![]() |
|
Астрономија |
Внеси реплика ![]() |
страница <12345 7> |
Автор | ||
Zlatnik ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Мислам дека ќе заврши работа и околината на изворот Рашче, кој е на 15-16 km од Скопје. Посебно ако можеш да се
искачиш (барем до средината) на ридот Жеден. Таму бев (за време на конфликтот 2001) и навистина многу е подобро во однос на урбаната средина на Скопје, каде поради светлината (light pollution) неможеш да забележиш ниту ѕвезди со магнитуда 3 , а да не спомнувам за помалку сјајните, а овде се гледаа ѕвезди со магнитуда 5.
Исто така, можеш да отидеш до Катланово (на пр. во насока кон Ѓуриште) И таму е релативно добро. Иако не е баш идеален погледот како од некое високо и оддалечено планинско место, каде нема некое поголемо населено место, сепак е многу, многу подобро од Скопје! Ако сакаш други места, малку подалеку од Скопје, веќе е друга работа. Такви ги има многу, ама ти треба превоз, опрема ... На пример, можеш да отидеш на веќе спомнатото Ѓуриште, кое е на околу 800-850 m н.в. и не е многу далеку од Скопје, а е оддалечено од населени места (најблиску е Свети Николе околу 10-12 km) Од таму дури и јас со овие моиве (ќорави ![]() А имаш ли телескоп и кој? |
||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
||
![]() |
||
sasebt ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 10.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 311 |
|
daj kazete nekoi prakticni raboti vo vrska so astronomijata, ne copy paste od wikipedia, dovolno e link samo da postavite ... pa da cita koj saka...
eve prasanje od mene, kaj ima okolu skopje dovolno temno mesto za nabljuduvanje? pred nekoja nedela imase meteorski dozd, nikoj niso ne napisa deka ke odi da nabljuduva. |
||
Портфолио - Пушењето е штетно по здравјето
|
||
![]() |
||
Sunny ![]() Сениор ![]() ![]() Fantasy girl Регистриран: 01.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 19874 |
|
Ne trebese da ja banirate Vazna, so nea bar imase nekoja razdvizhenost niz podforumov
![]() |
||
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!
![]() |
||
![]() |
||
Sunny ![]() Сениор ![]() ![]() Fantasy girl Регистриран: 01.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 19874 |
|
![]() ![]() ![]() |
||
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!
![]() |
||
![]() |
||
zagor ![]() Сениор ![]() ![]() Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
|
![]() |
||
...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
||
![]() |
||
Zlatnik ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
|
Ќути ма! ![]() ![]() ![]()
Да кажам или да те оставам ти да си кажеш, па јас да ти се смејам! ![]() ![]() ![]() |
||
|
||
![]() |
||
|
Еј има од Охрид на форумов? Ај си напрајме едно астрономско друштвенце кај нас?
![]() ![]() ![]() |
||
![]() |
||
![]() |
||
|
Шо убо си праша и сам си кажа
![]() И кажи дека последните две со едно име се викаат ПРЕЦЕСИЈА ![]() Ај јас да прашам нешто... Дали знаете од што зависат годишните времиња т.е. поради што настануваат? ![]() Ај да ве видам ![]() |
||
![]() |
||
![]() |
||
|
Ќути ма ти, немој да поткажуваш! ![]() ![]() ![]() Дали сте знаеле дека Земјата прави неколку движења. Овде ќе наведам неколку (кои јас ги знам ![]() ротација – вртење на Земјата околу сопствената оска 24 h револуција – годишно движење на Земјата околу Сонцето 1 година нутација – брановидно движење на земјината оска 18,6 години луни-соларна прецесија – конусовидно движење на оската на Земјата 26.000 години под влијание на месечевото и сончевото гравитациско привлекување планетарна прецесија - привлекување од планетите ккое влијае на „клацкање“ на земјината орбита „горе-долу“ Еве, за почеток од мене толку, а ![]() |
||
|
||
![]() |
||
|
Ili aj da si zborime za astronomijata i religijata
![]() |
||
![]() |
||
![]() |
||
|
Moze jas da kazam? ![]() |
||
![]() |
||
![]() |
||
|
Важна, зошто си таква? Зошто не прифаќаш критика? Па навистина имаше иста таква тема. Што е важно дали ти си ја отворила темата или некој друг? (Дали сакаш со тоа да се правиш важна?
![]() ![]() Исто и за пастирањето на текстовите. Во ред е да се пастира некој текст, но да е по краток и по можност да се остави простор за дискусија по истиот. Зарем мора на тој начин да се возвраќа? Штодека Сани не е модератор. Секоја добронамерна критика е добредојдена, без оглед дали е од модератор или член. А ова од Сани беше токму тоа! ![]() Затоа, наместо да се препирате(ме) ајде да зборуваме за астрономијата. Еве, како прво, дали на пример ти имаш телескоп, дали набљудуваш некои небесни објекти, дали си нашла некои од нив (на пример Орионовата маглина, галаксијата Андромеда ...), потоа може да се дискутира за движењата на Земјата на пример (еве, дали знаеш колку движења прави Земјата) ... и такви некои работи! Р.Ѕ. Мислам дека ќе ја прифатиш оваа моја доборонамерна забелешка! ![]() |
||
|
||
![]() |
||
|
![]() ![]() I ne stanuva za umni misli ili neumni, rabotata e vo toa sto ova e forum, i nekako normalno e da se vodi diskusija okolu nekoja tema, a ne da se nafrlaat podatoci od wiki i ne samo sto se nafrlani tuku, gledas li kakvi kilometarski postovi si pastirala na istorija, i daj zar stvarno veruvas deka nekoj gi procita do kraj ![]() I za kraj ne se plasi za moite umni misli, imam pravo da si kazam sto mislam i zasto taka, a ako nekoj od moderatorite misli deka mojot post ne e na mesto slobodno neka go trgne i taka dosega nikagas se nemam pozaleno zasto nekoj post ne mi go istavile i kaj mi gi snemuva, a so ogled na toa sto do sega nitu eden moderator ne se pozalil na mene ni javno ni preku lp mislam deka seuste nemam zabegano od kolosekot, so ne sum sigurna za drugite ... ![]() Pozdrav i imaj ubav den ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() p.s. i te molam nemoj da mislis deka poradi mene ti ja izbrisale temata, mamamd koga togas ke zabelezese deka taa tema e dupla i bez moe ukazuvanje, bidi sigurna vo toa ![]() |
||
![]() |
||
![]() |
||
zagor ![]() Сениор ![]() ![]() Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
|
...ako ne e nejzina ,moja e!
![]() ajt u politika,ostavi gi zvezdite neka si lutaat...
![]() |
||
...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <12345 7> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |