|
Свети Кирил и Методиј |
Внеси реплика | страница <12345 24> |
Автор | ||||
Каснакоски
Сениор Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ти само толкуваш, ама и самиот не знаеш што толкуваш. Не се подпираш на никакви извори - ниту примарни, ниту секундарни.
Пак си ги барам доказите од предходниот пост. А никој не тврди дека не биле лојални на Византија. Бидејќи лојални, тие сакале да ги привлечат Словените од Бугарија. Во твоите извори НЕМА НИКАКВА БРЕГАЛНИЧКА МИСИЈА. Пак да те прашам -= имало ли воопшто таква мисија или немало, бидејќи не е спомната во никој од твоите извори. |
||||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ќе ти одговорсам овде, затоа што на другата тема ќе бидам надвор од истата,
Ти презентирај доказ дека бил бугарски службеник и дека имал некаква врска со Цар Борис. Непосреден доказ, секако, посредни има. Јас можам одма дасе повикам на византиските традиции каде таткото е наследен од најстариот син, па како што Лав имал висок чин, така и Методиј имал таков. Истотака, има нешто кое ти не го знаеш, а јас намерно не го презентирам, што е уште една потврда на мојата теорија.
Само да те подсетам дека според изворите за време на Брегалничката мисија Кирил имал веќе 38 букви.[/QUOTE] Според посредните или непосредните извори?
Од посредните извори или непосредните? Од посредните, јасно е дека може се да се тврди, ама непосредните извори , како што ти докажав, говорат за воен конфликт со Бугарија во тој период. Па сега ти направи си ги сметките самиот. Каснакоски, уште еден аргумент дека браќата биле лојални е судирот на св.Кирил со иконоборецот Јован, кој се случил во времето на Императорката Теодора. Самиот факт што св.Кирил застанал зад правоверната Императорка, јасно говори кому биле лојални, а ако кон тоа се додаде дека во тој период се случил и воен конфликт меѓу правоверната Императорка и тогаш, се уште многубожецот Борис, јасно е кому ќе бидат лојални браќата, кои биле правоверни. И за крај, немам намера да се повторувам безброј пати, додека не најдеш непосредни извори, жалам, но твоите писанија се само претпоставка, а моите потпрени на непосредни извори. Јас немам намера како што стори ти со случката околу конфликтот меѓу Теофил и Бугарија, да навлегувам во противречности со секој нареден пост. Изменето од Македон - 03.Ноември.2010 во 18:43 |
||||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Секако дека нема на бугарски да барам нешто на интернет, ако нема на македонски, јас барам на англиски, или поретко на германски, а не на бугарски, руски, српски или некој друг јазик кој не го имам поставено како можност за пишување. Изменето од Македон - 19.Октомври.2010 во 14:09 |
||||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Да, во право си, ама требаше јас да ти го покажам.
|
||||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Значи сепак Теофил и неговите луѓе учествувале во бегството. По ова, што и да се говори, излишно е. |
||||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Vidi shto pishuva Simeon Metafrast i Logotet za begstvoto na Makedoncite.
|
||||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Каснакоски, по ова веќе нема што да додадам. Ако некој владетел спонзорира бегство и дозволи на бегалците да се населат во неговата држава, тоа што значи? Зарем не значи дека ги поддржува активностите против другиот владетел? П.С. Погледни една минијатура на која се расправаат Теофил и Теодора за иконите, уште тогаш Теодора ја има титулата Василица. |
||||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
А каде е ролјата на Теофил тука во бегството на Македонците ?
|
||||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Јас не барам некаква конфронтација, ако за тебе нешто организирано на туѓа територија од човек кој не е владетел на истата не е конфликт, јас немам проблем со тоа, туку ти имаш проблем со дефиницијата за меѓудржавни конфликти. |
||||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Македоне, имам чувство дека бараш некаква конфронтација.
Бегството на Македонците од зад Дунав е соопштено од Теофилакт Охридски. Судир нема. Качиле се Македонците на корабите и си избегале. Организаторот бил некој Кордил. |
||||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Доволно е да се погледне насловот за да се говори за значењето на овој документ за животот и делото на св.Кирил Философ. Дали византиската Црква го нарекувала "бугарски философ". За да се провери ова, потребно е само да се погледне календарот, ништо повеќе. |
||||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Очигледно е дека јас не сум оној кој не чита, затоа што ако беше читал, ќе знаеше дека имало повеќе конфликти, а еден дури и додека бил жив Теофил, освен можеби ако за тебе ослободување заробеници не е конфликт.
Дали судирот со Теофил е позајмен од таму?
1. Судирот со Теодора знаеме како завршува, не е Михаил оној кој моли за мир, не е Визатнија опустошената земја. 2. Што можел да и даде св.Борис на Императорката, во период кога насекаде имала само победи? |
||||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Џинот публикува следниот документ во српскиот Гласник
http://www.archive.org/stream/glasniks08srpsuoft#page/146/mode/2up |
||||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Мешаш ги работите, оти не читаш извори, а толкувања САМО.
Дали си сигурен дека нема два судира? Непосртдните сведоштва дали знаеш кои се и што пишува таму? Расказите за настаните се позајмени од Продолжителот на Теофан, вклучително и тоа на Зонара, кое го покажав. Замисли се над прашањето „Кој победник отстапува земја Каснакоски?“ 1. Или тој што отстапува земја не е победникот или 2. Ако и победник, во име на нешто поголемо отстапува земја. |
||||
Внеси реплика | страница <12345 24> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |