|
Македонска Енциклопедија |
Внеси реплика | страница <12345 65> |
Автор | |||
aLbaneso
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 27.Септември.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 933 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Изменето од aLbaneso - 03.Ноември.2009 во 10:47 |
|||
Љаеш НЕ касаш !
|
|||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ууууффффф! Ако е така јас најпонизно се извинувам, но таа грешка не беше намерна туку од незнаење. Затоа, ако тоа е вистинската причина за лутењето од нивна страна, еве, се обврзувам дека повеќе нема да ги викам шиптари туку шчиптари. Само (за евентуално да нема некоја забелешка и по овој термин), пред тоа ќе чекам тие да се произнесат по оваа забелешка! Ако се произнесат?! |
|||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
|||
Buggyman
Сениор Регистриран: 26.Јуни.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1308 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Тоа јас не би можел да одговорам. |
|||
Homo homini lupus est...
|
|||
МАРШАЛ
Сениор ГРОБАР ДО ГРОБА Регистриран: 06.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 44396 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
мислиш дека тогаш не би се наоѓале навредени ..........
|
|||
Buggyman
Сениор Регистриран: 26.Јуни.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1308 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Точно е дека ниту јас самиот не знам зошто не се рабираме...
Ако тие меѓусебно се викаат ШЧиптари, зошто јас да го менувам тоа и да одземам буква која го менува значењето на зборот. |
|||
Homo homini lupus est...
|
|||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ако с ерасчисти ке нема тензија, ке нема одвлекување на внимание. На гладен народ лесно може да му се фрли коска за карање или паричка за поткусурување. Платата пак ке ми касни 15 дена, сметките ке ми стојат неплатени ама веста за влез во ЕУ без сите веднаш го одзема вниманието и се заборави на реалноста. Тоа е наше секојдневие- деца чекаат лек за леукемија, војската (па нека е и платена) ни спие пред влада, бранители враќаат пари, се караат министри со правобранители, опозиција и позиција, се затвораат директори бивши и сегашни за проневери и така редум. Кој да мисли на сиромаштија кога има толку сеири
|
|||
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Не е тешко. Ако е до едната буква, треба да се појават во јавноста албанците-интелектуалци, да појаснат зошто е така, која е разликата и во што се состои навредата... Голем дел од народот ова не го разбира, и се додека некој не му го објасни ќе остане така. Досега кај нас таква јавна дебата немало (или јас не сум видела), а лично сметам дека е потребно ова да се знае и да се расчисти. И да, другите ги нарекуваат, но и тие самите меѓусебно така се нарекуваат (за разлика од примерот со “фиромците“), не знам зошто не се разбираме? Или разликата е во едната буква? Изменето од Анастеа - 02.Ноември.2009 во 21:16 |
|||
МАРШАЛ
Сениор ГРОБАР ДО ГРОБА Регистриран: 06.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 44396 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
шиптар ........ збор за доселени припадници на разни племиња од албанија за време на владеење на османлиите и поставени помеѓу два истородни и припадници на иста вероисповед народи ..... награда за вазалството но и секако добра тампон зона ........
|
|||
Buggyman
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Јас колку знам и напоменав, Албанците не се викаат меѓу себе шиптари туку шчиптари, и што е тешко да се каже шч-иптари? Појдовната точка ми беше енциклопедијата, во неа се вели дека ДРУГИТЕ ги нарекуваат.... јас само дадов осврт дека и нас ДРУГИТЕ не викаат фиромци... ама и нам ни е криво! Изменето од Buggyman - 02.Ноември.2009 во 21:12 |
|||
Homo homini lupus est...
|
|||
МАРШАЛ
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
а какво фајде и да е вратат оригиналната верзија на енциклопедијата во печат ? ........... НИКАКВА ......... се покажа дека манипулаторите добро го искористија моментот за создавање тензии меѓу граѓаните од различна етничка припадност и многу вешто ги “ измија “ рацете од секаква одговорност и вмешаност ......исто како што ги начна за миг и односите на меѓуверска основа со “ генијалноста “ за црква на скопскиот плоштад ........ ЗА КОГО ЛИ РАБОТИ ТОЈ ЧОВЕК
Изменето од МАРШАЛ - 02.Ноември.2009 во 21:09 |
|||
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Кога правиш споредба на двата случаи би требало да се тргнува од иста појдовна основа, нели?
Онака како што Албанците сами меѓу себе се нарекуваат и онака како што Македонците сами меѓу себе се нарекуваат, мислам дека сум јасна... |
|||
Buggyman
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Јас никаде не напишав дека ние се нарекуваме самите себе фиромци, туку другите.... |
|||
Homo homini lupus est...
|
|||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ние межу себе се викаме Арм`њ, другите не викаат Власи, Влахи а некои и Цинцари ама ние не се лутиме.
Во енциклопедијата пишува дека сме романизирани остатоци од што ни тие што напишале не знаат да кажат ама нит ја спориме, нит ке ја спориме. Секој има право да се пише што сака, секој може да се кити со туѓото ама копривите еднаш се сушат и ги откриваат л*****. Авторите на енциклопедијата ќе си останат одговорни пред себе, пред својот образ. Колку и како згрешиле ке покаже времето, ако им дошло до вистината оти можеби некому му дошло и до хонорарот. |
|||
Анастеа
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Со “мала“ разлика - ние самите меѓу нас не се нарекуваме фиромци туку Македонци. Изменето од Анастеа - 02.Ноември.2009 во 20:39 |
|||
Внеси реплика | страница <12345 65> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |