|
Макробиотика |
Внеси реплика | страница <12345 25> |
Автор | |
Gabriela_S
Модератор Регистриран: 22.Февруари.2008 Локација: On the stone Статус: Офлајн Поени: 21943 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
би сакал ли Стеве да ми напишеш рецепт од твоето омилено јадење ?
Изменето од Gabriela_S - 10.Јули.2014 во 23:09 |
|
Никогаш немој да се каеш за нештото што си го направил, ако во тој момент си бил среќен
|
|
stevesatriani
Сениор Регистриран: 08.Мај.2014 Статус: Офлајн Поени: 264 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Na zrnoto psenica mu se otklonuva luspata kade se naogaat site vitamini i minerali...beloto brasno nema vitamini i minerali i e stetno za zdravjeto |
|
fiks
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Администратор ПРАВДОЉУБЕЦ Регистриран: 18.Април.2005 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 24000 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Во ред, знаеме што има во интегралното брашно, но муабетот ми беше следниов. -Зошто тврдиш дека белото брашно е штетно и дека се добивале не знам кои болести, кога тоа е чист скроб, кој го имаш и во компир на пример и секако во сите житарки. Вчера најискрено прв пат во животот купив ѓеврек од интегрално брашно само за да го пробам и да вида што како е. Заклучокот ми е следен. - Без вкусен беше, да не речем одвратен, барем малку сол да му ставеле, го јадев со сила оти не сакам храна да фрлам. - Беше од црно брашно направен нормално, и згора беше поросен со дробена пченица, парчиња поголеми и помали, естетика никаква немаше. Од ова искуство мое и за тоа што знам за брашно, сигурен сум дека ѓеврекот беше направен од брашно тип 1100 и во текот на печењето е поросен со мелена пченица, што значи не беше од Интегрално брашно кое е посебен вид на брашно. Цената нормално е 15 денари и за 5 денари поскап од обичниот ѓеврек од 10 денари, е во цената се крие најголемата измама на пекарите во однос на пецивата од според нив таканаречените " Интегрални производи ". Зошто велам измама????? При подготовка на интегрално брашно не постојат операциите на отстранување на лушпата на зрното, туку тоа целосно се меле и не се прочистува и затоа брашното е црно, поради лушпата, додека кај белото брашно се отстранува све и останува само внатрешноста на зрното или само скробот, а за да се отстрани све тоа популарно наречени трици потребни се плус технолошки постапки, или на кратко, кај интегрлано брашно само мелење, а кај бело брашно барем уште две постапки плус па да се дојде до мелење. Е сега, секоја постапка плус си носи и цена плус, нормално се трошат средства и конечната цена на бело брашно е пример 20 денари за кг со плус две технолошки постапки на добивање на истото. Интегрално брашно со помалку средства потрошени за добивање треба да е поефтино и секако производите од него треба да се барем 1 денар поефтини или ако е ѓеврек од бело брашно 10 денари, од интегрално брашно ѓеврек треба да е 9 денари, но дали е така?? Кај нас,а вероватно и секаде во светот е обратно, производите од интегрално брашно се поскапи за 50 % и покрај тоа што цената на добивање на истото е пониска од цената на добивање на бело брашно. Ете ова е еден од апсурдите за таканаречените " Интегрални производи ", или да ми простите, клецкање во здрав памет.
|
|
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии. |
|
stevesatriani
Сениор Регистриран: 08.Мај.2014 Статус: Офлајн Поени: 264 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Na zrnoto psenica mu se otklonuva luspata kade se naogaat site vitamini i minerali.brasnoto dobieno od zrnata psenica ima samo kalorii i nisto drugo
|
|
stevesatriani
Сениор Регистриран: 08.Мај.2014 Статус: Офлајн Поени: 264 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Na beloto brasno mu e otkloneta luspata kade se naogaat site vitamini i minerali.Beloto brasno ima samo kalorii i nisto poveke...
|
|
evangeline
Модератор Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
А од што е направено белото брашно?
Од кокаин
|
|
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел. Being RICH is not about how much you have, BUT about how much you GIVE |
|
stevesatriani
Сениор Регистриран: 08.Мај.2014 Статус: Офлајн Поени: 264 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Vo beloto brasno nema nikakvi vitamini i minerali i dietni vlakna.Vo beloto brasno ima samo prazni kalorii
vo integralnoto brasno ima vitamini i minerali,proteini i dietni vlakna... |
|
fiks
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Администратор ПРАВДОЉУБЕЦ Регистриран: 18.Април.2005 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 24000 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Добро.... Ај вака -Ти велиш дека од бело брашно се добива рак и еден куп болести нели? Ако е ова така, без разлика дали е житарката, пример пченицата, преработена или интегрална, пак ти ги имаш истите состојки што се наоѓаат во бело брашно и во интегралното. Како тогаш не е штетно интегралното брашно?
|
|
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии. |
|
stevesatriani
Сениор Регистриран: 08.Мај.2014 Статус: Офлајн Поени: 264 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ne ovosje i zelencuk
integralni zitarki,mesunki,zelencuk i malku ovosje |
|
fiks
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Администратор ПРАВДОЉУБЕЦ Регистриран: 18.Април.2005 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 24000 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ќе се сложам дека некој начин на исхрана во случајов макробиотика помага во лечење, ама дека ќе се излечиш од некој вид на рака само со консумирање овошје и зеленчук и покрај тоа што во нив се содржат скоро сите нутриенти е во најмала рака навредување на болните од рак.
|
|
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии. |
|
fiks
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Администратор ПРАВДОЉУБЕЦ Регистриран: 18.Април.2005 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 24000 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Мислам ако те интересира до каде напреднала Псевдо Науката за Храна со помош на чудесијата интернет ќе ти дадам страници и фејсбук групи да погледнеш какви се тоа (со чисто срце велам) лудаци кои мислат дека чим прочитале 5 статии на нет за храна знаат све за неа.
Посебно ме запрепастува кога млади мајки кои мислат дека се образовани за да зборат за храна врз основа на тоа што научиле како се прави барена торта, даваат совети на други мајки со каков и колкав процент на, пази добро " здрава веганска исхрана " , требало да се храни бебе после откажување на цицање, кое траело 1 - 1,5 месеци, и мајката го откажала оти многу повеќе малиот ја тегнел левата цицка и тоа тегнење довело до нарушување на симетријата на двете цицки.
|
|
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии. |
|
fiks
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Администратор ПРАВДОЉУБЕЦ Регистриран: 18.Април.2005 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 24000 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Е ова го чекав до сега во однос на лечењето на болести. Ама, знаеш колку вакви бегања од одговорност има во светов???? -Еден тон, сите лудаци со страници за храна на нет истово го тврдат, прво ќе лечи све живо и диво и на крај јас не сум лекар и побарајте консултација од лекар. Сега може да се вратиме да дискутираме исклучиво за храната, без навлегување во догми, духовности, транс ова и транс она и слично.
|
|
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии. |
|
stevesatriani
Сениор Регистриран: 08.Мај.2014 Статус: Офлајн Поени: 264 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
" Preporacuvame citatelot da se konsultira so lekarot i dijagnosticarot pred da go prifati nacinot na cuvanje na zdravje vo ovaa kniga - Ishranom protiv raka. Bitno e sekoj citatel koj ima bilo kakov somnez da boleduva od rak ili nekoja druga bolest vednas da se obrati na lekarot. Ni ovaa, ni bilo koja druga kniga ne moze da se koristi kako zamena za strucnata lekarska nega ili lecenje.
", Michio Kushi, ' The Cancer prevention Diet ' Koj i da saka fda se leci so makrobiotika moze da koristi i lekovi i makrobioticka ishrana; kako zazdravuva ke namali spontano lekovi prepisani od lekar. |
|
fiks
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Администратор ПРАВДОЉУБЕЦ Регистриран: 18.Април.2005 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 24000 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Види сега...при термичка обработка најмногу страдаат витамините, посебно витамин C или аскорбинска киселина и во основа термичката обработка допринесува за губење на нутриенти од храната во некој степен, но дека ако користиш експрес лонец како начин на обработка и дека со тоа ќе се намали процентот на термичко губење на во случајов витамин C е чиста глупост, температурата е повторно висока и пак доаѓа до губење на витамин C, може не во толкава мерка како готвење при нормални услови, но сепак имаш лубење на витамини.
Да скратам. Готвењето е посакувана операција, покрај што ја прави храната прифатилива за консумирање врши и нејзино конзервирање, што мора да се спроведе кај голем дел од продуктите, во спротивно биди спремна да закачиш некоја бактерија како Clostridium boltulinum
|
|
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии. |
|
Внеси реплика | страница <12345 25> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |