IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Капиталистичката религија и нејзините догми
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Капиталистичката религија и нејзините догми

Внеси реплика Внеси реплика страница  <123
Автор
Порака Обратен редослед
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Статус: Офлајн
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Мај.2010 во 10:07
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Kapitalizmot ako go gledash kako religija ima eden bog a toa se parite, site nie trcame po toj bog celiot nash zivot zashto bez nego ne moze da ziveeme (hrana obleka itd)...

Парите се нафората на капиталистичката религија!   

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Spiros, treba da pravish razlika megju terminite "religijata na kapitalizmot" i "капетализмот е религија".

Prvoto znachi koi se vrednostite, zakonite i dogmite (dokolku postojat) na toa opshtestveno ureduvanje. Tuka terminot religija se koristi figurativno, kako nekakov sinonim za nekoi eventualni odredeni cvrsti i nepromenlivi vrednosti, kako shto toa gi imaat religiite.

No koga kje kazhesh deka "капетализмот е религија", togash stavash znak na ravenstvo megju opshtestvenoto ureduvanje i religiite, shto e sosem pogreshno i kako takvo neprifatlivo za edna razumna diskusija. Ednostavno kazhano, meshash babi i zhabi.

Kapitalizmot ne e religija i spored toa ovaa tema ne e za ovoj podforum. Ako sakash da diskutirash za kapitalizmot i negovite dogmi (dokolku postojat), togash temava otvori ja vo "Biznis i ekonomija".

Јас пак велам дека капитализмот е практична религија во која модерниот човек практички повеќе верува, служи, се жртвува, се држи на нејзините догми, нејзините принципи,... бидејќи тој (краткогледо но) практички повеќе гледа конкретен спас - засебе и своите блиски - од неа, одколку од БОГА во Христа!

Сигурен сум дека ако малку подлабоко размислиме ќе видиме дека капитализмот не е само опшествено уредување, туку тој е и најраспостранетата религија која на човекот му нуди извесно “помирување“ и (релативно) "спасение" од маките.

Религијата на мамонот е спомената и во Светото Писмо!

Originally posted by gonzo gonzo напиша:

Ne me drzi mesto ,sram ne sram, ja mora da si prasam....sto e kapetalizam, by the way?...Go prasav cicko Guglomir ama nesto me zaebava ne mi kazuva tocno...тага...mene mi zvuci ko da kapetalizmot mu e brat na kapitalizmot...ili Spirko zaebal toa bukvata...aaaaa????....збунетостзбунетостзбунетост

спирко ја утнал буквата.

Sorry и ти благодарам за интервенцијата!

Изменето од spiros - 29.Мај.2010 во 12:04
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Мај.2010 во 08:29
Kapitalizmot ako go gledash kako religija ima eden bog a toa se parite, site nie trcame po toj bog celiot nash zivot zashto bez nego ne moze da ziveeme (hrana obleka itd)...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Мај.2010 во 01:24
Spiros, treba da pravish razlika megju terminite "religijata na kapitalizmot" i "капетализмот е религија".

Prvoto znachi koi se vrednostite, zakonite i dogmite (dokolku postojat) na toa opshtestveno ureduvanje. Tuka terminot religija se koristi figurativno, kako nekakov sinonim za nekoi eventualni odredeni cvrsti i nepromenlivi vrednosti, kako shto toa gi imaat religiite.

No koga kje kazhesh deka "капетализмот е религија", togash stavash znak na ravenstvo megju opshtestvenoto ureduvanje i religiite, shto e sosem pogreshno i kako takvo neprifatlivo za edna razumna diskusija. Ednostavno kazhano, meshash babi i zhabi.

Kapitalizmot ne e religija i spored toa ovaa tema ne e za ovoj podforum. Ako sakash da diskutirash za kapitalizmot i negovite dogmi (dokolku postojat), togash temava otvori ja vo "Biznis i ekonomija".

Изменето од Messenger - 29.Мај.2010 во 01:28
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Мај.2010 во 01:00

Сакате да кажете дека мамон - во меѓувреме - не бил способен да формира своја религија, која пробува да ја потисне Христовата?    

Валтер Бенјамин: “ Религијата на капитализмот“ (издадена 1921) - Франкфурт на Мајна

Една од мандалите на капитализмот.

Изменето од spiros - 29.Мај.2010 во 12:02
in Time & Eternity!

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Мај.2010 во 00:18

Mozhebi sepak postoi nekoja religija kapetalizam za koja ne sme znaele do sega.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
gonzo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Мачкозил

Регистриран: 04.Декември.2008
Локација: У дневну
Поени: 3137
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај gonzo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Мај.2010 во 00:16
Ne me drzi mesto ,sram ne sram,  ja mora da si prasam....sto e kapetalizam, by the way?...Go prasav cicko Guglomir ama nesto me zaebava ne mi kazuva tocno...тага...mene mi zvuci ko da kapetalizmot mu e brat na kapitalizmot...ili Spirko zaebal toa bukvata...aaaaa????....збунетостзбунетостзбунетост
You have the right to remain silent. Anything you say will be misquoted, then used against you.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Мај.2010 во 00:13
Kapitalizmot e ekonomsko opshtestveno ureduvanje i nema nikakva vrska so religija. Toa e kako da kazhesh deka socijalizmot, komunizmot ili feudalizmot se religii.

Toa se osnovni raboti shto se uchat vo sredno uchilishte i ne bi tebalo barem tuka, na Veroispoved, da pravime vakvi gafovi.

Изменето од Messenger - 29.Мај.2010 во 00:14
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Мај.2010 во 23:34

Навистина е неумно се’уште да се затвораат очите пред фактот, дека капитализмот е религијата со најповеќе следбеници во овој свет.

Поради тоа би сакал да ве поканам - ако вие можно - да размениме мислења, да подискутираме за оваа религија и нејзините догми кои суверено владеат со овој свет.

Поздрав

Изменето од spiros - 29.Мај.2010 во 12:00
in Time & Eternity!

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <123
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.