![]() |
|
Рецепти за торти и други благи работи |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 2425262728 56> |
Автор | |
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Торта од чоколадо и кикирики путер![]() Состојки
ПодготовкаЗагрејте ја рерната на 175 Ц За пената од чоколадо одвоете ги белките од жолчките. Жолчките
разматете ги во еден мал сад, а белките ставете ги во сад за матење. За филот од кикирики путер во еден средно голем сад со жица измешајте ги путерот, кикирики путерот и двете врсти шеќер додека не стани сосем воедначено и по малку пенесто. Постепено додавајте од слатката павлака, мешајки цело време, додека не ја добиете саканата конзистенција на фил. Јас ја ставам целата наведена количина, поубаво ми е кога филот е покремаст. Цела торта одозгора и од страните премачкајте ја со овој фил. Корите се многу, многу ровки. Затоа најдобро е прво да премачкате еден многу тенок слој фил од сите страни, да оставите во фрижидер да се стегни тој слој, па потоа да го нанесете преостанатиот фил. Така нема ронки од тестото да ви се мешаат со филот. За украсување измешајте 1 лажичка какао со 1 - 2 лажици масло, па
попрскајте по површината на тортата да личи како флеки на јајце од
препелица. Наросете лушпи од чоколадо. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Колач "Јајце на око"![]() ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Колач "Јајце на око" ПОДГОТОВКА:
Пенесто изматете ги јајцата, 130 шеќер и ванилата.
Додајте ги ренданите корички од лимон и портокал, маслото, 100 млеко и сè добро измешајте. На крајот додајте го брашното измешано со печивото. Подготвениот бисквит излијте го во намрсена и побрашнета тава и печете во рерна на 180 степени околу 20 минути. Сварете пудинг од прашокот, 3 лажици шеќер и 350 мл. млеко и 100 мл. слатка павлака. Изладете го печениот бисквит, натопете го со сокот од компот, потоа на него излијте го топлиот пудинг, а одозгора наредете половинки кајсии од компотот, кои пред тоа убаво сте ги исцедиле. Колачот добро оладете го и служете со шлаг. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Индијанки![]() ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Во комбинација со боза... подобро и да не коментираме ништо... ПОДГОТОВКА:Белките изматете ги малку со миксер, па додадете им го шеќерот и матете ги додека да добиете цврст снег. Додадете ги жолчките една по една и непреќинато матете. Брашното промешајте го со прашокот за печиво и додадете го во јајцата, па лесно изматете го со кујнска жица. Тестото сипете го во готварски шприц, па правете парчиња и печете ги на кујнска хартија на плех. Печете околу 5 минути на 200 степени. Уште топли премачкувајте ги со филот и лепете ги по две (како сендвич). Од остатокот на филот во кој сте додале какао или растопена чоколада правете декорација со помош на готварски шприц.Фил: Пудингот подгответе го на вообичаениот начин со 600 мл. млеко. Оставете да се олади, но повремено промешувајте го за да не фати кора. Маргаринот пенесто изматете го со лажичките шеќер и помешајте го со оладениот пудинг и екстракт од ванила. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
|
evangeline ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6759 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ЖЕЛАТИНКИ
|
|
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел. Being RICH is not about how much you have, BUT about how much you GIVE |
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Колач со крем од кафе![]() ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Кафето не треба да се консумира повеќе од три пати дневно. Иако лекарите не се согласни кога станува збор за тоа колку кафето е штетно или полезно за здравјето, во последно време доаѓаат до интересни заклучоци дека кафето всушност е од голема корист за нас. ПОДГОТОВКА:Изматете ги јајцата, додадете го шеќерот, ванилиниот шеќер, брашното и прашокот за пециво, па се добро изматете.Сипете во еден подмачкан плех и печете на 200 степени додека тестото не се одвои од страната на плехот. Млекото сварете го, па кога ќе зоврие сипете го прашокот за пудинг, кој претходно сте го измешале со малку млеко и 4 лажички шеќер. Сварете го пудингот класично. Сварете го кафето, па прелијте преку печеното тесто неколку лажички. Добро изматете го маргаринот, додадете ја смесата од пудинг и преостанатото кафе и заедно добро промешајте. Добиениот фил сипајте го преку колачот и израмнете го. Одозгора изрендајте чоколадо и ставете го колачот во фрижидер се до послужувањето. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Костен бајадера![]() ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:
Покрај калориите, костенот содржи и скроб (22,3% од
вкупната тежина), но е вистинска ризница на витамини и минерали, пред се
на калиум (го регулира крвниот притисок), потоа фосфор, железо и
калциум. Костенот не содржи вода, односно неа ја има многу помалку
отколку во бананите, ананасот, јаболкото, грозјето и портокалот. ПОДГОТОВКА:Сварете го шеќерот во 200 мл. вода. Какаото и биксвитите помешајте ги. Сварениот шеќер прелијте го го преку бисквитите и добро измешајте го додека се не се соедини во една маса. Маргаринот пенасто измаете го, па додадете го на смесата.Смеса од костени: маргаринот пенесто изматете го и додавајте малку по малку костени. По секое додавање добро матете со миксер за кремот да се соедини. Подгответе го желатинот според упатството, па додадете го кремот од костени. Тава обложете ја со масна хартија. Половина од смесата со бисквити развлечете ги со лажица и раце, па добро истапкајте со рака. Мора да се прави со раце додека смесата сеуште е леплива. Одозгора ставете кремот од костени, па другиот дел од смесата од бисквити, така што се земе од смесата и со рака се притиска, така се прави по целата должина. Глазура од чоколадо: Чоколадото и маслото стопете ги на пареа и прелијте преку колачот. Добро оладете па исечете на коцки. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Панакота (варено колаче)![]() ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Панакота (варено колаче) ПОДГОТОВКА:
Во три лажици вода се раствора желатинот и се остава да стои околу 5 минути да набабри.
