![]() |
|
Рецепти за солени јадења |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 2425262728 30> |
Автор | |
chuchuliga ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 27.Мај.2006 Статус: Офлајн Поени: 893 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Лелеее, мамамд, алал да ти е за рецептов! Мајка ми (почина пред неколку години) многу вкусни вакви соленки правеше, а јас за жал не научив, ниту пак рецепт сум нашла. Сега - еве! Ееј, супер!Многу ме израдува!
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
mamamd ![]() Сениор ![]() ![]() Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ситни млади компирчиња подпечени ама претходно убао истриени со сол наредени густо попрсакни со малку путер (рендани парченца) зачини и задолжително букова сол.
Гарнир од две меса, обично свинско-задолжително за мене и бело месо или еветуално ролат ![]() |
|
![]() |
|
lane62 ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 08.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 7583 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
a moze i ova..........pobrzo e....
krompir na krukcinja, kromid isto taka, pa preku nego, svezi pecurki (moze i ne mora) na krugcinja...se izmesas,plus zacini...sol i biber
stavis da se peceeeee.......i pred kraj prekrijas so parcinja slaninica i dopecis.......
toa ti e Kopaonicki krompir
uzivajte...
|
|
Daj više odmora jeziku nego rukama!
|
|
![]() |
|
lane62 ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 08.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 7583 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
za denes....
![]() Proprzi sitno seckana glavica od kromid, dodaj seckano kuvano belo meso, izrendaj 1 pogolem varen krompir, 1 celo jajce, 1-2 "trougla" od masniot sir ili (Zdenka) i zacini po vkus.
Od taa masa napravi dolgi stapcinja i ke gi stutkas vo prezla.(troski) Kratko przis na maslo
Pozz
|
|
Daj više odmora jeziku nego rukama!
|
|
![]() |
|
lane62 ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 08.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 7583 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
recept za utre...ili za denes koj ke cita utre obarete pileski stek i brokuli
vodata iskoristete ja za supa
vo ognootporen sad(najzdola malce maslo...moze i maslinovo)redete
stek pa brokuli pa stek (tenki parcinja)i turete malce vodicka
potpecete...i pred kraj poturete (a i ne mora) so ramateni jajca (moze i mlekce a i ne mora) i na kraj troski
brzo i lesno i ukusno...za vredni domakinki koi kako mene sedat na forum
![]() |
|
Daj više odmora jeziku nego rukama!
|
|
![]() |
|
Sho-Sana ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 24.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2944 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Обарен сецкан спанаќ, покиснати набабрени соини трошки... подзапржен млад кромид и млад лук (може и со малку оривче пропржено во нив, ама јас повеќе го сакам без ориз)... се става во тавче, се прават вдлабнатинки во кои се кршат јајцата... со многу малку водичка, се потпекува во рерна, колку да се потпечат јајцата...
Bon appetit! ![]() |
|
Ако сретнеш човек со кој:
- вреди да зборуваш а не зборуваш, си го изгубил човекот, - не вреди да зборуваш а зборуваш, си го изгубил зборот. Мудриот човек не ги губи ни човекот ни зборот. Конфучиe |
|
![]() |
|
lane62 ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 08.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 7583 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
uf,sega me potseti....
jas znam eden drug...
ke svaris jufki....ke gi izmesas so pavlaka...i vo vatrostalna cinija ke klajs red od jufkite....pa odozgora od jacata ama rendani...pa rendana salama...ili sunkica, ili slanince....pa pak odozgora od jufkite i na kraj poprskas so troski odozgora i ke zapeces ova malce vo rerna....
mmmmmmmmmmmmmm..ubavo...probaj
![]() |
|
Daj više odmora jeziku nego rukama!
|
|
![]() |
|
Sho-Sana ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 24.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2944 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Posle Veligden, so mnogu vapcani jajca vo frizider... eve musaka so jajca
![]() Red kompiri seceni na tenki trkalca, pa pavlaka vrz niv, pa red jajca vareni seceni na tenki trkalca, pa zacini, pa pavlaka, pa red kompiri, pa kaskaval (rendan ili na tenki kriski)... malku voda... seto toa se pece vo rerna na 250 st pod folija 15-20 min, potoa se vadi folijata i uste 5 min... i tolku ![]() Bon appetit! ![]() |
|
Ако сретнеш човек со кој:
- вреди да зборуваш а не зборуваш, си го изгубил човекот, - не вреди да зборуваш а зборуваш, си го изгубил зборот. Мудриот човек не ги губи ни човекот ни зборот. Конфучиe |
|
![]() |
|
Sho-Sana ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 24.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2944 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
nemam vreme mnogu za vo kujna, sakam brzi podgotvuvanja...
eve dve recepti za brzi piti... i dvete se vkusni i prebrzi... piti samo se vikaat ama licat na torti seceni na parcinja ![]() 1. 4 jajca 2 casi brasno (1 pcenkarno i 1 obicno) 1 casa kiselo mleko (ili jogurt) 200gr sirenje praz (ili mlad kromid) seckan - kolicinski kolku sakas 1 casa zejtin 200gr salama (seckana) 1 pecivo 2. 2 jajca 2 casi kiselo mleko (ili jogurt) 4 casi brasno (2 pcenkarno + 2 obicno) 1 casa zejtin 2 peciva 200gr sirenje (ili salama, ili cvarki, ili slaninka... sto sakas, ama seckano) I vo dvata slucai se' se mesa i se pece na podmackano tavce kako za torta (zejtin plus brasno) ili na hartija za pecenje. Tavceto e br. 30 (za pogolemo, proporcionalno se zgolemuva od sostojkite). Se pece na 200st, no vo prethodno zagreana rerna na 250st. BON APPETIT! ![]() |
|
Ако сретнеш човек со кој:
- вреди да зборуваш а не зборуваш, си го изгубил човекот, - не вреди да зборуваш а зборуваш, си го изгубил зборот. Мудриот човек не ги губи ни човекот ни зборот. Конфучиe |
|
![]() |
|
mamamd ![]() Сениор ![]() ![]() Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Вкусни, а и многу излегуваат
Солени стапчиња 1 коцка квасец 350 мл. млеко 250 мл. зејтин 1 коцка маргарин ( собна температура) 1 пециво 1 голема лажица сол 1кг и 200 гр. брашно 1 пакетче сусам (ао гр) или ким Квасецот стасува, а во брашното се ставаат останатите состојки. Се замесува тесто (малку е помеко од стандардното) и се става во фрижидер за длабоко замрзнување да олади/ се стегне 2 часа. Потоа се сука кора дебелина и од неа се сечат ленти со дебелина и должина по желба. (јас обично ги правам дебелина на 2 прста и должина на прст) Се печат на 180 степени додека не заруменат. Добар апети! Изменето од mamamd - 17.Април.2009 во 20:58 |
|
![]() |
|
Biba_G ![]() Сениор ![]() ![]() Непоправлив оптимист Регистриран: 18.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 13718 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
САЛАТА ОД ПРАЗ (како легнува со печено месо...мхмхмхмхмммм)
3-4 страка праз(само белиот дел) ситно се сецка,па му се додаваат 150-200 грама рендано сирење,3 варени јајца исто рендани и мајонез по желба(колку да врзе) |
|
![]() |
|
anakin ![]() Сениор ![]() ![]() Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
СУПА ОД ЛУК
ВАРИШ СИТНО СЕЦКАН КОПИР СО КИМ ПОТОА ГО ПАСИРАШ КОМПИРОТ ДОДАВАШ НА КРАЈ СЕЦНАН ЛУК И МАЛКУ ЗЕЈТИН ИЛИ ПУТЕР ХЕХЕ СУПА ЗА 10 МИНИТИ |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
![]() |
|
La Ninja ![]() Сениор ![]() ![]() She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Манастирско Сирење600 гр. бело cирење 80 гр. растопен путер 8 чешниња рендан лук 20 гр. буковска пипер 40 гр. пресно млеко Сирењето се ренда на ситно ренде, се додава путерот, млекото, лукот и буковската пипер. Се меша со жица за матење се додека се изедначи смесата. Потоа се сервира на подлога од зелена салата, свеж патлиџан, краставичка, се декорира по желба и вкус. Сос од Печурки250 гр: печурки 1 главица кромид 1 чаша бело вино 1 лажица вегета 100 гр. доматена салца магданос сол масло говедска супа Исчистете гo крoмидoт, исечкајте гo ситнo и прoпржете гo на масло. Дoдадете ги надoлж исечените печурки и останатите сoстојци, налејте сo говедска супа и варете до густина по желба. На крај дoдадете малку брашнo за да се згусне смесата. Се служи сo печенo месo. |
|
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|
![]() |
|
La Ninja ![]() Сениор ![]() ![]() She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Галички Похуван Кашкавал300 гр. кашкавал 100 гр. трошки oд препечен леб 60 гр. брашно Масло Јајца Исечете го кашкавалот на парчиња дебелина oколу 1 см. Секоје парче увалкајте гo вo брашнo, пoтoа во јајце разматенo и на крај вo лебни трошки. Пржете во врелo маслo oд двете страни се дoдека не се вцрви. Со ова јадење се сервира разреден мајонез со белo винo или тартар сoс. |
|
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 2425262728 30> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |