ја пов­то­ру­ваме со сите делови.

Се пржи во дла­бока тава во врел зеј­тин. Додека се пржат се тресе тав­чето за да може вре­лото масло да ги фати од двете страни и така тие убаво се полнат со воздух и изгле­даат како пер­ни­чиња. Испр­же­ните пер­ни­чиња ги ста­ваме на хар­тија за да ја впие непо­треб­ната масно­тија. Се јадат топли со чаша јогурт. 

Наташа Кара­фи­ло­ска
Гостивар



А каде е благото тука?
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2013 во 17:43

Перничиња со јогурт


СОСТОЈКИ
• 200 мл јогурт
• 200 мл млеко
• 1 јајце
• 1 пра­шок за пециво
• 2 мали лажички сол
• 1 мала лажичка шеќер
• 2 големи лажици масло за јадење
• 900 гр брашно

ПРИГОТВУВАЊЕ
Од сите состојки се заме­сува тесто. Се остава да постои околу 20 минути. Тестото го делиме на 4 дела. Секој дел се расу­кува во кора со дебе­лина од околу 1 см и го сечеме во форма на ква­драти. Поста­пката ја пов­то­ру­ваме со сите делови.

Се пржи во дла­бока тава во врел зеј­тин. Додека се пржат се тресе тав­чето за да може вре­лото масло да ги фати од двете страни и така тие убаво се полнат со воздух и изгле­даат како пер­ни­чиња. Испр­же­ните пер­ни­чиња ги ста­ваме на хар­тија за да ја впие непо­треб­ната масно­тија. Се јадат топли со чаша јогурт. 

Наташа Кара­фи­ло­ска
Гостивар

Кон врв
BellaGrandma Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Game over

Регистриран: 10.Јуни.2010
Статус: Офлајн
Поени: 20029
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BellaGrandma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Август.2013 во 05:48

Кокосовкиљубов


Кокосовки



Состојки

  • за кокос фил..
  • 400гр. кокосово млеко(дома приготвено-види долу)
  • 600гр. кравјо млеко
  • 180гр. шеќер
  • 7-8 лажици гриз
  • 200гр. кокос
  • 50гр. бело чоколадо
  • 1 кесичка ванила шеќер
  • за тесто..
  • 3 јајца
  • 150гр. шеќер
  • 300гр. млеко
  • 150гр. масло
  • 250гр. брашно
  • 1 лајче чоколадо во прав, цимет пола лајче
  • 1 кесичка печиво
  • глазура
  • 100гр. чоколадо
  • 1 лајца маргарин
  • 6-7 лајци млеко
  • 2 лајци шеќер
  • 1 лајца какао

Подготовка

За кокос млекото најпрво во домашна верзија
500гр.вода + 100гр кокос водата и кокосот се варат 7-8 минути, се лади смесата, се префрлува во блендер, осема фина конзистенција да има, се блендира,  после се префрла во шерпа,  па низ газа се цеди убаво. Добиваме 400-450 гр.миризливо кокосово млеко, кое го користиме понатаму.

За подготовката на филот.
Добиеното кокосово млеко се става во подлабок сад, се дотура уште 600гр. млеко, се ставаат шеќерот и гризот, да се свари крем. Кога се тргне настрана се додава кокосот и чоколадото, нека се топи мешајќи.

За тестото
Се бијат белките со шеќер, кога ќе се добие густа бела смеса, се додаваат жолчките и сите продукти еден по еден. Добиваме темна смеса, која половина се истура во подмачкана 40 бр.правоаголна тава, ставаме да се печи на 180. Малку нека потпечи (јас некои 13 мин.го оставам) се вади од рерна и над него се става филот цел, па се тура најгоре втората половина од предвидената смеса за тесто. Се враќа во рерна да се допечи околу 20-тина мин.-зависно од рерната секако.

Се приготвува глазурата така што се топат шеќерот и млекото се додава какаото, да се промеша добро, без грутчиња, се додава на коцки чоколадото, но да не проврие туку се топи на тивко. На крај се додава маргаринот. Топла глазура се полева над кексот. Ладен се сечи по избор.

Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јули.2013 во 15:58

Ладно освежување: Сладолед за радост во куќата

Официјално дојде време за нашиот омилен десерт. Ви носиме едноставен рецепт кој лесно можете да го направите дома.

Потребни состојки:

2 дл слатка павлака

2 дл млеко

4 јајца

6 лажици шеќер

2 кеси ванилин шеќер

2 пакувања шлаг во прав

Подготовка:

Јајцата измешајте ги заедно со шеќерот и ванилиниот шеќер, се додека не добиете пенаста смеса. Прашокот за шлаг ставете го во млеко, измешајте го и додадете го во смесата со јајцата. Потоа измешајте ја слатката павлака и додадете ја и неа во смесата.

Останатото го оставаме на вас и вашата фантазија – дали тоа ќе биде сладолед со рендано чоколадо, мелени бисквити, овошје... Важно е само да го оставите во фрижидерот барем три часа, пред да го послужите на вашите блиски.



Пријатен апетит.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јули.2013 во 19:14

Вкусно летно задоволство: Пита од вишни

Сезоната на вишни полека изминува и веќе ретко можат да се најдат на зелените пазари. Сепак, многумина од нас имаат замрзнато некое кило во домашниот фрижидер, или пак купуваат замрзнати вишни во некој од маркетите во градот. Поради тоа овој викенд решивме да ви понудиме интересен рецепт кој секако ќе ве озвежи, но и заблажи во овие летни денови.