Сите состојки, односно шеќерот, млекото и хоплата заедно со желатинот се ставаат во тенџере и целата маса се загрева до вриење. Потоа се остава да се олади. Со става во модли, може да бидат и обични шољи за кафе и се ставаат во фрижидер. По најмалку 4 саати панакотата е готова. Се превртува на тацни и се става слатко од јагоди, малини, капини или друго слатко по ваш избор. Доколку имате свежо овошје истото се припрема на следниот начин. Пример: 100грама малини се посипуваат со 100 грама шеќер. Ова треба да отстои за да пушти сок. Панакотата се прелива и со овошјето и со сокот. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
|
evangeline ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6759 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ова го имам правено како колачи и топло го препорачувам!!!
Преубаво е.
|
|
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел. Being RICH is not about how much you have, BUT about how much you GIVE |
|
![]() |
|
evangeline ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6759 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Еве ресана торта, но оваа не е тортата што се прави со ресана, туку оваа изгледа како ресана.
РЕСАНА ТОРТА
|
|
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел. Being RICH is not about how much you have, BUT about how much you GIVE |
|
![]() |
|
evangeline ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6759 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Не е, затоа што не се прави со пудинг
![]() |
|
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел. Being RICH is not about how much you have, BUT about how much you GIVE |
|
![]() |
|
mrzla ![]() Сениор ![]() ![]() натурална девојка Регистриран: 14.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 13330 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Овој рецепт не е за мач мелоу
|
|
И бричот падна на колена пред зборот:
Те преколкувам кажи како да се наострам како тебе,сакам да колам без да пуштам крв |
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Мач мелоу![]() ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Мач мелоу ПОДГОТОВКА:
Се матат 6 јајца со 6 лажици шеќер, потоа се
додаваат 60 грама брашно и 3 лажици какао. На печеното тесто му се
додава прелив направен од 300 милилитри вода, 15 лажици шеќер и малку
лимон.
Колачот се филува со следниов фил: Се варат 2 пудинга од од ванила во 100 милитри млеко, и 40 грама брашно. Кога ќе се свари и ќе се олади, се додава путер изматен со 200 грама шеќер во прав, се меша и се сипува преку колачот. Одозгора се прелива со чоколадо. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ледени коцки![]() ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:
Препорачливо е да се одбегнува чоколадото пред спиење затоа што може да предизвика несоница. ПОДГОТОВКА:
Изматете ги жолчките со шеќер во прав, додајте ги изматените белки и брашното.
Смесата ставете ја во подмачкан и набрашнет калап и печете во загреана рерна на 220 степени околу 20 минути. Во 300 мл. измешајте нишесте и ванилин шеќер. Смесата ставете ја во 300 мл. врело млеко. Со постојано мешање сварете густ крем. Кога ќе се олади постепено додавајте го во изматениот путер со шеќер во прав. Чоколадото и 50 грама путер растопете ги на пареа, за смесата да биде еднолична и прелијте го колачот. Сечете на коцки и служете. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Дамски каприц![]() ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:
Путерот содржи 81% маст и 14-16% вода. Путерот и
припаѓа на групата меки масти, со точка на топење од 20 степени
целзиусови и се одликува со лесна сварливост и висок степен на
искористување во организмот. ПОДГОТОВКА:
Путерот и шеќерот изматте ги пенесто, па наизменично
додавајте ги жолчките и брашното во кое сте го додале грашокот за
пециво.
Потоа вмешајте ги румот, ренданата коричка од лимон и на крај преостанатото брашно и млеко. Добиената смеса сипете ја во сад обложен со хартија за печење и печете 20 минути на 180 степени. Површината посипете ја со рибизли, а преку то ставете цврст снег од белките и 250 грама шеќер во прав. Продолжете да печете уште 20 минути. Колачот малку изладете го и исечете го на парчиња. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 2425262728 56> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |