IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Родителите знаат подобро од мене?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Родителите знаат подобро од мене?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <123
Прашање: Dali roditelite znaat shto im e podobro na decata?
Одговор Гласови Статистика
3 [25,00%]
9 [75,00%]
Не може да гласате на оваа анкета

Автор
Порака Обратен редослед
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Ноември.2009 во 00:15
Sekoj od nas vo zhivotot se sretnal so porakata:

"Jas sum ti tatko (majka) i znam sto e podobro za tebe!"

Istovremeno, sigurno sekoj od vas si pomislil: "Ama jas tochno znam sto mi e sega podobro i onoa shto mi go velish ti sigruno ne e toa."

Skoro na sekoj vtor chekor, koga kje ste poskale neshto da napravite ili da imate, roditelite vi velele "Ne, jas znam shto e podobro za tebe!"

Obichno diskusijata techela vaka... vie ste prashuvale:

- A zoshto?

Odgovorot bil:

- Oti jas sum ti roditel.

Se razbira, toa za vas ne znachelo nishto vo odnos na onoa shto ste sakale da napravite:

- A zoshto?

- Oti sum postar!

Shto ima vrska strosta so toa dali vie sakate neshto vo momentot:

- A zoshto?

- ZA TVOE DOBRO, MAGARE EDNO!

Obichno tuka ste zastanuvale so prashanjata, bidejki od iskustvo znaete deka ako prodolzhite so sledno "A zoshto?" od tatkoto evetualno kje si dobiete po zadnicata, a majka vi odednash kje ve obremeni so nesakan grev i grizha na sovest velejki "jas zhivotot go davam za tebe, a ti vidi kako mi vrakjash..."

Sega, naucheni od svoite roditeli, ubeden sum deka istoto im go pravite i na svoite deca... mora sekogash da bide onaka kako sto ste pravele i vie... toa sekogash e merilo za onoa "jas znam tochno shto ti treba sega tebe i znam podobro od tebe oti jas sum postar i sum go pominal vekje toa".

Prashanjeto e kolku ima vistinska vrednost takvoto tvrdenje za onoa shto bilo dozhiveano nekogash, vo relacija na novoto vreme i novite potrebi, na strana sto se raboti i za potpolno razlichni individui koi samo po nekoja sluchajnost pripagjaat vo semejtvoto na roditelite?

Dali navistina roditelite sekogash znaat sto e podobro za decata?

I ne bi sakal tuka da se javat komnetari od stilot "pa, roditelite toa go pravat oti gi sakaat decata". Ostavete ja ljubovta na strana bidejki taa znae da bide slepa i ne e nikakov dokaz za bilo kakvo znaenje. Isto taka ne bi sakal da se postavuvaat primeri kako skokanje od prozor, stavanje raka na vzheshtena ringla, sechenje prstiso nozhici ili bilo kakvi drugi raboti koi se opasni po zdravje ili zhivot.

Da pozbrouvame za za toa dali roditelite, so samoto toa shto se vozrasni, po nekoj avtomatizam znaat shto e podobro, a shto ne za svoite deca? Dali onoa shto tie go prozhiveale i dali tokmu nivnoto specifichno iskustvo znachi edinstven nachin na ispravno zhiveenje? Dali roditelite preku svojata kontrola i diktat mozhebi ne sakaat na nekoj nachin da gi modeliraat decata po svoj terk?

I na krajot, dali decata na toj nachin imaat shansa da si gi ostavarat svoite zhelbi i idei, i da stanat svoi originalni chovechki lichnosti, bez da da bidat izmodelirani kako nekakvi kopii na svoite roditeli?

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <123
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.