IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Технологија > Хардвер и софтвер
  Активни теми Активни теми RSS - Линукс (Инсталирање, Дистрибуции, Работа)
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Линукс (Инсталирање, Дистрибуции, Работа)

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345>
Автор
Порака Обратен редослед
Митко Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Март.2006
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 38
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Митко Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2006 во 20:48
Јас сум задоволен со Slackware 10.1 (на другиот компјутер, дома) и Slackware 10.2 (на серверот во Хрватска). Немам инсталирано GUI затоа што не ми ни треба, ги користам исклучиво на конзола.

Поздрав :)
Mitko
Кон врв
natalija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Министерка за гушкање

Регистриран: 26.Јули.2005
Поени: 13319
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај natalija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2006 во 10:06
Зоки супер е Центосот многу ми се допага...пробај го нема да зажаилш
Кон врв
ZokiBoSS Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Август.2005
Поени: 240
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ZokiBoSS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2006 во 11:04
Супер Наталија .. Ај пробај го и ќе кажиш каков е.. Јас дома инсталирав Канотикс.. Уфф, закон е системот, посебно за послаби компјутери.. На 1 ЦД е, и тоа лајв, и стварно сум задоволен.. А за некој ден ке пробам Кнопикс, тој е на 1 ДВД .. Ова ми е како тест фаза, се што ке ми се најди од линукс при рака инсталирам .. Да видам шо е како е :D .. Поздрав
That What Doesn't Kill Me, Only Makes Me Stronger..!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Министерка за гушкање

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај natalija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Февруари.2006 во 11:00
Зоки...вчера го инсталирав Центос.. па дур наместам се
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ZokiBoSS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Февруари.2006 во 20:51
SayHI, имаш повеќе видови на линукс, а го користиш тој што ти е потре*ен.. Пример јас користам Слеквер, тој појќе е базиран врз конзола, едно 60-70% од опциите, подесувања, инсталирања, етц .. одат преку конзола. А имаш исто така и Мандрива и СуСЕ кои се повеќе на Point and click опција.. Скоро сите пакети содржат дополнителен доста голем софтвер за тој вид на дистрибуција, кој е вклучен во ЦД-ата што ги добиваш со него..

П.С. Мене овие дистрибуции ми се најпознати и испробани, а има и други како на пример: Федора, Кајликс, Џенто, етц етц
Кон врв
vd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 13.Јануари.2006
Поени: 1539
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Февруари.2006 во 20:33

natalija: Линухот не е како виндо.. па ти фали па симишаш па инсталираш...Во самата инсталација на линух имаш параметри кои треба да ги сетираш што сакаш да ти биде инсталирано, дали винап игри,флеш, макромедија , тотем муви итн... ако тоа го направиш без никаков проблем ќе ти прими и работи целата програма..

DA? a vo koja verzija gi ima tie parametri? primer, ti koja verzija na linuks koristis pa da se potrudam i jas da ja nabavam taa verzija i da gi probam tie raboti, ustvari da gi vidam tie parametri koi gi nema ocigledno na site verzii! Konkretno, kakov vid na muzicki fajlovi slusas ti na linuks?

Кон врв
Dogi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 19.Април.2005
Поени: 3168
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Dogi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Февруари.2006 во 11:07
Originally posted by sayHI sayHI напиша:

Ако работиш со пути, значи си поврзан од компјутерот каде што ти работиш со некој друг компјутер преку СШ! тогаш, како да преземеп фајл од некаде тамо, и како да наредиш фајл во некаде тамошниот компјутер од компјутерот на кој што работиш!

Воедно, ако сака некој бесплатен Линукс, лајв цд и инстал цд, нека оди на
www.shipit.ubuntu.com и нека си нарача

А ова со музичкиве фајлови, не ги отвара де! бара декодер нешто незнам што! реков јас нее добро не работи така вие викавте се е во ред

На кој program language е направен Линукс?

Линуксот е направен во С.
Јас сум мајстор!

Кликни овде за комуникација со мене (потоа кликнете во полето 'Edit nickname' и впишете го вашето име)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Министерка за гушкање

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај natalija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Февруари.2006 во 09:43
sayHI Зокибосс многу убаво потенцира дека е лесен за работа но поколно тежок за инсталација. Треба да знаеш што сакаш па да инсталираш.
Линухот не е како виндо.. па ти фали па симишаш па инсталираш...Во самата инсталација на линух имаш параметри кои треба да ги сетираш што сакаш да ти биде инсталирано, дали винап игри,флеш, макромедија , тотем муви итн... ако тоа го направиш без никаков проблем ќе ти прими и работи целата програма..
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2006 во 16:30
Ако работиш со пути, значи си поврзан од компјутерот каде што ти работиш со некој друг компјутер преку СШ! тогаш, како да преземеп фајл од некаде тамо, и како да наредиш фајл во некаде тамошниот компјутер од компјутерот на кој што работиш!

Воедно, ако сака некој бесплатен Линукс, лајв цд и инстал цд, нека оди на
www.shipit.ubuntu.com и нека си нарача

А ова со музичкиве фајлови, не ги отвара де! бара декодер нешто незнам што! реков јас нее добро не работи така вие викавте се е во ред

На кој program language е направен Линукс?

Изменето од sayHI
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ZokiBoSS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Февруари.2006 во 18:29
SayHI незнам и јас, немам работено со програмирање нити скриптирање, пошто кратко време користам линукс, али ако ти е толку битно ке прашаме некој ..

Натали мислам дека има и да смениш боја кога креираш датотека на почеток, али пробај и со други алатки .. Ако треба дополнителна помош, тука сме за те*е бејб ..
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Февруари.2006 во 16:18

1234567890

234567890

34567890

4567890

Е незнам како да напишеш скрипта која ќе ти го извади ова на скрин кога ќе ја повикаш (на терминал, на шел кога работиш)!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Министерка за гушкање

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај natalija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Февруари.2006 во 09:52
Ке го тестирам сликата ми е ргб формат и кога отварам new и ја намалувам резолуција итн..ми отвара нов но не е тоа тоа бејб.
а на тоолс со таа опциај не ми дава ..ни да мрдне од намалување..
Батали бејб ќе пробам друга опција и ќе ти јавам ок?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Министерка за гушкање

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај natalija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Февруари.2006 во 09:46
ок сега ке пробам 10х
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ZokiBoSS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Февруари.2006 во 09:36
Нааато бе, имаш една опција на почеток, уште кога ке притисниш New, да наместиш резолуција.. Нели излегува прозорец и те прашува за димензиите на листот, и под него имаш Advanced Options и таму имаш за резолуција.. Или пак евентуално ако не проработи тоа, имаш во опциите Tools -> Transform Tools -> Crop & Resize ... Е сеа, и то ако не фаќа .. Ај прво пробај вака, па после ќе бараме друго чаре 
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,625 секунди.