IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Македонска Енциклопедија
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Македонска Енциклопедија

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2425262728 65>
Автор
Порака Обратен редослед
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Статус: Офлајн
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Октомври.2009 во 12:03
Ја распнавме на крст, како што вика Мицов, ај стварно релакс малку, па има и други теми освен оваа намигнување
Кон врв
да бе Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
О’ Дабштајн

Регистриран: 10.Април.2009
Поени: 5367
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај да          бе Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Октомври.2009 во 11:52
е ние релаксираме со Енциклопедиата
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Октомври.2009 во 11:42
И во Светите Книги не може да стои баш секој поим, па вие сте се запнале за една енциклопедија, и тоа прва наша...Релакс малку!!!големо%20гушкање
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
О’ Дабштајн

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај да          бе Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Октомври.2009 во 11:33
е само 2 тома е с  пак

во Болшаjа Македонскаjа Енциклопедиа ке има повеке
Кон врв
aLbaneso Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Септември.2009
Локација: Macedonia
Поени: 933
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aLbaneso Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Октомври.2009 во 11:29
Originally posted by chuchuliga chuchuliga напиша:

<FONT face="Georgia, Times New Roman, Times, serif" size=2>Сега прочитав дека црквата Св. Ѓорги во село К*рбиново, преспанско, воопшто не е спомната.

<FONT face="Georgia, Times New Roman, Times, serif" size=2> Црква со едни од најубавите фрески со непорценлива вредност во историјата на светската умтност воопшто. Црквата е од 12 век, и тие фрески - ако добро памтам - , во Св. Пантелејмон над Скопје и некој црква во Косово, се сликани од истите фреско-сликари. За црквата се пишувани многу книги, а и од странски познавачи на историјата на уметноста е потврдено дека се работи за раритет од највисок ранг на нашава планета.

<FONT face="Georgia, Times New Roman, Times, serif" size=2>Е тоа нашите академици „заборавија“ да го стават. (има многу повеќе да се пишува од моето познавање. Јас ја имам посетено црквата неколку пати.) Македонијо, до каде ќе одиш во сопственото газење врз себе?

pa sekako ova "kniga" ima mnogu propusti i mnogu lagi
Љаеш НЕ касаш !
Кон врв
chuchuliga Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Мај.2006
Поени: 893
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај chuchuliga Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Октомври.2009 во 11:24

Сега прочитав дека црквата Св. Ѓорги во село К*рбиново, преспанско, воопшто не е спомната.

Црква со едни од најубавите фрески со непорценлива вредност во историјата на светската умтност воопшто. Црквата е од 12 век, и тие фрески - ако добро памтам - , во Св. Пантелејмон над Скопје и некој црква во Косово, се сликани од истите фреско-сликари. За црквата се пишувани многу книги, а и од странски познавачи на историјата на уметноста е потврдено дека се работи за раритет од највисок ранг на нашава планета.

Е тоа нашите академици „заборавија“ да го стават. (има многу повеќе да се пишува од моето познавање. Јас ја имам посетено црквата неколку пати.) Македонијо, до каде ќе одиш во сопственото газење врз себе?

Изменето од chuchuliga - 07.Октомври.2009 во 11:25
Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Октомври.2009 во 00:23
нова болест - енциклопедоманија
три недели е топ тема хипнотизиран
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
О’ Дабштајн

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај да          бе Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Октомври.2009 во 00:13
еве вознемирени грагани компарират со британика

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=3289A5BAAD529748AC445A5C443B9D63

ама кашата станува уште поголемаизненадување
Кон врв
zabegan Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Регистриран: 06.Април.2007
Поени: 9774
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Октомври.2009 во 21:04
стварно е хардкор литературата на балканов 
размисли пред да напишеш глупост
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Октомври.2009 во 17:12
Originally posted by LouWeed LouWeed напиша:

Trkaloto se vrti..........

Албанската енциклопедија навредлива за Грците
Коментари (0)   

06.10.2009 09:42

Претставниците на грчкото малцинство во Албанија остро реагираа во врска со албанскиот енциклопедиски речник, издаден пред неколку месеци, кого го сметаат за навредлив за нив, посебно во првиот дел, во кој е наведено дека малцинствата во Албанија не се автохтони.

Како што јави дописникот на МИА од Тирана, грчкото здружение „Афирматори на нашиот идентитет“ ја обвинува Академијата на науките на Албанија за дискриминаторски и деградирачки однос кон грчкото малцинство, неговата историја, култура и придонесот за општеството и за албанската држава.

Според претседателот на здружението Панајот Барка, пратеник на партијата на грчкото малцинство во првиот плуралистички парламент, грчкото малцинство во овој документ не го добило местото кое го заслужува.

„Без да сакаме да бидеме интерпретатори на ставот на официјална Атина за историските и актуелни односи кои во овој речник се воспоставуваат меѓу Албанија и Грција, од географски, демографски, културен, политички па и етнички аспект, најостро реагираме во врска со овој дискриминирачки и понижувачки став кон етничките Грци во Албанија, во однос на нивното потеклото, културата и идентитет во албанската држава“, истакна Барка

Според Барка и во претходните два тома на речникот содржани се познатите дискриминаторски ставови на комунистичкиот режим, кон ова малцинство, како што тоа е и во многу училишни, академски и историски текстови.

„Во илјада страници на речникот нема ниту буква за ова малцинство и за неговите етнички, културни, демографски и географски карактеристики“, изјави Барка, кој ги критикуваше и претставниците на грчкото малцинство, за кои вели дека ги продале етничките за лични интереси.

Остри реакции упати и здружение на грчкото малцинство „Омонија“, кое порачува дека Грците се автохтон народ кој живее на тие простори со векови, а не се дојденци како што се претставува во речникот.

A1

Kој на друг гроб копа, самиот во него паѓа. Проблемот е што таму Грците нема да излезат на протест или да се закануваат со насилство, туку си ја користат нивната позната тактика, односно, штом нешто не одговара веднаш Болано ( грчки градоначалник кој иако осуден не смеат да го затворат ) оди во Атина, па од таму се враќа со порака за вето и реактивирање на операцијата "Железна метла". Последниот пат, по осудата на Болано, Грција се закани со активирање на "Железна метла" и протерување на сите нелегални емигранти ( минимум 200 000 луѓе ) засекогаш од Грција.
Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Октомври.2009 во 15:28
Sto se sluci so ovaa enciklopedija, razbudi stari duhovi...se smeev sama so sebe na"slucajnosta", kako se sluci taka odnenadez od zaspaniov narod da blesnat tolkute vistini na videlina: konkretno, deka ONA i UCK se teroristicki org, deka se pomognati od Amerika i Britanija, i sl...vistini, koi vistina, se politicki nepozelni i nepametni da se kazat glasno.
Politikata ne ja favorizira taa iskrenost, i ne e dobra vprocem za nasite interesi, toa e jasno. Ako saka ovaa zemja da napreduva ekonomski, mora da prijateluva so Amerite, i nivnite paroli za etnicki sozivot. Ne e vazno sto Avganistan i Niger se najnisko rangirani tokmu poradi zapadnite ideologii za demokratija i sozivot. Bitno e deka toa se uslovi koi Mk mora da gi ispolni i toa e toa.

Citam bas sega kolumna vo Dnevnik od Teuta Arifi, se zali sto Albancite dozvoluvaat drzavnicka pasivnost otkako kako pozrtvuvan narod uspeaa da izdejstvuvaat nov ustaven status i slicno. Kako dozvoluvaat samo albanskite prvacinja da ucat makedonski a ne i makedonskite albanski. Da bidam iskrena Teuta, i mene seuste, za zal, mi e tesko da go prifatam vasiot nov ustaven status, Ramkovniot i slicno. Veren mi e podatokot koj skoro izleze, ne se sekjavam od kogo bese, deka Albancite brojat 17% vo Mk, i deka popisot koj bese osnova za Ramkovniot e falsifikuvan. Jas sepak smetam deka e najpravedno Albancite da si go zadrzea statusot na malcinstvo vo ovaa zemja. I onaka ne se drzavnicki narod, i ova ne samo poradi Grujo i negovata politika, tuku poradi toa sto kako narod povekje se borat za sebe i svoite etnicki interesi,otkolku za celata drzava. Ova go velam vo duhot na iskrenosta od enciklopedijata koja me inspirirase.
Znam deka sega seto e zaludno, mozebi i nepotrebno, i nepametno da se kaze. Idninata e bitna, megjutoa ete minatoto go ostavame zad sebe so ovie duhovi, koi sakale ili ne, kje prodolzat da bitisuvaat vo naseto kolektivno nesvesno.

Ne se somnevam deka enciklopedijata e za kompletna revizija, deka e nesmasno napisana, namesta nekorektna.... Isto, ne se somnevam deka Grujo e nejzin mentor, vprocem, covekot e capo di tutti cappi. Samo se prasuvam, kako eden covek (ova figurativno), so seto znaenje, dostoinstvo i ugled kako akademik-simbol na um, svesnost, moral...go stavil seto pod noze, tolku lesno, tolku brzo?

Изменето од Kali - 06.Октомври.2009 во 15:34
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Октомври.2009 во 12:33
Originally posted by Buggyman Buggyman напиша:

Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Originally posted by Boogie Boogie напиша:

Самите си се пишале како Шиптари,братство единство

Edno nesto e vazno: Ako za nekogo e navreda da mu se obrakjas so nekoj naziv, ne treba da mu se obrakjame taka.

Tuka treba da go primenuvame Zlatnoto Pravilo: Pravi im go na drugite ona sto sakas da ti go pravat i tebe.

Ova vazi i za Makedoncite i za Albancite.

Sigurno ne e ubavo da gi narekuvame "siptari" koga toa gi navreduva.

Isto taka ne treba i tie da ne narekuvaat "slavomakedonci" ili "kauri" bidejki toa ne navreduva nas Makedoncite.

Ako sakame vo Evropa, mora da se tolerirame eden so drug i da gi prifakjame razlicnostite i podobro da se zapoznavame i da se druzime edni so drugi.

Jas licno imam mnogu prijateli Albanci koi mi se kako brakja. Imame mnogu zaednicki raboti, a politikata ne ja ni spomnuvame koga se druzime.

P.S. Da ne bidam offtopic, dobro e sto se povlece Makedonskata Enciklopedija od prodazba, bidejki kako sto mozeme da videme, ne samo sto sodrzi navredlivi zborovi za Albancite , tuku i mnogu netocnosti i gluposti.

Neka mu ja mislat akademicite sto ke pravat so nea. Ili da ja prerabotat ili voopsto da ne ja izdadat. Kako sto rece da be, se ima na internet ako sakame da doznaeme nesto .

Pozdrav do site Albanci so dobra volja i pozdrav do site drugi nacionalnosti vo Makedonija. Da se sakame edni so drugi i da se pocituvame i da si ja sakame Makedonija.

Браво КингДавид, кратко и јасно..... тоа за мене е прав патриотизам и љубов кон државата. Браво!

Немам што да додадам, се е кажано.

Blagodaram na ubavite zborovi Buggyman. Golem pozdrav do tebe! Neka e ziva i vecna Makedonija!
Кон врв
aLbaneso Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Септември.2009
Поени: 933
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aLbaneso Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Октомври.2009 во 12:27
Originally posted by LouWeed LouWeed напиша:

Trkaloto se vrti..........

Албанската енциклопедија навредлива за Грците
Коментари (0)   

06.10.2009 09:42

Претставниците на грчкото малцинство во Албанија остро реагираа во врска со албанскиот енциклопедиски речник, издаден пред неколку месеци, кого го сметаат за навредлив за нив, посебно во првиот дел, во кој е наведено дека малцинствата во Албанија не се автохтони.

Како што јави дописникот на МИА од Тирана, грчкото здружение „Афирматори на нашиот идентитет“ ја обвинува Академијата на науките на Албанија за дискриминаторски и деградирачки однос кон грчкото малцинство, неговата историја, култура и придонесот за општеството и за албанската држава.

Според претседателот на здружението Панајот Барка, пратеник на партијата на грчкото малцинство во првиот плуралистички парламент, грчкото малцинство во овој документ не го добило местото кое го заслужува.

„Без да сакаме да бидеме интерпретатори на ставот на официјална Атина за историските и актуелни односи кои во овој речник се воспоставуваат меѓу Албанија и Грција, од географски, демографски, културен, политички па и етнички аспект, најостро реагираме во врска со овој дискриминирачки и понижувачки став кон етничките Грци во Албанија, во однос на нивното потеклото, културата и идентитет во албанската држава“, истакна Барка

Според Барка и во претходните два тома на речникот содржани се познатите дискриминаторски ставови на комунистичкиот режим, кон ова малцинство, како што тоа е и во многу училишни, академски и историски текстови.

„Во илјада страници на речникот нема ниту буква за ова малцинство и за неговите етнички, културни, демографски и географски карактеристики“, изјави Барка, кој ги критикуваше и претставниците на грчкото малцинство, за кои вели дека ги продале етничките за лични интереси.

Остри реакции упати и здружение на грчкото малцинство „Омонија“, кое порачува дека Грците се автохтон народ кој живее на тие простори со векови, а не се дојденци како што се претставува во речникот.

A1

luge ostajte ja albanija da gledame vo nasata zemja, a ne da mu ja mislime na albanija.
Љаеш НЕ касаш !
Кон врв
МАРШАЛ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ГРОБАР ДО ГРОБА

Регистриран: 06.Февруари.2007
Поени: 44396
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај МАРШАЛ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Октомври.2009 во 11:23
интересна работа ова балкансково домино голема%20насмевка
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2425262728 65>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,297 секунди.