|
ВЕГЕТАРИЈАНСТВО - Рецепти |
Внеси реплика | страница <12345 10> |
Автор | |
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Вегетаријанците и штетат на животната средина
Модерниот начин на живот ни наметна секакви трендови, меѓу кои и вегетаријанската кујна. Иако во основата на ваквиот начин на исхрана е заштитата на животната средина, сепак најновото британско истражување го покажува спротивното. Алтернативите за месо, како што се тофу, лебле*ијата и други можат негативно да влијаат врз животната средина. До неодамна се зборуваше дека со избегнувањето на месото ја штитиме и чуваме нашата животна средина, бидејќи со тоа се намалува емисијата на штетни гасови и потребни се помалку обработливи површини за одгледување на алтернативи на месото. Универзитетот Кранафилд и Светскиот фонд за заштита на дивиот свет ги здружија силите во заедничкото истражување, кое покажало дека алтернативите за месото се многу поштетни за животната средина, бидејќи прекуокеански се увезуваат во Велика Британија. Замената на млекото и говедското со тофу ја зголемува потребата од обработливи површини, а производството на заменските продукти за месо повеќе и штети на животната средина, отколку одгледувањето на говеда и јагниња. Одгледувањето на ваков вид храна бара многу повеќе извори на енергија. Сепак експертите признаваат дека штетноста на вегетаријанската исхрана зависи од тоа која храна се користи како замена за месото. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
NiNa1
Сениор Love and peace Регистриран: 07.Август.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 13795 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не сум, јадам месо, месни производи и/или риба
|
|
kejt-d-grejt
Сениор Регистриран: 05.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 6228 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
- гумени бомбони
|
|
Gabriela_S
Модератор Регистриран: 22.Февруари.2008 Локација: On the stone Статус: Офлајн Поени: 21943 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
А што уствари јадат ова фрутаријанциве
|
|
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Нема нејасно, моабетот е -ако ти си месојадец, како си зимаш за право да викаш е овие се прави вегетаријанци, не вие тука не јадам месо, јадам риба (демек рибата е бездушна)....
|
|
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|
Gabriela_S
Модератор Регистриран: 22.Февруари.2008 Локација: On the stone Статус: Офлајн Поени: 21943 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
- на никој не му го скратив правото на избор - секој има право да збори и да го каже своето мислење Но како и да е , муабетот ми беше дека оние кои од етички причини станале фрутаријанци се луѓе кои се цврсто убедени дека и растенијата имаат душа (исто како што ние на животните им препишуваме човечки карактеристики) што е тука нејасно |
|
La Ninja
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Фрутаријанскиот начин на исхрана е доволно тежок, но и доволно нездрав. Така да не зборете за џабе некој работи. Земи во предвид и дека некои луге сакаат но не смеат да јадат месо, а им е дозволена рибата. Но како и да е, навикнати сме човекот да каже што сака и да не размисли пред да рече нешто. Изменето од blueprayer - 07.Јули.2009 во 07:55 |
|
|
|
Gabriela_S
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Се хранам терански (фрутаријански): не убивам ни растенија
- е овие се прави вегетаријанци, не вие тука не јадам месо, јадам риба (демек рибата е бездушна).....млеко, јајца...... |
|
Polar Bear
Сениор Регистриран: 04.Декември.2007 Локација: Канада Статус: Офлајн Поени: 1152 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ако говедата се растенија, тогаш вегетаријанец сум д.г.е. Баш се напукав салата од говедски стек за вечера.
Изменето од Polar Bear - 18.Јуни.2009 во 05:44 |
|
Jа сам за демократију и слободу на говор, сакам песну, пиво, вино, ракију и жене!
|
|
lotus flower
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 08.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 6937 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
не
|
|
~Live the life you love, love the life you live~
|
|
La Ninja
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
|
|
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
La Ninja
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
moze. treba da odime nekoj den vo Harmonija
|
|
|
|
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ti nosam domati za sopska... ja za mene ce si naracam zelena salata preleana so ladno cedeno soncogledovo, limun i prstofat morska sol+pcenkaren leb. |
|
Внеси реплика | страница <12345 10> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |