![]() |
|
Велигден - Фарбање на јајца |
Внеси реплика ![]() |
страница <1234> |
Автор | ||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||
![]() |
||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
|
![]() |
||
|
||
![]() |
||
|
![]() |
||
|
||
![]() |
||
|
![]() Вапцување на јајца – мала техника1. За првиот начин потребно е да исецкате ситно лушпи од кромидот и лукот. Секое јајце навлажнете го и поминете низ исецканите лушпи. Тие ке се залепат за јајцето и завиткајте го добро во фолијата.Ставете во водата и варете. Откако ке се сварат, извадете ги, нека постојат уште малку и тогаш извадете ги од фолијата. Прекрасен ефект ке имате. Знаете дека се премачкуваат со салвета или памучна крпа која е мрсна од зејтин. Изменето од Valerija - 12.Април.2014 во 22:01 |
||
|
||
![]() |
||
|
Мозаик јајца![]() И ова е само идеја за украсување на Велигденски јајца. Изменето од Valerija - 12.Април.2014 во 21:59 |
||
|
||
![]() |
||
zaguben ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 04.Јануари.2009 Статус: Офлајн Поени: 3387 |
|
![]() ![]() Изменето од zaguben - 20.Април.2009 во 14:56 |
||
![]() |
||
mamamd ![]() Сениор ![]() ![]() Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
|
Za ovaa godina se zavrsi farbanjeto. Ubava boja. Go probav ova so lasticinjata. Liniite mi izlegoa tenki. Dogodina ke stavam po siroki lasticinja
![]() |
||
![]() |
||
maki_seker4e ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 131 |
|
isto ubavo e da se stavat na jacata lasticinja(onie za tegli so se)i da se stavat vo boja i da se varat mnogu ubavo ispaga
a toa so vosokot ke probam... |
||
I love saying yes...and doing the opposite. a friend is alweys there when you need them.NOT ME!
|
||
![]() |
||
Delicia ![]() Сениор ![]() *dream catcher* Регистриран: 20.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 10984 |
|
Јас користам чист восок ,не овој сега модерниов.....на чистиот восок му треба подолго време да се стопи ,доволно за да јајцата бидат варени и шарени..
![]() Инаку чист восок може да се најде во продавничињата со продаваат свеки
![]() |
||
...It just takes a second to realize how wrong you are, about... everything...
|
||
![]() |
||
mamamd ![]() Сениор ![]() ![]() Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
|
Не е лошо ова да се знае. Не е на одмет малку претпазливост. Сепак на велигденските јајца најмногу с ерадуваат децата.
Опасна боја за јајца Од Дирекцијата за храна бојата на лажиче ја сметаат за небезбедна бидејќи не е спакувана, се продава на отворено и врз неа паѓа сe и сешто
|
||
![]() |
||
Wonderful_Life ![]() Сениор ![]() Амбициозна Бебушка Регистриран: 30.Декември.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 7264 |
|
![]() |
||
Gospod gi sozdal zenskite,zasto imal smisla za ubavina, a maskite zasto imal smisla za humor
|
||
![]() |
||
|
Ова денес го гледам во Вест...Затоа домакинки прочитајте. Убаво е да си фарбаме јајца дома.
![]() МАКЕДОНСКИТЕ ДОМАЌИНКИ СЕ ПОМАЛКУ ИМААТ ВРЕМЕ Вапсани јајца за инстант - Велигден Пред најголемиот христијански празник Велигден големите маркети се преплавени со вапсани јајца. Екипата на „Време“ при обиколка на скопските продавници забележи голема заинтересираност за нив иако цената е осумдесетина денари за пакување од шест јајца. Според православните обичаи, велигденските јајца се вапсаат раноутро, пред изгрејсонце, на Величетврток, но жените кои ги сретнавме во продавниците тврдат дека од година в година се помалку време имаат за почитување на традицијата. Според нив, со готов производ ќе заштедат време, а сепак на празничната трпеза ќе имаат традиционални велигденски јајца. - Многу сум зафатена со мојата работа и немам време да вапсам јајца и затоа ова е одлично решение. Мислам дека и цената е пристапна за секого “ вели една муштерика во скопски маркет. Сепак, повеќето домаќинки не ни помислуваат на овој празник да купат готови вапсани јајца и тврдат дека ја почитуваат велигденската традиција и уживаат во украсувањето. - Вапсањето јајца е големо уживање и задоволство. Ја обожавам целата церемонија околу правењето и шарањето. Бидејќи не работам, во четврток околу четири часот вапсам три црвени јајца. Купувањето готови за мене е бесмислено - ни рече Марија, домаќинка од Скопје. Вработените во маркетите тврдат дека вапсаните јајца одлично се продаваат и очекуваат побарувачката да порасне деновите пред празникот. За свештениците од Македонската православна црква оваа појава на пазарот, без разлика колку е практична за домаќинките, воопшто не е во ред и е погрешна. Тие сметаат дека со тоа се нарушува целата симболиката на најголемиот христијански празник Велигден. - Ова е многу лоша појава и не треба да се прави. Се уште не се ниту почнати страдалните денови, а веќе се продаваат вапсани јајца. Луѓето може многу лесно да паднат во искушение да купат кога ги гледаат на полиците во продавниците, но тоа е навистина лошо “ ни изјави отец Коста Станоевски. Тој додава дека доколку јајцата стојат долго до Велигден, може и да се расипат, па затоа секој треба да ги вапса во својот дом и според адетите. - Луѓето веќе не избираат начин како да заработат пари, дури и преку верата. Велигден е спој на верата и традицијата низ вековите. Домаќинките првите три јајца треба да ги вапсаат на Величетврток в зори пред изгрејсонце и тие треба да бидат црвени. Велигденски јајца не треба да продава ниту црквата ниту кој било друг “ тврди отец Станоевски. Социолозите, пак, сметаат дека нема ништо лошо во купувањето вапсани велигденски јајца бидејќи на тој начин им се олеснува на домаќинките да заштедат време и труд. - Тоа е урбана измислица на денешното време, сепак сметам дека вапсањето јајца треба да биде дома и во кругот на семејството за да се зачуваат симболиката и традицијата - вели Илија Ацевски, социолог. Вапсањето јајца е еден од најстарите обичаи, а црвената боја е симбол на Исусовата крв. Инаку обичајот, според православието, потекнува од чинот на Марија Магдалена, која по Христовото воскресение тргнала кон Рим да го проповеда евангелието. Кога стигнала кај царот Тибериј, му подала црвено јајца и му рекла „Христос воскресе“. Оттогаш христијаните на овој начин го обележуваат Христовото воскресение. |
||
![]() |
||
Eli ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 30.Ноември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1968 |
|
Obozavam da farbam jajca..ova mi e najinteresen moment od celiot praznik..obicno so majka mi i baba mi gi farbame,ne sakame mnogu sareni jajca pa najcesto si gi farbame crveni,ama onaka bas ubava jaka crvena boja da si dobijat,i ponekogas so mrezicki gi pravime..ja sum taa sto znae po nekoe jajce da go tintri,da go farbam ,cickam so detali nekoi,pa posle da go cuvam dokolku mi sikoci ubavo :)
|
||
Човекот секогаш треба да остане човек,без разлика со што се бави и каков успех има..
|
||
![]() |
||
mimicria ![]() Сениор ![]() ![]() magnet za defekti Регистриран: 27.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 3444 |
|
Kako se crta so vosok?? Probav ednas ne mi uspea...PLS Kazuvaj tehnika!!! |
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1234> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |