IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Решение за сите светски "проблеми"
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Решение за сите светски "проблеми"

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 13>
Автор
Порака Обратен редослед
Pica pica Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Октомври.2010
Статус: Офлајн
Поени: 1488
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pica pica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Декември.2011 во 18:28
Originally posted by Niko777 Niko777 напиша:

Здраво Pica pica,

Jас гледам решение за светските проблеми не во егоизмот туку во љубовта кон ближниот, но со почит кон слободната воља која е од Господ гарантирана.

2 Срцето на мудрецот е на десната страна, а на глупецот на левата.

Инаку имам разбирање за твеото мислење, дека многу религии се како "пазари", и не се противам на тоа. Имам и јас пишувано за таа тема.
Но јас ќе се ограничам на мојата Вера во Исус кој е Христос Единородениот, Воскреснатиот Месија преку Библјата како Божјиот Збор.

Мојата Христијанска Библиска вера се состои од 2 компоненти 1) интимна, и 2) јавна/колективна:

1) интимна - тоа е личната молитва помеѓу верникот и Господ (ќе нагласам ГОСПОД, а НЕ други луѓе без разлика на нивното образование)

2) јавна/колективна - љубовта кон ближниот значи интеркција, т.е. ако кога некој верник ќе дознае каде го има Вечниот Живот и каде може да се добие благонаклонатоста од Господ Бог, тогаш тој сака оваа Добра Вест ја подели за што повеќе други луѓе за и тие да ја добијат истата таа шанса за победа над смртта.

Пословици: 12:11 Кој ја обработува својата земја, наситен е со леб, а кој трча по суетата, неразумен е.

п.с. јас не очекувам "сите" да ја прифатат Доброта Вест од Библјата, бидејќи тоа не би било во согласност со Исусовите зборови дека *мнозинството одат кон пропаст*, но можам да им понудам, па тие сами да одлучат дали "ќе ја одбиат поканата".

Па затоа не гледам потреба да ми забрануваш или подсмеваш кога постирам цитати од Библијата. Се разбира уште сега ти кажувам дека твоите навреди не ми сметаат, простувам се.
А ако мислиш дека сум ги одбрал погрешните цитати, повели цитирај и ти од Библијата па ќе дискутираме. Но очекувај дека ќе дискутирам на Библиски теми, или од Библиски аспект. Фала однапред за разбирањето.

Поздрав,

7 Сите реки течат во морето, и морето не се преполнува; од каде што течат реките, таму се враќаат за да го почнат повторно својот тек.
8 Сè е мачно. Никој не може да рече дека очите се нагледаа до насита и дека ушите се наслушале достатно.
9 Што било, пак ќе биде, и што се правело, пак ќе се прави, и нема ништо ново под сонцето.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Декември.2011 во 18:14
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pica pica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Декември.2011 во 17:59
На јеховини сведоци!
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Декември.2011 во 17:56

15Потоа (Исус) им рече:
   „Одете по целиот свет и проповедајте им ја Радосната вест на сите луѓе! 16Секој што ќе поверува и ќе се крсти - ќе биде спасен. А секој што ќе одбие да поверува - ќе биде осуден. (Марко 16)

Ovoj stih e postojano citiran od hristijanite... a bidejkji i ti go pravish toa, bi te prashal:

- Komu mu go veli toa Isus ?

Изменето од Messenger - 18.Декември.2011 во 17:56
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Niko777 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Декември.2009
Поени: 170
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Niko777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Декември.2011 во 10:53
За решение на светските проблеми на човештвото му е потребна Божја Помош од Господ Бог.
За жал многумина мислат дека е Господ Бог во Библјата е крволочен убиец, а Тој е всушност Праведен Судија милостив и спремен да прости на оној кој се кае:

(ПРОРОК ЕЗЕКИEЛ Гл 33) 1 Ми дојде Господово слово:… 10 Човечки сине, речи му на Израелевиот дом. ‘Вие зборувате: „Нашите престапи и гревови нè притискаат и пропаѓаме заради нив. И уште да живееме?”‘

11 Одговори им: ‘Животот Ми Мој - говори Господ Бог - Мене не Ми е до смртта на безбожникот, туку да се одврати од својот лош пат и да живее! И така, обратете се од својот лош пат! Зошто да умрете, Израелев дому!’

12 Човечки сине, речи им на синовите на својот народ: ‘Праведникот нема да го избави неговата праведност во денот кога ќе согреши, ниту безбожникот ќе страда заради својата безбожност во денот кога ќе се одврати од неа, како што ни праведникот не ќе може да остане во живот во денот кога ќе согреши.’
13 Ако му речам на праведникот: ‘Ќе живееш!’ а тој почне да се надева во својата праведност и почне да прави неправда, ќе ја заборавам сета негова праведност, и тој ќе умре заради неправдата што ја направи!

14 Ако му речам на безбожникот: ‘Ќе умреш!’ а тој се одврати од својот грев и почне да прави по законот и правдата;
15 го враќа залогот, го плаќа ограбеното, не правејќи беззаконија - ќе живее, нема да умре!

16 И сите гревови што ги имаше направено ќе му бидат заборавени. Работи според законот и правдата, ќе живее!

17 Но синовите на твојот народ говорат: ‘Господовиот пат не е праведен!’ Нивниот пат не е праведен!
18 Ако праведникот се одврати од својата правда и почне да прави неправда, тој ќе умре заради тоа.
19 А ако безбожникот се одврати од својата безбожност и почне да работи според законот и правдата, тој ќе живее заради тоа.

20 А вие велите: ‘Господовиот пат не е праведен!’ На секој од вас ќе ви судам според неговите патишта, Израелев дому!”

Поздрав,
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Niko777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2011 во 01:33
Здраво Pica pica,

Jас гледам решение за светските проблеми не во егоизмот туку во љубовта кон ближниот, но со почит кон слободната воља која е од Господ гарантирана.

Инаку имам разбирање за твеото мислење, дека многу религии се како "пазари", и не се противам на тоа. Имам и јас пишувано за таа тема.
Но јас ќе се ограничам на мојата Вера во Исус кој е Христос Единородениот, Воскреснатиот Месија преку Библјата како Божјиот Збор.

Мојата Христијанска Библиска вера се состои од 2 компоненти 1) интимна, и 2) јавна/колективна:

1) интимна - тоа е личната молитва помеѓу верникот и Господ (ќе нагласам ГОСПОД, а НЕ други луѓе без разлика на нивното образование)

2) јавна/колективна - љубовта кон ближниот значи интеркција, т.е. ако кога некој верник ќе дознае каде го има Вечниот Живот и каде може да се добие благонаклонатоста од Господ Бог, тогаш тој сака оваа Добра Вест ја подели за што повеќе други луѓе за и тие да ја добијат истата таа шанса за победа над смртта.

п.с. јас не очекувам "сите" да ја прифатат Доброта Вест од Библјата, бидејќи тоа не би било во согласност со Исусовите зборови дека *мнозинството одат кон пропаст*, но можам да им понудам, па тие сами да одлучат дали "ќе ја одбиат поканата".

Исус им рече 13„Влезот во Божјото царство е низ тесна врата, а мнозинството луѓе одат по широкиот и лесен пат кој води во пропаст! 14А мала е вратата и тесен е патот што водат во вечен живот, и мал број луѓе го наоѓаат. “ (Матеј 7, Macedonian New Testament (MNT))

(http://www.biblegateway.com/ Macedonian New Testament (MNT))
(1) јавна/колективна:
15Потоа (Исус) им рече:
   „Одете по целиот свет и проповедајте им ја Радосната вест на сите луѓе! 16Секој што ќе поверува и ќе се крсти - ќе биде спасен. А секој што ќе одбие да поверува - ќе биде осуден. (Марко 16)

(2) интимна:

Исус им рече 5„А кога се молите, не постапувајте како лицемерите, кои сакаат да бидат забележани од другите кога се молат по синагогите[d] и по плоштадите. Ве уверувам дека друга награда за нив ќе нема! 6А ти, кога ќе се молиш, влези во својата соба, затвори ја вратата и помоли Му се на твојот невидлив небесен Татко, Кој го гледа тоа што е тајно и ќе те награди јавно. (Матеј 6)

Па затоа не гледам потреба да ми забрануваш или подсмеваш кога постирам цитати од Библијата. Се разбира уште сега ти кажувам дека твоите навреди не ми сметаат, простувам се.
А ако мислиш дека сум ги одбрал погрешните цитати, повели цитирај и ти од Библијата па ќе дискутираме. Но очекувај дека ќе дискутирам на Библиски теми, или од Библиски аспект. Фала однапред за разбирањето.

Поздрав,
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pica pica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Декември.2011 во 23:32

Здраво Pica pica,

Во врска со твоeтo прашање… Ако ти сметаш дека треба да се збрани цитирање на Библијата освен "за доволно добрите"? Можеби можеш тоа да му го предложиш на администраторот, па нека воведат правило на форумот и нека забранат цитирање на Библијата.

Слична практика е веќе позната од историјата.

Поздрав до тебе,

Генерално на темата,

Јас сметам дека решениата за светските проблеме може да се најдат во Библијата, но е потребна време.

И се додека (сеуште) не ми е забранено да ја цитирам и промовирам Библијата и мојот Господ Исус Христос Живиот, јас ќе продолжам да го правам тоа.

Така на пример можните решениа што ги гледам, се верност кон Господ Бог Исус Христос и немање страв од луѓето насилници.
Се разбира Вечниот живот преку името на Исус останвуа релевантно решение за смртта.

Поздрав,

Niko777,
Верата е интимна работа на секој човек,можеби еден од проблемите во светот е тоа што верата ја направија како ланец ресторани во кои служат брендина храна препознатлива по нејзиниот вкус.
Се појавија толку многу ресторани кои нудат најразновидна духовна храна со што во трка за зголемување на бројот на своите муштерии почнаа да "продаваат" и бајата храна со што ги трујат луѓето.

Niko777,копни си во твојата земја(тело) насади своја нива,обезбеди си сам храна(искуство-доживеј го нештото),а најнапред ископај длабок бунар за да можеш сам да ја наводнуваш нивата,пиј вода од својот извор и немој да дозволиш да се разлева водата по улици.

Тогаш твојата вера ќе ти биде како жена,само твоја и нема да ја нудиш по улица на минувачи како блудница.

Поздрав

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Декември.2011 во 16:23
Niko777, bidi doblesen i dokolku nemash odgovor togash kazhi deka nemash i ne ja izvrtuvaj rabotata.

Pica pica te prasha mnogu jasno i ednostavno:

Originally posted by Pica pica Pica pica напиша:

прашањето ми беше како Ти го разбираш Вечниот живот.
Со твој зборови објасни како ти го разбираш тоа.

Ti namesto da mu odgovorish so svoi zborovi, kako go razbirash vechnit zhivot, postirashe cel ferman citati od Biblijata, onaka kako shto pravish postojano.

Na forumov ne e zabraneto postiranje citati od bilo koja kniga. Naprotiv, toa e pozhelno vo sluchai koga takvi se baraat . Vo ovoj sluchajov toa ne se barashe od tebe. Pica pica izrichito barashe da ne se povikuvash na niv. So drugi zborovi ti reche da ne se sokrivash zad Biblijski avtoriteti, no dokolku gi razbirash nivnite citati togash objasni gi so svoi zborovi.

Zatoa, nema potreba da mavash po samarot.

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Niko777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Декември.2011 во 16:10
Здраво Pica pica,

Во врска со твоeтo прашање… Ако ти сметаш дека треба да се збрани цитирање на Библијата освен "за доволно добрите"? Можеби можеш тоа да му го предложиш на администраторот, па нека воведат правило на форумот и нека забранат цитирање на Библијата.

Слична практика е веќе позната од историјата.

Поздрав до тебе,

Генерално на темата,

Јас сметам дека решениата за светските проблеме може да се најдат во Библијата, но е потребна време.

И се додека (сеуште) не ми е забранено да ја цитирам и промовирам Библијата и мојот Господ Исус Христос Живиот, јас ќе продолжам да го правам тоа.

Така на пример можните решениа што ги гледам, се верност кон Господ Бог Исус Христос и немање страв од луѓето насилници.
Се разбира Вечниот живот преку името на Исус останвуа релевантно решение за смртта.

Исус рече 32 ”И така, секој кој Ме признава Мене пред луѓето, ќе го признаам и Јас него пред Мојот Татко, Кој е во небесата.
33 А кој ќе се одрече од Мене пред луѓето, и Јас ќе се одречам од него пред Мојот Татко, Кој е во небесата.” (МАТЕЈ Гл 10)

Исус рече 26 Затоа, не бојте се од нив; зашто нема ништо покриено, што не ќе се открие, ниту сокриено што не ќе се дознае.
27 Што ви говорам во темнина, кажете го во светлина; и што ќе чуете на уво, прогласете го од покривите.

28 И не бојте се од оние кои го убиваат телото, а душата не можат да ја убијат. Туку бојте се повеќе од Оној, Кој може да ги погуби и душата и телото во пеколот. (МАТЕЈ Гл 10)

26 А по осум дни, Неговите ученици пак беа внатре, и Тома со нив. Додека вратата беше затворена, Исус дојде, застана на средина и им рече: „Мир вам!”
27 Потоа му рече на Тома: „Испружи го твојот прст ваму и види ги Моите раце; и испружи ја твојата рака, и стави ја во Моите ребра; и не биди неверен - туку верен!”

28 Тома одговори и Му рече: „Мој Господ и мој Бог!”

29 Исус му рече: „Поверува, зашто Ме виде. Блажени се кои не виделе, а поверувале.

30 И многу други чуда направи Исус пред учениците, кои не се запишани во книгава;
31 а овие се запишани, за да верувате дека Исус е Христос, Божји Син, и верувајќи да имате живот во Негово име. (ЈОВАН Глава 20)

Поздрав,
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Декември.2011 во 15:31
Amin !

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pica pica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Декември.2011 во 10:46

Zdravo Pica pica,

pешението на светскиот проблем на смртта е опишано вака (можеби има други описи во Библијата но не сакам да ја преоптеретувам темата)

п.с. Инаку лично за мене јас имам доВЕРБА во Господ Бог, и затоа не сум скептичен и недоверчив кон Неговата изјава за воскреснувањето чепкајќи по "научни објаснувања" што во овој живот не сум компететентен ни да ги разберам. Јас не се поставувам себе на исто рамниште со Господ па да ја "проценувам" точноста на Неговите Свети Зборови во Библијата:

Поздрав,

Niko777,
Ако не ги разбираш и не се осмелуваш да "процениш" за точноста на неговите зборови,зошто споделуваш со нас цитати за кои не си бил сведок или воопшто не си ги доживал.
Секое друго објаснување за решенија на светски проблеми ќе се сведе на цитати кој милозвучно ќе ги читаме.

Песната е таа,ама стиховите не се тие.
Секој ќе го слуша-следи тоа за кое навива(верува).
Звучиш вака!!!
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Niko777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Декември.2011 во 15:34
Zdravo Pica pica,

pешението на светскиот проблем на смртта е опишано вака (можеби има други описи во Библијата но не сакам да ја преоптеретувам темата)

п.с. Инаку лично за мене јас имам доВЕРБА во Господ Бог, и затоа не сум скептичен и недоверчив кон Неговата изјава за воскреснувањето чепкајќи по "научни објаснувања" што во овој живот не сум компететентен ни да ги разберам. Јас не се поставувам себе на исто рамниште со Господ па да ја "проценувам" точноста на Неговите Свети Зборови во Библијата:

Od Biblijata
(biblegateway.com, Macedonian New Testament (MNT)) (Јован 6:43-47)

43Исус им одговори: „Не мрморете помеѓу себе!
44Никој не може да дојде кај Мене, ако небесниот Татко, Кој Ме прати, не го привлече;а на крајот, Јас ќе го воскреснам за вечен живот!
45Во пророчките книги на Светото Писмо стои запишано: ,Бог ќе ги научи сите‘. Секој што Го слуша небесниот Татко и учи од Него, доаѓа кај Мене. 46Тоа не значи дека некој Го видел Бог, освен Оној Кој потекнува од Бога. Само Тој го видел Таткото
47Ве уверувам дека оној што верува во Мене, веќе има вечен живот. (Јован 6:43-47)

(mkbible.net)

45 Така е напишано: „Првиот човек, Адам, стана жива душа”; а последниот Адам - животворен Дух.
46 Но не е прво она што е духовно, туку е прво природното, а духовното доаѓа потоа.

47 Првиот човек е од земја, земјен; вториот Човек е од небото.

48 Каков е земниот, такви се и земните; каков е небесниот, такви се и небесните.
49 И како што го носиме обликот на земниот, така ќе го носиме и обликот на небесниот.

50 Ова ви го велам, браќа: телото и крвта не можат да го наследат Божјото Царство; ниту распадливото го наследува нераспадливото.

51 Еве! Ви кажувам тајна: не ќе - умреме сите, но сите ќе се измениме,

52 во еден миг, во миг на окото, при гласот на последната труба: имено трубата ќе затруби и мртвите ќе воскреснат нераспадливи, а ние ќе се измениме,

53 зашто треба ова распадливото да се облече во нераспадливо; и ова смртното да се облече во бесмртност.

54 А кога, ова, распадливото ќе се облече во нераспадливост; и, ова, смртното ќе се облече во бесмртност, тогаш ќе се збидне напишаното слово: „Победата ја проголта смртта.

55 Смрт, каде ти е победата? Смрт, каде ти е осилото?”
56 Осилото на смртта е гревот; а силата на гревот е законот.

57 Но, фала Му на Бога, Кој ни даде победа преку нашиот Господ Исус Христос.

58 Затоа, мои возљубени браќа, бидете цврсти, непоколебливи, секогаш пребогати во Господовото дело, знаејќи дека вашиот труд во Господа не е напразен. (ПРВО КОРИНТЈАНИТЕ Глава 15 )

Поздрав,
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pica pica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Декември.2011 во 15:03

Решение за светскиот проблем на смртта е Вечниот Живот кој може да се добие само од Бог и преку Неговиот Единороден Син Исус Христос Воскреснатиот.

Поздрав,

Niko777
Сосема те разбирам дека ти веруваш дека Вечниот живот може да се добие преку Бог и Неговиот Единороден Син Исус Христос Воскреснатиот,прашањето ми беше како Ти го разбираш Вечниот живот.
Со твој зборови објасни како ти го разбираш тоа.

Поздрав
Кон врв
dedanoe Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Октомври.2011
Локација: dedanoe city
Поени: 385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dedanoe Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Декември.2011 во 14:52
pope semakedonski koga mi sluzhish mene ti defakto mu sluzhish na Dobri Bog... abe ajde, koj si pa ti jas tebe da ti sluzham ??? pa pope i jas sum sade bozhji sluga kako tebe, nie dvata sme vo toj sluchaj vojnici vo armijata na istot marshal.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 13>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.