IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за солени јадења
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за солени јадења

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 27282930>
Автор
Порака Обратен редослед
Гостин Кликни и види ги опциите
Гостин
Гостин
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Гостин Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јануари.2008 во 22:41
 
      Американска манџа
 
  се зоврива во едно тенџере малку вода
  се земаат суви ,црвени ,лути пиперки
  потпечени ,се ставаат во тенџерето ,се додава
 и еден-два страка праз ,се толчат со толчник...
 на ова се додава сол и масло ,и се сервира...
                                                                  пријатен апетит...намигнување
Кон врв
Viks Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 26.Октомври.2007
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 120
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Viks Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2008 во 22:46
Полнети модри патлиџани -10 модри патлиџани -250 гр. овчо срирење -6 јајца -масло -сол -магдонос Измијте ги патлиџаните, исечете ги дршките и ставете ги да се варат се додека не омекнат. Патлиџаните извадете ги од врела вода и веднаш налејте ги со студена вода. Кога патлиџаните сосема ќе се оладат пресечете ги на половина по должина, извадете го семето така да остане еден дел од кората. Земете тава, намачкајте ја со масло и наредете ги еден до друг, така да вдлабнатата страна стои нагоре. Сирењето испасирајте го, додајте 6 жолчки, ситно сецкан магдонос и посолете. Направете снег од 4 белки, измешајте го со сирењето и полнете ги патлиџаните, а во секој патлиџан ставете по една лажица масло. Ставете ги во рерна и печете ги на тивок оган. Се служат како предјадење.
Кон врв
marco_antony Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2006
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 11062
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marco_antony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2008 во 08:19


КАЛУЃЕРСКА МАНЏА

во тенџере се зоврива вода ...
се кршат јајца и се ставаат во водата ...
и така се варат ...

во тавче број 14 се става малку брашно ...
се потпекува ...
се тура масло ...

и потоа се тура во тенџерето со јајцата ...
за водата да добие густина ...

откако ке подолади ...
се сецка лук ...

пријатен тек ...

                             PARADISE MACEDONIA
Кон врв
orlov Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
army veteran 2001

Регистриран: 26.Јули.2007
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 11342
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај orlov Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Ноември.2007 во 15:09
Originally posted by maja maja напиша:

Riba vo crven sos

Potrebno za 4 lica: 800 gr. golema morska riba
                            3 dl. crveno vino
                            1 strak praz
                            1 limon
                            grancinja majcina dushica i ruzmarin
                            30 gr. puter
                            30 gr kopar
                            sol, crn piper, biber vo zrno

Podgotovka: Iscistete go prazot, otstranetegi nadvoresnite listovi izeleniot del.Izmijte go i isushete go.Nadvoreshnite listovi ostavete gi nastrana.Srcevinata na prazotisecete ja da odgovara na dolzinata na ribata.Izmijte go limonot, isushete go i izrendajte ja korata.
Odstranete gi kozata i centralnata koska na ribata, pa otvorete ja bez da ja secete na fileti.Zacinete ja so sol i crn piper.Na sredinata rasporedete ja korata od limon, srcevinata od prazot i koparot.Zatvorete ja ribata i vrzete ja so konec.
Stavete ja ribata vo tava, dodadete go vinoto, puterot,iseckanite listovi od prazot koi gi ostavivte nastrana, ruzmarinot i majcinata dushica i
Pecete ja ribata 25 minuti na 180 C (jas ja pecam okolu 35 min )a potoa izvadete ja od tavata.Isfiltrirajte go sosot od pecenjeto i stavete go da zgusne na tivok ogan.
Servirajte ja ribava isecena na fileti i preliena so crveniot sos.



Shnicli od pecurki

Potrebno: 200 gr shampinjoni
               4 jajca
               2 lazici maslo, malku mleko, sol, biber
               3 parcinja bajat leb
               3 lazici mrvici
              
Podgotovka: Shampinjonite izmijte gi isushete gi i isecete gi na pokrupni parchinja.Vo tendzere zagrejte go masloto i vo nego proprzete gi pecurkite.Vo drugo tavce isprzete kajgana od tri jajca.I pecurkite i kajganata izladete gi, pa izmeshajte gi.Vo megju vreme parcinjata bajat leb potopote gi vo mleko.Natopeniot leb dodadete go vo smesata so pecurkite i kajganata.Potoa dodadete gi izmatenoto jajce, solta, biberot, vegeta.Od smesata pravete shnicli,stavete gi vo mrvicite i przete gi vo vrelo maslo.Sluzete gi topli.









Маја,
одма ќе ја пробам рецептата. Љубител сум на риби. Ги сакам сите видови и ги сакам сите нивни начини на подготвување.
,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,              
Кон врв
Alekta Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Август.2005
Статус: Офлајн
Поени: 8670
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Alekta Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Септември.2007 во 13:00
ova e recept od najednostavnata supa na svetov...vcera bas ja praev, mnogu e vkusna

300grama morkovi, kitka magdanos, fide, (sol i vegeta) , jas stavam i koper, i + biber (melen) ama stajte pojke biber poso shmekov na supava e to so e luta i tolkuu!!!

drugarkive so postat ko kje dojdat doma im ja pram supavaголема%20насмевка
and you run and you run to catch up with the sun but it's sinking....
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Септември.2007 во 13:37
 JUVELAKI CORBA
GRCKO PREDJADENJE
 
-1l. voda
-2 kocki kokosja supa
-1 solja oriz
-1 solja meleno meso
-1 jajce
-origano
-seckan magdanos
-seckan morkov
-seckan luk
-vegeta
 
Vo tendjere ja stavame vodata da zovrie so kockite supa.
Na strana pravime topki od orizot i melenoto meso zaedno so jajceto.
na druga strana pak, zemame pavlaka 1 solja mlaka voda i 1 lazica brasno. toa poleka go mesame.
prvo gi dtavame topkite vo supata i varime 30 min. (dovolno za da se svari orizot), a potoa dodavame zacin, magdonos, origano, morkov, luk....i na kraj pavlakata.
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Септември.2007 во 14:20
-oriz
-voda
-2 glavici kromid
-magdanos
-morkov
-kocka supa pileska
-vegeta
-puter
-maslo
 ovaa sodrzina e za prav italijanski rizoto
znaci broime 3:1
voda 3 casi 1 casa oriz. znaci odkoga ke zovrie malku vodata ja dodavame kockata supa a otkoga i toa ke zovrie dodavame oriz.
vo tavce na druga strana go topime puterot koj e 1 tretina od standard puter (ne znam gramaza) i dodavame malce maslo, potoa go przime iseckaniot kromid. koga orizot ke ja ispari vodata go dadavame kromidot vo tendzereto, magdanosot i morkovot...poleka stavame i zacin. i toa se podvaruva na tivko 2-3 min.
 
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Септември.2007 во 13:55
se stava maslo...izvini ne kazav, eden fildzan
zamrznati se stavaat...
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Статус: Офлајн
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Септември.2007 во 13:54
a skolkite zamrznati ili svezi i nema voopsto maslo?
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Септември.2007 во 12:53
Shkolki
-belo vino
-voda
-kesa cisteni skolki
-magdanos
-maslo
-crn piper
 
 
-Se stava vo tendjere 1 casa voda i istotolku belo vino. Se ostava da zovrie. Potoa gi isturame skolkite i mesame na tivok ogin...dodavame magdanos i crn piper...mesame se dur ne ispari vodata, od zelencuk dodavame sto sakame.
PREDLOG: SO SKOLKITE NAJDOBRO ODI RIZOTO samo da ne e jako zacineto rizototo zatoa sto se jaki skolkite...
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Август.2007 во 13:30
       potpecuvani trkalca
 
tvrdo svaren kompir (kolicina po izbor) isecen vo trkalca
tepsija podmackana so puter dobro
puter
vegeta
-gi redime trkalcata kompir vo tepsijata , dodavame puter vrz niv i vegeta.Go stavame da se potpecat odredeno vreme.
 
     naredniov recept nekako mi nema ime, imitacija na musaka e, koj redovno go pravam
 
vareni kompiri
tenko iseckan svinski vrat
rendan parmezan ili kaskaval
2 jajca
voda
vegeta
sol-po zelba
maslo
 
vo tepsija namackana so maslo redime eden red varen kompir iseckan vo trkalca
na nego redime eden red od tenko iseckaniot svinski vrat
pa potoa dodavame od rendaniot parmezan ili kaskaval
pak redime red kompiri
i dodavame parmezan/kaskaval vo pogolema kolicina
2te jajca gi krsime, matime i vo niv dodavame malku voda
go isturame toa vrz kompirite i dodavame vegeta i sol po zelba
go potpecuvame vo rerna.
 
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
Mindy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Искрена, поискрена здравје

Регистриран: 14.Ноември.2005
Локација: United Arab Emirates
Статус: Офлајн
Поени: 14599
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mindy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2007 во 16:30

ПРЖЕНИ КОМПИРИ(цели)


  • 1-2 кг компири
  • зејтин
  • сол
Избирате компири средна големина ги љуштите и ги редите во лонец.Може и еден врз друг.Во лонецот ставате многу зејтин додека не ги покриете компирите.Ги ставате на најтивок оган да се пржат.Времето на пржење е долго.Може и 1 -1/2 сат да се пржат.Готови се кога ке плутат горе и кога ке фатат убава коричка.Се вадат и се посолуваат.Ако ги спремате за гости може и преку ден да ги ставите да се пржат до момент додека не фатат коричка,па да ги искључите.И пред служење пак продолжете со пржење.
Кон врв
Mindy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Искрена, поискрена здравје

Регистриран: 14.Ноември.2005
Локација: United Arab Emirates
Статус: Офлајн
Поени: 14599
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mindy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2007 во 15:59

ТАРАТУР

Состојки

  • 250 гр павлака или кисело млеко
  • 2-3 чешниња лук
  • 1 краставица
  • пола лажиче копар
  • малку сужено нане
  • сол
  • 2-3 лажици маслинов зејти
  • 2-3 лажици толчеви ореви
Краставицата ја рендаме на крупно ренде и ја цедиме(може и со раце).Ја мешаме со павлаката и ги додаваме сите состојки.Лукчето го толчиме и него го додаваме.На крај ги ставаме одозгора оревите.
Кон врв
Mindy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Искрена, поискрена здравје

Регистриран: 14.Ноември.2005
Локација: United Arab Emirates
Статус: Офлајн
Поени: 14599
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mindy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2007 во 15:51

МАЈОНЕЗ

Состојки

  • 2 жолчки од јајца
  • 1 лажиче сенф
  • 1 лажиче шекер
  • 1 лажиче сол
  • 2 лажички оцет алкохолен
  • малку бел пипер
  • сок од 1 лимон
  • 300-350 гр зејтин

Се мешаат сите состојки убаво и се додава со постојано мешање со миксер малку по малку зејтин.Кога ке згусти доволно мајонезот е готов.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 27282930>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.