IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за торти и други благи работи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за торти и други благи работи

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2829303132 56>
Автор
Порака Обратен редослед
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2013 во 17:38
Посна торта

За тесто:
- 500гр мелени ореви
- 500гр брашно
- 500гр шеќер
1 кафена лажица сода бикарбона
1 пакетче прашок за пециво
1 пиво
1 ванила

Состојките се мешаат се додека убаво не се соединат, па се остава да отстои тестото 15 минути. Потоа од тоа се дели на две дела и се печат две кори посебно(може и една па потоа да се сече)

за фил:
500гр шеќер
500гр вода
600гр мелени ореви
рендана кора од лимон
2 ванили

шеќерот и водата се остава да зовријат, се додаваат останатите состојки се меша додека се соединат и згуснат.
Предходно оладеното тесто го премачкуваме со топол фил.
На крај се прави глазура од 2 чоколада за готвење со малку масло и малку соино млеко.
Целата торта се премачкува со глазурата и се посипува со дробени ореви

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2013 во 17:37
Реформ торта


ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
500 грама Шеќер
50 грама Чоколадо
250 грама Путер
300 грама Ореви
30 грама Кафе
10 Жолчка/ки
30 грама Брашно
10 Белка/ки


Време за подготовка: 30 мин.
Време за готвење: 60 мин.


ПОДГОТОВКА:
Белките матете ги со 300 гр. шеќер во цврст снег, па постепено додавајте ги мелените ореви наизменично со брашното.

Добиената смеса поделете ја на 5 еднакви округли дела, па секој дел испечете го во рерна загреана на 180 степени, 15 минути или додека не добие златна боја, така што ќе добиете 5 кори, па оставете ги да се оладат.

За кремот измешајте ги жолчките со 200 гр. шеќер, додадете ја изренданата чоколада, ставете на пареа и варете додека смесата не почне да се згуснува.

Потоа тргнете го кремот од огнот, додадете го кафето, убаво измешајте, па оставете да се олади.

Потоа, пенесто изматениот путер, вмешајте го во кремот и уште еднаш убаво измешајте.

Испечените и оладени кори премачкајте ги со кремот, наредете ги една врз друга, па тортата целосно повторно премачкајте ја со кремот.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2013 во 17:36
Торта Мандолина
1-лист-
5 јајца
7 лажици шеќер
200 гр кокос
2-лист-
5 јајца
7 лажици шеќер
3-лист-
5 јајца
7лажици шеќер
1 лажица брашно
6 лажици мелени бисквити
Фил 1
2 пудинга од ванила
5 лажици шеќер
5оо гр.млеко
150 гр маргарин
100 гр.прав шеќер
Фил 2
15 жолчки
150 гр шеќер се матат на пареа
кога се олади се додава
150 гр маргарин
Се мешаат двата фила се делат на 3 дела
1-дел се додаваат 250 гр мелени ореви попарени сонеколку лажици врело засладено млеко
2-дел се додава 300 гр стопена чоколада
3 дел останува како што е
Се филува по кој ред сакате, важно е листот од пуслица да е во средина.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2013 во 17:35
Марс торта


Состојки:

За кора:
200гр. бисквити
300мл. ладно млеко
200гр. млечна карамела

За филот:
5 јајца
100гр. млечно чоколадо
200гр. шеќер
150г. млеко во прав
250гр. маргарин

За глазура:
100гр. чоколадо
50гр. маргарин
1 јајце

Подготовка: Бисквитите натопете ги во ладното млеко и наредете ги на чинија. Карамелата згответе ја во преостанатото млеко и прелејте ја преку бисквитите. Изматете ги петте јајца и шеќерот и гответе ги на пареа. Пред крај, додајте го млечното чоколадо, соединете сè и тргнете го од ринглата. Во топол крем измиксајте го млекото во прав, изладете го, измиксајте го и маргаринот, а потоа нанесете го преку слојот-карамела. Стопете ја чоколадата и маргаринот за глазура, додајте го јајцето и изматете со миксер па прелејте ја тортата со смесата. Изладете ја во фрижидер и уживајте во нејзиниот вкус.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2013 во 17:34
Чоколадна торта

фил:
200 ml вода
200 gr шеќер
100 gr какао
1 путер, омекнат
250 gr шеќер во прав
8 жолчки

тесто:
8 белки
200 gr шеќер, или малку помалку
4 лажици презла
3 лажици брашно
прво направете го чоколадото: во мало тенџерче измешајте ги 200та грама шеќер и какаото од филот, ставете ги на шпорет на средно и постепено, со мешање додадете ја водата, па мешајте сето тоа малку да се згусне и шеќерот да се растопи. тргнете го на страна да се олади.

за филот: изматете го путерот со шеќерот во прав, додадете ги жолчките, изматете, па додадете го и чоколадото, оладено.

за тестото: измешајте ги сите состојки за тестото и додадете им 4 лажици од филот. тестото се пече во најголемиот плех од шпоретот, подмачкан со зејтин и побрашнет, или на хартија за печење, која не е лошо дополнително малку да ја намачкате со зејтин. на почетокот се пече на 200°C, 20тина минути, а потоа на 160° уште 5-10 минути, зависи од шпоретот, проверете од време на време.

кога тестото ќе се подолади исечете го на 3 ленти, по должина или по ширина, во зависност дали сакате потесна подолга или поширока пократка торта. првото тесто намачкајте го со фил, а добро е ова да го правите на тањирот на кој ќе ја послужите, врз него ставете го второто тесто, намачкајте го со фил, па третото и сега премачкајте ја целата торта со филот, и од горе и од страните.

Слика
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2013 во 17:33
Слика

Сплитска торта

150гр смокви
150гр ореви
150гр суво грозје
3-4лаж брашно
9 белки
9 лаж. шеќер

фил
9 жолчки
9 лаж.шеќер во прав
1 ванилин шеќер
250гр путер

припрема
Смоквите, оревите и сувото грозје ситно се сечкаат , се додава брашното. Настрана се матат белките со шеќерот во цврст снег и се мешаат со сувата смеса.
Се печи во плех 35*40см , 25мин на 180 С.

На пареа се матат жолчките со шеќерот и ванилката, додека да згусни.Откако ќе се олади се матат жолчките со маргаринот.

Кората се дели на 3 дела и се филува...
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
BIBI_G_3 Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
СТАРОСЕДЕЛЕЦ

Регистриран: 21.Август.2013
Статус: Офлајн
Поени: 2372
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BIBI_G_3 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2013 во 00:44
де бре? благо со оцет?? дај пиши рецептот,ќе го оправиме овде
Кон врв
Calipso Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Primarius

Регистриран: 26.Мај.2009
Локација: Македонија
Статус: Офлајн
Поени: 44671
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Calipso Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2013 во 00:41
Немаше јогурт во рецептот, ама имаше оцет загриженост
На овој свет има само тројца мажи кои се спремни да те поддржат во тежок момент:
Jack Daniels, John Jameson и Johnnie Walker!
Кон врв
BIBI_G_3 Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
СТАРОСЕДЕЛЕЦ

Регистриран: 21.Август.2013
Статус: Офлајн
Поени: 2372
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BIBI_G_3 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2013 во 00:40
Originally posted by Calipso Calipso напиша:

За добредојде ќе има работа овдеплазење

Сега правев нешто благо ама неуспешно, така да не ви оставам рецепттага




гарант си ги заборавила оние 2-3 зрнца шеќер за блачкото да дојде до израз...вака само со јогурт накиселнува
Кон врв
Calipso Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Primarius

Регистриран: 26.Мај.2009
Локација: Македонија
Статус: Офлајн
Поени: 44671
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Calipso Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2013 во 00:37
За добредојде ќе има работа овдеплазење

Сега правев нешто благо ама неуспешно, така да не ви оставам рецепттага


На овој свет има само тројца мажи кои се спремни да те поддржат во тежок момент:
Jack Daniels, John Jameson и Johnnie Walker!
Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Статус: Офлајн
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2013 во 00:08

Ќе те испофалам убаво, само ако станам 100 кила од тие твоите квасец-рецепти...смеење

Туку... каков јогурт даваш, галички?трепкање

П.С. Рецепт немам, ама ќе апнам од тие другите благи работи во насловот, да не сум и јас офтопикхи, хи...





Кон врв
BIBI_G_3 Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
СТАРОСЕДЕЛЕЦ

Регистриран: 21.Август.2013
Статус: Офлајн
Поени: 2372
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BIBI_G_3 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2013 во 00:01
Originally posted by Анастеа Анастеа напиша:



Originally posted by BIBI_G_3 BIBI_G_3 напиша:

evangelinke...tuku gledam ti si po turskata hrana denovive...daj toa receptot za tursko lepce ako go imas??se potepav barajki go-ne mozam da go najdam . eve i ke obekjam deka so eurokrem ke go jadam za da ne bidam oftopik ovde


газење од смеење

А бе диета ќе скрши, ама правила не крши..... ееее шо ти се вика принципиелност, само да не била офтопикхи, хи...





ред си е ред.... фино однесување пред се" друго...а ти,напиј се една чаша јогурт од мене за муабетов,ептен ме испофали пред народов
Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Статус: Офлајн
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2013 во 23:45
Originally posted by BIBI_G_3 BIBI_G_3 напиша:

evangelinke...tuku gledam ti si po turskata hrana denovive...daj toa receptot za tursko lepce ako go imas??se potepav barajki go-ne mozam da go najdam . eve i ke obekjam deka so eurokrem ke go jadam za da ne bidam oftopik ovde


газење од смеење

А бе диета ќе скрши, ама правила не крши..... ееее шо ти се вика принципиелност, само да не била офтопикхи, хи...




Изменето од Анастеа - 18.Септември.2013 во 23:49
Кон врв
BIBI_G_3 Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
СТАРОСЕДЕЛЕЦ

Регистриран: 21.Август.2013
Статус: Офлајн
Поени: 2372
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BIBI_G_3 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2013 во 18:39
evangelinke...tuku gledam ti si po turskata hrana denovive...daj toa receptot za tursko lepce ako go imas??se potepav barajki go-ne mozam da go najdam . eve i ke obekjam deka so eurokrem ke go jadam za da ne bidam oftopik ovde
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2829303132 56>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,313 секунди.