|
За Иконите (само текст, без слики!) |
Внеси реплика | страница <12345 57> |
Автор | ||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Камо да се шегуваше, ама по се изгледа не било така. Погледни го овој текст превземен од православниот сајт премин портал:
Светиот Архиерејски Синод на МПЦ го одликува протојереј д-р Ацо Гиревски од Скопската православна епархија со право на носење на Граден Крст.... Дарувајќи го со сребрен крст, му посака и понатану достоинствено, впрочем како и сите ние, да го носи Крстот Христов. При тоа, отец Ацо ја произнесе беседата на благодарноста:
БЛАГОДАРНОСТ
Се
радувам што ова одликување (носењето осветен сребрен крст било одликување!) ми се додели во храмот каде што се вградив,
и пред парохијаните кои најногу ги знам и тие мене, исто така. Крст на
градите носат архиереите, архимандритите и одликувани свештеници -
ставрофори, привилегија со која денес се причести и мојата смиреност (2
Петр 1,4). Изменето од EvAngelos - 15.Ноември.2009 во 18:21 |
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Распнувањето на крст не била форма на казнување применета за првпат врз Исус и двајцата разбојници.
Па така, крстот станал синоним за една болка, страдање, а со Христовото распнување и израз на една благодарност што Христос се жртвувал за мене/тебе/Павле. Па така, ако добро ве разбирам, мое мислење е дека Павле, повеќе од очигледно се фали со Господа, односно неговата жртва. Не верувам дека Павле или било кој од раните христијани носеле крстови и тракатанци околу вратот, можеби пријателот само се пошегувал. Дури, првиот симбол на раните христијани по кој се препознавале е рибата (ихтусот), што е добро опишано во Quo Vadis. |
||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||
Maran Ata
Сениор Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Да не му стана случајно и личен советник на апостол Павле??? Во цитатот јасно стои: се фали со крстот на Господ Исус Христос, а не со Исус Христос. Е сега, ајде обиди се повторно, само дај нешто попаметно кажано. |
||
+ Љубовта покрива многу гревови +
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Премногу непотребен/ироничен буквализам. Не ти доликува. Павле се фалел со Господ кој бил распнат на крстот за неговите гревови. п.с. Едни православен верник ме убедуваше дека во овој стих Павле мислел на некаков крст (како оние големите „осветените“ што свештениците ги носат) околу вратовите. Се надевам и ти не мислиш како него. Искрено се надевам. |
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
Maran Ata
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
A oва, Рита, на што се однесува: Филипјаните 3:18 Зашто мнозина, за кои често сум ви зборувал, а сега дури и со солзи говорам, постапуваат како непријатели на крстот Христов; Галатјаните 6:14 а мене, да не ми даде Господ да се фалам со ништо друго, освен со крстот на нашиот Господ Исус Христос Види, мајке му, апостол Павле наместо да се фали со Господ, тој се фалел со крстот - средството со кое Господ бил убиен! Ццццц |
||
|
||
Tetratka
Сениор Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Нема шо да докажуваат - докажано е...
|
||
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
|
||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ако алудираш дека некој ја нацртал подоцна и не е стара толку илјади години, зарем веруваш дека научниците не го провериле тоа дека оваа фреска е стара толку илјади години? Денес постојат методи што можат да го докажат тоа многу брзо. |
||
Maran Ata
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ваквото целење кон одредено нешто е резултат на две работи: 1. Или сакање некому да се накалеми нешто што не е така 2. Или недоволно познавање на својот мајчин јазик. Римјаните 1:22-23 Зборувајќи дека се мудри, станаа безумни,и ја заменија славата на нераспадливиот Бог со слика слична на распадлив човек, на птици, на четвороножни животни, и на лазачи. Кој ја заменил славата на нераспадливиот Бог со некој друг? Јас колку што се сеќавам, сите православни што на форумов до сега пишувале, стриктно се изјаснувале дека ПРАВОславната Црква ГО ОБОЖАВА само Бог, т.е. Го смета Бог за Творец на се’ останато и САМО Нему Му припаѓа слава како на БОГ, додека сите останати створенија (пред се’, луѓето кои ја обожиле својата личност), ги почитува како оние кои го возобновиле својот ОБРАЗ БОЖЈИ и го осветиле својот живот! Изменето од Maran Ata - 15.Ноември.2009 во 02:40 |
||
|
||
Pentakostalec
Сениор Регистриран: 11.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 583 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Sto ako slikaa nekoj ja crtal na zid posle ISUS pa ostanala:)
lugjeto sto zivee porano koa si crtale bizoni da ne znaci da im se molime niv i da im palime svekji:) |
||
Одете мегу сите народи и создавајте од нив мој ученици крштевајки ги во името на Таткото, Синот и Светиот Дух
|
||
Maran Ata
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Oва веќе еднаш го поминавме, ама нема да е на одмет пак да се повтори. Кога нешто кажуваш, треба да биде поткрепено со докази, а не вака плукнато од ракав. Најстарите зачувани икони/фрески од светители, од Господ и Богородица, датираат од 2ри век, а не ти како што велиш, после 5-6 век. Фреска на Богородица со младенецот Господ (catacombs of St Priscilla, Rome): Се сложувам со советот на Ахмар упатен до тебе - кога сакаш нешто историски да образложиш, дефинитивно треба да ја изоставиш „историјата“ на Вајт! |
||
|
||
Rita.MD
Сениор Регистриран: 25.Јули.2009 Статус: Офлајн Поени: 719 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Римјаните 1:22-23 Зборувајќи дека се мудри, станаа безумни,
и ја заменија славата на нераспадливиот Бог со слика слична на распадлив човек, на птици, на четвороножни животни, и на лазачи. слика-eikōn i-kone' a likeness, that is, (literally) statue, profile, or (figuratively) representation, resemblance: - image. Изменето од Rita.MD - 14.Ноември.2009 во 12:31 |
||
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
|
||
Asya
Сениор Регистриран: 14.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 902 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Pravoslavnata Crkva ima odredeni pravila za mestoto na ktitorite, t.e. kade smee da se ispishuvaat nivnite iminja, no vo MPC, kojashto prebiva vo raskol i ne gi pochituva kanonite, se e mozhno. Koga bi bila kanonska crkva, takvo samovolie ne bi bilo izvedlivo. |
||
Asya
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Lukaviot ne kje go obozhavaat kako "svetec", tuku vekje mu se poklonuvaat kako na "bog". Svetskiot "mirotvorec", t.e. Antihrist, e chovek, koj kje se pojavi kako "spasitel" na svetot. Duhovniot obraz na gjavolot, kakov shto e izobrazen na nekoi ikoni, kako i izobrazenijata na zhivotni, ne gi skvernavi svetite ikoni, ako e neohodno da se izobrazi (pretstavi) istoriski nastan. Vprochem, istite se spomnati i vo Sv. Pismo. A shto se odnesuva na mene, ne mislam, tuku znam deka gjavolot ima rogovi, bidejki sum go videla so moite ochi, ili Gospod mi dal da go vidam vo takov duhoven obraz, kakov shto go videle i drugi. Imeno, toj e tokmu takov, kako shto e izobrazen na nekoi ikoni. Mozhe da se reche - smeshno i grdo, rogato sushtestvo, samo ochite mu se strashni i krvavi kako na krvozheden dzver, - izgledaa kako napoeni so svezha krv. Da nema zabuna, obichno ne gledam gjavoli, toa beshe edinstveno videnie pred mnogu godini i nema poshiroko znachenje, osven za moja polza. Gospod mi dozvoli da go vidam gjavolot i negovite dejstva, t.e. nachinot na koj dejstvuva vrz chovechkata dusha (vo istiot moment mozhev da gi vidam i dush*te na lugjeto shto me opkruzhuvaa), kako odgovor na mojata molitva, vo koja go molev da mi pomogne vo duhovnata borba. Dotogash, mislev deka gjavolot e nekoja apstraktna sila i ne mozhev da si go pretstavam kako duhovno sushtestvo, nitu znaev deka mozhe da dejstvuva preku lugje. Toa e moe lichno duhovno iskustvo i svedoshtvo, koe, ete, delumno go podeliv so vas. "Obrazot na dzverot", kakov shto se spomnuva vo Orkrovenieto, ne e sveta ikona, a jasno pishuva deka e obraz na dzver, komu kje bide dadena vlast chetirieset i dva meseca (Otkr. 13:5). Zhezloto vo rakata na gjavolot, koe si go videl vo izobrazenija na nekoi ikoni, ja simbolizira negovata vlast vo svetot (knez na ovoj svet) ili vlasta vrz pogubenite dushi, koishto mu sluzhat. Vo istiot stih pishuva i deka kje mu bide dadena usta da govori gordo i bogohulno. Vsushnost, mnogubrojnite novi verski uchenja (sekti), koishto hulat na Bozhjata vistina, svesno ili nesvesno dejstvuvaat vo polza na gjavolot. Izmama e vekje napravena i mnogumina go obozhavaat "kako bog", a srede izmamenite si ti i mnobrojni dushi, koishto veruvaat deka gjavolskata laga e vistina. "Drvoro se poznava po plodot"! Gjavolot nema nikakva vera, iako veruva vo Boga, t.e. znae deka Bog postoi, no odbiva da mu sluzhi, a seta gjavolska sluzhba se sostoi od napadi i kleveta na Crkvata Hristova, so cel da gi izmami i pogubi chovechkite dushi. Taka, i uchenjeto na sektite se sostoi od napadi i kleveta vrz Crkvata, dodeka lazhno se pretstavuvaat kako "izvorni". Odnosno, iako veruvaat vo Boga, t.e. go priznavaat Negovoto postoenje, odbivaat da mu sluzhat, analogichno na gjavolot. "Chudata" na Antihrist nemaat nikakva vrska so Bozhjite (hristijanski) chuda. Vprochem, vonzemjanite se edno od tie anti-hristijanski chuda, so cel da gi zbunat i zavedat lugjeto, namesto na Boga, da i se poklonuvaat na nekoja superiorna rasa od druga planeta. Na gjavolot mu e seedno vo shto kje veruva chovekot, osven pravoslavnata vera, koja zhestoko ja napagja i na sekoj mozhen nachin se obiduva da go oddalechi od Pravoslavnata Crkva i Boga (komu Crkvata ne e Majka, ni Bog ne mu e Otec). A dali kje obozhava vonzemjani, dzvezdi ili tikvi, za gjavolot nema razlika, bidejki sekako ja ima dushata, kojashto e oddalechena i otpadnata od Boga, nezavisno od prichinata. Bog ni otkriva deka Bozhjiot gnev kje se istura kako chisto vino so seta sila (vino nerazblazheno so voda, nerazvodeneto), za da bide ispieno od sekoj shto kje mu se pokloni na dzverot (koj kje go primi negoviot pechat), "и ќе биде мачен со оган и сулфур, пред светите ангели и пред Agnecot", t.e. kje ja dozhivee sudbata na Sodom i Gomor (Bitie 19:24), rezervirana za gjavolot, dzverot i lazhniot prorok (19:20, 20:10, 21:8). "Dimot od machenjeto nivno kje se izdiga vo vechni vekovi; nema da imaat mir ni denje, ni nokje onie, shto kje mu se poklonat na dzverot i negoviot obraz, i shto kje go primat belegot na negovoto ime! Tuka e trpenieto na SVETIITE; tuka se onie shto gi pazat zapovedite Bozhji i verata vo Isusa" (Otkr., 14:11,12). Svetcite se svetii i kako takvi se spomnuvaat vo knigite na Biblijata. Zloupotrebata na Sv. Pismo, osobeno na Otkrovenieto, kako shto postapuva EvAngelos (veli sveti ikoni, koga pishuva obraz na dzver), e opasna i mozhe da bide pogubna za chovechkata dusha. Zatoa, site shto ja sakaat svojata dusha, treba da vnimavaat pri chitanje na Sv. Pismo i nikako ne smeat da si dozvolat samovolno tolkuvanje von kontekst, zashto taka se dobiva eres i hula na Svetiot Duh. "Eres" e sekoe iskrivuvanje na Hristovoto uchenje. "Hula na Svetiot Duh" e sekoe svesno i zhestoko protivenje na vistinata, bidejki Svetiot Duh e Duh na vistinata, a neoprstlivosta na grevot se sostoi od nepokajanieto. Vprochem, eresta e hula na Svetiot Duh. Hristos veli deka sekoj grev kje mu se prosti na chovekot (se odnesuva na raskajanite, ispovedani grevovi), osven hulata na Svetiot Duh, koja nema da mu se prosti na ovoj i onoj svet. Pazete gi svoite dushi! Изменето од Asya - 30.Октомври.2009 во 07:48 |
||
Asya
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Za tretmanot na svetcite ne odluchuvash ti, tuku e volja Bozhja, a koj ne ja pochituva i ispolnuva voljata Bozhja, ne stignuva pred Bozhjiot prestol: "еден од старешините одговори, велејќи ми: „Кои се и од каде дојдоа овие, кои се облечени во бели облеки?” А јас му реков : „Господине мој, ти знаеш!” И ми рече: „Тоа се оние, кои доаѓаат од голема неволја, кои ги испраа облеките свои и ги избелија во крвта на Јагнето.” Затоа се пред Божјиот престол и Му служат дење и ноќе во Неговиот храм; а Оној, Кој седи на престолот, ќе го оптегне Својот Шатор над нив. Нема веќе да огладнат ниту да ожеднат, ниту сонцето ќе ги пече, ниту некаква жега; зашто Јагнето, Кое е среде престолот, ќе ги пасе и ќе ги води на извори жива вода; и Бог ќе ја избрише секоја солза од нивните очи" (Otkrovenie 7, 13-17). Изменето од Asya - 30.Октомври.2009 во 04:46 |
||
Внеси реплика | страница <12345 57> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |