IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Омилена пица - рецепти
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Омилена пица - рецепти

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 11>
Автор
Порака Обратен редослед
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2013 во 08:35

Пица со кромид

Пица со кромид

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 1   Тесто за пица
  • малку   Сол
  • малку   Оригано
  • 2 главица/и Кромид/а
  • 100 грама Кашкавал


  • Време за подготовка: 10 мин.
  • Време за готвење: 20 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Пица со кромид

ПОДГОТОВКА:

Тесто за пица се расукува како лист со големината на тавата.

Одозгора го посипуваме исечканиот кромид и изренданиот кашкавал. 

Потоа се посолува по вкус и се попрскува со оригано.

Пицата печете ја 20 минути во рерна на 250 степени.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Февруари.2013 во 15:29

Здраво уживање: Интегрална пица со зеленчук

Кој вели дека пицата не може да биде здрава? Рецептот кој што ви го нудиме ќе ви открие едно целосно поинаква, здрава и вкусна пица. Подгответе го ручекот за вашето семејство и уживајте во секој залак.

За тестото:

300 грама темно брашно

1 квасец

вода по потреба

сол

Потребни состојки:

350 грама брокула

1 лажица маслиново масло

1 чешне лук

1 чаша (2,5 дл) свежо исечени печурки

½ чаша сецкани домати

1½ чаша рендано сирење

половина лажичка црвен пипер по вкус

Подготовка:

Замесете го тестото и оставете го да отстои половина час на собна температура. Загрејте ја рерната на 200 степени. На плех за печење развлечете го тестото со раце, внимавајте и самите одредете ја саканата дебелина. Печете неколку минути и извадете го од печката.

Брокулите сварете ги и оставете ги да се оладат десетина минути. Во сад измешајте го маслиновото масло и оставете да се излади околу десет минути. Во сад, измешајте ги маслиновото масло и лукот, па премачкајте го тестото. Додадете сирење, брокула, домати и печурки, а на крај ставете црвен пипер по желба. Вратете ја пицата во рерна и печете уште неколку минути, додека сирењето не се растопи.

Пријатен апетит.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Ninja 35 Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Февруари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 17840
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ninja 35 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2012 во 14:37

Италијанска калцона

Италијанска калцона


ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 100 грама Шунка
  • малку   Сол
  • 100 грама Сланина
  • 100 грама Сирење
  • 4 лажица/ци Маслиново масло
  • 30 грама Кечап
  • 15   Квасец
  • 200 милилитри Вода
  • 300 грама Брашно

ПОДГОТОВКА:

Во еден сад убаво измешајте ги сирењето, шунката, сланината, 2 лажици маслиново масло, па зачинете по вкус. 

Посебноо измешајте го брашното и изронетиот квасец со 2 лажици маслиново масло, посолете го и со водата замесете тесто. 

Можете да го поделите на два еднакви дела или да направите една поголема калцона. 

Оставете да нарасне додека не се зголеми неговата маса за 3 пати. 

Потоа расукајте го тенко, ставете го претходно подготвениот фил, прелијте со малку маслиново масло, поклопете го едниот крај од тестото со другиот, а краевите убаво притиснете ги. 

Печете во загреана рерна на 200 степени. 

Служете ги топли.
 


Изменето од Ninja 35 - 10.Февруари.2012 во 14:39
Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!
Кон врв
lotus flower Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Септември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 6937
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lotus flower Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Ноември.2011 во 20:43
Фрути ди Маре

~Live the life you love, love the life you live~
Кон врв
evangeline Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Август.2011
Локација: Naxos
Статус: Офлајн
Поени: 6759
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangeline Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Ноември.2011 во 21:11

Najmnogu gi sakam picite koi jas gi potgotvuvam. Stavam se shto kje mi dojde pri raka, no najmnogu od se kashkaval :))

 
Pa posle se, najchesto izleguva vakva picata
 
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Мај.2011 во 19:03

Морнарска пица

Потребно:

* готово тесто за пица
* 500 г домати
* 2 лути пиперчиња
* 3 чешниња лук
* оригано
* маслиново масло
* сол
* бибер

Приготвување: измијте ги, исчистете ги и исечете ги доматите на коцкички. Пропржете ги, ставете им сол и бибер, па посипете ги со оригано. Оставете ја смесата да се излади. Тестото за пица премачкајте го со масло, посипете го со половина од исечканиот лук, па распоредете ја смесата од доматите. Печете 20 минути во рерна загреана на 240 степени. Откако ќе ја извадите пицата, веднаш посипете ја со остатокот од лукот и послужете ја.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Ноември.2010 во 17:42

Оригиналната пица е широка 35 см и се пече до 90 секунди


Едно од најпопуларните јадења на планетата не било отсекогаш толку познато и распространето. Пицата се поврзува со стара Грција, а малку подоцна со Рим каде рецептот се развил до совршенство.

Во античка Грција се печел плакоус - леб со додаток на разни зачински билки, кромид и лук. Дури и војската на персискиот крал Дариј се хранела со тенко печено тесто со сирење и урми. На ова подрачје археолозите пронашле и 3000 години стари остатоци од садови за приготвување на "античка пица". Во Антиката пицата се состоела од тенко тесто, бел сос и разни свежи зачински билки, но не го имала днешното име. Во 1 век пр.н.е. познатиот антички поет Вергилиј во својата Енеида го спомнува лебот или поточно подлогата од тесто врз која се служела друга храна.

Италијанската пица - храна за сиромашните
Денешниот назив се јавува во 16. век во Италија, во добро познатиот Неапол. Пицата всушност била тесто со кое пекарите проверувале дали печката е доволно загреана. Но сепак тестото за да не се фрла им го продавале на сиромашните на улица. Токму затоа и пицата низ историјата била позната како "храна за сиромашните". На парчето тесто сиромашните домаќинки ги ставале намирниците кои ги имале - неколку зачини и малку зеленчук. Дури кон средината на 17. век пицата почнала да наликува на денешната, а пишаните докази од 19. век зборуваат за сосот од домати, сирењето, рибата и маслинките. Пицата многу бргу заживеала како вистински специјалитет и станала дел од туристичката понуда на Неапол. Се до почетокот на 17. век се продавала на отворени штандови, а таа традиција продолжила до ден-денешен, пицата речиси секаде може да се купи и јаде завиткана во хартија. 

Појава на првата пицерија
Во Неапол постои пицеријата Порт'Алба за која се смета дека е првата пицерија од затворен тип, односно пицата повеќе не се продавала само на штандовите по сиромашните квартови. Порт'Алба започнала со печење на пица уште во 1783 година, но во вистински ресторан се претвориле во 1830 година, а и ден-денес пицата ја прават по иста рецептура. Наполитанците пицата ја сметаат за сериозно јадење, па кон нејзиното приготвување приоѓаат со доза на почит и строги правила. Според некои, постојат само два вида на пица - "Маринара" и "Маргарита". 
Маринарата е "најстара" и прилозите се состојат од оригано, лук, екстра девствено маслиново масло и босилек. Името го добила по рибарите кои ја јаделе откако ќе се врателе од риболов. Во 1989 година настанала една од најпопуларните пици - Маргарита, која во чест на кралицата Маргарита од Савој ја подготвил неаполскиот готвач Рафаеле Еспосито. На пицата ставил домати, моцарела и листови босилек со што всушност ги добил боите на италијанското знаме.
Според оригиналниот рецепт, таа мора да се пече на 485 Ц степени и тоа 60 до 90 секунди. Тестото мора да се замеси и тегне рачно, без никакви механички помагала, само со помош на дланките и прстите. Потоа пицата не смее да биде поголема од 35см, ниту подебела од 3мм во средината. Иако звучи екстремно, вистинските наполитански пици со овие карактеристики се уште може да се најдат во стариот дел на Неапол.

Кон врв
sneska_v Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Јуни.2009
Статус: Офлајн
Поени: 3455
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sneska_v Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јули.2010 во 20:56
kapricioza i majonezaда
Кон врв
BellaGrandma Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Game over

Регистриран: 10.Јуни.2010
Статус: Офлајн
Поени: 20029
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BellaGrandma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јуни.2010 во 02:45
Еееее
По пат знаеш колку пици ќе изедамсмеење Кога ќе стигнам само вода ќе барамплазење
А кога подобро ќе размислам може да ја пробам таа пица со бело месо и што беше друго...ама ако ја донесеш кај чешмата со ладна вода на патот до манастирот (под тие високите дрва за добра сенка во јули)намигнување
Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.
Кон врв
Omar Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Too young to die...

Регистриран: 22.Февруари.2009
Статус: Офлајн
Поени: 12633
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Omar Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јуни.2010 во 02:36
големо%20гушкање idi Romania jas cestam... голема%20насмевка
Кон врв
BellaGrandma Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Game over

Регистриран: 10.Јуни.2010
Статус: Офлајн
Поени: 20029
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BellaGrandma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јуни.2010 во 02:35
Лелеее забегани
Во 2 и 30 за јадење зборат. Ми се јаде и мене сегатагатага

Инаку најубава пица ми е таа што јас ќе си ја направам. Со се во неа. А од овие другиве скоро ниеднарамнодушност
Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Статус: Офлајн
Поени: 9425
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јуни.2010 во 02:28

 Ne e losa picata Omar, mi se prijade голема%20насмевка
Кон врв
Omar Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Too young to die...

Регистриран: 22.Февруари.2009
Статус: Офлајн
Поени: 12633
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Omar Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јуни.2010 во 02:22
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Originally posted by Omar Omar напиша:

pizza conpollo

намигнување



kakva bese taa pizza? плазење


Pa so bel sos (gorgonzola so pavlaka), mozzarella, pilesko belo meso na skara i pecurki... голема%20насмевка
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Статус: Офлајн
Поени: 9425
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јуни.2010 во 02:19
Originally posted by Omar Omar напиша:

pizza conpollo

намигнување



kakva bese taa pizza? плазење
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 11>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,234 секунди.