Потребни состојки:

250 гр. маргарин, 5 лажици шеќер, 1 лажица рум, 2 лажици млеко, 250 гр. брашно, рендана кора од лимон, 400 гр. исчистени вишни, 150 гр. шеќер, ½ кесичка цимет.

Подготовка:

Изматете го маргаринот со шеќер во прав, додадете рум и млеко, измешајте со брашно и рачно измесете. Тестото се дели на два дела и според тавата се растегнува (округла тава со пречник од 25 см). Намрсената тава се посипува со брашно и се става половина од тестото. Над него се ставаат вишните, се наросуваат со брашно, потоа со шеќер (150 гр.) и со цимет. Потоа се става вториот дел од тестото и со прсти се притискаат ивиците за да се спојат двете теста. Се пече триесеттина минути во добро загреана рерна. Питата се служи топла, а ако ја служите ладна, над неа ставете шлаг, подготвен според упатството на кесичката.

Пријатен апетит!

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2013 во 09:56

Слатка табла од мед, семки и бадеми


Состојки:
700 г мед

150 г непечени цели бадеми

130 г непечени цели семки од тиква

150 г непечени цели семки од сончоглед

едно и пол лажиче сол


Приготвување:

Обложете ја тавата со мрсна хартија за печење.

Во тенџере загрејте го медот на средна температура околу 10 минути.

Додајте ги другите состојки и оставете смесата да крчка уште 20 минути.

Тргнете го тенџерето од рингла, истурете ја смесата во подготвената тава и оставете да се олади на собна температура.

Потоа ставете ја тавата во фрижидер додека смесата да се стврдне, околу 10 минути.

Искршете ја таблата на парчиња со големина на залаци и чувајте ги во фрижидер до сервирањето.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2013 во 09:53

Печени праски со мед и ореви 


Состојки:
свежи праски, преполовени и исчистени

мед, за мачкање

путер

ореви, сечкани

Приготвување:

Намачкајте ги половинките од праските со малку мед.

На тостер или на скара стопете го путерот. На тостерот (или скарата) наредете ги половинките со пресечената страна надолу и печете ги неколку минути на ниска температура. Температурата мора да биде ниска за да не изгори медот.

Тргнете ги праските кога ќе подомекнат, но да не станат кашести.

Намачкајте ги повторно со малку мед.

Измешајте ги со сечканите ореви и послужете ги со сладолед од ванила, или со кисела павлака, или со шлаг, или со палачинки итн.

Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јуни.2013 во 17:23

Монте торта: лесна и кремаста без печење

Пред да преминеме на летните рецепти за овошни колачи и торти, ви предложуваме торта која се базира на чоколадо и слатка павлака и која ќе ве изненади со нејзиниот фантастичен и лесен вкус. Станува збор за кремастата торта Монте, која се состои од три слоја, а за нејзината подготовка не е потребно печење.

Состојки:

- Прв крем: 1 л. млеко, 100 гр. густин, 100 гр. шеќер, 1 ванилин шеќер и 125 гр. путер

- Втор крем: 500 мл. слатка павлака (хопла) и 200 гр. чоколадо

- бисквити

- малку рум

Подготовка:

1. На помало тавче за печење наредете ги бисквитите во еден слој и премачкајте ги со малку млеко помешано со рум.

2. За првиот крем ставете го млекото на рингла да се топли и додадете малку рум. Во друг сад измешајте го шеќерот и густинот со малку ладно млеко за да добиете изедначена смеса. Кога млекото ќе зоврие, додадете ја смесата со густинот и на послаб оган мешајте околу 2 минути. Во врелата смеса додадете го путерот и прелијте ја врз бисквитите.

3. За вториот крем, на послаб оган загрејте ја слатката павлака во која сте го додале исечканото чоколадо, а кога истото ќе се стопи, прелијте го врз првиот крем и оставете ја тортата да се олади.

Вашата Монте торта е готова! Уживајте во нејзиниот вкус, кој е идеален за послужување со попладневното кафе.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јуни.2013 во 17:22

Рецепт за наједноставен колач кој секогаш успева

Доколку сте во потрага за наједноставен рецепт кој гарантира успешна изведба ви претставуваме еден нешто интересно кое е идеално за почетници, но и за оние кои дома сакаат да имаат нешто благо.

Потребни состојки:

8 јајца

10 лажички шеќер

1 ванилин шеќер

5-6 лажици вода

1 лажица масло

10 лажици брашно

1 прашок за пециво

Подготовка:

1. Одвојте ги белките и изматете ги додека не добиете компактна смеса која личи на шлаг. Потоа изматете ги жолчките и ванилиниот шеќер додека не добиете пенеста смеса.

2. Потоа мешајќи ја смесата додадете лажица по лажица вода, потоа постепено постепено во жолчките додадете ги белките кои ги изматевте претходно. На крај додадете го брашното и прашокот за пециво постепено со лажица со непрестано мешање додека смесата не се соедини.

3. Тестото излијте го во кружен калап за торта обложен со мрсна хартија за печење и печете во загреана рерна на 180 степени додека не добиете златно кафена боја.

4. Оставете тестото да се излади и декорирајте со овошје, шлаг, чоколадо...

Совети: Тестото за торта се најважнен сегмент на секоја рецепт, бидејќи од неа зависи обликот и големината на тортата. "За успешно тесто“ тајната лежи во температурата на печката, која мора да е загреана до максимум пред печење, а потоа да се прилагоди на саканата температура.

Пријатен апетит!

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3031323334 56>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.