IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за солени јадења
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за солени јадења

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2425262728 30>
Автор
Порака Обратен редослед
chuchuliga Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Мај.2006
Статус: Офлајн
Поени: 893
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај chuchuliga Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2009 во 13:58
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

Вкусни, а и многу излегуваат
Солени стапчиња
1 коцка квасец
350 мл. млеко
250 мл. зејтин
1 коцка маргарин ( собна температура)
1 пециво
1 голема лажица сол
 1кг и 200 гр. брашно
1 пакетче сусам (ао гр) или ким
Квасецот стасува, а во брашното се ставаат останатите состојки. Се замесува тесто (малку е помеко од стандардното) и се става во фрижидер за длабоко замрзнување да олади/ се стегне 2 часа. Потоа се сука кора дебелина и од неа се сечат ленти со дебелина и должина по желба. (јас обично ги правам дебелина на 2 прста и должина на прст)
Се печат на 180 степени додека не заруменат.
Добар апети!

 
Лелеее, мамамд, алал да ти е за рецептов! Мајка ми (почина пред неколку години) многу вкусни вакви соленки правеше, а јас за жал не научив, ниту пак рецепт сум нашла. Сега - еве! Ееј, супер!Многу ме израдува!големо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкањеСамо едно прашање: колку грама е маргаринот?
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Мај.2009 во 09:39
Ситни млади компирчиња подпечени ама претходно убао истриени со сол наредени густо попрсакни со малку путер (рендани парченца) зачини и задолжително букова сол.
Гарнир од две меса, обично свинско-задолжително за мене и бело месо или еветуално ролатголема%20насмевка

Кон врв
lane62 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Април.2009
Статус: Офлајн
Поени: 7583
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lane62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Мај.2009 во 12:37
a moze i ova..........pobrzo e....
 
 
krompir na krukcinja, kromid isto taka, pa preku nego, svezi pecurki (moze i ne mora) na krugcinja...se izmesas,plus zacini...sol i biber
stavis da se peceeeee.......i pred kraj prekrijas so parcinja slaninica i dopecis.......
toa ti e Kopaonicki krompir
 
 
uzivajte...
Daj više odmora jeziku nego rukama!
Кон врв
lane62 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Април.2009
Статус: Офлајн
Поени: 7583
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lane62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Мај.2009 во 12:34
za denes....намигнување
 
 
Proprzi sitno seckana glavica od kromid, dodaj seckano kuvano belo meso, izrendaj 1 pogolem varen krompir, 1 celo jajce, 1-2 "trougla" od masniot sir ili (Zdenka) i zacini po vkus.
Od taa masa napravi dolgi stapcinja i ke gi stutkas vo prezla.(troski)
Kratko przis na maslo
 
Pozz
Daj više odmora jeziku nego rukama!
Кон врв
lane62 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Април.2009
Статус: Офлајн
Поени: 7583
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lane62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Мај.2009 во 00:22

recept za utre...ili za denes koj ke cita utreголема%20насмевка

 
obarete pileski stek i brokuli
vodata iskoristete ja za supa
 
vo ognootporen sad(najzdola malce maslo...moze i maslinovo)redete
stek pa brokuli pa stek (tenki parcinja)i turete malce vodicka
potpecete...i pred kraj poturete (a i ne mora) so ramateni jajca (moze i mlekce a i ne mora) i na kraj troski
 
 
brzo i  lesno i ukusno...za vredni domakinki koi kako mene sedat na forumплазење
Daj više odmora jeziku nego rukama!
Кон врв
Sho-Sana Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Ноември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 2944
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sho-Sana Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Мај.2009 во 22:49
Обарен сецкан спанаќ, покиснати набабрени соини трошки... подзапржен млад кромид и млад лук (може и со малку оривче пропржено во нив, ама јас повеќе го сакам без ориз)... се става во тавче, се прават вдлабнатинки во кои се кршат јајцата... со многу малку водичка, се потпекува во рерна, колку да се потпечат јајцата... 

Bon appetit!големо%20гушкање
Ако сретнеш човек со кој:
- вреди да зборуваш а не зборуваш, си го изгубил човекот,
- не вреди да зборуваш а зборуваш, си го изгубил зборот.
Мудриот човек не ги губи ни човекот ни зборот. Конфучиe
Кон врв
lane62 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Април.2009
Статус: Офлајн
Поени: 7583
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lane62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2009 во 00:41
uf,sega me potseti....
jas znam eden drug...
 
 
ke svaris jufki....ke gi izmesas so pavlaka...i vo vatrostalna cinija ke klajs red od jufkite....pa odozgora od jacata ama rendani...pa rendana salama...ili sunkica, ili slanince....pa pak odozgora od jufkite i na kraj poprskas so troski odozgora i ke zapeces ova malce vo rerna....
mmmmmmmmmmmmmm..ubavo...probajзадоволство
Daj više odmora jeziku nego rukama!
Кон врв
Sho-Sana Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Ноември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 2944
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sho-Sana Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2009 во 00:34
Posle Veligden, so mnogu vapcani jajca vo frizider... eve musaka so jajcaсреќа

Red kompiri seceni na tenki trkalca, pa pavlaka vrz niv, pa red jajca vareni seceni na tenki trkalca, pa zacini, pa pavlaka, pa red kompiri, pa kaskaval (rendan ili na tenki kriski)... malku voda... seto toa se pece vo rerna na 250 st pod folija 15-20 min, potoa se vadi folijata i uste 5 min... i tolkuсреќа

Bon appetit!големо%20гушкање
Ако сретнеш човек со кој:
- вреди да зборуваш а не зборуваш, си го изгубил човекот,
- не вреди да зборуваш а зборуваш, си го изгубил зборот.
Мудриот човек не ги губи ни човекот ни зборот. Конфучиe
Кон врв
Sho-Sana Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Ноември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 2944
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sho-Sana Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Мај.2009 во 22:49
nemam vreme mnogu za vo kujna, sakam brzi podgotvuvanja...
eve dve recepti za brzi piti... i dvete se vkusni i prebrzi...
piti samo se vikaat ama licat na torti seceni na parcinjaголема%20насмевка

1.

4 jajca
2 casi brasno (1 pcenkarno i 1 obicno)
1 casa kiselo mleko (ili jogurt)
200gr sirenje
praz (ili mlad kromid) seckan - kolicinski kolku sakas
1 casa zejtin
200gr salama (seckana)
1 pecivo

2.

2 jajca
2 casi kiselo mleko (ili jogurt)
4 casi brasno (2 pcenkarno + 2 obicno)
1 casa zejtin
2 peciva
200gr sirenje (ili salama, ili cvarki, ili slaninka... sto sakas, ama seckano)

I vo dvata slucai se' se mesa i se pece na podmackano tavce kako za torta (zejtin plus brasno) ili na hartija za pecenje.
Tavceto e br. 30 (za pogolemo, proporcionalno se zgolemuva od sostojkite).
Se pece na 200st, no vo prethodno zagreana rerna na 250st.

BON APPETIT!големо%20гушкање
Ако сретнеш човек со кој:
- вреди да зборуваш а не зборуваш, си го изгубил човекот,
- не вреди да зборуваш а зборуваш, си го изгубил зборот.
Мудриот човек не ги губи ни човекот ни зборот. Конфучиe
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2009 во 20:57
Вкусни, а и многу излегуваат
Солени стапчиња
1 коцка квасец
350 мл. млеко
250 мл. зејтин
1 коцка маргарин ( собна температура)
1 пециво
1 голема лажица сол
 1кг и 200 гр. брашно
1 пакетче сусам (ао гр) или ким
Квасецот стасува, а во брашното се ставаат останатите состојки. Се замесува тесто (малку е помеко од стандардното) и се става во фрижидер за длабоко замрзнување да олади/ се стегне 2 часа. Потоа се сука кора дебелина и од неа се сечат ленти со дебелина и должина по желба. (јас обично ги правам дебелина на 2 прста и должина на прст)
Се печат на 180 степени додека не заруменат.
Добар апети!



Изменето од mamamd - 17.Април.2009 во 20:58
Кон врв
Biba_G Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Непоправлив оптимист

Регистриран: 18.Јануари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 13718
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Biba_G Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Декември.2008 во 23:47
САЛАТА ОД ПРАЗ  (како легнува со печено месо...мхмхмхмхмммм)

3-4 страка праз(само белиот дел) ситно се сецка,па му се додаваат 150-200 грама рендано сирење,3 варени јајца исто рендани и мајонез по желба(колку да врзе)
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Статус: Офлајн
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Декември.2008 во 23:39
СУПА ОД ЛУК

ВАРИШ СИТНО СЕЦКАН КОПИР СО КИМ
ПОТОА ГО ПАСИРАШ КОМПИРОТ ДОДАВАШ НА КРАЈ СЕЦНАН ЛУК И МАЛКУ ЗЕЈТИН ИЛИ ПУТЕР

ХЕХЕ СУПА ЗА 10 МИНИТИ
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Декември.2008 во 10:07

Манастирско Сирење



600 гр. бело cирење
80 гр. растопен путер
8 чешниња рендан лук
20 гр. буковска пипер
40 гр. пресно млеко

Сирењето се ренда на ситно ренде, се додава путерот, млекото, лукот и буковската пипер. Се меша со жица за матење се додека се изедначи смесата. Потоа се сервира на подлога од зелена салата, свеж патлиџан, краставичка, се декорира по желба и вкус.



Сос од Печурки


250 гр: печурки
1 главица кромид
1 чаша бело вино
1 лажица вегета
100 гр. доматена салца
магданос
сол
масло
говедска супа
Исчистете гo крoмидoт, исечкајте гo ситнo и прoпржете гo на масло. Дoдадете ги надoлж исечените печурки и останатите сoстојци, налејте сo говедска супа и варете до густина по желба. На крај дoдадете малку брашнo за да се згусне смесата. Се служи сo печенo месo.


Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Декември.2008 во 10:06

Галички Похуван Кашкавал



300 гр. кашкавал
100 гр. трошки oд препечен леб
60 гр. брашно
Масло
Јајца

Исечете го кашкавалот на парчиња дебелина oколу 1 см. Секоје парче увалкајте гo вo брашнo, пoтoа во јајце разматенo и на крај вo лебни трошки. Пржете во врелo маслo oд двете страни се дoдека не се вцрви. Со ова јадење се сервира разреден мајонез со белo винo или тартар сoс.


Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2425262728 30>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,109 секунди.