IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за торти и други благи работи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за торти и други благи работи

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2526272829 56>
Автор
Порака Обратен редослед
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2013 во 18:43

Какао коцки

Какао коцки

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 250 грама Шеќер
  • 1 кесичка/ки Прашак за печиво
  • 250 милилитри Млеко
  • 100 грама Маргарин
  • 500 грама Какао
  • 250 грама Брашно
  • 2   Јајца/це


  • Време за подготовка: 20 мин.
  • Време за готвење: 40 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Какаото се добива со сушење и мелење на неговата билка, која пак највеќе се употребува за правење чоколадо.

Какаото во Европа за прв пат е донесено од страна на Кристофер Колумбо во 1502 год. од Америка, од каде што и потекнува. Таму чоколадото било користено за правење на пијалоци кои им се допаднале на шпанските колонизатори.

ПОДГОТОВКА:

Со миксер измешајте гио јајцата со шеќерот.

Додадете омекнат маргарин.

Помешајте ги брашното, какаото и прашокот за печиво, па ова додадете го на предходната смеса наизменично со млекото.

Убаво измешајте. Калап за печење премачкајте го со масло и побрашнете го, па во него истурете ја смесата.

Печете во рерна на 200 степени.

По 5 минути намалете ја температурата на 170 степени и печете уште 25-30 минути.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2013 во 18:41

Марципан топчиња

Марципан топчиња

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 300 грама Шеќер во прав
  • 50 грама Чоколадо
  • 30 милилитри Рум
  • 100 грама Ореви
  • 100 милилитри Млеко
  • 150 грама Кокосово брашно
  • 300 грама Бисквити


  • Време за подготовка: 15 мин.
  • Време за готвење: 30 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Кокосот се смета за најкорисно дрво на светот, а од него се добиваат храна, пијалок, облека... Речиси ништо од кокосот не се фрла во Филипините, каде што го нарекуваат "дрво на животот". Индонезијците велат: "Постојат толку многу употреби на кокосот колку што има денови во годината".

Кокосот не содржи холестерол. Тој е добар извор на: тијамин 0,1 мг во 240 г свеж кокос, рибофлавин 0,1 мг, калциум 58 мг, растителни влакна 2,6 г, витамин Ц 5,8 мг, магнезиум 60 мг и калиум 600 мг. Единствено што е лошо кај него е богатството на натриум 252 мг и големото количество калории 45 што се добиени од шеќерите 6 г.

ПОДГОТОВКА:

 Добро измешајте го кокосовото брашно, оревите, иситнетите бисквити,
шеќерот и румот.

Чоколадото растопете го во млеко и сипете го на
претходната смеса.

Замесете така да добиете компактна смеса, правете
топчиња и прелијте ги со чоколаден прелив.
 
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2013 во 18:38

Урмашици

Урмашици

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 2   Шекер лажичка/ки
  • 600 грама Шеќер
  • 275 грама Путер
  • 2 кесичка/ки Прашак за печиво
  • 50 грама Ореви
  • 1   Лимон/и
  • 200 грама Кисела павлака
  • 2   Жолчка/ки
  • 500 милилитри Вода
  • 1 кесичка/ки Ванилин Шеќер
  • 370 грама Брашно


  • Време за подготовка: 15 мин.
  • Време за готвење: 30 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Урмашици

ПОДГОТОВКА:

Изматете го путерот со 2 лажици шеќер и 2 жолчки заедно со киселата павлака.

Во тоа додадете го брашното помешано со прашакот за пециво.

Потоа замесете меко и мазно тесто за да не се лепи на рацете.

Оставете го 10 минути да се одмори.

Од тестото кинете топчиња со големина на орев.

Земете ренде и на рапавата страна и стиснете ги топчињата, па формирајте правоаголници.

На средината од тестото ставете парче орев и завиткајте прво од едната страна преку оревот во средина, а потоа и од другата страна.

Така подготвените урмашици редете ги во подмачкан плех обложен со кујнска хартија, но одвеоени едни од други затоа што тестото ќе нарасне.

Пeчете на 200 степени додека тестото малку не порумени.

Прелив: Сварете сируп од 600 грама шеќер, половина литар вода, лажичка ванилин шеќер и еден ислупен и на кругови исецкан помал лимон.

Варете 5 минути, па оладените урмашици прелијте ги и оставете ги да го упијат сокот.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2013 во 18:37

Бајадера

Бајадера

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 800 грама Шеќер
  • 200 грама Чоколадо
  • 30 грама Путер
  • 300 грама Ореви
  • 50 милилитри Млеко
  • 250 грама Маргарин
  • 400 грама Бисквити
  • 100 грама Шеќер во прав


  • Време за подготовка: 30 мин.
  • Време за готвење: 30 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Бајадера

ПОДГОТОВКА:

Шеќерот се става во тенџере, се додава малку вода колку да се покрие. Се вари на тивок оган густ шербет. Се остава да се лади и кога ќе биде млако се додаваат мелените бисквити, маргаринот на собна температура и мелените ореви.

Се меша, и смесата се дели на два дела. Во едниот се додава стопената чоколада и се меша да се изедначи. На фолија се плеска прво темната смеса, а врз неа се става белата смеса.

Целиот колач се прелива со глазура од 100 гр. чоколада, шеќер во прав, малку путер, 3 лажици млеко, стопени на сосема тивок оган. Се остава добро да се олади и да стегне, потоа се сечат тенки долги четвртасти парчиња.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2013 во 18:37

Кока кола колач

Кока кола колач

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 1 кесичка/ки Шлаг пена
  • 6   Шекер лажичка/ки
  • 100 грама Шеќер
  • 20 милилитри Рум
  • малку   Прашак за пециво
  • 250 грама Ореви
  • 6 лажица/ци Лимонов сок
  • 1   Кора од лимон
  • 500 милилитри Кока Кола
  • 2 кесичка/ки Ванилин Шеќер
  • 250 грама Брашно
  • 250 грама Бисквити
  • 6   Јајца/це


  • Време за подготовка: 15 мин.
  • Време за готвење: 30 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Првиот рецепт за Кока-кола беше измислен во Колумбија, Џорџија, во аптека на Џон Пембертон, а во почетокот беше познат како кока-вино кое го носеше името "Француско кока-вино на Пембертон" во 1885. Постои веројатност дека бил инспириран од неверојатниот успех на Вин Мариани, европско кока-вино.

Кока-колата за прв пат се продаваше во шишиња на 12 март, 1894г. Првата надворешна ѕидна реклама беше изложена истата година во Картерсвил, Џорџија.Лименките Кока за прв пат се појавија во 1995г. Првото флаширање на Кока-колата се случи во Виксбург, Мисисипи, во компанијата за слатки Беденхарн во 1891г. Нејзин сопственик беше Џозеф А. Беденхарн. Оригинални шишиња се оние на Беденхарн, и беа многу поинакви од подоцнежниот дизајн “тесно здолниште”, кој денес е многу познат.

ПОДГОТОВКА:

Белките одвојте ги од жолчките и изматете цврст снег.

Жолчките изматете ги пенесто со шеќерот, 1 кесичка ванилен шеќер и кората од лимон.

Брашното измешајте го со прашокот за печиво, па наизменично со снегот од белките додавајте го во брашното.

Подготвената смеса излијте ја во намрсена и побрашнета тава и печете во загрена рерна 15 до 20 минути.

За тоа време подгответе го кремот. Кока-колата кусо проварете ја со шеќерот и 1 кесичка ванилен шеќер, па измешајте ја со мелените бисквити и ореви.

Додајте рум, сок од лимон и сè измешајте во еднолична смеса.

Печениот бисквит изладете го, по него распоредете го подготвениот крем.

Шлаг-кремот подгответе го според упатството. Намачкајте го шлагот над кремот.

Пред служење колачот добро оладете го и исечете го на коцки.

Печениот бисквит можете да го исечете на половина, па да го филувате и да го украсите со шлаг.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2013 во 18:36

Сникерси

Сникерси

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 2   Шекер лажичка/ки
  • 200 грама Шеќер во прав
  • 500 грама Чоколадо
  • 300 грама Путер
  • малку   Прашак за пециво
  • 1 лажица/ци Масло
  • 400 грама Лешник
  • малку лажица/ци Какао
  • 10   Жолчка/ки
  • 80 грама Брашно
  • 10   Белка/ки


  • Време за подготовка: 20 мин.
  • Време за готвење: 40 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Консумирањето кикиритки најмалку 5 пати неделно, или пак путер од кикиритки може да го намали двојно ризикот од срцев удар. Во прилог на намалување на холестерол, спречува воспаление и ја подобрува состојбата на крвните клетки околу срцето.

ПОДГОТОВКА:

Тесто: изматете ги белките со 2 лажици шеќер во цврст шам. Лесно вмешајте го брашното, маслото, какаото, печивото и на крај 200 гр. мелени лешници. Убаво соединетата смеса истурете ја во плех од шпоред намачкан со маргарин и лесно наросен со брашно. Ставете во рерна загреана на 180 стеопени и печете околу 30 минути. Испечената кора оставете да се излади.

Фил: На пареа варете - матете ги жолчките со шеќерот во прав и 200 гр. чоколадо додека смесата не се згусти. Изладениот фил измешајте го со пенесто изматениот 250 гр. путер и намачкајте ја кората. По површината наросете со сецканите лешници и оставете малку да се зацврсти. Лешниците лесно притиснете ги во кремот. Оставете половина часво фрижидер, па извадете, исечете на штангли и поличте со глазурата. До служење повторно вратете во фрижидер.

За глазурата на ниска температура истопете 300 гр. чоколадо со 50 гр. путер.

Ако сакате поекономичен колач, тогаш наместо лешници употребете кикиритки.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2013 во 18:35

Јафа коцки

Јафа коцки

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 400 грама Шеќер
  • 2 кесичка/ки Прашак за печиво
  • 300 грама Портокал
  • 200 милилитри Масло
  • 100 грама Мармалад
  • 1 кесичка/ки Ванилин Шеќер
  • 300 грама Брашно
  • 6   Јајца/це


  • Време за подготовка: 20 мин.
  • Време за готвење: 40 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Кое било од неколкуте видови мали дрвја или грмушки од родот агруми и нејзините плодови, се одгледува во тропските и суптропските области, тркалезниот плод речиси има рапава, масна кора и сочно внатрешно месо богато со витаминот Ц.

Главните комерцијлни видови се кинескиот портокал, мандарините, морскиот портокал без семки.

Дрвото има широко, сјајни зелени листови со средна големина, рачки на листовите со тесни крилца и многу мирисни цветови.

На неговото дрво зреат плодови обично од 50 до 80 години. Портокалите го губат својот квалитетот кога ќе паднат од дрвото, па затоа се берат кога се целосно зрели.

ПОДГОТОВКА:

 Одојте ги жолчките од белките.

Во белките ставете малку сол и заматете цврст снег, па тоа ставете го во фрижидер малку да отстои додека ги митиме жолчките.

Во жолчките ставете 400 грама шеќер и 1 ванилин шеќер.

Матете додека сè добро не се поврзе, а потоа додадете го маслото.

Матете додека не добиете хомогена смеса. Во брашното вмешајте 2 кесички прашак за пециво.

Наизменично со млекото додавајте ги во смесата со жолчките.

Сè добро изматете во пенаста смеса, а потоа со лажица помешајте со оладените белки.

Смесата излијте ја во предходно намачкан и побрашнет калап за колчаи и ставете ја во рерна на 180 степени околу 40 минути, додека убаво не се испече.

Печениот бисквит исечете го на пола.

Долниот дел премачкајте го со мармалад.

Горната половина иситенете ја на ситни парченца, а во неа изрендајте 2 поголеми смрзнати портокали и прелијте со сируп од 150 гр. вода и 15 лажици шеќер.

Сè добро измешајте и премачкајте преку долната половина од бисквитот.

На крајот прелијте со глазура од чоколадо и оставете да се олади.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2013 во 18:34

Рум штангли

Рум штангли

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 5   Белка/ки
  • 200 грама Брашно
  • 50 милилитри Вода
  • 5   Жолчка/ки
  • 5 лажица/ци Какао
  • 250 грама Маргарин
  • 1 кесичка/ки Прашак за печиво
  • 100 милилитри Рум
  • 100 грама Чоколадо за готвење
  • 400 грама Шеќер
  • 2   Шекер лажичка/ки


  • Време за подготовка: 15 мин.
  • Време за готвење: 20 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Рум штангли

ПОДГОТОВКА:

Шеќерот, водата, маргаринот (растопен), какаото, и чоколадото се топат. Откако ќе се олади се додаваат 5 матени жолчки. Една шоља од смесата се остава на страна, во фрижидер а во преостанатата се додаваат брашното, прашокот за печиво и на крај матените белки со шеќерот.

Смесата се пече во тавче, а врз тестото се сипува преливот. Прво, печете на 220, па по 10 минути и на 180 степени.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2013 во 18:33

Колач од чоколадо и бадеми

Колач од чоколадо и бадеми

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 200 грама Шеќер во прав
  • 170 грама Чоколадо за готвење
  • 120 грама Путер
  • 30 грама Брашно
  • 115 грама Бадеми
  • 4   Јајца/це


  • Време за подготовка: 20 мин.
  • Време за готвење: 40 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Бадемите се богати со многу минерали, така што, во 100 грама бадеми има: 2,5 милиграма манган, 2,75 милиграма магнезиум, 3,4 милиграма цинк, 4,3 милиграма железо и 2,48 милиграма калциум.

Исто така бадемите се и одличен извор на витаминте Е, и витамини од Б комплексот: рибофлохин, ниацин и тиамин.

Докажано е дека бадемите штитат од срцеви напади, и секојдневно консумирање на 45 гр. бадеми го намалува ризикот од појава на срцеви болести.

ПОДГОТОВКА:

Во поголем сад со дебело дно помешајте го чоколадото и маргаринот.

Ставете на тивок оган и мешајте додека не се растопи.

Оставете да се олади.

Посебно помешајте ги шеќерот и жолчката за да добиете светла и густа смеса.

Додадете го растопеното чоколадо, бадемите и брашното, па сè заедно изматете го.

Во друг поголем сад, измиксајте снег од белките.

Во чоколадната мешавина додадете го снегот од изматените белки, па убаво промешајте.

Целата смеса истурете ја во правоаголен, со маргарин подмачкан огноотпорен сад, па ставете го во претходно загреана рерна на 170 степени.

Смесата печете ја 30-тина минути.

Оладете 10 минути, па по желба одозгора прелијте со чоколаден прелив.
 
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2013 во 18:32

Карузо коцки

Карузо коцки

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 140 грама Шеќер
  • 50 грама Чоколадо за готвење
  • 100 грама Чоколадо
  • 100 грама Ореви
  • 180 грама Маргарин
  • 4   Жолчка/ки
  • 15 милилитри Вода
  • 70 грама Брашно
  • 4   Белка/ки


  • Време за подготовка: 15 мин.
  • Време за готвење: 30 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Чоколадата е исклучително богата со фосфор и магнезиум, а содржи и поголеми количества на железо, цинк и калиум. Во 100 гр. квалитетно чоколадо со голем дел на какао има 400 мг. калиум, 300 мг. магнезиум, 280 мг. фосфор, 100 мг. калциум, 12 мг натриум, 3 мг железо, бакар во трагови, 500 мг. теотромбин, 68 мг. кофеин, 54 гр. јагленихидрати, 30 гр. масти, 9 гр. диетни влакна и 6 гр. белковини.

Освен тоа чоколадото содржи и фолна киселина, бета каротин, лецитин како и витамините Б1, Б2, Б5, Б6 и Е.

ПОДГОТОВКА:

 Изматете ги маргаринот и шеќерот во пенлива смеса.

Додавајте ги жолчките една по една не преќинувајќи го матењето.

Вмешајте ги мелените ореви, чоколадото, брашното, па изедначете ги состојките.

На крај со лажица вмешајте го цврстиот снег од белките и смесата истурете ја во правоаглона тава намачкана со маргарин и посипана со брашно.

Коцките печете ги на 170-200 степени.

Изладените коцки полијте ги со глазурата: на ниска температура загрејте ги чоколадото, водата и малку маргарин.

По желба можете да додадете и шеќер.

Изедначете ја глазурата, тргнете од ринглата, уште малку матете со лажица и кога ќе биде млака полијте врз колачот.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2013 во 18:30

Мињони со карамел

Мињони со карамел

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 100 грама Чоколадо за готвење
  • 250 грама Ореви
  • 40 милилитри Вода
  • 100 грама Вишни
  • 1   Белка/ки
  • 20 грама Џем
  • 200 грама Шеќер


  • Време за подготовка: 5 мин.
  • Време за готвење: 10 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Мињони со карамел

ПОДГОТОВКА:



Оревите се сецкаат ситно или се блендираат. Истото го правите и со чоколадото. 
Една белка добро изматете ја и со оревите, чоколадото и џемот ги ставате во сад и сето заедно убаво го промешувате го месите и формирате топчиња (колку пинг понг топче) и во средината додадете вишња без семки, или некое друго овошје по ваша желба.
Во средно големо тенџерче ставате 200 грама шеќер и 2 лажици вода. Го загревата на среден оган а по потреба и го намалувате да не загори карамелот. 
Топчињата ги тркалате во карамелот и ги ставате на влажна даска или било каква влажна подлога (за да не се залепи карамелата).
Оставате да се оладат некои 3-5 минути и уживајте во вкусот.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2013 во 19:41

Видео рецепт: Шомлои Галушка

Видео рецепт: Шомлои Галушка

Денес ќе готвиме заедно со Клара, готвач член на нашата веб-страница. Клара ќе подготви еден од нејзините рецепти, Шомлои Галушка.

Шомлои Галушка е популарен унгарски десерт, составен од парчиња пандишпан, ванила крем и пунч – сето тоа прелиено со чоколаден прелив. Раскошен колач, се согласувате, зарем не?

Преземи го рецептот во PDF

Состојки

За ЖОЛТО ТЕСТО ќе ви треба:

  • 4 јајца
  • 4 лажици шеќер
  • 4 лажици брашно
  • ½ пакување прашок за печиво

За КАФЕНО ТЕСТО ќе ви треба:

  • 4 јајца
  • 4 лажици шеќер
  • 4 лажици брашно
  • 2 лажици какао
  • ½ пакување прашок за печиво

За КРЕМ ќе ви треба:

  • 750 мл. млеко
  • 2 кесички пудинг од ванила
  • 8 лажици шеќер
  • 250 мл. слатка павлака

За ПУНЧ ќе ви треба:

  • 200 грама шеќер
  • 2 портокали
  • 250 мл. вода
  • 10 мл. рум

За ЧОКОЛАДЕН ПРЕЛИВ ќе ви треба:

  • 150 мл. вода
  • 100 грама шеќер
  • 200 грама чоколадо
  • 10 мл. рум

Ќе ви треба и:

  • 100 грама ореви
  • Шлаг за декорација

За подготовка на овој рецепт користиме Делимано Фантазија Округла тава, Делимано Сад со рачки, Делимано Касерола, Делимано Сад за сос и Делимано Ростер.

Подготовка

Чекор 1: Започнуваме со подготовка на пудингот, за да има време да се излади кога ќе го правиме кремот. Прашокот за пудинг измешајте го со шеќерот и малку од млекото и потоа варете го додека се згусти. Оставете го да се лади покриен со пластична фолија, за да не фати кора. Подоцна, откако ќе се излади, изматете го со слатката павлака за да добиете мазен крем.

Чекор 2: За подготовка на жолтото тесто, најпрво изматете ги одделно белките од јајцата, а во друг сад жолчките заедно со шеќерот. Прашокот за печиво измешајте го во брашното, и потоа додајте го во смесата од жолчки и измешајте. На крај, со помош на лажица нежно измешајте ги изматените белки, со движења само во еден правец. Печете го во загреана рерна на 160 степени, десетина минути.

Повторете ја постапката и за кафеавото тесто, со тоа што какаото ќе го додадете во сувите состојки, кај брашното и прашокот за печиво.

Откако ќе се испечат тестата, извадете ги од тавата и оставете ги да се изладат до сервирање.

Чекор 3: За подготовка на пунчот ставете ги водата и шеќерот на оган да зовријат. Додадете ја ситно ренданата кора од портокалите и оставете да се вари на тивок оган уште 5 до 7 минути. Потоа тргнете го од оган да се излади, па додајте го румот.

Чекор 4: Ни остана уште чоколадниот прелив. Најпрво зовријте ги водата и шеќерот, па додајте го чоколадото искршено на коцки. Гответе на слаб оган со мешање, додека чоколадото се растопи и преливот малку да се згусне. Оставете го малку да се излади со повремено мешање, па додајте го румот.

Во меѓувреме исечкајте ги оревите.

Чекор 5: Време е да ги споиме сите елементи. Иако тестото изгледа прекрасно и вака, сепак ќе треба да го искинете на ситни парчиња. Во Ростерот наредете ги парчињата бело тесто, па прелијте ги со половина од пунчот, па половина од кремот. Следуваат половина од оревите и од чоколадниот прелив.

Повторете ја постапката и со кафеавото тесто, по истиот редослед.

Чекор 6: Сервирајте во проѕирен сад, за да може да се види прекрасната текстура на сите елементи. Најгоре украсете со шлаг и додајте парче портокал за сосема ексклузивен изглед!



Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2013 во 17:34
РЕФОРМ КОЦКИ

120 гр. шеќер
120 гр. мед
1 чаша минерална вода
150 гр. мелени ореви
1 кесичка ванилин шеќер
малку сода бикарбона
брашно

за фил
250 гр шеќер
250 гр мелени ореви
2 штангли чоколадо за готвење
1 маргарин

се прави тесто како за мрзлива пита. тестото се дели на 4 топчиња и се расукува со сукало во 4 кори и се печат на превртено тавче. за филот се шпинува шеќерот па се додава во маргаринот заедно со чоколадото и оревите. се премачкуваат корите кои ги редиме една врз друга. се сечат на коцки и се оставаат ден-два да отстојат пред сервирање.

(La Ninja)
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2013 во 17:37
Вкусни обланди

Потребно:
- 2 листа обланди
- 300гр, млеко
- 300 гр. шеќер
- 100гр, чоколадо за кување
- 250гр маргарин (една коцка)
- 700гр, мелени бисквити
- 300гр. ресани

Се варат млекото, шеќерот, маргаринот и чоколадото за готвење, се остава 2-3 минутки да олади, им се додаваат мелените бисквити и филот е готов. Филот се дели на 2 дела
На првиот лист обланда се става едната половина од филот, па се ставаат одозгора ресаните, со чоколадниот дел надолу (спрема филот) и се премачкуваат одозгора со останатата половина од филот.
На крај се става втората обланда, се остава да се стврдне и се сече на коцки, штангли или по ваша желба.
Испробано и ептен вкусно

vkusni oblandi.jpg
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2526272829 56>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,250 секунди.